Σάββατο 7 Μάη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ
ΝΕΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

-- «Αιγόκερως»: Η γνωστή, καλή γκαλερί κυκλοφόρησε το καλαίσθητο λεύκωμα - αφιέρωμα «Πάρις Πρέκας, ο ζωγράφος» και περιλαμβάνει αντιπροσωπευτικά έργα του, διαφόρων περιόδων. Για τη σπουδαία τέχνη του αξέχαστου ζωγράφου - γλύπτη Π. Πρέκα γράφουν οι Νίκος Ζίας, Νότα Κούρου, Στέλιος Λυδάκης.

-- Χατζηνικολή: Μαργκερίτ Γιουρσενάρ «Γράμματα σε φίλους και όχι μόνο» (μετάφραση Τερέζα Σ. Παναγιώτου. Ο τόμος - 895 σελίδες - χρησιμότατος για τους μελετητές και θαυμαστές της κορυφαίας, πρόσφατα χαμένης Γαλλίδας συγγραφέως και ακαδημαϊκού, αποτελεί την πρώτη ανθολογία επιστολών της, με τις οποίες μπορεί να αποτιμηθεί η ζωή, το έργο, οι ιδέες, οι σκέψεις, τα συναισθήματα, οι φιλίες και οι δεσμοί της με τον κόσμο ολόκληρο). Κ.Γ. Κασίνης «Ονολογικές μεταμορφώσεις (πρόσωπα και προσωπεία της ελληνικής σάτιρας)» (ενδιαφέρουσα μελέτη για τη χρησιμοποίηση από τη σάτιρα - από τον Αίσωπο, τον Αριστοφάνη, έως και τους νεότερους δημιουργούς, των ιδιοτήτων του γαϊδάρου και άλλων ζώων, για να καυτηριάσει τα ανθρώπινα ιδιώματα). Ντίρντρι Μάντεν Ανθεκτικότητα» (μετάφραση Τόνιας Κοβαλένκο, ερωτικό μυθιστόρημα για το ρόλο και τη ζωή του καλλιτέχνη στη σύγχρονη κοινωνία).

-- «Ελευσίς»: (Ασκληπιού 19, 10680 Αθήνα, 210.3632.506): Αντόν Παύλοβιτς Τσέχοφ «Καστάνκα» (ένα θαυμάσιο αλληγορικό διήγημα - παραμύθι του κορυφαίου Ρώσου συγγραφέα, σε μετάφραση από τα ρωσικά του Γιάννη Στυλιάτη και εικονογράφηση της ζωγράφου Βάνας Φερτάκη, σε μια καλαίσθητη έκδοση).

-- «Αγρα»: Εμιλι Ντίκινσον «Το μέγα ύδωρ» (μετάφραση - πρόλογος Διονύσης Καψάλης. 27 ποιήματα της κορυφαίας Αμερικανίδας ποιήτριας).

-- «Εστία»: Εμμανουήλ Αγγελάκις «Απομνημονεύματα (1856 - 1906)» Τα απομνημονεύματα του Εμ. Αγγελάκι «αναβιώνουν» την κοινωνική ατμόσφαιρα στη Σητεία, παραμονές της απελευθέρωσης της Κρήτης από την Τουρκοκρατία. Οι αφηγήσεις του Αγγελάκι αντανακλούν τον προεπαναστατικό ενθουσιασμό και την προετοιμασία του κρητικού λαού και των αγωνιστών για τη λευτεριά του. Την εισαγωγή έγραψε ο Στυλιανός Αλεξίου). Τάσος Τέλλογου «Η πόλη των Αγώνων» (μελέτη για την οικονομική, κατασκευαστική και διοικητική προετοιμασία και τη διεξαγωγή των Αγώνων). Λουκάς Κούσουλας «Το βουνό» (λογοτεχνημένο αφήγημα για τον απελευθερωτικό αγώνα του λαού μας στον Παρνασσό, στα χρόνια 1940 - 1945 και μορφές αγωνιστών όπως ο Νικηφόρος και ο Διαμαντής. Ο συγγραφέας υπήρξε εφεδροελασίτης. 3η συμπληρωμένη έκδοση).

-- Υπουργείο Πολιτισμού - Νομισματικό Μουσείο. «Νίκη - Victoria (Νομίσματα και μετάλλια)» (λεύκωμα του Νομισματικού Μουσείου, με νομίσματα και μετάλλια που εικονίζουν νίκες, σε πολέμους και αγώνες στην αρχαιότητα).

-- Παπαδήμας: Π. Σερενές «Eguus του ανεξήγητου ωραίου» (η έβδομη ποιητική συλλογή του γιατρού και ποιητή Π. Σερενέ, για το ωραίο, το ηρωικό της ιστορίας, το περιβάλλον και τη ζωή).

-- «Κέδρος»: Νάσος Βαγενάς «Στέφανος» (συλλογή αφιερωματικών ποιημάτων). Παναγιώτα Χούτα «Το αστέρι του χριστουγεννιάτικου δέντρου» (παραμύθι). Γιώργος Μ. Μαρίνος «ΑΒ Γ Ρο μου» (ποιηματάκια με το αλφάβητο, για νήπια, εικονογράφηση Κατερίνα Βεϊνόγλου).

-- Αδελφοί Κυριακίδη (Κων. Μελενίκου 5, ΤΚ 54635 Θεσσαλονίκη, 2310.208.540): δρ Γιάννη Γαλανού «Η ψυχοπαθολογία της αμερικάνικης αυτοκρατορίας της κατάκτησης (Η άρρωστη Αμερική)» (πολιτικο-κοινωνική μελέτη για τον αμερικάνικο ιμπεριαλισμό).

-- Σαββάλας: Εμάνουελ Καντ «Η διένεξη των Σχολών» (μετάφραση - εισαγωγή - επιμέλεια Βασίλης Γκούρας. Το έργο του μεγάλου φιλοσόφου αφορά στις διενέξεις μεταξύ της φιλοσοφικής σχολής με θεολογική, νομική και ιατρική. Στην έκδοση περιλαμβάνονται σημειώσεις του μεταφραστή και ευρετήρια όρων και ονομάτων).

-- «Paschalis» (δίγλωσσο λεύκωμα 25 έργων του ζωγράφου Πασχάλη Αγγελίδη, με τίτλο «Γυναίκες των Dock», που εντάσσονται στη δουλιά του «Η αναμονή της Πηνελόπης» και εκτέθηκαν στο «Μικρό καφέ» στην Αλεξανδρούπολη, Δεκέμβρης 2004).

-- Εκπολιτιστικός Σύλλογος Πύλου «Το Ναυαρίνο» (Αθήνα 10677, Βερανζέρου 13): «Η ιστορική Πύλος και ο ολυμπιονίκης Κωστής Τσικλητήρας (Πενήντα χρόνια δράσης του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Πύλου, "Το Ναυαρίνο" 1954 - 2004)» (η έκδοση αφορά στην ιστορία της Πύλου, του συλλόγου και στον Κ. Τσικλητήρια, με κείμενα Ε. Ν. Περδικέα. Διάθεση από τις εκδόσεις Δ. Παπαδήμα - Ιπποκράτους 8, Αθήνα).

-- «Εντός»: Ελευθερία Παρασκευαΐδου - Λιαρούτσου «Ερμίνα (χαμόγελο στο αύριο)» (μυθιστόρημα).

-- Σάκκουλας: Θαλή Π. Κουτούπη «Νέος Πρακτικός Οδηγός Δημοσίων Σχέσεων» (μελέτη που απευθύνεται σε σπουδαστές και επαγγελματίες).

-- «Διαβάζω» (μηνιαία επιθεώρηση του βιβλίου, τεύχος 457, με αφιέρωμα στο κινηματογραφικό και συγγραφικό έργο του Θόδωρου Αγγελόπουλου).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ