Παρασκευή 3 Σεπτέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Τα σχέδια απελευθέρωσης του φυσικού αερίου

Με την κατάθεση δύο προτάσεων, μία για το συνολικό καθεστώς λειτουργίας - και απελευθέρωσης ουσιαστικά - της αγοράς του φυσικού αερίου και μία σχετικά με τη διαχείριση του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) εκπληρώνει το δικό της σκέλος υποχρεώσεων στο πλαίσιο της πολιτικής που αποβλέπει στη διευκόλυνση της εισβολής του ιδιωτικού κεφαλαίου στον τομέα της ενέργειας.

Ιδιαίτερα αναλυτική είναι η πρόταση της ΡΑΕ για το φυσικό αέριο, παρ' όλο που ο χρονικός ορίζοντας για την απελευθέρωση της αγοράς και συνακόλουθα τη λειτουργία της με το νέο καθεστώς τοποθετείται τρία με τέσσερα χρόνια μακριά. Μεταξύ άλλων, ενδιαφέρον παρουσιάζει η πρόταση για διάσπαση της ΔΕΠΑ. Συγκεκριμένα, στο άρθρο 6 για το σχέδιο νόμου αναφέρεται: «Εντός πέντε μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου αυτού, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου ΑΕ (ΕΠΑ ΑΕ) ιδρύει σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.2166/1993 (ΦΕΚ Α' 137) τρεις νέες ανώνυμες εταιρίες, οι οποίες έχουν ονομαστικές μετοχές, λειτουργούν σύμφωνα με τους κανόνες της ιδιωτικής οικονομίας και διέπονται από τις διατάξεις του παρόντος και του κ.ν. 2190/1920». Εκτιμάται ότι η πρόταση αυτή, εφόσον γίνει δεκτή αλλάζει και τα δεδομένα της υφιστάμενης διαπραγμάτευσης για την πώληση του 35% της ΔΕΠΑ στην ισπανική «Γκαζ Νατουράλ».

Η κατάθεση της πρότασης για τον «Κώδικα Διαχείρισης του Συστήματος και Συναλλαγών Ηλεκτρικής Ενέργειας», αφορά τις συμβάσεις συναλλαγών ηλεκτρικής ενέργειας, την παρακολούθηση και την εποπτεία του συστήματος, τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των εμπλεκομένων στην παραγωγή και πώληση ηλεκτρικού ρεύματος, το κόστος και την καλύψη του, καθώς και μια σειρά ακόμη από λεπτομέρειες για την όλη λειτουργία του συστήματος, π.χ. σε διάφορες έκτακτες περιστάσεις, για την επίλυση διαφορών, τα αποθέματα κλπ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ