ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Εντείνουν ασκήσεις και στρατιωτική κινητικότητα στην Ανατολική Ευρώπη

Με αλλεπάλληλες στρατιωτικές ασκήσεις στην Ανατολική Ευρώπη και τη Μαύρη Θάλασσα, ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ εντείνουν τη στρατιωτική τους κινητικότητα στην περιοχή απέναντι στη Ρωσία, με τη Μόσχα από την πλευρά της να απαντά με ενίσχυση των δικών της στρατιωτικών και ναυτικών γυμνασίων.

Οι ετήσιες ασκήσεις «Sea Breeze», στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, διοργανώνονται από την Ουκρανία και τις ΗΠΑ μεταξύ 28 Ιούνη - 10 Ιούλη, με συμμετοχή πολλών χωρών του ΝΑΤΟ (Βρετανίας, Τουρκίας, Ολλανδίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας, Λετονίας, Καναδά και Ελλάδας).

Είχαν προηγηθεί οι ασκήσεις Ουκρανίας - Βρετανίας «Cossack Mace 2021».

Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας, από την πλευρά του, καταγγέλλει ότι οι εν λόγω ασκήσεις αξιοποιούνται επίσης ως πρόσχημα για την παράδοση προηγμένων οπλικών συστημάτων στις ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις και στις εθνικιστικές παραστρατιωτικές ομάδες που δρουν κοντά στο Ντονμπάς.

Ο δε στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, συνταγματάρχης Ν. Σουλγκίν, σχολιάζοντας τη μεγάλη ΝΑΤΟική άσκηση «Defender Europe 2021», σημειώνει ότι «οι επιχειρήσεις πολλαπλών τομέων είναι μια νέα τάση των ΗΠΑ».

Για παράδειγμα, είπε, «ένα αμερικανικό στρατηγικό βομβαρδιστικό πραγματοποίησε πτήση πάνω από 30 ευρωπαϊκές χώρες τη Δευτέρα, χωρίς σαφή σύνδεση με την άσκηση "Defender Europe", πετώντας κυρίως πάνω από την Εσθονία και την αεροπορική βάση Amari, όπου πραγματοποιούνται οι ΝΑΤΟικές ασκήσεις "Spring Storm"». Σε αυτές συμμετέχουν περίπου 7.000 στρατιώτες, από Εσθονία, ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Δανία, Πολωνία και Ιταλία.

Σύμφωνα με τον Ν. Σουλγκίν, «συνολικά 8 πολυεθνικές ασκήσεις προγραμματίζονται να πραγματοποιηθούν στην Ουκρανία φέτος και άλλες δύο στη Γεωργία. Μια ακόμη άσκηση που θα περιλαμβάνει μέλη του ΝΑΤΟ θα πραγματοποιηθεί στο Καζακστάν».

Αντίστοιχα, ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σ. Σόιγκου, είχε επίσης τονίσει προ ημερών ότι ΝΑΤΟ και ΗΠΑ αυξάνουν τη στρατιωτική παρουσία δυτικά της Ρωσίας και στη Βαλτική Θάλασσα. Οπως είπε, αμερικανικά στρατηγικά βομβαρδιστικά έχουν αυξήσει τις πτήσεις στην Ευρώπη κατά 14 φορές τα τελευταία 7 χρόνια. Πολεμικά πλοία του ΝΑΤΟ με πυραυλικά όπλα εισέρχονται συστηματικά στη Βαλτική Θάλασσα και μάλιστα κοντά στον ρωσικό θύλακα Καλίνινγκραντ. Ο αριθμός των στρατιωτικών ασκήσεων αυξήθηκε κατά 50% τα τελευταία χρόνια.

Αντίστοιχες απαντήσεις προετοιμάζει η Ρωσία, με ταυτόχρονες κινήσεις σε έδαφος, αέρα και θάλασσα.

Ο Ρώσος υπουργός Αμυνας προανήγγειλε την ανάπτυξη «περίπου 20 στρατιωτικών σχηματισμών και μονάδων στη Δυτική Στρατιωτική Περιοχή μέχρι το τέλος του έτους», ως απάντηση στις αμερικανοΝΑΤΟικές κινήσεις.

Υπενθυμίζεται ακόμα ότι και ο ρωσικός Στόλος της Μαύρης Θάλασσας ανακοίνωσε πως θα συμμετάσχει σε πάνω από 20 ασκήσεις μεγάλης κλίμακας τους επόμενους έξι μήνες.

Ρωσία - Λευκορωσία: Ενίσχυση συνεργασίας και των μυστικών υπηρεσιών

Στο μεταξύ, μετά και τη νέα μεγάλη ένταση της αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας και για την «πορεία» της Λευκορωσίας, οι μυστικές υπηρεσίες της Ρωσίας και της Λευκορωσίας ανακοίνωσαν ότι «ενισχύουν» την συνεργασία τους απέναντι «στην επιθετικότητα των ΗΠΑ και των δυτικών χωρών».

Σύμφωνα με τους αρχηγούς των μυστικών υπηρεσιών των δύο κρατών, οι δυτικές χώρες «προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν την πολιτική και την κοινωνικοοικονομική κατάσταση» Ρωσίας και Λευκορωσίας.

Εντείνοντας την ωμή παρέμβασή τους, ΕΕ - ΗΠΑ - ΝΑΤΟ χρηματοδοτούν και στηρίζουν πολύμορφα αντικυβερνητικές οργανώσεις στη Λευκορωσία, ανάμεσα στις οποίες δρουν και μυστικές υπηρεσίες. Πατώντας πάνω σε αυτό το γεγονός, η λευκορωσική κυβέρνηση εντείνει παράλληλα την καταστολή σε βάρος των εργαζομένων και του λαού της χώρας.

ΡΩΣΙΑ - ΦΟΡΟΥΜ ΑΓΙΑΣ ΠΕΤΡΟΥΠΟΛΗΣ
Επιχειρηματικές συμφωνίες και ανταγωνισμοί με το βλέμμα στην «εποχή μετά την πανδημία»

Sputnik

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται την Κυριακή το 24ο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης - που χαρακτηρίζεται το «Νταβός της Ρωσίας» - με τη συμμετοχή περίπου 5.000 εκπροσώπων επιχειρηματικών ομίλων και κρατών από όλο τον κόσμο. Ανάμεσά τους βρίσκονται 2.000 συμμετέχοντες από 53 κράτη, με τις μεγαλύτερες αντιπροσωπείες να είναι από το Κατάρ - τιμώμενη χώρα του φετινού φόρουμ - τις ΗΠΑ και την Κίνα.

Από ηγέτες κρατών στο φόρουμ είχε προγραμματιστεί να μιλήσουν μέσω τηλεδιάσκεψης ο εμίρης του Κατάρ, Ταμίμ μπιν Χαμάντ αλ Θάνι, και ο Αυστριακός καγκελάριος, Σ. Κουρτς. Με φυσική παρουσία θα συμμετάσχει ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν.

Με θέμα «Ξανά μαζί - Η Οικονομία της Νέας Πραγματικότητας» το φετινό φόρουμ επικεντρώνεται στην καπιταλιστική ανάπτυξη μετά την πανδημία, αλλά και στην εποχή μεγάλου ανταγωνισμού για τις νέες τεχνολογίες, τις «πράσινες» επενδύσεις κ.λπ. Η Ρωσία έχει εκφράσει «ενδιαφέρον» για «αμοιβαία επωφελείς» επιχειρηματικές συνεργασίες και θέτει ως στόχο να βελτιώσει τις υποδομές της στις τηλεπικοινωνίες, στην Ενέργεια, στις μεταφορές και στους τομείς «περιβάλλοντος» και «κλίματος».

Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, περισσότερες από 320 επιχειρηματικές συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν στο φόρουμ.

Στο μεταξύ, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Μόσχας για «απαγκίστρωση» της ρωσικής οικονομίας από το αμερικανικό δολάριο, ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών, Α. Σιλουάνοφ, ανακοίνωσε από την Αγία Πετρούπολη ότι η χώρα σχεδιάζει να εγκαταλείψει πλήρως το αμερικανικό δολάριο στη δομή του Εθνικού Ταμείου Πλούτου (NWF) και να μειώσει το μερίδιο της βρετανικής λίρας μέσα σε ένα μήνα.

«Οπως και η Κεντρική Τράπεζα, αποφασίσαμε να μειώσουμε τα κεφάλαια του NWF που επενδύθηκαν σε δολάρια», τα οποία αποτελούν περίπου το 35% των κεφαλαίων. Αυτά θα αντικατασταθούν με αύξηση των ευρώ και με χρυσό.

Εξάλλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ, «η απαγκίστρωση από το δολάριο είναι μια συνεχής διαδικασία» και «συμβαίνει σε πολλές χώρες».

Την πάγια θέση της χώρας του ότι ΕΕ και Ρωσία «πρέπει να συζητήσουν ανοιχτά τις διαφωνίες τους και να συνεργαστούν σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος», όπως η κλιματική αλλαγή, η μη διάδοση πυρηνικών όπλων κ.ά., εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σ. Κουρτς, σε συνέντευξή του στο TASS ενόψει της συμμετοχής του στο φόρουμ.

Ο ίδιος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση των ΗΠΑ να σταματήσουν τις απειλές κυρώσεων κατά εταιρειών που εμπλέκονται στην κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου «Nord Stream 2».«Οπως και η Γερμανία, συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε το "Nord Stream 2", επειδή είναι προς το συμφέρον μας», είπε, προσθέτοντας ότι ο ρωσικός αγωγός στοχεύει στη διαφοροποίηση των ευρωπαϊκών οδών ενεργειακού εφοδιασμού, δηλαδή συμβάλλει στην «ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

ΙΣΡΑΗΛ
Συνέχεια στις διεργασίες και μετά τη συμφωνία για νέα κυβέρνηση

Μετά από πολυήμερες και εντατικές ενδοαστικές διεργασίες στο Ισραήλ, αργά το βράδυ της Τετάρτης ανακοινώθηκε και επίσημα η συμφωνία για σχηματισμό οκτακομματικής κυβέρνησης χωρίς τον μέχρι σήμερα πρωθυπουργό Μπ. Νετανιάχου και το κόμμα του, «Λικούντ». Πρωθυπουργός συμφωνήθηκε να είναι μέχρι τον Αύγουστο του 2023 ο αρχηγός του ακροδεξιού κόμματος «Γιάμινα», Ν. Μπένετ, και να τον διαδεχθεί στην πρωθυπουργία ο αρχηγός του κεντρώου «Γιες Ατίντ», Γ. Λαπίντ.

Πριν περάσει ούτε μια μέρα και προτού προχωρήσει η διαδικασία για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην ισραηλινή Βουλή, η AIPAC, η ισχυρότερη οργάνωση του εβραϊκού λόμπι στις ΗΠΑ, έσπευσε να δώσει τις «ευλογίες» της, συγχαίροντας τους δύο πολιτικούς αρχηγούς για τη συμφωνία συγκυβέρνησης με «τη συγκρότηση ενός ευρέος και πολυσυλλεκτικού συνασπισμού - που καλύπτει το πολιτικό φάσμα των σιωνιστικών και αραβικών κομμάτων». Κάνοντας λόγο για «αντοχή της ισραηλινής δημοκρατίας», καλούν σε αποφασιστικότερη προώθηση των κοινών συμφερόντων ΗΠΑ - Ισραήλ.

Στο νέο σχήμα ο εντολοδόχος Γ. Λαπίντ θα έχει τη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης και του υπουργού Εξωτερικών, ενώ στο υπουργείο Αμυνας παραμένει αμετακίνητος ο αρχηγός του «Γαλανόλευκου Μπλοκ», Μπ. Γκαντς. Ο τελευταίος χτες βρέθηκε στις ΗΠΑ για συναντήσεις με τον Αμερικανό ομόλογό του Λ. Οστιν και τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας στον Λευκό Οίκο, Τζ. Σάλιβαν, προκειμένου να ζητήσει έξτρα 1 δισ. δολάρια για την ενίσχυση του ισραηλινού αντιπυραυλικού συστήματος «Σιδερένιος Θόλος», να ενημερωθεί για τις διαπραγματεύσεις για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, να διαπραγματευτεί την «ανοικοδόμηση» στη Γάζα κ.λπ.

Στη νέα κυβέρνηση θα συμμετέχει και το αραβικό συντηρητικό κόμμα «Ρά'αμ» του Μανσούρ Αμπάς, το πρώτο κόμμα Αράβων του Ισραήλ που στηρίζει κοινοβουλευτικά μία κυβέρνηση, στην οποία μάλιστα συμμετέχουν και κόμματα που στηρίζουν ανοιχτά τα συμφέροντα Εβραίων εποίκων, όπως το «Γιάμινα».

Τα οκτώ κόμματα που συμφώνησαν για τη συγκρότηση νέας κυβέρνησης έχουν συνολικά 62 βουλευτές στις 120μελή ισραηλινή Βουλή. Η εύθραυστη πλειοψηφία μπορεί να ανατραπεί με την αρνητική ψήφο τουλάχιστον δύο εξ αυτών, κάτι που επιχειρεί να πετύχει ο Νετανιάχου. Χαρακτηριστικά, ο απερχόμενος πρωθυπουργός στοχεύει στους θεωρούμενους ως «αδύναμους κρίκους» στο κόμμα του Μπένετ, όπως είναι η αντιπρόεδρος του κόμματος Aγελέτ Σακίντ και ο βουλευτής Nιρ Ορμπάχ, διοργανώνοντας διαδηλώσεις έξω από τα σπίτια τους, αποδοκιμασίες στο διαδίκτυο για «δεξιά προδοσία», υποσχέσεις για «καλά πόστα» αν αρνηθούν να ψηφίσουν τη νέα κυβέρνηση κ.λπ.

Διεργασίες γίνονται από τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό και για να απομακρυνθεί από τη θέση του προέδρου της Βουλής ο Γ. Λέβιν, στέλεχος του «Λικούντ», αφού έχει τη δυνατότητα να καθυστερήσει την ψηφοφορία για τη νέα κυβέρνηση, εξασφαλίζοντας χρόνο στον Νετανιάχου.

ΚΙΝΑ
Απάντηση στις «συστάσεις» των ΗΠΑ στην Καμπότζη

Την προσπάθεια αναβάθμισης της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας συνολικά στην περιοχή υπερασπίστηκε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γ. Γουενμπίν, αντιδρώντας στις εξηγήσεις που ζήτησαν δημόσια πριν από λίγες μέρες οι ΗΠΑ από την Καμπότζη, επειδή προχωρά η ανέγερση κινεζικής βάσης στη συγκεκριμένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις επίσημες επαφές της στην Πνομ Πενχ, η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας και την ανοικοδόμηση υποδομών στη ναυτική βάση Ream στον Κόλπο της Ταϊλάνδης», δυτικά της Καμπότζης. Η Σέρμαν ζήτησε εξηγήσεις για την κατεδάφιση (το φθινόπωρο) δύο κτιρίων που είχαν χτιστεί με αμερικανική χρηματοδότηση στην περιοχή Ream και επέκρινε ανοιχτά σχέδια κατασκευής στρατιωτικής βάσης, η οποία - ισχυρίστηκε - «θα απειλούσε την περιφερειακή ασφάλεια».

Απαντώντας, ο Κινέζος ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της «παραδοσιακής φιλίας» Κίνας - Καμπότζης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες «έχουν αναπτύξει καρποφόρα συνεργασία σε διάφορους τομείς, που έφερε απτά οφέλη στους δύο λαούς και συνέβαλε θετικά στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Στο μεταξύ, νέες τριβές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσει η αναθεώρηση της λίστας με τις κινεζικές επιχειρήσεις στις οποίες επιτρέπεται να επενδύσουν οι Αμερικανοί, την οποία πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να διευρύνει. Σχολιάζοντας τα σχετικά σενάρια, ο Γουενμπίν δήλωσε ότι η ύπαρξη τέτοιων περιορισμών αποτελεί επιλογή των ΗΠΑ που «υπονόμευσε έννομα συμφέροντα και δικαιώματα κινεζικών εταιρειών, αλλά και έπληξε τα συμφέροντα διεθνών επενδυτών περιλαμβανομένων όσων δρουν στις ΗΠΑ». Κάλεσε τις ΗΠΑ «να διορθώσουν τα λάθη τους και να σταματήσουν ενέργειες που υπονομεύουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη και τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα των επενδυτών». Κατέληξε δε ότι «η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ