ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 4 Απρίλη 2020 - Κυριακή 5 Απρίλη 2020
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ COVID-19
Ξεπέρασαν το εκατομμύριο τα κρούσματα και τους 55.000 οι νεκροί

LaPresse

Τη βδομάδα που πέρασε, η εξάπλωση της επιδημίας Covid-19 (της ασθένειας που προκαλεί ο νέος κορονοϊός SARS-COV-2) χαρακτηρίστηκε από τον αυξημένο βαθμό διασποράς και στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, που φαίνεται ότι θα αποτελέσουν σύντομα τη νέα εστία της πανδημίας.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα θύματα της πανδημίας διεθνώς (που στην πραγματικότητα είναι αρκετά περισσότερα αφού πολλοί καταλήγουν σπίτια τους, ακόμα και χωρίς να έχουν καν εξεταστεί για την επιβεβαίωση της ασθένειας) είχαν φτάσει τα 55.304 και τα επιβεβαιωμένα κρούσματα τα 1.043.762.

Οσον αφορά τη διεθνή εξάπλωση της επιδημίας, μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές:

Στις ΗΠΑ, θύματα και κρούσματα είχαν φτάσει τα 6.145 και 246.442 από 5.343 και 228.978 που κατέγραφε ο «Ριζοσπάστης» στο φύλλο της Παρασκευής 3 Απρίλη. Στην Ισπανία, τα 10.935 και 117.710 από 10.003 και 110.238.

Στην Ιταλία, με τα στοιχεία της Πέμπτης, τα θύματα ήταν 13.935 και τα κρούσματα 117.710 από 13.915 και 115.242.

Στη Γερμανία, 1.129 και 86.667 από 997 και 81.728.

Στη Γαλλία, επίσης χωρίς τα τελευταία στοιχεία, ήταν 5.387 και 59.105 από 4.032 και 56.989.

Στη Βρετανία, 3.605 και 38.168 από 2.921 και 33.718.

Στην Ολλανδία, τα θύματα είχαν φτάσει τα 1.487 από 1.339.

Στο Βέλγιο τα 1.422 από 1.011.

Το Ιράν παρέμενε η σοβαρότερη εστία εκτός Ευρώπης και ΗΠΑ, με 3.294 θύματα και 53.183 επιβεβαιωμένα κρούσματα. Οι ρυθμοί εξάπλωσης ενισχύονται όσο περνούν οι μέρες και σε Λατινική Αμερική και Αφρική, με την ανησυχία να μεγαλώνει για τους αριθμούς των θυμάτων σε χώρες με τεράστια κενά σε στοιχειώδεις υπηρεσίες περίθαλψης (π.χ. Αφρική). Στην Κίνα τα κρούσματα είναι 81.620 και αυξήθηκαν κατά 31 και τα θύματα 3.322, 4 περισσότερα από την προηγούμενη καταγραφή την Πέμπτη.

Τη βδομάδα που πέρασε, κατέληξαν θύματα και σε πολύ μικρές ηλικίες, εφηβικές αλλά και βρεφικές (σε ΗΠΑ, Βέλγιο, Βρετανία, Γαλλία κ.τ.λ.), με τις αρχές των αντίστοιχων χωρών να μιλούν για «επιπλοκές που δεν συνηθίζονται» και «σπάνιες περιπτώσεις». Πάντως, εκπρόσωποι του ΠΟΥ υπογράμμισαν ότι «η ιδέα σύμφωνα με την οποία η (σ.σ. ασθένεια που προκαλεί ο νέος κορονοϊός) COVID-19 πλήττει μόνο τους ηλικιωμένους είναι με βάση τα γεγονότα εσφαλμένη» και ότι «η ηλικία δεν είναι ο μοναδικός παράγοντας κινδύνου για μια σοβαρή μορφή της ασθένειας». Πρόσθεσαν δε ότι έχουν παρατηρηθεί σοβαρά κρούσματα και ανάμεσα σε εφήβους και νεαρούς ενήλικες, με πολλούς να χρειάστηκε να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας και κάποιους να καταλήγουν.

ΓΑΛΛΙΑ
Προμετωπίδα της κυβέρνησης η γενίκευση της «μερικής ανεργίας»

Την Πέμπτη η Γαλλίδα υπουργός Εργασίας Μουριέλ Πενικό ανακοίνωσε ότι 400.000 εταιρείες εντάχθηκαν στο μέτρο εφαρμογής της λεγόμενης «μερικής ανεργίας» (αυτό αφορά 4 εκατομμύρια εργαζόμενους, περίπου το 1/5 των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα). Πρόκειται για ένα από τα βασικά μέτρα με τα οποία η κυβέρνηση επιδιώκει να στηρίξει τη μεγαλοεργοδοσία, καλύπτοντας ένα μέρος της αμοιβής εργαζομένων που δεν συνεχίζουν να δουλεύουν κανονικά («μερική ανεργία») σε εταιρείες που αντιμετωπίζουν πτώση παραγγελιών αλλά και συνολικά «οικονομική πίεση» λόγω της πανδημίας (κάτι φυσικά που μπορεί να ερμηνευτεί με πολλούς τρόπους). Η καταβολή ενός άλλου, μικρού μέρους του μισθού, που καλείται να το καταβάλει ο εργοδότης, στην πραγματικότητα «επαφίεται» στην «ευχέρεια» και την «καλή διάθεσή» του, όταν εδώ και βδομάδες έχουν ξεκινήσει οι εκβιασμοί όχι απλά για να μην υπάρχουν διαμαρτυρίες για μειώσεις μισθών, απολύσεις κ.τ.λ., αλλά και για να δηλώνουν οι εργαζόμενοι ενυπόγραφα ότι αν εκτεθούν στον κορονοϊό δεν θα ζητήσουν αποζημίωση από την εταιρεία.

Αρθρο των «Νιου Γιορκ Τάιμς» σημείωνε μεσοβδόμαδα ότι «η Γαλλία αναδύεται γρήγορα ως δοκιμαστική περίπτωση για το αν μια χώρα μπορεί να επιταχύνει την ανάκαμψη από μια ύφεση (σ.σ. μετά το πέρασμα της πανδημίας), προστατεύοντας τις επιχειρήσεις και αποφεύγοντας τη μαζική ανεργία... Η ιδέα είναι να μην υπάρχουν απολύσεις ή κλείσιμο επιχειρήσεων, έτσι ώστε όταν ο κορονοϊός είναι τελικά υπό έλεγχο, η οικονομία μπορεί να ξεκινήσει σωστά...». Σε αυτό το πλαίσιο - του πώς η Γαλλία θα αξιοποιήσει αυτή την «υγειονομική κρίση» για να τη βρει η επόμενη περίοδος με πιο ενισχυμένη ανταγωνιστικότητα - εντάσσεται και η συζήτηση για το πώς «θα ανακτηθεί η βιομηχανική ανεξαρτησία» της χώρας, εννοώντας τη θωράκιση και ανάκαμψη ομίλων που υπό τον έλεγχο του γαλλικού κεφαλαίου θα αναβαθμίσουν τη θέση του στην Ευρώπη και γενικώς.

Στο μεταξύ, χαρακτηριστικό παράδειγμα του πώς η μεγαλοεργοδοσία προσαρμόζει τις εξελίξεις στα δικά της μέτρα είναι η κατάσταση στα Γαλλικά Ταχυδρομεία (La Poste), που ανακοίνωσαν ότι στο εξής θα μειώσουν σε 3 από 4 τις μέρες που θα κάνουν διανομή Τύπου, ταχυδρομικών επιστολών και δεμάτων. Ενώ οι ανάγκες είναι αυτή την περίοδο μεγαλύτερες (δεδομένης της παραμονής στο σπίτι χιλιάδων οικογενειών) και κανονικά θα μπορούσε να προσληφθεί νέο προσωπικό με πλήρη δικαιώματα, ανακοινώθηκε η «εθελοντική» μεταφορά 1.200 υπαλλήλων από τη θυγατρική «Mediapost», που θα δουλεύουν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, θα κάνουν διανομές με δικά τους οχήματα κ.τ.λ.

ΙΣΠΑΝΙΑ
11.000 οι νεκροί από τον κορονοϊό

«Εχουμε επαρκή αποθέματα προστατευτικού εξοπλισμού», δήλωνε η κυβέρνηση τον Φλεβάρη και τον Μάρτη, ενώ 13.000 υγειονομικοί έχουν προσβληθεί

ΜΑΔΡΙΤΗ.--

Πλησίασε τους 11.000 νεκρούς από την πανδημία του κορονοϊού η Ισπανία, καθώς την Παρασκευή ανακοινώθηκαν ακόμη 932 μέσα σε ένα 24ωρο. Τα επιβεβαιωμένα κρούσματα αυξήθηκαν την ίδια μέρα κατά 7.472, σε 117.710 (είναι τα περισσότερα μετά τις ΗΠΑ), με τις υγειονομικές αρχές να επιβεβαιώνουν ότι η αιχμή της επιδημίας έχει επιτευχθεί ή μπορεί να έχει ήδη ξεπεραστεί.

Κι ενώ η κατάσταση στα νοσοκομεία της Ισπανίας είναι δραματική εξαιτίας των περικοπών και των διαχρονικών ελλείψεων, ενώ έχουν προσβληθεί τουλάχιστον 13.000 υγειονομικοί με το νέο κορονοϊό, καθώς λείπει βασικός εξοπλισμός προστασίας, αίσθηση προκάλεσε αποκάλυψη του ισπανικού Τύπου («El mundo» κ.ά.) ότι η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση PSOE - «Ουνίδας Ποδέμος» αγνόησε επανειλημμένα μέσα στον Φλεβάρη και τον Μάρτη τις συστάσεις του ΠΟΥ προς τα κράτη να προμηθευτούν με το απαραίτητο υγειονομικό υλικό ενόψει της πανδημίας.

«Η Ισπανία έχει επαρκή αποθέματα προσωπικού εξοπλισμού έκτακτης ανάγκης αυτή τη στιγμή», ήταν η απάντηση του υπουργείου Υγείας τρεις φορές μέσα στον Φλεβάρη, ακόμη και λίγες μέρες προτού ανακοινωθεί η κατάσταση συναγερμού στη χώρα, στις 14 Μάρτη.

Στο μεταξύ, στοιχεία που δείχνουν πως τα γηροκομεία στην περιοχή της Μαδρίτης έχουν μετατραπεί σε εκατόμβες νεκρών ανακοίνωσε την Πέμπτη η πρόεδρος της περιφέρειας της Μαδρίτης, Ιζαμπέλα Ντίαθ Αγιούσο: Περίπου 3.000 φιλοξενούμενοι σε γηροκομεία έχουν πεθάνει τον Μάρτη από οποιαδήποτε αιτία, δηλαδή η θνησιμότητα στα γηροκομεία της Μαδρίτης τριπλασιάστηκε σε λίγες μέρες. Στις 26 Μάρτη ο αριθμός αυτός ήταν 1.065 θάνατοι. Μάλιστα, η πρόεδρος της περιφέρειας πρόσθεσε ότι «είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό των θανάτων από τον κορονοϊό, καθώς δεν έχουν γίνει επαρκή διαγνωστικά τεστ στα γηροκομεία».

«Τους αφήνουν απλά να πεθάνουν, δεν τους μεταφέρουν στα νοσοκομεία», δήλωσε στον ισπανικό Τύπο ο γιος μιας 88χρονης που πέθανε σε γηροκομείο.

ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κούρσα δρόμου» για το κεφάλαιο

Ενώ ο ιταλικός λαός εξακολουθεί να μετρά εκατοντάδες θύματα καθημερινά, με βασικές αιτίες την εγκατάλειψη των δημόσιων νοσοκομείων και την εγκληματική συνέχιση της λειτουργίας μεγάλων βιομηχανιών, η κυβέρνηση Κόντε εστιάζει τους σχεδιασμούς σε μια «κούρσα δρόμου» προς όφελος του κεφαλαίου, εντείνοντας διεργασίες για συμβιβασμούς σε επίπεδο ΕΕ που θα συμβάλουν στη μετά την επιδημία περίοδο.

Την Παρασκευή ο πρωθυπουργός. Τζουζέπε Κόντε, απάντησε σε επιστολή της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σημειώνοντας ότι όλοι αναρωτιούνται «τι είναι διατεθειμένη να κάνει η Ευρώπη, όχι για την Ιταλία, αλλά για τον εαυτό της» και ότι «πρέπει να πραγματοποιήσουμε ένα άλμα ποιότητας που να μας χαρακτηρίσει ως Ενωση...». Πρόσθεσε ότι προς το παρόν δεν έχει γίνει αισθητή η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επέμεινε ότι τα ευρωομόλογα «θα είναι χρήσιμα για τη χρηματοδότηση των εξαιρετικών προσπαθειών που θα πρέπει να κάνει η Ευρώπη με στόχο την ανασύσταση του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της». Ακόμα, μιλώντας στη γερμανική «Die Zeit» σχολίασε ότι η ΕΕ οφείλει να απαντήσει άμεσα στην κατάσταση «αλλιώς ο ασθενής θα χαθεί... Χρειάζονται έκτακτα μέτρα, αλλά θα είναι άχρηστα αν καθυστερήσουν». Είπε ακόμη ότι η ΕΕ πρέπει να συζητήσει διάφορα εργαλεία για την αντιμετώπιση της κατάστασης «χωρίς άσκηση βέτο εκ των προτέρων».

Στο μεταξύ, την Παρασκευή, ο επικεφαλής της ιταλικής Πολιτικής Προστασίας, Αντζελο Μπορέλι, δήλωσε ότι ο περιορισμός των μετακινήσεων ίσως διαρκέσει έως την Πρωτομαγιά, λέγοντας ότι «δεν είναι μια πραγματικότητα η οποία μπορεί να ξεπεραστεί μέσα σε λίγες εβδομάδες». Ισχυρίστηκε ότι «με την παρούσα κατάσταση η χώρα μπορεί να πάρει μια ανάσα, διότι δεν υφίσταται η τεράστια πίεση των προηγούμενων εβδομάδων στα νοσοκομεία και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας». Τέλος, είπε ότι «πρέπει να δούμε πότε θα αρχίσει η μείωση των κρουσμάτων και των νεκρών».

Από τη μεριά του, ο πρόεδρος του Ανώτατου Ινστιτούτου Υγείας της χώρας, Σίλβιο Μπρουσαφέρο, ισχυρίστηκε ότι «μπορούμε να επιβεβαιώσουμε μια επιβράδυνση» στην εξάπλωση των κρουσμάτων, επιμένοντας κι αυτός ότι χρειάζεται συνέχιση των περιοριστικών μέτρων.

Πάντως, οι περιορισμοί εξακολουθούν να μην έχουν την ίδια ισχύ για μεγάλους χώρους εργασίας, όπως καταγγέλλουν τα αγωνιστικά Συνδικάτα Βάσης (USB, μέλος της ΠΣΟ). Οι μεγαλοβιομήχανοι της Confindustria το μόνο που κάνουν είναι να δημοσιεύουν υπολογισμούς για την αναμενόμενη πτώση των ρυθμών ανάπτυξης του ΑΕΠ, στρώνοντας το έδαφος για νέα κλιμάκωση της επίθεσης, στο όνομα της «διάσωσης της οικονομίας»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ