Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Απάντηση στις «συστάσεις» των ΗΠΑ στην Καμπότζη

Την προσπάθεια αναβάθμισης της στρατιωτικής παρουσίας της Κίνας συνολικά στην περιοχή υπερασπίστηκε ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Γ. Γουενμπίν, αντιδρώντας στις εξηγήσεις που ζήτησαν δημόσια πριν από λίγες μέρες οι ΗΠΑ από την Καμπότζη, επειδή προχωρά η ανέγερση κινεζικής βάσης στη συγκεκριμένη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.

Υπενθυμίζεται ότι κατά τις επίσημες επαφές της στην Πνομ Πενχ, η Αμερικανίδα αναπληρώτρια ΥΠΕΞ, Γουέντι Σέρμαν, εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες για τη στρατιωτική παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων της Κίνας και την ανοικοδόμηση υποδομών στη ναυτική βάση Ream στον Κόλπο της Ταϊλάνδης», δυτικά της Καμπότζης. Η Σέρμαν ζήτησε εξηγήσεις για την κατεδάφιση (το φθινόπωρο) δύο κτιρίων που είχαν χτιστεί με αμερικανική χρηματοδότηση στην περιοχή Ream και επέκρινε ανοιχτά σχέδια κατασκευής στρατιωτικής βάσης, η οποία - ισχυρίστηκε - «θα απειλούσε την περιφερειακή ασφάλεια».

Απαντώντας, ο Κινέζος ΥΠΕΞ υπεραμύνθηκε της «παραδοσιακής φιλίας» Κίνας - Καμπότζης, σημειώνοντας ότι οι δύο χώρες «έχουν αναπτύξει καρποφόρα συνεργασία σε διάφορους τομείς, που έφερε απτά οφέλη στους δύο λαούς και συνέβαλε θετικά στην περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα».

Στο μεταξύ, νέες τριβές μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσει η αναθεώρηση της λίστας με τις κινεζικές επιχειρήσεις στις οποίες επιτρέπεται να επενδύσουν οι Αμερικανοί, την οποία πληροφορίες ανέφεραν ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν σχεδιάζει να διευρύνει. Σχολιάζοντας τα σχετικά σενάρια, ο Γουενμπίν δήλωσε ότι η ύπαρξη τέτοιων περιορισμών αποτελεί επιλογή των ΗΠΑ που «υπονόμευσε έννομα συμφέροντα και δικαιώματα κινεζικών εταιρειών, αλλά και έπληξε τα συμφέροντα διεθνών επενδυτών περιλαμβανομένων όσων δρουν στις ΗΠΑ». Κάλεσε τις ΗΠΑ «να διορθώσουν τα λάθη τους και να σταματήσουν ενέργειες που υπονομεύουν την παγκόσμια χρηματοπιστωτική τάξη και τα έννομα συμφέροντα και δικαιώματα των επενδυτών». Κατέληξε δε ότι «η Κίνα θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει τα νόμιμα συμφέροντα και δικαιώματα των κινεζικών εταιρειών».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανοιχτή κριτική στις «πρακτικές της Κίνας» (2024-04-26 00:00:00.0)
Αναβαθμίζουν επικίνδυνους σχεδιασμούς απέναντι στις «αυξανόμενες προκλήσεις» της Κίνας (2023-01-17 00:00:00.0)
Ανάπτυξη κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων (2022-04-01 00:00:00.0)
Αλληλοκατηγορίες για «διατάραξη» της «παγκόσμιας τάξης» και της «περιφερειακής σταθερότητας» (2021-08-27 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» του Πεκίνου με αφορμή την επίσκεψη Σέρμαν (2021-07-27 00:00:00.0)
«Προειδοποιήσεις» των ΗΠΑ σε όσους συνεργάζονται με την Κίνα (2021-06-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ