ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 6 Δεκέμβρη 2023
Σελ. /28
Διαβουλεύσεις στο αμερικανικό Κογκρέσο για τη συνέχιση της στρατιωτικής στήριξης στο Κίεβο

Το ΝΑΤΟ δηλώνει ότι πρέπει να είναι προετοιμασμένο και για «άσχημα νέα» από το μέτωπο

Διαβουλεύσεις για την παραπέρα στήριξη των ΗΠΑ στο Κίεβο εντείνονται στο αμερικανικό Κογκρέσο (Γερουσία και Βουλή των Αντιπροσώπων), καθώς η η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν ζητά την έγκριση άλλου ενός πακέτου δεκάδων δισ. δολαρίων.

Για χτες ήταν προγραμματισμένη μια απόρρητη ενημέρωση στη Γερουσία γύρω από τις εξελίξεις στην Ουκρανία, στην οποία θα μιλούσαν ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, ο υπουργός Αμυνας, Λ. Οστιν, και άλλοι κορυφαίοι αξιωματούχοι εθνικής ασφάλειας.

Ο ηγέτης της πλειοψηφίας της Γερουσίας (Δημοκρατικοί), Τσακ Σούμερ, είχε ανακοινώσει μάλιστα ότι στη συνεδρίαση επρόκειτο να μιλήσει μέσω βίντεο και ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, μετά από πρόσκληση της κυβέρνησης Μπάιντεν, προκειμένου οι γερουσιαστές «να μπορέσουν να ακούσουν απευθείας από αυτόν τι ακριβώς διακυβεύεται» στο μέτωπο.

Αργά χτες το βράδυ, ωστόσο, ο Σούμερ δήλωσε ότι «ο Ζελένσκι δεν θα τα καταφέρει, κάτι προέκυψε την τελευταία στιγμή» - χωρίς να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η χτεσινή συζήτηση στη Γερουσία προγραμματίστηκε αφού ο Λευκός Οίκος απέστειλε επείγουσα προειδοποίηση τη Δευτέρα ότι οι πολεμικές προσπάθειες του Κιέβου κατά της Ρωσίας ενδέχεται να σταματήσουν χωρίς περαιτέρω στρατιωτική και οικονομική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν προσπαθεί να περάσει νομοσχέδιο που προβλέπει πακέτο βοήθειας σχεδόν 106 δισ. δολαρίων, το οποίο περιλαμβάνει 61 δισ. δολάρια για την Ουκρανία, κυρίως για αγορά όπλων από τις ΗΠΑ, 14,3 δισ. δολάρια για το Ισραήλ, σχεδόν 14 δισ. δολάρια για την «ασφάλεια των συνόρων» με το Μεξικό, «βοήθεια» για την Ταϊβάν και για να μειωθεί η επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας - Ειρηνικού και άλλες διατάξεις «εθνικής ασφάλειας» των ΗΠΑ.

Ολα τα προηγούμενα πακέτα για την Ουκρανία υπερψηφίζονταν με μεγάλες διακομματικές πλειοψηφίες Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο. Ωστόσο, στο πλαίσιο ενδοαστικών αντιθέσεων και ενόψει των προεδρικών εκλογών του 2024, ένα σημαντικό τμήμα των Ρεπουμπλικάνων εκφράζει πλέον «σκεπτικισμό» σχετικά με τους όρους για την παραπέρα στρατιωτική βοήθεια στο Κίεβο, ενώ και Ρεπουμπλικάνοι που υποστηρίζουν τη συνέχισή της επιμένουν σε αλλαγές πολιτικής στα σύνορα ΗΠΑ - Μεξικού για να σταματήσει η ροή μεταναστών ως προϋπόθεση για έγκριση. Οι διαπραγματεύσεις για το πακέτο «ασφάλειας των συνόρων» κατέρρευσαν το Σαββατοκύριακο και αναμένεται να επαναληφθούν αυτήν τη βδομάδα.

Το Κογκρέσο έχει ήδη διαθέσει 111 δισ. δολάρια για την Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φλεβάρη του 2022, συμπεριλαμβανομένων 67 δισ. σε χρηματοδότηση στρατιωτικών προμηθειών, 27 δισ. για οικονομική και πολιτική βοήθεια και 10 δισ. για ανθρωπιστική βοήθεια. Αυτά τα κεφάλαια έχουν σχεδόν εξαντληθεί.

Σε επιστολή προς τους ηγέτες της Βουλής των Αντιπροσώπων (στην οποία πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικάνοι) και της Γερουσίας, η διευθύντρια του Γραφείου Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου, Σαλάντα Γιανγκ, προειδοποίησε ότι η χρηματοδότηση των ΗΠΑ για αποστολή όπλων στην Ουκρανία θα εξαντληθεί μέχρι το τέλος του έτους, κάτι που θα «γονάτιζε» την Ουκρανία στο πεδίο της μάχης.

Πρόσθεσε ότι οι πόροι των ΗΠΑ για να στηρίξουν την οικονομία της Ουκρανίας έχουν ήδη εξαντληθεί και «αν η οικονομία της Ουκρανίας καταρρεύσει, δεν θα μπορέσουν να συνεχίσουν να πολεμούν».

Ο δε σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζέικ Σάλιβαν, είπε ότι όποιος καταψηφίζει βοήθεια για την Ουκρανία, ψηφίζει ουσιαστικά για να διευκολύνει τη Ρωσία να επιτύχει.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Α. Γερμάκ, προσωπάρχης του Ουκρανού Προέδρου, δήλωσε χτες ότι «εάν η βοήθεια η οποία τώρα συζητείται στο Κογκρέσο απλώς αναβληθεί», τότε αυτό «δημιουργεί το μεγάλο ρίσκο να χάσουμε αυτόν τον πόλεμο».

ΝΑΤΟ: Προετοιμάζεται και για «άσχημα νέα» από το ουκρανικό μέτωπο

Στην προειδοποίηση ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να είναι προετοιμασμένο για «άσχημα νέα» από το μέτωπο στην Ουκρανία προχώρησε ο γγ του ιμπεριαλιστικού οργανισμού, Γ. Στόλτενμπεργκ.

Μιλώντας στο γερμανικό ARD, τόνισε ότι «οι πόλεμοι εξελίσσονται σε φάσεις» και ότι «οφείλουμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία τόσο στις θετικές όσο και στις άσχημες περιόδους».

Η παρέμβαση Στόλτενμπεργκ έρχεται σε μια συγκυρία κατά την οποία το ζήτημα των εξοπλισμών και της οικονομικής βοήθειας προς την Ουκρανία απασχολεί έντονα τους «συμμάχους» σε ΝΑΤΟ και ΕΕ. Ταυτόχρονα, η Ρωσία ενισχύει τις στρατιωτικές της δυνάμεις, με τον Πρόεδρό της, Βλ. Πούτιν, να έχει υπογράψει πρόσφατα διάταγμα με το οποίο έδινε εντολή να αυξηθούν οι μονάδες στρατιωτών στο μέτωπο.

Ο γγ του ΝΑΤΟ αναφέρθηκε στα επιτεύγματα των Ουκρανών στην προσπάθεια να αναχαιτίσουν τη ρωσική επίθεση, αλλά ταυτόχρονα έκρουσε το καμπανάκι στα μέλη του ΝΑΤΟ επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε καταφέρει να συνεργαστούμε τόσο στενά όσο θα έπρεπε», ενώ κάλεσε τις κυβερνήσεις να εκτιμήσουν τις συνθήκες πέραν των εθνικών τους συμφερόντων, με γνώμονα τη μεγάλη γεωπολιτική εικόνα.

«Η νίκη του Πούτιν δεν θα ήταν μόνο μια τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά θα αποτελούσε κίνδυνο για το σύνολο των συμμάχων», συμπλήρωσε. Καταλήγοντας επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι «όσο περισσότερο ενισχύουμε την Ουκρανία, τόσο πιο γρήγορα ο πόλεμος θα τελειώσει».

Η Ουκρανία πρέπει να αποδεχθεί το γεγονός ότι δεν θα γίνει μέλος του ΝΑΤΟ το 2024, δήλωσε ο Αλ. Γκοντσαρένκο, μέλος του ουκρανικού Κοινοβουλίου. «Πολλές πηγές στην Ουάσιγκτον μου επιβεβαίωσαν ότι ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Αντονι Μπλίνκεν, είπε στους Ευρωπαίους να σταματήσουν τη συζήτηση με την Ουκρανία σχετικά με το ΝΑΤΟ. Δεν θα υπάρξει ένταξη στο ΝΑΤΟ. Το θέμα του ΝΑΤΟ εκνευρίζει τις αμερικανικές ελίτ», έγραψε ο βουλευτής στο Telegram.

Ο Γκοντσαρένκο ισχυρίζεται ότι η Ουάσιγκτον «έχει στείλει ένα σαφές μήνυμα» ότι «δεν θα μας δοθεί η ιδιότητα μέλους το 2024. Το ουκρανικό προεδρικό γραφείο έχει αποδεχθεί αυτό το γεγονός».

Η Ρωσία παρακάμπτει το πλαφόν στην τιμή του πετρελαίου

Ενας χρόνος συμπληρώθηκε χτες από την επιβολή πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου, ένας μηχανισμός στο πλαίσιο των «δυτικών» κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, με στόχο να μειωθούν τα έσοδά της από τις εξαγωγές πετρελαίου. Ο μηχανισμός τέθηκε σε ισχύ στις 5/12/2022 και προέβλεπε την επιβολή πλαφόν στα 60 δολάρια το βαρέλι στην τιμή του ρωσικού αργού που πωλούνταν στις χώρες που τον είχαν υιοθετήσει, δηλαδή ΗΠΑ, Καναδά, Αυστραλία, ΕΕ, Ιαπωνία, Βρετανία.

Επίσης, απαγόρευε στις εταιρείες με έδρα τις χώρες αυτές να προσφέρουν υπηρεσίες θαλάσσιων μεταφορών στη Ρωσία, κυρίως υπηρεσίες ασφάλισης, για πετρέλαιο που πωλείται πάνω από αυτήν την τιμή. Οι χώρες του G7 προσφέρουν υπηρεσίες ασφάλισης για το 90% των παγκόσμιων φορτίων και η ΕΕ είναι σημαντικός παίκτης στις θαλάσσιες μεταφορές, εξ ου και η ικανότητά τους να επιβάλλουν πλαφόν στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου.

Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες η Μόσχα έχει καταφέρει να βρει τρόπους παράκαμψης αυτού του μηχανισμού.

Σύμφωνα με τον Χόρχε Λεόν, αναλυτή στη Rystad Energy, τους πρώτους 6 μήνες οι δύο στόχοι του πλαφόν επιτεύχθηκαν: Η Ρωσία είχε λιγότερα έσοδα, χωρίς ωστόσο να διαταραχθούν η παγκόσμια προσφορά και οι τιμές του αργού.

Τον Σεπτέμβρη ωστόσο τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές πετρελαίου «αυξήθηκαν κατά 1,8 δισ. δολάρια» σε διάστημα ενός μήνα «για να φτάσουν τα 18,8 δισ. δολάρια (...) το υψηλότερο επίπεδό τους από τον Ιούλη του 2022», σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA).

Η μέση τιμή εξαγωγής του ρωσικού αργού αυξήθηκε κατά 8 δολάρια το βαρέλι και έφτασε τον Σεπτέμβρη τα 81,80 δολάρια, «πολύ πάνω από το πλαφόν», σχολίασε ο ΙΕΑ.

«Η αύξηση αυτή σημειώθηκε επειδή η Ρωσία μείωσε την εξάρτησή της από τις δυτικές θαλάσσιες υπηρεσίες», όπως αναφέρει το ουκρανικό οικονομικό ινστιτούτο KSE, «γιατί αγόρασε παλιά πλοία για τη μεταφορά του αργού της πετρελαίου».

Αναλυτές σημειώνουν ότι σε μεγάλο βαθμό ΗΠΑ και ΕΕ έκλεισαν τα μάτια μπροστά στο γεγονός ότι ρωσικό πετρέλαιο πωλούνταν σε τιμή ανώτερη του πλαφόν στην Κίνα ή την Ινδία, επειδή αυτό σήμαινε περισσότερο αργό από τις ΗΠΑ και τη Μέση Ανατολή για τις «δυτικές» αγορές.

Ομως τώρα, εξαιτίας της αύξησης της αμερικανικής παραγωγής, της βελτίωσης των καναδικών και νοτιοαμερικανικών παραδόσεων, οι ΗΠΑ σκέφτονται ότι έχει έρθει η ώρα να σφίξουν τη «μέγγενη» και στα μέσα Οκτώβρη η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε τις πρώτες κυρώσεις εναντίον εταιρειών που δεν σέβονται το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου. Παράλληλα και η ΕΕ εξετάζει την αυστηροποίηση των κυρώσεων που αφορούν το ρωσικό πετρέλαιο, σύμφωνα με πληροφορίες του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (dpa).

Τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο αυξήθηκαν κατά 10,9% τον Νοέμβρη του 2023 σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους και το πλαφόν της «Δύσης» απέτυχε, σχολίασε το ρωσικό ΥΠΕΞ.

Σε ένα τέτοιο φόντο και μετά τη συμφωνία στον ΟΠΕΚ+ για μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 2,2 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ο Ρώσος Πρόεδρος, Βλ. Πούτιν, πραγματοποιεί σήμερα επίσκεψη στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Αύριο ο Πούτιν θα υποδεχθεί στη Μόσχα τον Ιρανό ομόλογό του, Ε. Ραϊσί, ο οποίος θα συνοδεύεται από αντιπροσωπεία πολιτικών αξιωματούχων και επιχειρηματιών.

Ο Ορμπαν ζητά να μη ληφθούν αποφάσεις για την Ουκρανία στη σύνοδο της ΕΕ

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σ. Μισέλ, ο Ούγγρος πρωθυπουργός, Β. Ορμπαν, απαίτησε να αποφευχθεί στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ η λήψη απόφασης για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία.

Ο Ορμπαν, που διατηρεί σχέσεις με τη Μόσχα παρά τις αντιρωσικές κυρώσεις της ΕΕ, επιμένει τις τελευταίες βδομάδες ότι η Ουκρανία δεν είναι έτοιμη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Η Κομισιόν εισηγήθηκε την περασμένη βδομάδα να αποφασιστεί ότι θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις όταν εκπληρωθούν κάποιοι τελευταίοι όροι. Ομως, η λήψη απόφασης απαιτεί ομοφωνία των ηγετών των χωρών - μελών της ΕΕ.

Παράλληλα ο Ούγγρος πρωθυπουργός διατυπώνει την άποψη πως δεν πρέπει να ληφθεί απόφαση στη Σύνοδο Κορυφής (14 - 15 Δεκέμβρη) για το σχέδιο προϋπολογισμού που συμπεριλαμβάνει τη χορήγηση 50 δισ. ευρώ στην Ουκρανία τα επόμενα χρόνια. Ισχυρίζεται ότι υπάρχει «προφανής έλλειψη συναίνεσης».

Αντιπρόσωποι των «27» ξεκίνησαν χτες την οριστικοποίηση του προσχεδίου συμπερασμάτων της συνόδου, στην οποία αναμένεται επίσης να εξεταστούν οι ενταξιακές προοπτικές της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Βοσνίας.

Σε μια προσπάθεια να πειστεί η Βουδαπέστη να αλλάξει στάση, η Κομισιόν ανήγγειλε ότι θα αποδεσμεύσει κεφάλαια προοριζόμενα για την Ουγγαρία που είχε παγώσει εξαιτίας «ανησυχιών» για το «κράτος δικαίου» και τη «διαφθορά».

Ο Σ. Μισέλ σκοπεύει να γυρίσει νωρίτερα από το ταξίδι του στην Κίνα αύριο, Πέμπτη, για να συνεχίσει τις επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, ενώ ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμ. Μακρόν, κάλεσε τον Ορμπαν να συναντηθούν στο Παρίσι στο τέλος της βδομάδας για να επιδιώξει την επίτευξη συμβιβασμού, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ