ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Δευτέρα 8 Ιούνη 2009 - 2η έκδοση
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΛΙΒΑΝΟΣ
Μαζική συμμετοχή στις κρίσιμες βουλευτικές εκλογές

Κοσμοσυρροή επικράτησε στις χτεσινές βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο (εκλογικό τμήμα στη Βηρυτό)
Κοσμοσυρροή επικράτησε στις χτεσινές βουλευτικές εκλογές στον Λίβανο (εκλογικό τμήμα στη Βηρυτό)
ΒΗΡΥΤΟΣ.--

Ατελείωτες ουρές σχημάτιζαν, χτες, έξω από τα εκλογικά τμήματα της χώρας οι Λιβανέζοι ψηφοφόροικαθώς, σε δεκάδες χιλιάδες καταμετρούνται και οι Λιβανέζοι του εξωτερικού που επέστρεψαν μαζικά για να προσέλθουν στις βουλευτικές κάλπες, που άνοιξαν στις επτά το πρωί και έκλεισαν στις επτά το απόγευμα τοπική ώρα. Μέχρι και τις πρώτες βραδινές ώρες, αν και η ατμόσφαιρα ήταν, εδώ και μέρες, έντονα πολωμένη, η εκλογική διαδικασία κυλούσε ήρεμα ενώ τουλάχιστον 50.000 στρατιώτες και αστυνομικοί είχαν τεθεί σε συναγερμό σε όλη τη χώρα.

Με βάση τις πρόσφατες εκτιμήσεις, η συμμαχία της 8ης Μάρτη, όπου συμμετέχει η σιιτική «Χεζμπολάχ», η επίσης σιιτική «Αμάλ» και το «Ελεύθερο Κίνημα» του Μαρωνίτη στρατηγού Μισέλ Αούν, φαινόταν να προηγείται με ελάχιστη διαφορά καθώς, ούτως ή άλλως, οι θέσεις του κοινοβουλίου είναι, στην μεγάλη τους πλειοψηφία, κατανεμημένες μεταξύ των θρησκευτικών δογμάτων από το σύνταγμα. Η συμμαχία της 8ης Μάρτη, που υποστηρίζεται από Ιράν - Συρία, έχει δηλώσει έτοιμη για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας με την συμμαχία της 14ης Μάρτη, που υποστηρίζεται από ΗΠΑ - Σ. Αραβία, κάτι που η δεύτερη έχει απορρίψει. Ρυθμιστές της κατάστασης αναδεικνύονται τα χριστιανικά κόμματα, που έχουν μοιραστεί μεταξύ των δύο βασικών μονομάχων.

Τις τελευταίες μέρες, έντονη ήταν η φημολογία, εκ μέρους της συμμαχίας της 14ης Μάρτη, περί «κινδύνου απομόνωσης» της χώρας σε περίπτωση επικράτησης της «Χεζμπολάχ». Εντούτοις, ενδεικτικό της νέας τακτικής του αμερικανικού ιμπεριαλισμού στην περιοχή, είναι ότι ο Τζίμι Κάρτερ, επικεφαλής των διεθνών παρατηρητών στο Λίβανο, δήλωνε ότι «ο Πρόεδρος Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι δεν πρόκειται ν' αμφισβητήσει δημοκρατικά εκλεγμένες κυβερνήσεις και είναι έτοιμος για διάλογο με όλους!».

Το Λιβανικό ΚΚ έχει, επανειλημμένως, καταγγείλει το εκλογικό σύστημα της χώρας που βασίζεται στις θρησκευτικές σέκτες, ως «κερκόπορτα» για ξένες επεμβάσεις. Με κύρια θέση την αλλαγή του εκλογικού συστήματος αλλά και την εγκατάλειψη της ακολουθούμενης οικονομικής πολιτικής που βασίζεται στις συνταγές του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, το ΚΚ συμμετείχε στις χτεσινές εκλογές με πέντε υποψηφίους, που εντάχθηκαν, αναγκαστικά, σε λίστες δογμάτων, δίνοντας μια μεγάλη μάχη ανάμεσα στις συμπληγάδες των δύο συμμαχιών.

ΓΑΛΛΙΑ - «ΑΠΟΒΑΣΗ ΣΤΗ ΝΟΡΜΑΝΔΙΑ»
Φιέστες παραχάραξης της ιστορίας

ΠΑΡΙΣΙ.--

Με τις γνωστές εκδηλώσεις και με περισσή δημοσιότητα οι «σύμμαχοι» τίμησαν, και φέτος, στην παραλία Ομάχα την επέτειο της απόβασης στη Νορμανδία. Με λόγους και παρασημοφόρηση επιζώντων εξήραν για άλλη μια φορά τη συμβολή της απόβασης στον αγώνα κατά του άξονα και παραλείποντας, επισταμένα, ν' αναφερθούν στην καθοριστική συμβολή και θυσία του σοβιετικού λαού και των εκατομμυρίων νεκρών του στην ήττα των ναζί, καθώς και στο ότι, ουσιαστικά, η απόβαση έγινε όταν είχε, ήδη, «γείρει η πλάστιγγα».

Στην τελετή παρευρέθηκαν ο Βρετανός πρωθυπουργός Γκόρντον Μπράουν, ο Καναδός ομόλογός του Στέφεν Χάρπερ, ο πρίγκηπας Κάρολος της Αγγλίας και φυσικά ο Γάλλος Πρόεδρος Σαρκοζί.

Των εκδηλώσεων στη Νορμανδία προηγήθηκε συνάντηση του Αμερικανού Προέδρου με το Γάλλο ομόλογό του στο Παρίσι, όπου οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει πρόοδος στις «ισραηλινο-παλαιστινιακές διαπραγματεύσεις» στη βάση της λύσης των δύο κρατών και με «πάγωμα των εποικισμών», όπως, επίσης, συμφώνησαν στην αναγκαιότητα να μην υπάρξει ένα Ιράν με πυρηνικά όπλα, χωρίς, όμως, ν' αποκλείσουν το δικαίωμα του Ιράν στην ειρηνική πυρηνική ενέργεια. Συμφώνησαν, επίσης, ότι διαφωνούν ως προς τις σχέσεις της Τουρκίας με την ΕΕ, με τον Ομπάμα να επιμένει σε ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ και τον Σαρκοζί να περιγράφει μια «ειδική σχέση».

ΠΑΚΙΣΤΑΝ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
«Διαίρει και βασίλευε»

ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Σε επικίνδυνες εξελίξεις φαίνεται να οδηγεί η δεύτερη επίθεση αυτοκτονίας σε μουσουλμανικό τέμενος, που σημειώθηκε στην περιοχή του Ανω Ντιρ, με πάνω από 35 νεκρούς, την Παρασκευή. Οπως ανακοινώθηκε από Πακιστανούς αξιωματούχους, κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου εκατοντάδες μέλη των φυλών έστησαν «καρτέρι» σε «ενόπλους των Ταλιμπάν», στα βορειοδυτικά τις χώρας, σκοτώνοντας τουλάχιστον 11 «αντάρτες», ως αντίποινα για την επίθεση στο τζαμί.

Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι οι πολεμικές επιχειρήσεις στο Πακιστάν ξεκίνησαν από τις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών, στα βορειοδυτικά σύνορα, με την κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ να κατηγορεί ουσιαστικά τους φυλάρχους και το λαό των περιοχών αυτών, ότι παρέχουν κάλυψη στους αντάρτες, οι οποίοι σήμερα τους αποδεκατίζουν, παράλληλα με τα κυβερνητικά στρατεύματα. Επίσης, δεν είναι λίγες οι ενδείξεις που φέρουν το στρατό να καλύπτει ή να μην αντιδρά σε επιθέσεις των Ταλιμπάν, τη στιγμή, που έσφαζε αμάχους και παιδιά στις ημιαυτόνομες περιοχές των φυλών και επί του παρόντος έχει εξαναγκάσει 2,4 εκατομμύρια κατοίκους της κοιλάδας Σουάτ να ακολουθήσουν το δρόμο της προσφυγιάς.

Και ενώ η κυβέρνηση του Ισλαμαμπάντ πανηγυρίζει το «αντι- Ταλιμπάν κλίμα», που δείχνει να οξύνεται μετά και τις επιθέσεις εναντίον αμάχων, εκ μέρους των «ανταρτών» τα ίχνη εμφύλιας διαμάχης που εμφανίστηκαν χθες, επιβεβαιώνουν την πολιτική του «διαίρει και βασίλευε», που φυσικά αποβαίνει σε όφελος των ιμπεριαλιστών.

Στο Αφγανιστάν, αμερικανικές κατοχικές δυνάμεις και αφγανικός στρατός ανακοίνωσαν χτες ότι προχώρησαν σε επιχειρήσεις εναντίον των «ανταρτών των Ταλιμπάν» σκοτώνοντας τουλάχιστον 20 ενόπλους στην επαρχία Ζαμπούλ, ενώ ακόμα πέντε «αντάρτες» και τέσσερις αστυνομικοί έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις σε άλλες περιοχές. Για ακόμα μία φορά δε γίνεται η παραμικρή αναφορά σε αμάχους...

ΦΙΝΤΕΛ ΚΑΣΤΡΟ
«Κατασκοπική κωμωδία»

ΑΒΑΝΑ.--

«Περίεργα» χαρακτηρίζει ο Κουβανός ηγέτης, Φιντέλ Κάστρο, τα δημοσιεύματα που φέρουν ένα πρώην στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και τη σύζυγό του, Βάλτερ Κένταλ Μάιερς και Γκουεντόιν Στάινγκραμπερ Μάιερς αντίστοιχα, να επιδίδονται σε κατασκοπεία για λογαριασμό της Κούβας για σχεδόν 30 χρόνια και τη δικογραφία που σχηματίζει «σενάριο κατασκοπικής κωμωδίας». Τονίζει επίσης πως «η σύγκρουση με τις ΗΠΑ είναι ιδεολογική και δεν έχει τίποτα να κάνει με την ασφάλεια αυτής της χώρας».

Μάλιστα σημείωσε το γεγονός ότι «ίσως οι συλλήψεις αυτές επηρεάστηκαν όχι μόνο από την τρομερή ήττα» της αμερικανικής διπλωματίας στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Αμερικανικών Κρατών, όπου αποφασίστηκε η ανάκληση της απόφασης της αποβολής της από τον Οργανισμό, αλλά επίσης από «τις πληροφορίες ότι έχουν υπάρξει κάποιες επαφές μεταξύ των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και της Κούβας για την αντιμετώπιση ορισμένων σημαντικών ζητημάτων κοινού ενδιαφέροντος». Τονίζει επίσης πως δε θα λάβουν την ίδια καλή μεταχείριση όπως οι «τρομοκράτες που είχαν στρατολογηθεί από την κυβέρνηση των ΗΠΑ για να καταρρίψουν κουβανικό αεροπλάνο», αλλά και για να «διεξάγουν εγκλήματα ενάντια στο λαό μας».

Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα ότι το ζευγάρι «έλαβε αμέτρητα βραβεία» από την κουβανική κυβέρνηση, ο Φιντέλ Κάστρο προσθέτει ότι «ποτέ δεν έχουμε βασανίσει ή πληρώσει κάποιον για να αποκτήσουμε οποιαδήποτε πληροφορία. Αυτοί που για τον έναν ή άλλο λόγο βοήθησαν να προστατευθούν οι ζωές των Κουβανών πολιτών ενάντια σε τρομοκρατικά σχέδια και τις προσπάθειες κατά της ζωής των ηγετών τους, πολλές από τις οποίες διαπράχθηκαν από ορισμένες κυβερνήσεις των ΗΠΑ, το έπραξαν, παρακινούμενοι από τις προσταγές της συνείδησής τους, και, κατά τη γνώμη μου, αξίζουν κάθε τιμή σ' αυτόν τον κόσμο».

ΗΠΑ - ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ
Απειλές για κυρώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Σε «σκληρότερη» θέση έναντι της ΛΔ Κορέας δήλωσε προχτές ότι προσανατολίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα προσθέτοντας με νόημα ότι οι ΗΠΑ «δεν πρόκειται να συνεχίσουν μία πολιτική επιβράβευση της προβοκάτσιας»...

Παράλληλα, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον συναντήθηκε με το Νοτιοκορεάτη ομόλογό της Γιου Μιουνγκ-Χουάν στην Ουάσιγκτον, δηλώνοντας μετά στους δημοσιογράφους πως σημειώνεται πρόοδος στις διαβουλεύσεις που γίνονται εδώ και μέρες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ σχετικά με την επιβολή νέων κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ. Δήλωσε μάλιστα αργότερα στο ΑΒC πως η Ουάσιγκτον σκέφτεται να επαναφέρει τη ΛΔ Κορέας στη μαύρη λίστα των χωρών που υποθάλπουν τη «διεθνή τρομοκρατία».

Παρόμοιες προθέσεις έδειξε το ίδιο διάστημα και ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος Λι Μιουνγκ-μπακ που δήλωσε το Σάββατο πως όσον αφορά στη γείτονα χώρα, η Σεούλ «δε θα κάνει κανένα συμβιβασμό σε πράγματα που απειλούν το λαό και την ασφάλειά μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ