Πέμπτη 12 Σεπτέμβρη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΑΖΙΛΙΑ
Στους ρυθμούς του ΔΝΤ

Ο υπουργός Οικονομικών της Βραζιλίας Πέδρο Μαλάν δήλωσε την Τρίτη σε συνάντηση με «διεθνείς επενδυτές» στο Λονδίνο ότι οι τρεις υποψήφιοι των επικείμενων εθνικών εκλογών του Οκτώβρη δε θα παρεκκλίνουν της πολιτικής που επιβάλλει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ως προϋπόθεση για την παροχή δανείου ύψους 30 δισεκατομμυρίων δολαρίων - πολιτικής σκληρής λιτότητας νεοφιλελεύθερης έμπνευσης. Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Μαλάν, ο νυν Πρόεδρος Φερνάντο Καρντόσο εξασφάλισε στα τέλη Αυγούστου την «υπόσχεση» και από τους τρεις υποψηφίους ότι θα σεβαστούν τη συμφωνία με το ΔΝΤ.

Την ίδια στιγμή ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος «Λούλα» Ντα Σίλβα έρχεται πρώτος με μεγάλη διαφορά στις δημοσκοπήσεις - 39% έναντι μόλις 19% του νεοφιλελεύθερου και εκλεκτού του νυν Προέδρου, Χοσέ Σέρα. Το γεγονός ωστόσο είναι ότι ο υποψήφιος του Εργατικού Κόμματος έχτισε το μεγάλο του προβάδισμα στη βάση υποσχέσεων ότι η Βραζιλία θα παγώσει για ένα διάστημα την αποπληρωμή του τεράστιου εξωτερικού χρέους της, ύψους 260 δισεκατομμυρίων δολαρίων (γεγονός που φυσικά βρίσκει αντίθετο το ΔΝΤ και όλους τους εξωτερικούς θεσμικούς παράγοντες π.χ. τις επενδυτικές τράπεζες και την κυβέρνηση Μπους). Εντούτοις τις τελευταίες εβδομάδες έχει κάνει δηλώσεις στήριξης της συμφωνίας και εμφανίζεται πρόθυμος να ικανοποιήσει τους διεθνείς και εγχώριους «επενδυτές».

Από τον Απρίλη μέχρι το Σεπτέμβρη ο «Λούλα» Ντα Σίλβα έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, ενώ πληθαίνουν οι αναφορές και οι δημοσιεύσεις που κάνουν λόγο για τους μεγάλους κινδύνους που θα διατρέξει η οικονομία της Βραζιλίας (δηλαδή το λαϊκό εισόδημα από την πτώση της αξίας του εθνικού νομίσματος ρεάλ μετά από αποχώρηση ξένων κεφαλαίων και έπειτα από πιθανές κερδοσκοπικές επιθέσεις εναντίον του νομίσματος στις χρηματαγορές), αν οι πολιτικοί δεν εφαρμόσουν την πολιτική λιτότητας που επιβάλλει το ΔΝΤ.

Η κυνική επέμβαση του συνόλου των ρυθμιστών της διεθνούς οικονομικής τάξης στο εσωτερικό της Βραζιλίας δε θα μπορούσε να είναι πιο εμφανής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ