Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΔΑΝΙΑ
Νόμος - έκτρωμα για κράτηση αιτούντων άσυλο σε «τρίτες χώρες»

Από μαζική διαδήλωση τον Απρίλη στην Κοπεγχάγη ενάντια στα αντιμεταναστευτικά μέτρα της κυβέρνησης

Copyright 2021 The Associated

Από μαζική διαδήλωση τον Απρίλη στην Κοπεγχάγη ενάντια στα αντιμεταναστευτικά μέτρα της κυβέρνησης
Νόμο - έκτρωμα που προβλέπει την «ομηρία» των αιτούντων άσυλο και την κράτησή τους σε τρίτες χώρες πέρασε χτες η σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση της Δανίας, συνεχίζοντας το «μπαράζ» αντιμεταναστευτικών και αντιπροσφυγικών πολιτικών.

Στη βάση της αντιμεταναστευτικής πολιτικής της ΕΕ, η Δανία «μπαίνει μπροστά» για τα επόμενα ακόμα πιο αντιδραστικά βήματα, δημιουργώντας σχετικό προηγούμενο.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε χτες, κάθε αιτούμενος άσυλο στη Δανία θα μεταφέρεται σε κέντρο υποδοχής εκτός ΕΕ, με ελάχιστες εξαιρέσεις, κυρίως για ανθρώπους με σοβαρές ασθένειες. Μόλις εξεταστεί το αίτημά του, αν δεν εξασφαλίσει καθεστώς πρόσφυγα ο μετανάστης θα απαιτείται να φύγει από τη χώρα που θα τον φιλοξενεί.

Αλλά ακόμη και όσοι εξασφαλίζουν δικαίωμα ασύλου δεν θα επιτρέπεται να επιστρέψουν στη Δανία, απλά θα έχουν καθεστώς πρόσφυγα στην τρίτη χώρα! Ολη τη διαδικασία θα την αναλαμβάνουν τρίτες χώρες, με χρήματα που θα καταβάλλονται από τη Δανία, προκειμένου να τους ξεφορτωθεί από το έδαφός της.

Η πρόταση αυτή είχε κατατεθεί και παλιότερα από τη Δανία στην ΕΕ, στο πλαίσιο μιας «κοινής πολιτικής ασύλου»...

Η Κοπεγχάγη συζητά με «πέντε - δέκα» πιθανές χώρες που θα «υποδέχονται» αιτούντες άσυλο, με ΜΜΕ της Δανίας να αναφέρουν την Αίγυπτο, την Ερυθραία, την Αιθιοπία και τη Ρουάντα.

Αντιμεταναστευτικό ρεσιτάλ από τη σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση

Η μειοψηφική κυβέρνηση της πρωθυπουργού, Μέτε Φρεντέρικσεν, που κυβερνά με τη στήριξη του Σοσιαλιστικού Φιλελεύθερου Κόμματος, του Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος και της «Κόκκινης - Πράσινης Συμμαχίας», έχει επανειλημμένως υπερασπιστεί την επιθετική αντιμεταναστευτική πολιτική ως «αποτροπή» των «κατατρεγμένων» από τη Δανία και έχει θέσει ως επίσημο στόχο «μηδέν πρόσφυγες» στη χώρα.

Εξάλλου, πρόσφατα η κυβέρνηση αποφάσισε την κατάργηση των αδειών παραμονής Σύρων και την απέλασή τους σε «ασφαλείς» περιοχές της Δαμασκού, προκαλώντας λαϊκές αντιδράσεις και διαδηλώσεις. Επιπλέον, αυστηροποίησε τον νόμο κατά των «γκέτο», ορίζοντας «πλαφόν» στον αριθμό των «μη δυτικών» κατοίκων στις γειτονιές...

Η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έκρινε πως ο νέος νόμος «αντίκειται προς τις αρχές της διεθνούς συνεργασίας όσον αφορά τους πρόσφυγες». Ενδέχεται να προκληθεί «το φαινόμενο του ντόμινο», δηλαδή και άλλες «χώρες της Ευρώπης και άλλων περιφερειών να διερευνήσουν πιθανότητες να περιορίσουν την προστασία των προσφύγων στο έδαφός τους», εκτίμησε ο αντιπρόσωπος της Αρμοστείας στις σκανδιναβικές χώρες.

Η δε Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «η εξωτερική επεξεργασία αιτημάτων ασύλου εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα τόσο για την πρόσβαση στις διαδικασίες ασύλου όσο και (για) την αποτελεσματική πρόσβαση στην προστασία» και πως «δεν είναι δυνατή με βάση τους υφιστάμενους κανόνες της ΕΕ ή τις προτάσεις βάσει του νέου συμφώνου για τη μετανάστευση και το άσυλο».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ