ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 7 Μάη 2005
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Συνεχίζει με δυσκολίες

Αποψη του κτιρίου του «Μύλου» στη Λάρισα
Αποψη του κτιρίου του «Μύλου» στη Λάρισα
Σε νέα στέγη θα συνεχίσει τη λειτουργία του το Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Λάρισας (ΚΣΤΛ), το οποίο διανύει μια δύσκολη περίοδο. Στην κατεύθυνση να ξεπεραστούν κάποια από τα σημαντικά του προβλήματα - πέρα από τις προτάσεις στο θεσμικό πλαίσιο - αποφασίστηκε η μεταφορά του στο «Μύλο», ένα σύνολο βιομηχανικών κτιρίων στο κέντρο της πόλης, σύνολο που ανήκει στο Δήμο Λαρισαίων και στεγάζει ήδη το ΔΗΠΕΘΕ Λάρισας, το Δημοτικό Μπαλέτο, θερινό κινηματογράφο, μουσικές συναυλίες κ.ά. Ακόμη, ιδρύθηκε ο Σύλλογος των Φίλων του ΚΣΤΛ, του οποίου σκοπός είναι να υποστηρίζει τη δράση του Κέντρου, ενώ θα γίνει προσπάθεια να συνδεθεί ο χώρος με άλλα καλλιτεχνικά κέντρα και δραστηριότητες εκτός Ελλάδας.

Για τα εγκαίνια του νέου χώρου διοργανώνεται η πολιτιστική εκδήλωση: «Going Public», όπου διεθνείς καλλιτέχνες προσκλήθηκαν για να ερευνήσουν την έννοια «της κοινότητας και του εδάφους». Τα εγκαίνια θα πραγματοποιηθούν στις 21 του Μάη. Η δομή του αποτελείται από διάφορες ενότητες: Τα εργαστήρια με τη συμμετοχή τοπικών ομάδων (νέων, ηλικιωμένων, μεταναστών, κ.ά.), τη δημιουργία έργων τέχνης (φωτογραφίες, βίντεο, παρεμβάσεις στην πόλη, περφόρμανς), τις δημόσιες συζητήσεις και προβολές, καθώς και την έκδοση ενός βιβλίου για το θέμα. Συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Ιταλία, τη Βοσνία, το Μεξικό, το Περού, την Ισπανία, την Κύπρο, την Ελλάδα κ.ά.

Ελληνικοί μύθοι στη «Σκάλα»

Αφίσα για τις εκδηλώσεις, με τη Μαρία Κάλλας
Αφίσα για τις εκδηλώσεις, με τη Μαρία Κάλλας
Εκθεση με τίτλο «Ελληνικοί Μύθοι και Αρχαίο Δράμα στη Σκάλα του Μιλάνου», εγκαινιάζεται στις 12 Μάη, στο Μουσείο του περίφημου λυρικού θεάτρου «Σκάλα» του Μιλάνου, με τη συνεργασία του Ιδρύματος «Μελίνα Μερκούρη». Η έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 28 Αυγούστου, αντλεί το θέμα της από το τεράστιο πολιτιστικό απόθεμα της Ελλάδας και δείχνει τη σχέση του αρχαίου δράματος με την όπερα, καθώς υπάρχουν πολλές όπερες που βασίζονται στους ελληνικούς μύθους και στην αρχαία τραγωδία. Για τη Μήδεια έχουν γραφεί 50 όπερες, για την Ιφιγένεια 70, για την Αλκηστη και τον Οιδίποδα Τύραννο 20 και για την Αντιγόνη 30.

Το Ιδρυμα «Μελίνα Μερκούρη», το Θεατρικό Μουσείο της Σκάλας του Μιλάνου και η μη κερδοσκοπική εταιρεία «Ορίζοντες - Δράσεις», επέλεξαν να «φωτίσουν» τέσσερις τραγωδίες, που μεταπλάστηκαν σε όπερες: «Ηλέκτρα», «Μήδεια», «Ιφιγένεια» και «Οιδίποδας», ενώ θα παρουσιαστεί και βίντεο από την όπερα «Πυλάδης», σε μουσική Γιώργου Κουρουπού, σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια Διονύση Φωτόπουλου.

Στις 11 Μάη, η «Σκάλα» του Μιλάνου ανεβάζει την όπερα «Ηλέκτρα» των Χόφμανσταλ και Στράους, σε σκηνοθεσία Λούκα Ρονκόνι, με την Ντέμπορα Πολάσκι στον ομώνυμο ρόλο.

Στην έκθεση παρουσιάζονται κοστούμια και φωτογραφίες παραστάσεων της «Σκάλας» του Μιλάνου και κοστούμια μεγάλων πρωταγωνιστών της όπερας και της αρχαίας τραγωδίας, όπως: Μαρία Κάλλας, Μπρίτζοτ Νίλσον, Χίλντεγκαρντ Μπέρενς, Βιολέτα Ουρμάνα, Κλάρα Πετρέλα, Τζόρτζιο Αλμπερτάτζι, Κατίνα Παξινού, Μελίνα Μερκούρη, Ειρήνη Παππά, Ελένη Χατζηαργύρη, Λυδία Κονιόρδου, Λήδα Τασοπούλου, Αλέξης Μινωτής κ.ά. Επίσης, θα παρουσιαστούν μακέτες της Ακρόπολης, της Επιδαύρου, του Θεάτρου του Διονύσου, του Ηρωδείου, μάσκες, αντίγραφα αγγείων, χάρτης με όλα τα θέατρα του αρχαίου κόσμου κ.λπ. Επιμελητής της έκθεσης είναι ο Σπύρος Μερκούρης.

Με αφορμή την έκθεση θα δοθεί και συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας της «Σκάλας», στο θέατρο «Vermi», με θέμα «Η Ελλάδα στην όπερα», με άριες και ντουέτα από όπερες βασισμένες σε ελληνικά θέματα, με μαέστρο τον Αλεσάντρο Φεράρι και με Ελληνες συντελεστές: Ελενα Κελεσίδου (σοπράνο), Ειρήνη Τσιρακίδη (σοπράνο), Βασιλική Καραγιάννη (σοπράνο), Μαρίτα Παπαρίζου (μέτζο σοπράνο), Αντώνη Κορωναίο (τενόρο), Τάσο Χριστογιαννόπουλο (βαρύτονο), Χριστόφορο Σταμπογλή (μπάσο).


ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Αιγόκερως»: Η γνωστή, καλή γκαλερί κυκλοφόρησε το καλαίσθητο λεύκωμα - αφιέρωμα «Πάρις Πρέκας, ο ζωγράφος» και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του, διαφόρων περιόδων. Για τη σπουδαία τέχνη του αξέχαστου ζωγράφου - γλύπτη Π. Πρέκα γράφουν οι Νίκος Ζίας, Νότα Κούρου, Στέλιος Λυδάκης.

-- Χατζηνικολή: Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Γράμματα σε φίλους και όχι μόνο» (μετάφραση Τερέζα Σ. Παναγιώτου. Ο τόμος - 895 σελίδες - χρησιμότατος για τους μελετητές και θαυμαστές της κορυφαίας, πρόσφατα χαμένης Γαλλίδας συγγραφέως και ακαδημαϊκού, αποτελεί την πρώτη ανθολογία επιστολών της, με τις οποίες μπορεί να αποτιμηθεί η ζωή, το έργο, οι ιδέες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι φιλίες και οι δεσμοί της με τον κόσμο ολόκληρο). Κ.Γ. Κασίνης «Ονολογικές μεταμορφώσεις (πρόσωπα και προσωπεία της ελληνικής σάτιρας)» (ενδιαφέρουσα μελέτη για τη χρησιμοποίηση από τη σάτιρα - από τον Αίσωπο, τον Αριστοφάνη, έως και τους νεότερους δημιουργούς, των ιδιοτήτων του γαϊδάρου και άλλων ζώων, για να καυτηριάσει τα ανθρώπινα ιδιώματα). Ντίρντρι Μάντεν Ανθεκτικότητα» (μετάφραση Τόνιας Κοβαλένκο, ερωτικό μυθιστόρημα για το ρόλο και τη ζωή του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία).

-- «Ελευσίς»: (Ασκληπιού 19, 10680 Αθήνα, 210.3632.506): Αντόν Παύλοβιτς Τσέχοφ «Καστάνκα» (ένα θαυμάσιο αλληγορικό διήγημα - παραμύθι του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, σε μετάφραση από τα ρωσικά του Γιάννη Στυλιάτη και εικονογράφηση της ζωγράφου Βάνας Φερτάκη, σε μια καλαίσθητη έκδοση).

-- «Αγρα»: Εμιλι Ντίκινσον «Το μέγα ύδωρ» (μετάφραση - πρόλογος Διονύσης Καψάλης. 27 ποιήματα της κορυφαίας Αμερικανίδας ποιήτριας).

-- «Εστία»: Εμμανουήλ Αγγελάκις «Απομνημονεύματα (1856 - 1906)» Τα απομνημονεύματα του Εμ. Αγγελάκι «αναβιώνουν» την κοινωνική ατμόσφαιρα στη Σητεία, παραμονές της απελευθέρωσης της Κρήτης από την Τουρκοκρατία. Οι αφηγήσεις του Αγγελάκι αντανακλούν τον προεπαναστατικό ενθουσιασμό και την προετοιμασία του κρητικού λαού και των αγωνιστών για τη λευτεριά του. Την εισαγωγή έγραψε ο Στυλιανός Αλεξίου). Τάσος Τέλλογου «Η πόλη των Αγώνων» (μελέτη για την οικονομική, κατασκευαστική και διοικητική προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Αγώνων). Λουκάς Κούσουλας «Το βουνό» (λογοτεχνημένο αφήγημα για τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας στον Παρνασσό, στα χρόνια 1940 - 1945 και μορφές αγωνιστών όπως ο Νικηφόρος και ο Διαμαντής. Ο συγγραφέας υπήρξε εφεδροελασίτης. 3η συμπληρωμένη έκδοση).

-- Υπουργείο Πολιτισμού - Νομισματικό Μουσείο. «Νίκη - Victoria (Νομίσματα και μετάλλια)» (λεύκωμα του Νομισματικού Μουσείου, με νομίσματα και μετάλλια που εικονίζουν νίκες, σε πολέμους και αγώνες στην αρχαιότητα).

-- Παπαδήμας: Π. Σερενές «Eguus του ανεξήγητου ωραίου» (η έβδομη ποιητική συλλογή του γιατρού και ποιητή Π. Σερενέ, για το ωραίο, το ηρωικό της ιστορίας, το περιβάλλον και τη ζωή).

-- «Κέδρος»: Νάσος Βαγενάς «Στέφανος» (συλλογή αφιερωματικών ποιημάτων). Παναγιώτα Χούτα «Το αστέρι του χριστουγεννιάτικου δέντρου» (παραμύθι). Γιώργος Μ. Μαρίνος «ΑΒ Γ Ρο μου» (ποιηματάκια με το αλφάβητο, για νήπια, εικονογράφηση Κατερίνα Βεϊνόγλου).

-- Αδελφοί Κυριακίδη (Κων. Μελενίκου 5, ΤΚ 54635 Θεσσαλονίκη, 2310.208.540): δρ Γιάννη Γαλανού «Η ψυχοπαθολογία της αμερικάνικης αυτοκρατορίας της κατάκτησης (Η άρρωστη Αμερική)» (πολιτικο-κοινωνική μελέτη για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό).

-- Σαββάλας: Εμάνουελ Καντ «Η διένεξη των Σχολών» (μετάφραση - εισαγωγή - επιμέλεια Βασίλης Γκούρας. Το έργο του μεγάλου φιλοσόφου αφορά στις διενέξεις μεταξύ της φιλοσοφικής σχολής με θεολογική, νομική και ιατρική. Στην έκδοση περιλαμβάνονται σημειώσεις του μεταφραστή και ευρετήρια όρων και ονομάτων).

-- «Paschalis» (δίγλωσσο λεύκωμα 25 έργων του ζωγράφου Πασχάλη Αγγελίδη, με τίτλο «Γυναίκες των Dock», που εντάσσονται στη δουλιά του «Η αναμονή της Πηνελόπης» και εκτέθηκαν στο «Μικρό καφέ» στην Αλεξανδρούπολη, Δεκέμβρης 2004).

-- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πύλου «Το Ναυαρίνο» (Αθήνα 10677, Βερανζέρου 13): «Η ιστορική Πύλος και ο ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας (Πενήντα χρόνια δράσης του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου, "Το Ναυαρίνο" 1954 - 2004)» (η έκδοση αφορά στην ιστορία της Πύλου, του συλλόγου και στον Κ. Τσικλητήρια, με κείμενα Ε. Ν. Περδικέα. Διάθεση από τις εκδόσεις Δ. Παπαδήμα - Ιπποκράτους 8, Αθήνα).

-- «Εντός»: Ελευθερία Παρασκευαΐδου - Λιαρούτσου «Ερμίνα (χαμόγελο στο αύριο)» (μυθιστόρημα).

-- Σάκκουλας: Θαλή Π. Κουτούπη «Νέος Πρακτικός Οδηγός Δημοσίων Σχέσεων» (μελέτη που απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 457, με αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και συγγραφικό έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου).

Συναρπαστική «Μάνααα... »

Παρουσίαση του βιβλίου της Μαριάνθης Αλειφεροπούλου - Χαλβατζή «Μάνααα...» θα γίνει το Σάββατο 14 Μάη (7 μ.μ.) στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομαρχιακού Συμβουλίου Κοζάνης. Την εκδήλωση διοργανώνουν το Ινστιτούτο Βιβλίου και Ανάγνωσης Κοζάνης και οι εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».

Εκδήλωση, για το ίδιο βιβλίο θα γίνει και την Κυριακή 15 Μάη (7 μ.μ.) στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, με διοργανωτές τον Σύλλογο Γυναικών Φλώρινας, το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Εποχή» και τις εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή». Στην παρουσίαση στη Φλώρινα θα παραβρεθεί και η συγγραφέας του βιβλίου.

Πέθανε το Μ. Σάββατο, σε ηλικία 65 ετών, ο λογοτέχνης Δημήτρης Λαζογιώργος - Ελληνικός. Εκτός από τη συγγραφή ασχολήθηκε με το ραδιόφωνο, το θέατρο και την τηλεόραση. Δίδαξε Νέα Ελληνικά στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο του Δήμου Βιέννης. Μεταξύ άλλων έγραψε τα εξής βιβλία: «Τα Απαντα του Περικλή Γιαννόπουλου», «Αγγελική Χατζημιχάλη, η μάνα της Ελληνικής Λαογραφίας», «Ακροκόρινθος (Μυθολογία και Ιστορία)» κ.ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ