Παρασκευή 26 Απρίλη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΕΠΑΦΕΣ ΜΠΛΙΝΚΕΝ ΣΤΗΝ ΚΙΝΑ
Ανοιχτή κριτική στις «πρακτικές της Κίνας»

Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα
Από τις επαφές του Αμερικανού ΥΠΕΞ στην Κίνα
Την ανησυχία των ΗΠΑ για «τις εμπορικές πολιτικές και τις μη εμπορικές οικονομικές πρακτικές της Κίνας» εξέφρασε ρητά ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Αντονι Μπλίνκεν, που προχτές συνάντησε στη Σαγκάη τον Τσεν Τζινίνγκ, επικεφαλής της τοπικής οργάνωσης του κινεζικού κυβερνώντος κόμματος.

Οπως εξήγησε σε συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι η Ουάσιγκτον επιδιώκει «έναν υγιή οικονομικό ανταγωνισμό με την Κίνα και ίσους όρους ανταγωνισμού για τις ΗΠΑ, εργαζομένων και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην Κίνα».

Σήμερα ο Μπλίνκεν αναμένεται να ολοκληρώσει τις τριήμερες επαφές του στη χώρα, συναντώντας στο Πεκίνο τον ομόλογό του, Γουάνγκ Γι, πιθανώς και τον Πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ.

Από τη μεριά του ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, κατά την τακτική ενημέρωση συντακτών δήλωσε ότι «η Κίνα ανέκαθεν πραγματοποιούσε οικονομική και εμπορική συνεργασία σύμφωνα με τις αρχές της αγοράς», εκφράζοντας την ελπίδα ότι «η αμερικανική πλευρά θα σεβαστεί την αρχή του θεμιτού ανταγωνισμού, θα συμμορφωθεί με τους κανόνες του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου και θα εργαστεί μαζί με την Κίνα προς τη δημιουργία ευνοϊκών συνθηκών για την υγιή και σταθερή ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Κίνας - ΗΠΑ».

Αναφορικά με τις αμερικανικές κατηγορίες για τη στήριξη που το Πεκίνο προσφέρει στη Μόσχα ώστε να συνεχίσει την επιχείρηση στην Ουκρανία, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι «είναι εξαιρετικά υποκριτικό και ανεύθυνο να εγκρίνουν οι ΗΠΑ μεγάλης κλίμακας βοήθεια προς την Ουκρανία και ταυτόχρονα να εκτοξεύουν αβάσιμες κατηγορίες ως προς τις κανονικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις Κίνας - Ρωσίας».

Ο Σι θα πάει Ουγγαρία

Ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ θα επισκεφτεί την Ουγγαρία από 8 μέχρι 10 Μάη, όπως ανακοίνωσε ο προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπαν. Ο Γκεργκέλι Γκούλιας ανέφερε ότι είναι προς το συμφέρον της Ουγγαρίας να έχει καλή οικονομική σχέση με όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες, προσθέτοντας ότι η Κίνα είναι μία από τις ηγετικές δυνάμεις του κόσμου, «ισχυρότερη από την Ευρωπαϊκή Ενωση».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ