Παρασκευή 4 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Αποκαλυπτικές «συγκλίσεις» για τα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου

Διατηρείται στο ακέραιο η τεράστια μείωση του εταιρικού φόρου από την κυβέρνηση Τραμπ

Με εντατικούς ρυθμούς και μεγάλες «συγκλίσεις» προχωρούν στις ΗΠΑ τα παζάρια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων για τα μέτρα ενίσχυσης της αμερικανικής καπιταλιστικής οικονομίας και τον καθορισμό των σχετικών πακέτων κρατικής στήριξης του κεφαλαίου.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, αφήνοντας στην άκρη τις προηγούμενες φανφάρες περί «φορολογικής δικαιοσύνης» με αύξηση του εταιρικού φόρου στο 28% - φανφάρες που έσπευσαν να αναπαράγουν ως... «ριζοσπαστικές τομές» και όλα τα αστικά επιτελεία στην Ελλάδα - κατέθεσε νέα πρόταση η οποία διατηρεί στο ακέραιο ολόκληρη την τεράστια μείωση στον εταιρικό φόρο που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση Ντ. Τραμπ (από το 35% στο 21%).

Στη νέα πρόταση Μπάιντεν, ο προϋπολογισμός για το πακέτο κρατικών επενδύσεων για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών των ΗΠΑ, από τα 2,3 τρισ. δολάρια για 8 χρόνια που ήταν η αρχική πρόταση και τα 1,7 τρισ. που διαμορφώθηκε στη συνέχεια, αναπροσαρμόζεται στο 1 τρισ. δολάρια. Ταυτίζεται έτσι με τη νέα «ανεβασμένη» πρόταση που κατέθεσαν από τη μεριά τους οι Ρεπουμπλικάνοι.

Αντί της αύξησης του εταιρικού φόρου στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση Μπάιντεν προκρίνει εντέλει την προώθηση ενός «διεθνούς εταιρικού φόρου», στο 15%, για τη φορολόγηση επιχειρηματικών κολοσσών που σήμερα «ξεφεύγουν» αξιοποιώντας διάφορες χώρες - «φορολογικούς παραδείσους».

Το εν λόγω ζήτημα εντάσσεται στα ενδοϊμπεριαλιστικά παζάρια που εντείνονται εδώ και καιρό στους κόλπους του G7 και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο τόσο της Συνόδου των υπουργών Οικονομικών αυτό το Σαββατοκύριακο, όσο και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής του G7 στα μέσα Ιούνη (και οι δύο σύνοδοι πραγματοποιούνται στη Βρετανία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ