ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΡΩΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αντιπαραθέσεις στο τέλος της προεκλογικής εκστρατείας...

ΣΚΟΠΙΑ.-

Νέο επεισόδιο στην αντιπαράθεση που έχει ξεκινήσει εδώ και μήνες ανάμεσα στην κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι και μερίδας του «ανεξάρτητου» Τύπου της ΠΓΔΜ εκδηλώθηκε χτες με αφορμή την αναίμακτη επίθεση με μολότοφ κατά του ΙΧ αυτοκινήτου εκδότη της νέας «ανεξάρτητης» εφημερίδας ΓΚΛΟΜΠΑΛ στα Σκόπια.

Ενώ απομένουν πλέον ελάχιστες μέρες μέχρι τις πρόωρες γενικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής (15 Σεπτέμβρη), ο Λιούπτσο Πάλεφσκι, εκδότης της ΓΚΛΟΜΠΑΛ (της μόνης δίγλωσσης εφημερίδας που κυκλοφορεί στην ΠΓΔΜ εδώ και μία βδομάδα στο πνεύμα συμφιλίωσης - αν όχι χειραγώγησης... - των κοινοτήτων Σλαβομακεδόνων/Αλβανών), κατήγγειλε την εναντίον του (προχτεσινή) επίθεση με μολότοφ λέγοντας πως «εντάσσεται σε σχέδιο της κυβέρνησης κατά του ανεξάρτητου Τύπου».

Ο Πάλεφσκι επέρριψε τις ίδιες ευθύνες και στο «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών» (εταίρο της κυβέρνησης Γκεοργκιέφσκι) «Δημοκρατικό Κόμμα Αλβανών») λέγοντας πως αυτή η παράταξη κρύβεται πίσω από την επίθεση που σημειώθηκε το βράδυ της Δευτέρας στα γραφεία της εφημερίδας (ως αποτέλεσμα είχε μόνον υλικές ζημιές). Ωστόσο, ο Ερνάντ Φεζουλάχου, εκπρόσωπος του Δημοκρατικού Κόμματος Αλβανών, απέρριψε τις καταγγελίες του Πάλεφσκι λέγοντας πως δεν είναι παρά μία απόπειρα αύξησης της κυκλοφορίας της εφημερίδας...

Ο δε εκπρόσωπος της αστυνομίας, Βόισλαφ Ζαφίροφσκι, αρκέστηκε να επιβεβαιώσει την καταστροφή του αυτοκινήτου του εκδότη Πάλεφσκι το βράδυ της Τρίτης από βόμβα μολότοφ. Δήλωσε μάλιστα αδυναμία να πει οτιδήποτε σχετικά με την ταυτότητα των δραστών «επειδή οι έρευνες είναι σε εξέλιξη». Το «Ιδρυμα Διεθνούς Τύπου», μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Διεθνής Αμνηστία, έως και ΝΑΤΟικοί αξιωματούχοι (!) έσπευσαν να συμμεριστούν με ανακοινώσεις τους τις καταγγελίες του Πάλεφσκι και να ανησυχήσουν για την ελευθεροτυπία στην ΠΓΔΜ...

«Ανεξάρτητα» ΜΜΕ και οργανώσεις με ξένες ρίζες

Πάντως, στις αρχές του τρέχοντος μήνα, ο υπουργός Εσωτερικών Λιούμπε Μπόσκοφσκι είχε καταγγείλει - για μία ακόμη φορά... -ξένα κέντρα που καλλιεργούν και ευνοούν τις οργανωμένες προσπάθειες αντικυβερνητικής προπαγάνδας μερίδας του Τύπου. Είχε δε απειλήσει με έναρξη εισαγγελικών διώξεων κατά ΜΜΕ «που ετοιμάζουν το σενάριο καταστροφής της φήμης και υπόληψης της παρούσας κυβέρνησης σε προεκλογική περίοδο»...

Δεν είναι μόνον η κυβέρνηση Γκεοργκιέφσκι που καταγγέλλει τέτοιου είδους προσπάθειες αλλά και ανεξάρτητα ΜΜΕ και αρθρογράφοι σε Ουάσιγκτον και Σκόπια... Οπως έχουν καταγράψει, τους τελευταίους μήνες - και με αιχμή του δόρατος τις γενικές εκλογές της Κυριακής - δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις (ως επί το πλείστον με χρηματοδότηση και στήριξη «υπηρεσιών» της κυβέρνησης των ΗΠΑ...) και ΜΜΕ έχουν φυτρώσει σαν τα μανιτάρια σε διάφορες περιοχές της χώρας, έχοντας ως στόχο τη χειραγώγηση των ψηφοφόρων κύρια υπέρ συγκεκριμένων αντιπολιτευόμενων κομμάτων της σλαβομακεδονικής κοινότητας και ορισμένων εκ των νεοϊδρυθέντων αλβανικών κομμάτων που γεννήθηκαν από τους κόλπους της αυτονομιστικής οργάνωσης Αλβανών («Εθνικός Απελευθερωτικός Στρατός») που είχε πριν ενάμιση χρόνο εξαπολύσει αιματηρές επιθέσεις με στόχο την αποσταθεροποίηση.

ΜΕΞΙΚΟ
Νέος «αυτόνομος» δήμος

Associated Press

ΣΑΝ ΣΑΛΒΑΔΟΡ ΑΤΕΝΚΟ.-

Μετά τη νίκη του κινήματος κυρίως των αγροτών, οι οποίοι εξανάγκασαν τον πρόεδρο Βινσέντε Φοξ, με τους πολύμηνους αγώνες τους, τον περασμένο Ιούλη να αποσύρει τα σχέδια για την οικοδόμηση ενός νέου αεροδρομίου που θα εξυπηρετούσε τα μάλα τα σχέδιο Πουέμπλα-Πάναμα, οι κάτοικοι της πόλης του Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο, ανακήρυξαν χθες και την αυτονόμησή τους.

Εάν τελικά ισχύσει η αυτονόμησή τους, θα πρόκειται για την πρώτη πόλη και περιοχή που θα ενταχθεί στους «αυτόνομους δήμους» εκτός της περιοχής των Τσιάπας. «Είμαστε σε γνώση ότι η κυβέρνηση δε θα αναγνωρίσει αυτή την πράξη που είναι απόφαση των κατοίκων της περιοχής, αλλά δεν έχουν καμία άλλη επιλογή από το να σεβαστούν την απόφασή μας», τονίζει σε ανακοίνωσή του το νέο 14μελές Λαϊκό Συμβούλιο. Η ανακήρυξή τους αυτή, σημαίνει ότι η αστυνομία αλλά και οι κυβερνητικές αρχές, δεν έχουν πλέον δικαιοδοσία. Μέχρι στιγμής οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν αρνηθεί να σχολιάσουν την ανακήρυξη αυτονόμησης.

ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στους ρυθμούς του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Πέδρο Μαλάν δήλωσε την Τρίτη σε συνάντηση με «διεθνείς επενδυτές» στο Λονδίνο ότι οι τρεις υποψήφιοι των επικείμενων εθνικών εκλογών του Οκτώβρη δε θα παρεκκλίνουν της πολιτικής που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως προϋπόθεση για την παροχή δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων - πολιτικής σκληρής λιτότητας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μαλάν, ο νυν Πρόεδρος Φερνάντο Καρντόσο εξασφάλισε στα τέλη Αυγούστου την «υπόσχεση» και από τους τρεις υποψηφίους ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία με το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος «Λούλα» Ντα Σίλβα έρχεται πρώτος με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις - 39% έναντι μόλις 19% του νεοφιλελεύθερου και εκλεκτού του νυν Προέδρου, Χοσέ Σέρα. Το γεγονός ωστόσο είναι ότι ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος έχτισε το μεγάλο του προβάδισμα στη βάση υποσχέσεων ότι η Βραζιλία θα παγώσει για ένα διάστημα την αποπληρωμή του τεράστιου εξωτερικού χρέους της, ύψους 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων (γεγονός που φυσικά βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ και όλους τους εξωτερικούς θεσμικούς παράγοντες π.χ. τις επενδυτικές τράπεζες και την κυβέρνηση Μπους). Εντούτοις τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει δηλώσεις στήριξης της συμφωνίας και εμφανίζεται πρόθυμος να ικανοποιήσει τους διεθνείς και εγχώριους «επενδυτές».

Από τον Απρίλη μέχρι το Σεπτέμβρη ο «Λούλα» Ντα Σίλβα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές και οι δημοσιεύσεις που κάνουν λόγο για τους μεγάλους κινδύνους που θα διατρέξει η οικονομία της Βραζιλίας (δηλαδή το λαϊκό εισόδημα από την πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος ρεάλ μετά από αποχώρηση ξένων κεφαλαίων και έπειτα από πιθανές κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του νομίσματος στις χρηματαγορές), αν οι πολιτικοί δεν εφαρμόσουν την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ.

Η κυνική επέμβαση του συνόλου των ρυθμιστών της διεθνούς οικονομικής τάξης στο εσωτερικό της Βραζιλίας δε θα μπορούσε να είναι πιο εμφανής.

ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ
Αστυνομική βία κατά απεργών

ΣΕΟΥΛ.-

Σε δύο νοσοκομεία της Σεούλ εισέβαλαν χτες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις (περίπου 3.000 ανδρών) καταπνίγοντας στη βία 112ήμερη απεργία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού με μισθολογικά αιτήματα.

Η αστυνομία συνέλαβε δεκάδες απεργούς, εκ των οποίων πέντε ήταν συνδικαλιστικά ηγετικά στελέχη. Μεταξύ των συλληφθέντων οι 17 οδηγήθηκαν στο δικαστήριο με την «κατηγορία» της «οργάνωσης παράνομης απεργίας», ενώ κάπου 490 (!) άλλοι απεργοί οδηγήθηκαν στα αστυνομικά τμήματα για ανάκριση...

«Η παρατεταμένη απεργία προκάλεσε προβλήματα στους ασθενείς και στις οικογένειές τους και αύξησε τους κινδύνους για την υγεία τους λόγω έλλειψης του ιατρικού προσωπικού», έγραφε μετά την επέμβαση η ανακοίνωση της αστυνομικής διεύθυνσης της Σεούλ. Εξυπακούεται πως η αστυνομική διεύθυνση της Σεούλ, προφανώς, δεν είδε κανέναν κίνδυνο για την υγεία των ασθενών απ' την εισβολή των 3.000 πάνοπλων αστυνομικών...

ΕΛΒΕΤΙΑ
Επισήμως μέλος του ΟΗΕ

ΓΕΝΕΥΗ.--

Το τέλος της πολυδιαφημισμένης «ουδετερότητας» της Ελβετίας είναι γεγονός. Από την Τρίτη, είναι και επισήμως το 190ό μέλος του ΟΗΕ μετά την ψηφοφορία διά βοής και χειροκροτημάτων, της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που έδωσε με αυτόν τον τρόπο το «πράσινο» φως. Πάντως, παρά την είσοδο στον ΟΗΕ και τη χαλαρή σχέση με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, η ελβετική κυβέρνηση εμμένει στην άποψη ότι τίποτα δε θα αλλάξει στην εξωτερική πολιτική της χώρας.

Επτά μήνες μετά από σχετικό δημοψήφισμα που διενεργήθηκε στην Ελβετία και το «ναι» των ψηφοφόρων, τα πράγματα προχώρησαν πολύ γρήγορα και με την ευκαιρία της 57ης Συνέλευσης του ΟΗΕ, η χώρα έγινε το 190ό μέλος των Ηνωμένων Εθνών.

Η Γαλλία παρουσίασε την απόφαση ένταξης και κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Γάλλος υπουργός των Εξωτερικών, Ντομινίκ ντε Βιλπέν, τόνισε ότι η Ελβετία «είναι η μόνη χώρα στην ιστορία του ΟΗΕ που εντάσσεται μετά από ένα λαϊκό δημοψήφισμα».

Πολλές αντιπροσωπείες εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την επίσημη είσοδο της Ελβετίας στον ΟΗΕ. Πολλοί αντιπρόσωποι μεταξύ των οποίων και αυτοί της Αφρικής, μίλησαν για μια «ιστορική ημέρα».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ελβετικής Ομοσπονδίας, Γκάσπαρ Βίλιγκερ δήλωσε «υπερήφανος» που η χώρα του έγινε δεκτή σε μια διεθνή οργάνωση «τόσο σημαντική». Αυτή η ημέρα αντιπροσωπεύει πολλά για τον ελβετικό λαό, πρόσθεσε ο ίδιος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ