Τρίτη 8 Γενάρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
«Εφυγε» η Ρούλα Κακλαμανάκη

Συλλυπητήρια ανακοίνωση από το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ

Η 77χρονη συγγραφέας Ρούλα Κακλαμανάκη «έφυγε» στις 5/1, στο Νοσοκομείο «Αλεξάνδρα» και κηδεύτηκε χτες από το Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών. Η Ρούλα Κακλαμανάκη γεννήθηκε στον Πειραιά, από Μονεμβασίτες γονείς. Σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Εργάστηκε ως δικαστικός υπάλληλος (1959 - 1967), ως δικαστής (1967 - 1977) και ως δικηγόρος (1978 - 1981). Από το 1981 έως το 1989 εξελέγη δύο φορές βουλευτής Α' Αθηνών. Χρημάτισε υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων (1981 - 1986) και υφυπουργός Παιδείας (1988).

Εγραψε ποίηση, πεζογραφία, δοκίμιο (μεταξύ άλλων και για τον Γιάννη Ρίτσο), μετέφρασε ξένους ποιητές και αρθρογράφησε σε ημερήσιες αθηναϊκές εφημερίδες και περιοδικά. Εξέδιδε και διηύθυνε για μια δεκαετία το δίγλωσσο περιοδικό «HELLENIC QUARTERLY», για την προώθηση του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού στο εξωτερικό. Διατέλεσε πρόεδρος της Πανελλήνιας Πολιτιστικής Κίνησης. Πρωτοστάτησε στην ίδρυση της Εταιρείας Ελλήνων Συγγραφέων και εξελέγη αντιπρόεδρός της.

Σε ανακοίνωσή του το Τμήμα Πολιτισμού της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει για το θάνατο της Ρούλας Κακλαμανάκη: «Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια για το θάνατο της Ρούλας Κακλαμανάκη. Ανθρωπος έντιμος, αξιοπρεπής και ευαίσθητος, σοβαρή επιστήμονας στο δικαστικό κλάδο και αξιόλογη λογοτέχνης. Ξεχωρίζουμε την ιδιαίτερη συμβολή της στην προβολή και εμβάθυνση στο έργο του Γιάννη Ρίτσου, το οποίο ανέδειξε και ως ομιλήτρια στο πρόσφατο επιστημονικό συνέδριο που διοργάνωσε η ΚΕ του ΚΚΕ για τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για το θάνατο της Ρούλας Κακλαμανάκη εξέδωσαν κόμματα και φορείς.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ