ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προβάλλονται σε διεθνή φεστιβάλ

«Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές ροκ» του Αντώνη Μποσκοΐτη
«Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές ροκ» του Αντώνη Μποσκοΐτη
Στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σικάγο (5-19/10) συμμετέχει η τελευταία ταινία του Νίκου Νικολαΐδη «The Zero Years». Το Φεστιβάλ του Σικάγο περιλαμβάνει μεγάλο αφιέρωμα στο σύγχρονο ελληνικό κινηματογράφο με προβολή ακόμα έξι ταινιών μεγάλου μήκους πρόσφατης παραγωγής. Θα προβληθούν οι ταινίες: «Η εύκολη λεία» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου, «Αγρύπνια» του Νίκου Γραμματικού, «Η ψυχή στο στόμα» του Γιάννη Οικονομίδη, «Μπαζ» του Σπύρου Ταραβήρα και «Γαλάζιο φόρεμα» του Γιάννη Διαμαντόπουλου.

Στο σημαντικό Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικών Ταινιών «MOFFOM» στην Πράγα (18-22/10) τη χώρα μας θα εκπροσωπήσει το ντοκιμαντέρ «Ζωντανοί στο Κύτταρο - Σκηνές Ροκ» του Αντώνη Μποσκοΐτη.

Το Διεθνές Φεστιβάλ της Βαλένθια (19-26/10) θα κάνει εκτενές αφιέρωμα στον ελληνικό κινηματογράφο. Το Φεστιβάλ επέλεξε για το Διαγωνιστικό Τμήμα το «Γαλάζιο φόρεμα» του Γιάννη Διαμαντόπουλου, ενώ έχει προγραμματίσει ακόμα τις ταινίες: «Η εύκολη λεία» του Βαγγέλη Σεϊτανίδη, «Λουκουμάδες με μέλι» της Ολγας Μαλέα, «Λιούμπη» της Λάγιας Γιούργου, «Η καρδιά του κτήνους» του Ρένου Χαραλαμπίδη, «Τσίου» του Μάκη Παπαδημητράτου και «Αγρύπνια» του Νίκου Γραμματικού.

Στο Διεθνές Φεστιβάλ του Πουσάν, στο πρόγραμμα «World Cinema» προβάλλεται η ταινία του Γιάννη Οικονομίδη «Η ψυχή στο στόμα». Το πρόγραμμα αυτό, από τα σημαντικότερα του Φεστιβάλ (το Διαγωνιστικό τμήμα περιλαμβάνει μόνο ασιατικές ταινίες), παρουσιάζει νέες ταινίες της διεθνούς παραγωγής, που δείχνουν τη σύγχρονη τάση της παγκόσμιας κινηματογραφίας.

Πρεσβευτής Καλής Θέλησης του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγεςανακηρύχτηκε ο Γιώργος Νταλάρας.Η επίσημη τελετή ανακήρυξης του τραγουδιστή έγινε προχτές στην Παλαιά Βουλή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια. Παίρνοντας το λόγο, ο Γ. Νταλάρας ζήτησε μια υπεύθυνη πολιτική από το κράτος και τους αρμόδιους φορείς προκειμένου ν' αντιμετωπιστεί το οξύτατο πρόβλημα της υποδοχής των προσφύγων στην Ελλάδα. Οπως αναφέρθηκε στην εκδήλωση, σήμερα υπάρχουν στον κόσμο περίπου 8,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Ο συνολικός αριθμός όμως των ξεριζωμένων, συμπεριλαμβανομένων και των εσωτερικά εκτοπισμένων λόγω συγκρούσεων, φτάνει τα 21 εκατομμύρια...


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Πολύτροπον»: Λίλα Μαράκα «Μελετήματα για το νεοελληνικό θέατρο» (κείμενα θεατρολογικά και δραματουργικά, που ξεκινούν από την «ηρωική» αρχή του επαγγελματικού νεοελληνικού θεάτρου στα μέσα του 19ου αιώνα, διαπερνούν τον 20ό αιώνα και αφορούν ακόμη στο κωμειδύλλιο, την επιθεώρηση και την πρόσληψη του γερμανικού δράματος στην Ελλάδα). Βασιλάκου Σταματοπούλου Χρυσόθεμις «Το θέατρο στην καθ' ημάς Ανατολή (Κωνσταντινούπολη - Σμύρνη)» (οκτώ μελετήματα για το ελληνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη του 19ου αιώνα. Εξετάζονται η επαγγελματική και ερασιτεχνική σκηνή, η ενασχόληση εγγράμματων Ελλήνων και φορέων με το αρχαίο δράμα, η θεατρική συμβολή του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, η δραματουργική παραγωγή Ελλήνων λογίων στις δύο πόλεις και η ευρωπαϊκή δραματουργία στους ελληνόφωνους της Ανατολής). Πίτερ Σίνγκερ «Μαρξ» και «Χέγκελ» (επιμέλεια Γιώργος Μανιάτης, μετάφραση Μαρία Χαραλάμπη. (Ο συγγραφέας στο κάθε βιβλίο συντομογραφεί το βίο του κάθε φιλοσόφου, παραθέτει τα έργα τους, συμπυκνώνει το κεντρικό όραμα του Μαρξ και εκλαϊκεύει τα κύρια σημεία της φιλοσοφίας του Χέγκελ).

- Γαβριηλίδης: Σπύρος Λ. Βρεττός «Κώστας Καρυωτάκης (το εγκώμιο της φυγής)» (μελέτη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή, τον τελευταίο χρόνο του βίου του, οπότε εντείνονται τα προβλήματά του από τη δίωξή του από το Δημόσιο - λόγω της συνδικαλιστικής δράσης και της μοναξιάς του - αλλά και η συγγραφή ποιημάτων και πεζών για όσα έζησε). Ευριπίδη «Ικέτιδες» (μετάφραση, επίμετρο, σχόλια Δημήτρη Νταβέα. Το επίμετρο τιτλοφορείται «Η σοφία και η δόξα των γυναικών». Περιλαμβάνεται και βιβλιογραφία). Ευαγγελή Αρ. Ντάτση «Τα ισνάφια μας τα βασιλεμένα (Τα Γιάννινα των μαστόρων και καλφάδων)» (Μελέτη - χαρτογράφηση της ζωής των χειροτεχνών της πόλης των Ιωαννίνων, από την προβιομηχανική προς τη βιομηχανική εποχή. Εξετάζονται η ανθρωπολογική, βιοτεχνική, θεσμική και πολιτισμική «τοπογραφία» της πόλης. Περιλαμβάνονται μαρτυρίες παλιών μαστόρων, σχέδια χειροτεχνημάτων και ιστορικές φωτογραφίες. Συνέκδοση με το Μουσείο Μπενάκη).

- «Αγρα»: Τζίνα Πολίτη «Περί αμαρτίας, πάθους, βλέμματος και άλλων τινών» (εξαιρετικά δοκίμια για το ανείπωτο, το άφραστο, ό,τι δεν μπορεί να εκφράσει η γλώσσα, η γραφή, οι λέξεις για το πάθος, το βλέμμα, τα αισθήματα του ανθρώπου). Και η Τσιτσέλη «Το Α στο Ω» (το τελευταίο, αγγλόφωνο, ποιητικά σπαρακτικό βιβλίο της συγγραφέως και μεταφράστριας λίγο πριν πεθάνει, με κοφτές, συχνά μονολεκτικές φράσεις, σαν στιχουργημένες από την επίγνωση του τέλους. Μετάφραση Αρη Μπερλή). Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Κυδώνιον μήλον» (ενδιαφέρουσα, πολύμορφη, θεματολογικά και στιχουργικά, ποιητική συλλογή, με αρχαιόμυθα και ιστοριόθεμα ποιήματα που μιλούν για το σήμερα, τη ζωή, τον άνθρωπο, την κοινωνία). Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ «Με τέσσερα χέρια» (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος πολιτικό θρίλερ. Βραβείο «Χάμετ», 1991).

- Καστανιώτης: Μανώλης Γιαλουράκης «Η Αίγυπτος των Ελλήνων (Συνοπτική ιστορία του ελληνισμού της Αιγύπτου)» (Ο αλεξανδρινής καταγωγής συγγραφέας και κριτικός ιστορεί την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο, που χάνεται στα χρόνια της προϊστορικής εποχής και κυρίως από τη 2η χιλιετία και εντεύθεν. Το βιβλίο αποτελεί «corpus» προσώπων και γεγονότων στην Αίγυπτο, προπάντων διανοουμένων και καλλιτεχνών. Περιλαμβάνονται ιστορικές φωτογραφίες, βιβλιογραφία και δημοσιεύματα). Ελένη Σαραντίτη «Γυναίκα με τριαντάφυλλο» (διηγήματα). Ρικάρντο Πίλια «Καμένα λεφτά» (μετάφραση Εφη Γιαννοπούλου, αστυνομικό μυθιστόρημα). Κώστας Σερέζης «Η άλλη εποχή (Μαρτυρίες και δοκιμές από την Κύπρο και την Ελλάδα της δεκαετίας του '70» (ποικίλα κείμενα του γνωστού Κύπριου δημοσιογράφου).

- «Εστία»: Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία (β΄ τόμος Φιλοσοφική Ανθρωπολογία ψυχολογία, λογική)» (ένα ακόμη έργο μεταξύ των 53 βιβλίων του διακεκριμένου καθηγητή της Φιλοσοφίας). (Αντης Ροδίτης «Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες (Υλη ιστορίας για μια αγγλική αποικία της Ελλάδος)» (μαρτυρίες του Κυπρίου σκηνοθέτη, συγγραφέα για την αγγλοκρατία στην Κύπρο). Κλαίρη Μιτσοτάκη «Σωρείτες» (νουβέλες και διηγήματα).

- «Κριτική»: «Μουσουλμάνες της Ανατολής (Αναπαραστάσεις πολιτισμικές σημασίες και πολιτικές)» (συλλογικό έργο, μετάφραση Κατερίνα Κιτίδη, επιμέλεια - εισαγωγή Φωτεινή Τσιμπιρίδου. Κοινωνιολογική, ανθρωπολογική, πολιτισμική μελέτη). Αλί Ακμπαρ «Με γέλιο και με πείσμα (Μετανάστης από το Πακιστάν στο Παρίσι)» (μετάφραση Εφη Μαρκοζάνε. Αυτοβιογραφία).

- Ωκεανίδα»: Τάκης Θεοδωρόπουλος «Με την ανάσα της Αθήνας και της Ρώμης» (δοκίμιο για τους μύθους, την ιστορία, τον πολιτισμό των δύο αρχαίων πόλεων). Αφροδίτη Αλ Σάλεχ «Ο Βεσάρος» (μυθιστόρημα).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 463, με αφιέρωμα στη Βαλκανική Λογοτεχνία).

«Φταίει» ... η πραγματικότητα

Οι «καυγάδες» του δικομματισμού είναι, ενίοτε, αποκαλυπτικοί για την εγκληματική πολιτική του έναντι του λαού και του τόπου. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η «κόντρα» του νομάρχη Πειραιά, Γ. Μίχα (ΠΑΣΟΚ) με τον γγ του ΥΠΠΟ, Χρ. Ζαχόπουλο. Ο τελευταίος, ως πρόεδρος του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου, επιτέθηκε, φραστικά, κατά της νομαρχίας για την τοποθέτηση σύγχρονου γλυπτού στον Τύμβο των Σαλαμινομάχων την περασμένη βδομάδα, ενώ το ΚΑΣ γνωμοδότησε υπέρ της απομάκρυνσής του βασιζόμενο στον αρχαιολογικό νόμο. Ο νομάρχης απάντησε με ανακοίνωσή του, με την οποία θέτει σειρά ερωτημάτων στον γγ για την άθλια κατάσταση του αρχαιολογικού χώρου.

Τα επιχειρήματα και των δύο έχουν βάση. Και εδώ είναι το θέμα: Αντί να απολογηθούν στο λαό για την πολιτική των κομμάτων τους και όσον αφορά στην πολιτιστική μας κληρονομιά, «αλληλοκατηγορούνται» ενόψει, φυσικά, των εκλογών! Πού οδηγεί τελικά αυτή η τακτική τους; Στο ότι, τελικά, δε φταίει ο δικομματισμός ...«φταίει» η πραγματικότητα.

Το Εθνικό Ωδείο καλεί σε ακρόαση καλλίφωνα παιδιά από 7-17 χρόνων που ενδιαφέρονται να στελεχώσουν την Παιδική Χορωδία του και να συμμετάσχουν στις εμφανίσεις της. Οι ακροάσεις θα γίνονται κάθε Σάββατο (11πμ), στο κεντρικό κτίριο (Μαιζώνος 8 και Μάγερ 18), μέχρι τέλος Οκτώβρη. Η συμμετοχή στη Χορωδία είναι δωρεάν. Πληροφορίες: τηλ. 210-5233175.

Το ΔΣ του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου καλεί τα μέλη του συλλόγου σε Εκλογοαπολογιστική Γενική Συνέλευση, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη, 12 Οκτώβρη (1μμ), στην αίθουσα συνελεύσεων του ΠΜΣ (Σαπφούς 10). Σε περίπτωση μη απαρτίας, η ΓΣ θα επαναληφθεί στις 19/10 στον ίδιο χώρο και ώρα, ενώ εάν υπάρξει και πάλι αναβολή, η ΓΣ θα γίνει στις 26/10 (1μμ), στην αίθουσα «Α. Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ