Σάββατο 7 Οχτώβρη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

- «Πολύτροπον»: Λίλα Μαράκα «Μελετήματα για το νεοελληνικό θέατρο» (κείμενα θεατρολογικά και δραματουργικά, που ξεκινούν από την «ηρωική» αρχή του επαγγελματικού νεοελληνικού θεάτρου στα μέσα του 19ου αιώνα, διαπερνούν τον 20ό αιώνα και αφορούν ακόμη στο κωμειδύλλιο, την επιθεώρηση και την πρόσληψη του γερμανικού δράματος στην Ελλάδα). Βασιλάκου Σταματοπούλου Χρυσόθεμις «Το θέατρο στην καθ' ημάς Ανατολή (Κωνσταντινούπολη - Σμύρνη)» (οκτώ μελετήματα για το ελληνικό θέατρο στην Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη του 19ου αιώνα. Εξετάζονται η επαγγελματική και ερασιτεχνική σκηνή, η ενασχόληση εγγράμματων Ελλήνων και φορέων με το αρχαίο δράμα, η θεατρική συμβολή του Ελληνικού Φιλολογικού Συλλόγου Κωνσταντινουπόλεως, η δραματουργική παραγωγή Ελλήνων λογίων στις δύο πόλεις και η ευρωπαϊκή δραματουργία στους ελληνόφωνους της Ανατολής). Πίτερ Σίνγκερ «Μαρξ» και «Χέγκελ» (επιμέλεια Γιώργος Μανιάτης, μετάφραση Μαρία Χαραλάμπη. (Ο συγγραφέας στο κάθε βιβλίο συντομογραφεί το βίο του κάθε φιλοσόφου, παραθέτει τα έργα τους, συμπυκνώνει το κεντρικό όραμα του Μαρξ και εκλαϊκεύει τα κύρια σημεία της φιλοσοφίας του Χέγκελ).

- Γαβριηλίδης: Σπύρος Λ. Βρεττός «Κώστας Καρυωτάκης (το εγκώμιο της φυγής)» (μελέτη για τη ζωή και το έργο του μεγάλου ποιητή, τον τελευταίο χρόνο του βίου του, οπότε εντείνονται τα προβλήματά του από τη δίωξή του από το Δημόσιο - λόγω της συνδικαλιστικής δράσης και της μοναξιάς του - αλλά και η συγγραφή ποιημάτων και πεζών για όσα έζησε). Ευριπίδη «Ικέτιδες» (μετάφραση, επίμετρο, σχόλια Δημήτρη Νταβέα. Το επίμετρο τιτλοφορείται «Η σοφία και η δόξα των γυναικών». Περιλαμβάνεται και βιβλιογραφία). Ευαγγελή Αρ. Ντάτση «Τα ισνάφια μας τα βασιλεμένα (Τα Γιάννινα των μαστόρων και καλφάδων)» (Μελέτη - χαρτογράφηση της ζωής των χειροτεχνών της πόλης των Ιωαννίνων, από την προβιομηχανική προς τη βιομηχανική εποχή. Εξετάζονται η ανθρωπολογική, βιοτεχνική, θεσμική και πολιτισμική «τοπογραφία» της πόλης. Περιλαμβάνονται μαρτυρίες παλιών μαστόρων, σχέδια χειροτεχνημάτων και ιστορικές φωτογραφίες. Συνέκδοση με το Μουσείο Μπενάκη).

- «Αγρα»: Τζίνα Πολίτη «Περί αμαρτίας, πάθους, βλέμματος και άλλων τινών» (εξαιρετικά δοκίμια για το ανείπωτο, το άφραστο, ό,τι δεν μπορεί να εκφράσει η γλώσσα, η γραφή, οι λέξεις για το πάθος, το βλέμμα, τα αισθήματα του ανθρώπου). Και η Τσιτσέλη «Το Α στο Ω» (το τελευταίο, αγγλόφωνο, ποιητικά σπαρακτικό βιβλίο της συγγραφέως και μεταφράστριας λίγο πριν πεθάνει, με κοφτές, συχνά μονολεκτικές φράσεις, σαν στιχουργημένες από την επίγνωση του τέλους. Μετάφραση Αρη Μπερλή). Κυριάκος Χαραλαμπίδης «Κυδώνιον μήλον» (ενδιαφέρουσα, πολύμορφη, θεματολογικά και στιχουργικά, ποιητική συλλογή, με αρχαιόμυθα και ιστοριόθεμα ποιήματα που μιλούν για το σήμερα, τη ζωή, τον άνθρωπο, την κοινωνία). Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ΙΙ «Με τέσσερα χέρια» (μετάφραση Κρίτων Ηλιόπουλος πολιτικό θρίλερ. Βραβείο «Χάμετ», 1991).

- Καστανιώτης: Μανώλης Γιαλουράκης «Η Αίγυπτος των Ελλήνων (Συνοπτική ιστορία του ελληνισμού της Αιγύπτου)» (Ο αλεξανδρινής καταγωγής συγγραφέας και κριτικός ιστορεί την παρουσία του ελληνικού στοιχείου στην Αίγυπτο, που χάνεται στα χρόνια της προϊστορικής εποχής και κυρίως από τη 2η χιλιετία και εντεύθεν. Το βιβλίο αποτελεί «corpus» προσώπων και γεγονότων στην Αίγυπτο, προπάντων διανοουμένων και καλλιτεχνών. Περιλαμβάνονται ιστορικές φωτογραφίες, βιβλιογραφία και δημοσιεύματα). Ελένη Σαραντίτη «Γυναίκα με τριαντάφυλλο» (διηγήματα). Ρικάρντο Πίλια «Καμένα λεφτά» (μετάφραση Εφη Γιαννοπούλου, αστυνομικό μυθιστόρημα). Κώστας Σερέζης «Η άλλη εποχή (Μαρτυρίες και δοκιμές από την Κύπρο και την Ελλάδα της δεκαετίας του '70» (ποικίλα κείμενα του γνωστού Κύπριου δημοσιογράφου).

- «Εστία»: Ιωάννης Ν. Θεοδωρακόπουλος «Εισαγωγή στη Φιλοσοφία (β΄ τόμος Φιλοσοφική Ανθρωπολογία ψυχολογία, λογική)» (ένα ακόμη έργο μεταξύ των 53 βιβλίων του διακεκριμένου καθηγητή της Φιλοσοφίας). (Αντης Ροδίτης «Την Ελλάδα θέλομεν και ας τρώγωμεν πέτρες (Υλη ιστορίας για μια αγγλική αποικία της Ελλάδος)» (μαρτυρίες του Κυπρίου σκηνοθέτη, συγγραφέα για την αγγλοκρατία στην Κύπρο). Κλαίρη Μιτσοτάκη «Σωρείτες» (νουβέλες και διηγήματα).

- «Κριτική»: «Μουσουλμάνες της Ανατολής (Αναπαραστάσεις πολιτισμικές σημασίες και πολιτικές)» (συλλογικό έργο, μετάφραση Κατερίνα Κιτίδη, επιμέλεια - εισαγωγή Φωτεινή Τσιμπιρίδου. Κοινωνιολογική, ανθρωπολογική, πολιτισμική μελέτη). Αλί Ακμπαρ «Με γέλιο και με πείσμα (Μετανάστης από το Πακιστάν στο Παρίσι)» (μετάφραση Εφη Μαρκοζάνε. Αυτοβιογραφία).

- Ωκεανίδα»: Τάκης Θεοδωρόπουλος «Με την ανάσα της Αθήνας και της Ρώμης» (δοκίμιο για τους μύθους, την ιστορία, τον πολιτισμό των δύο αρχαίων πόλεων). Αφροδίτη Αλ Σάλεχ «Ο Βεσάρος» (μυθιστόρημα).

- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 463, με αφιέρωμα στη Βαλκανική Λογοτεχνία).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ