ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 9 Ιούλη 2022 - Κυριακή 10 Ιούλη 2022
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΝΕΑ ΜΑΝΩΛΑΔΑ ΗΛΕΙΑΣ
Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα!

Το Σάββατο 23 Ιούλη η μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση των μεταναστών εργατών γης

Από τη μεγάλη διαδήλωση των εργατών γης τον περασμένο Ιούνη στην Ηλεία
Από τη μεγάλη διαδήλωση των εργατών γης τον περασμένο Ιούνη στην Ηλεία
Μια νέα μεγάλη πρωτοβουλία, συνέχεια όλων των προηγούμενων δράσεων που σταθερά αναπτύσσουν για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων των μεταναστών εργατών γης στα χιλιάδες στρέμματα φράουλας και άλλων καλλιεργειών σε Βόρεια Ηλεία και Δυτική Αχαΐα, παίρνουν τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πάτρας από κοινού με το κλαδικό Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας και τη Συντονιστική Επιτροπή των μεταναστών εργατών γης, με την πολιτιστική εκδήλωση που οργανώνουν για το Σάββατο 23 Ιούλη.

Πρωτοβουλία - συνέχεια του αγώνα που έχουν αναπτύξει οι συνδικαλιστικοί φορείς, από τη συγκρότηση της Συντονιστικής Επιτροπής τον περασμένο Οκτώβρη, τις συγκεντρώσεις στη Νέα Μανωλάδα τον χειμώνα και την άνοιξη, τις παρεμβάσεις στα αρμόδια υπουργεία (Εργασίας, Υγείας, Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής) και σε τοπικούς φορείς (6η ΥΠΕ, Αποκεντρωμένη Διοίκηση κ.α.), αλλά και το τελευταίο μεγάλο συλλαλητήριο των χιλιάδων «κολασμένων της Γης» στις 4 Ιούνη, που έφτασε έως τη Βάρδα.

Αγώνα ο οποίος ως επόμενο μεγάλο σταθμό έχει την πολιτιστική εκδήλωση της 23/7 στο Δημοτικό Γήπεδο Νέας Μανωλάδας (7.30 μ.μ.), για την οποία απευθύνεται κάλεσμα μαζικής συμμετοχής, με κεντρικό σύνθημα «Ελληνες και μετανάστες εργάτες ενωμένοι στον κοινό αγώνα».

«Είμαστε στην αρχή και συνεχίζουμε...»

«Από το 2005 - 2006 βρισκόμαστε σταθερά στο πλευρό των μεταναστών εργατών γης», τονίζει στον «Ριζοσπάστη» η Νατάσα Παναγιωτάρα, πρόεδρος του ΕΚ Αμαλιάδας, και προσθέτει:

«Φτάσαμε στο 2022 ώστε να δείξει ένα ενδιαφέρον το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής για όσους δεν έχουν έγγραφα διαμονής, όμως και αυτό επιτεύχθηκε μέσα από τους αγώνες μας και ιδιαίτερα αυτούς του τελευταίου διαστήματος».

Στέκεται στις ευθύνες όλων των κυβερνήσεων, σημειώνοντας πως «θα έπρεπε να ντρέπονται κυβερνήσεις όπως η σημερινή της ΝΔ για την καθυστέρηση λήψης μέτρων, αλλά και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση δεν είχε δει το πρόβλημα και σήμερα κάνει ότι ενδιαφέρεται. Επίσης, περιφερειακές και τοπικές αρχές, όπως ο δήμαρχος Ανδραβίδας - Κυλλήνης, που είναι και γιατρός και δεν βλέπει τα υγειονομικά ζητήματα». Επίσης, δείχνοντας τη σημασία της οργανωμένης παρέμβασης των συνδικαλιστικών φορέων και της συμμετοχής στον αγώνα και των εργατών γης, υπογραμμίζει:

«Ηρθαν κι άλλοι στη Μανωλάδα, σαν τις "φωτοβολίδες", και εξαφανίστηκαν. Δεν τους ενδιέφερε επί της ουσίας το πρόβλημα. Η σταθερή μας δράση ήταν η αφορμή να ξεκινήσει η συζήτηση για τις άδειες διαμονής και εργασίας. Εμείς παλεύουμε το ίδιο για τους Ελληνες και τους μετανάστες εργάτες, γιατί τα προβλήματα είναι κοινά. Μπορεί σήμερα εμείς να μένουμε σε σπίτια, όμως τα χρωστάμε, και αύριο μπορεί να βρεθούμε κι εμείς στα θερμοκήπια. Αγωνιζόμαστε επιπλέον για υγεία για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Τα ελάχιστα που έχουμε πετύχει είναι κάτι, αλλά είμαστε στην αρχή. Συνεχίζουμε, αυτό έχει σημασία».

«Εχουμε δρόμο να διανύσουμε»

«Αγωνιστικά βρεθήκαμε από τη Νέα Μανωλάδα στη Βάρδα με 3.000 εργάτες στο πλευρό μας. Πήγαμε επίσης στην 6η ΥΠΕ, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση και σε κάθε αρμόδιο τοπικό φορέα», τονίζει από την πλευρά του ο Δημήτρης Μαρμούτας, πρόεδρος του ΕΚ Πάτρας, που στέκεται και στην καθοριστική συμβολή - βοήθεια της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ στην προσπάθεια που γίνεται τους τελευταίους μήνες. Παράλληλα θυμίζει το εξής περιστατικό:

«Πρόσφατα διακόπηκε η υδροδότηση στην περιοχή της Νέας Μανωλάδας, αφήνοντας χωρίς πόσιμο νερό χιλιάδες εργάτες γης, αλλά και τους μόνιμους κατοίκους. Η άμεση παρέμβασή μας στον δήμαρχο Ανδραβίδας - Κυλλήνης έφερε αποτέλεσμα».

Ο συνεχής αγώνας, συνεχίζει, έφερε ως αποτέλεσμα τις πρόσφατες νομοθετικές ρυθμίσεις που παρέχουν μια ελάχιστη προστασία για τα δικαιώματα των εργατών. Ειδικά για τους εμβολιασμούς αναφέρει: «Εχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε ακόμα. Πρέπει να ξεπεραστούν και τα εμπόδια που βάζουν οι εργοδότες, με το να μην αφήνουν τους εργαζομένους τους να εμβολιαστούν για να μη λείπουν από τη δουλειά, αλλά και η 6η ΥΠΕ με το υπουργείο Υγείας, που κωλυσιεργούν».

Δίπλα τους και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων

Δίπλα στους μετανάστες εργάτες γης έχει βρεθεί και το Συνδικάτο Ποτών - Τροφίμων Αχαΐας, με τον πρόεδρό του, Γιώργο Σταθόπουλο, να εξηγεί ότι «ο αγώνας αυτός συνδέεται με τις συνθήκες εργασίας και την κατάσταση που βιώνουν και άλλοι συνάδελφοί μας εργάτες γης σε πολλές περιοχές της χώρας», προσθέτοντας: «Υπάρχουν αποτελέσματα αυξήσεων στα μεροκάματα, όπως στην Αττική, με την παρέμβαση και συμβολή και της Ομοσπονδίας μας, και σ' αυτήν την κατεύθυνση εμείς θα συνεχίσουμε να βοηθάμε να οργανώνεται ο αγώνας όλων των συναδέλφων μας».

Οι συνδικαλιστικοί φορείς και η Συντονιστική Επιτροπή καλούν τους μετανάστες εργάτες γης αλλά και τους Ελληνες εργαζόμενους να δώσουν δυναμικό «παρών» στο νέο αγωνιστικό - πολιτιστικό αντάμωμα στις 23 Ιούλη, με εμπιστοσύνη στη δική τους δύναμη και στον αγώνα τους. Και να απαιτήσουν:

Αδειες παραμονής μακροχρόνιες, χωρίς παράβολα, πρόστιμα και πολύχρονες καθυστερήσεις. Νομιμοποίηση των μεταναστών που ζουν υπό καθεστώς παρατυπίας. Αμεσα να ξαναρχίσει ο εμβολιασμός για την πανδημία και άλλες ασθένειες, να ολοκληρωθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και με ευθύνη του κράτους να εξασφαλιστούν για όλους τους μετανάστες εργάτες γης αριθμός ασφάλισης, απρόσκοπτη πρόσβαση σε εξετάσεις - φάρμακα και ο αναγκαίος ιατρικός εξοπλισμός στα νοσοκομεία και στα Κέντρα Υγείας της περιοχής.

«Η πρόσφατη τεράστια διαδήλωση, ο κοινός βηματισμός Ελλήνων και μεταναστών δείχνει τη δύναμη της οργάνωσης και της αλληλεγγύης. Οι μετανάστες εργάτες έστειλαν μήνυμα ότι μαζί με τους Ελληνες εργάτες δεν θα σταματήσουν να διεκδικούν τα δικαιώματά τους», τονίζεται στο κάλεσμα, που καταλήγει με το σύνθημα «Συνεχίζουμε - δυναμώνουμε τον αγώνα».

Εργατικό «ατύχημα» στο εργοτάξιο του Μετρό Θεσσαλονίκης

Οικοδόμος έπεσε από σκάλα και τραυματίστηκε σοβαρά. Πριν λίγες μέρες ζητήθηκε από εργάτες να δουλεύουν 12ωρα!

Εργατικό «ατύχημα» με σοβαρό τραυματισμό σημειώθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής στο εργοτάξιο στο Αμαξοστάσιο του Μετρό Θεσσαλονίκης. Ο 33χρονος Νίκος Τικτόπουλος, μέλος του ΔΣ του Συνδικάτου Οικοδόμων, τραυματίστηκε όταν έπεσε από ύψος κατά τη διάρκεια εργασιών που εκτελούσε πάνω σε σκάλα. Χτύπησε σε πλάτη και μέση και νοσηλεύεται στο Νοσοκομείο «Αγιος Παύλος».

Μέσα και απ' αυτό το «ατύχημα» αναδεικνύεται το σοβαρό ζήτημα των συνθηκών υγείας και ασφάλειας της εργασίας που θυσιάζονται στο κυνήγι των εργολάβων να βγάλουν κέρδος, να κατασκευάσουν πιο γρήγορα τα έργα κάτω από τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Ενδεικτικό της εντατικοποίησης που επικρατεί είναι το γεγονός ότι μόλις την Πέμπτη ο υπεργολάβος του έργου ζήτησε από τους εργαζόμενους να δουλεύουν 12ωρα καθημερινά και να κατεβαίνουν για δουλειά και το Σάββατο.

Αναδεικνύεται επιπλέον ένα ιδιαίτερο ζήτημα που σχετίζεται με την ασφάλεια της εργασίας από ύψος. Εργαζόμενοι του κλάδου σημειώνουν ότι η εργασία σε μεγάλο ύψος πάνω σε σκάλα δεν είναι καθόλου ασφαλής και θα έπρεπε να στήνεται σκαλωσιά. Ομως οι εργολάβοι δεν επιλέγουν την λύση αυτή, γιατί κοστίζει και σε χρήμα, και σε χρόνο, και, βεβαίως, σε προσωπικό.

Θυμίζουν μάλιστα οι εργαζόμενοι το θανατηφόρο εργατικό δυστύχημα που είχε γίνει το 2020, με θύμα έναν 54χρονο συνάδελφό τους που έπεσε από σκάλα ύψους τριών μέτρων και χτύπησε στο κεφάλι, στον υπό κατασκευή σταθμό «Αγία Σοφία» του Μετρό στη Θεσσαλονίκη.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗ «ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ»
Στάσεις εργασίας - απάντηση στον εργοδοτικό εκβιασμό και τις απολύσεις

Με στάσεις εργασίας από τη Δευτέρα 11/7 έως και την Παρασκευή 15/7, από τις 10 π.μ. μέχρι τη 1 μ.μ., απαντά το επιχειρησιακό σωματείο στη «Μαλαματίνα» στον εκφοβισμό και τον εκβιασμό των εργαζομένων από την εργοδοσία ώστε να δεχτούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας.

Ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η διαδικασία διαπραγμάτευσης για την υπογραφή επιχειρησιακής Σύμβασης, από την Πέμπτη η εργοδοσία άρχισε να φωνάζει έναν - έναν τους εργαζόμενους και να τους πιέζει, απειλώντας τους, να υπογράψουν ατομική σύμβαση. Επίσης, ενώ η εργοδοσία είχε δεσμευτεί ότι θα επαναπροσλάβει τους 5 εργαζόμενους που απέλυσε το προηγούμενο διάστημα, προχώρησε στην πρόσληψη καινούργιων εργαζομένων, κλιμακώνοντας τις προκλήσεις.

Την εργοδοσία της «Μαλαματίνα» για την επίθεση και τους εκβιασμούς ενάντια στον αγώνα των εργαζομένων καταγγέλλει και το ΠΑΜΕ, επισημαίνοντας ότι πριν έναν μήνα απέλυσε 5 εργαζόμενους ώστε να δημιουργήσει κλίμα εκφοβισμού και τρομοκρατίας στους εργαζόμενους που διεκδικούν Συλλογική Σύμβαση Εργασίας χωρίς διαχωρισμούς. «Οι πρακτικές τρομοκράτησης δεν θα περάσουν! Να σταματήσουν άμεσα κάθε απειλή και εκβιασμό προς τους εργαζόμενους! Σύμβαση Συλλογική για όλους!», καλεί το ΠΑΜΕ.

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΠΑΤΡΑΣ
Κινητοποίηση ενάντια στις συνδικαλιστικές διώξεις μελών της διοίκησής του

Στα δικαστήρια Πάτρας την Τρίτη 12 Ιούλη

Κάλεσμα στους εργαζόμενους και στον λαό της πόλης σε κινητοποίηση έξω από τα δικαστήρια την Τρίτη 12 Ιούλη, στις 9 π.μ., απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με αφορμή τη δίωξη που έχει ασκήσει η εργοδοσία της εταιρείας δομικών υλικών «Unisol» σε βάρος πέντε μελών της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, καθώς και αυτής του Συνδικάτου Οικοδόμων.

Η δίωξη αφορά παλαιότερη απεργία και κινητοποίηση ενάντια στην απόλυση εργαζόμενου συνδικαλιστή από την επιχείρηση, την οποία κινητοποίηση προσέβαλε η εργοδοσία, επιμένοντας μέχρι και σήμερα στη δίωξη. Το Εργατικό Κέντρο και με την προσεχή κινητοποίησή του απαιτεί να παρθούν πίσω άμεσα όλες οι κατηγορίες, να μην ασκηθεί καμία δίωξη ενάντια στη συνδικαλιστική δράση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ