ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 8 Γενάρη 2013
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Η μάνα» στις αίθουσες

Μία από τις σπουδαιότερες ταινίες στην ιστορία του κινηματογράφου (το 1958 στο Συνέδριο της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών Κινηματογράφου στις Βρυξέλλες συμπεριλήφθηκε ανάμεσα στις 12 σημαντικότερες ταινίες) «Η μάνα» (1926) του Β. Πουντόβκιν, θα προβάλλεται στους κινηματογράφους από 10/1 σε διανομή «NEW STAR».

Στην ταινία αυτή «συναντώνται» δύο κορυφές της σοβιετικής τέχνης, ο σπουδαίος σκηνοθέτης Βσεβολόντ Πουντόβκιν και ο «γίγαντας» της σοβιετικής αλλά και της παγκόσμιας λογοτεχνίας, Μαξίμ Γκόρκι, αφού στο ομότιτλο, πολυμεταφρασμένο και διαβασμένο από πολλές γενιές μυθιστόρημά του, που γράφτηκε το 1906, με συνταρακτική ηρωίδα την Πελαγία Βλάσοβα -τη μάνα ενός δολοφονημένου μπολσεβίκου επαναστάτη που παίρνει τη θέση του νεκρού γιου της στον αγώνα- βασίζεται το σενάριό της (σ.σ. Εδώ να σημειώσουμε ότι το γκορκικό μυθιστόρημα και η ταινία ενέπνευσαν το ομότιτλο θεατρικό έργο του Μπρεχτ). Τόσο το μυθιστόρημα όσο και η ταινία αναδεικνύουν τις αρετές του επαναστατικού προλεταριάτου, κάτω από την καθοδήγηση του κόμματός του.

«Εφυγε» η Ρούλα Κακλαμανάκη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Η 77χρονη συγγραφέας Ρούλα Κακλαμανάκη «έφυγε» στις 5/1, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και κηδεύτηκε χτες από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η Ρούλα Κακλαμανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά, από Μονεμβασίτες γονείς. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικαστικός υπάλληλος (1959 - 1967), ως δικαστής (1967 - 1977) και ως δικηγόρος (1978 - 1981). Από το 1981 έως το 1989 εξελέγη δύο φορές βουλευτής Α' Αθηνών. Χρημάτισε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1981 - 1986) και υφυπουργός Παιδείας (1988).

Εγραψε ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο (μεταξύ άλλων και για τον Γιάννη Ρίτσο), μετέφρασε ξένους ποιητές και αρθρογράφησε σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Εξέδιδε και διηύθυνε για μια δεκαετία το δίγλωσσο περιοδικό «HELLENIC QUARTERLY», για την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και εξελέγη αντιπρόεδρός της.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το θάνατο της Ρούλας Κακλαμανάκη: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο της Ρούλας Κακλαμανάκη. Ανθρωπος έντιμος, αξιοπρεπής και ευαίσθητος, σοβαρή επιστήμονας στο δικαστικό κλάδο και αξιόλογη λογοτέχνης. Ξεχωρίζουμε την ιδιαίτερη συμβολή της στην προβολή και εμβάθυνση στο έργο του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο ανέδειξε και ως ομιλήτρια στο πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για το θάνατο της Ρούλας Κακλαμανάκη εξέδωσαν κόμματα και φορείς.

Γνωριμία με το ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι

Ο Σύλλογος Φίλων του Μουσείου Ελληνικών Λαϊκών Μουσικών Οργάνων «Φοίβου Ανωγειανάκη - Κέντρο Εθνομουσικολογίας» (Διογένους 1-3, Πλατεία Αέρηδων Πλάκα) προτείνει μια γνωριμία με σημαντικές στιγμές της λαϊκής μουσική μας (ρεμπέτικο και λαϊκό τραγούδι).

Συμβάλλοντας στη ζωντανή διατήρηση του ρεμπέτικου και του λαϊκού τραγουδιού -αναπόσπαστου μέρους της μουσικής μας παράδοσης στις πόλεις- διοργανώνει σεμινάριο - συνάντηση επί τέσσερις συνεχόμενες Κυριακές, από 13/1 έως 3/2 (11.30 π.μ. - 1.30 μ.μ). Οσοι συμμετάσχουν θα γνωρίσουν μερικές περιόδους της λαϊκής μας μουσικής στις πόλεις, χωρίς να είναι απαραίτητη η μουσική γνώση. Στο σεμινάριο - συνάντηση θα παρουσιαστούν οπτικοακουστικό υλικό και ζωντανά ηχητικά παραδείγματα.

Η θεματική των συναντήσεων είναι η εξής: 13/1 «Σμυρναίικη κληρονομιά » - Νίκος Πολίτης. 20/1 «Πειραιώτικη» περίοδος - Γιώργος Μακρής. 27/1 «Λογοκρισία Μεταξά (κανταδόρικα ρεμπέτικα)» - Νίκος Πολίτης. 3/2 «Πόλεμος και εμφύλιος» - Γιώργος Μακρής.

Μουσική επιμέλεια - παρουσίαση: Σπύρος Γκούμας. Οργανωτική επιμέλεια: Γιώργος Μακρής. Συμμετέχουν οι μουσικοί: Σπύρος Γκούμας (μπουζούκι), Γιώργος Χαρατσής (μπουζούκι), Κώστας Τρυφωνόπουλος (κιθάρα - μπάσο - μπουζούκι), Ρένα Στρούλιου (τραγούδι), Φωτεινή Καράμπαμπα (μπαγλαμάς), Ισίδωρος Πάτερος (μπουζούκι - ούτι - κιθάρα), Νίκος Ψεγιαννάκης (μπουζούκι), Γιώργος Μακρής (κιθάρα). Συμμετέχουν όλοι στα φωνητικά.

Τιμή για κάθε ενότητα 10 ευρώ και 30 ευρώ για τις τέσσερις ενότητες. Λόγω του περιορισμένου χώρου δίνεται η δυνατότητα για προεγγραφή για μία ή περισσότερες συναντήσεις: τηλέφωνα: 210.3254.119, 210.3254.129.

Υποδύονται τον ίδιο ρόλο

Ο μονόλογος του Θεοδόση Πελεγρίνη «Ιουλιανός», θα παρουσιάζεται στο υπόγειο του Ιδρύματος Μιχάλης Κακογιάννης έως 2/3 (Δευτέρα, Τρίτη 8.30μμ).

Η παράσταση επιδιώκει ένα ενδιαφέρον εγχείρημα: Ο Κώστας Καζάκος, σε σκηνοθεσία Γιώργου Μανιώτη και ο Θεοδόσης Πελεγρίνης, σε σκηνοθεσία Πέμης Ζούνη, θα ερμηνεύουν το ρόλο του ευνούχου, την ίδια μέρα, πρώτα ο ένας και μετά ο άλλος, χωρίς να γνωρίζει ο ένας την ερμηνεία του άλλου. Η μουσική στον «Ιουλιανό» στη σκηνοθεσία της Π. Ζούνη είναι του Νότη Μαυρουδή.

Ενας παλαίμαχος ηθοποιός προβάρει στο διαμέρισμά του το ρόλο του δασκάλου του νεαρού αυτοκράτορα Ιουλιανού - έναν παλαίμαχο ευνούχο της αυλής. Ο Ιουλιανός, θανάσιμα λαβωμένος στη μάχη εναντίον των Περσών, βρίσκεται ξαπλωμένος στην σκηνή του κι ο δάσκαλός του θέλει να του εκφράσει ένα παράπονό του. Ο ευνούχος απευθυνόμενος στον Ιουλιανό αφηγείται σημαντικές στιγμές της ζωής του αυτοκράτορα που τον έδεσαν μαζί του. Κατά την αφήγησή του ο ευνούχος, βγαίνοντας από το ρόλο του, αναθυμάται πώς έγινε ηθοποιός και άλλα γεγονότα που τον σημάδεψαν. Ο μονόλογος τελειώνει με μια πλήρη ανατροπή όσων εκτυλίχθηκαν στην πρόβα. Δηλαδή: θέατρο, μέσα στο θέατρο ενός άλλου θεάτρου!

Διόρθωση

Στη συνέντευξη του Νίκου Μαστοράκη, που δημοσιεύσαμε στις «7 ημέρες» στον «Κυριακάτικο Ριζοσπάστη» (5 - 6 Γενάρη) για την «Αγία Ιωάννα των σφαγείων» του Μπ. Μπρεχτ, που ανέβασε στο θέατρο «Ακροπόλ», από παρερμηνεία σημειώναμε στην τελευταία ερωταπάντηση ότι η φράση που αναφέρεται στο τέλος της παράστασης στην «τάξη» αφορούσε την εργατική τάξη. Το σωστό είναι ότι πρόκειται για την ειρωνική φράση του Μπρεχτ «Δόξα στην τάξη», που εννοεί την τάξη πραγμάτων του καπιταλιστικού εκμεταλλευτικού συστήματος.

- Κι αν αυτός είναι ο κόσμος, μπορούμε να τον αλλάξουμε. Ετσι δεν είναι;

- Ν. Μαστοράκης: «Ακριβώς. Αυτό το υπέροχο τραγούδι στο τέλος που λέει δώστε στον πλούσιο τα πάντα, το κράτος, τις τράπεζες, αυτό το σύστημα δεν πρόκειται να αλλάξει. Δόξα στην τάξη».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ