ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 13 Απρίλη 2008
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ

Της απεσταλμένης μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΣ ΜΟΣΧΟΒΟΥ.- (φωτογραφίες ΑΠΟΣΤΟΛΗΣ ΠΛΑΤΑΝΙΑΣ)

Οι αγωνίες και τα βάσανα των λαών από όλη τη Γη βρέθηκαν στο επίκεντρο του Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης που ολοκληρώθηκε την περασμένη Πέμπτη, για πρώτη φορά στη Λατινική Αμερική και συγκεκριμένα στην πρωτεύουσα της Βενεζουέλας. Στην πείρα που μοιράστηκαν πάνω από 350 αντιπρόσωποι από 130 συνολικά οργανώσεις και 82 χώρες, αποτυπώθηκαν τα θετικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια για την ενίσχυση του παγκόσμιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος και ταυτόχρονα, αναδείχτηκε η βαρβαρότητα του ιμπεριαλισμού αλλά και η ανάγκη να δυναμώσει ο συντονισμένος αγώνας των λαών, κόντρα στα σχέδια και στα συμφέροντα των ιμπεριαλιστών.

Από το φιλειρηνικό αντιιμπεριαλιστικό κίνημα της χώρας μας συμμετείχε αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από την Βέρα Νικολαΐδου, γενική γραμματέα της ΕΕΔΥΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και βουλευτή, τον Θανάση Παφίλη, γενικό γραμματέα του ΠΣΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτή, τον Ηρακλή Τσαβδαρίδη, εκτελεστικό γραμματέα του ΠΣΕ καθώς και τα μέλη της Γραμματείας της ΕΕΔΥΕ Δημήτρη Καλτσώνη, Ελένη Παπαδοπούλου, Νίκο Ζώκα. Επίσης, συμμετείχε ως καλεσμένος ο απόστρατος υποναύαρχος Γιάννης Ντουνιαδάκης, από την ΚΕΘΑ.

Η COSI (Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη), μέλος του ΠΣΕ (που φιλοξένησε το Συνέδριο) διοργάνωσε δεκάδες εκδηλώσεις στο Καράκας, το οποίο ανακηρύχτηκε από το προεδρείο του ΠΣΕ «Παγκόσμια Πρωτεύουσα Ειρήνης και Αντιιμπεριαλιστικής Πάλης». Τα δύο χέρια που σφίγγουν πάνω από ένα περιστέρι και τυπώθηκαν στις πολύχρωμες αφίσες και στα πανό του συνεδρίου, «στόλισαν» τα κεντρικά σημεία και τους δρόμους της πόλης. Ενώ, η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη Ειρήνης που έγινε - μετά από πολλά χρόνια - το διήμερο 11 και 12 του μήνα, στο θέατρο Τερέσα Καρένιο, τα Φόρουμ Βιβλίου και Κινηματογράφου, η φωτογραφική Εκθεση για τα εγκλήματα του ιμπεριαλισμού που στήθηκε στο Πάρκο ντε Καόμπος και οι ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες, έδωσαν νέα ζωντάνια στην καθημερινότητα των Βενεζουελάνων. Οι οποίοι δήλωναν ότι «με τον ερχομό τόσων διεθνών αντιπροσωπειών εισπράττουμε αλληλεγγύη», κάτι πολύτιμο για την ισχυροποίηση του αγώνα τους.


ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΕΙΡΗΝΗΣ ΣΤΗ ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ
Το ΠΣΕ να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στο αντιιμπεριαλιστικό κίνημα

Ο «Ρ» παρουσιάζει εκτενή αποσπάσματα από την κεντρική εισήγηση του Θανάση Παφίλη, ΓΓ της Οργάνωσης

Ο Θ. Παφίλης στο βήμα του Συνεδρίου
Ο Θ. Παφίλης στο βήμα του Συνεδρίου
Την κεντρική εισήγηση στο συνέδριο παρουσίασε ο Θανάσης Παφίλης, ΓΓ του ΠΣΕ, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και ευρωβουλευτής. Ο Θ. Παφίλης, αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες του προς τον ηρωικό λαό της Βενεζουέλας, την κυβέρνησή του, την Επιτροπή για τη Διεθνή Αλληλεγγύη της Βενεζουέλας COSI και όλους όσοι συνέβαλαν στη φιλοξενία του Συνεδρίου και της Παγκόσμιας Διάσκεψης του ΠΣΕ στο Καράκας, σημείωσε:

«Πέρασαν τέσσερα χρόνια από το προηγούμενο συνέδριό μας στην Αθήνα το Μάη του 2004. Χρόνια σημαντικά με σοβαρές εξελίξεις, χρόνια επίσης με αυξανόμενη παρουσία και δράση του παγκόσμιου φιλειρηνικού κινήματος και του ΠΣΕ. Χωρίς να παραγνωρίζουμε τις δυσκολίες, τις αδυναμίες και τα προβλήματα, πιστεύουμε πως η ανάκαμψη του ΠΣΕ είναι σημαντική. Η δράση του, η επανασύνδεση πολλών κινημάτων Ειρήνης με αυτό, η πολιτική του επίδραση σε γενικότερο επίπεδο δημιουργεί καλύτερες προϋποθέσεις για να συμβάλουμε σε μια νέα άνοδο των αγώνων των λαών. Αντιλαμβανόμαστε ότι με τις αποφάσεις του Συνεδρίου καλούμαστε σε παγκόσμιο και περιφερειακό επίπεδο να εργαστούμε πιο δραστήρια, για να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες που δημιουργήθηκαν. Εχουμε εμπιστοσύνη στις αστείρευτες λαϊκές δυνάμεις που μπαίνουν στον αγώνα. Πιστεύουμε πως η συλλογική προσπάθεια των οργάνων και επιτροπών του ΠΣΕ μπορεί να δώσει νέα ώθηση στο φιλειρηνικό κίνημα. Το κρίσιμο ερώτημα, η πρόκληση, είναι να καταφέρουμε την αυξανόμενη δυσαρέσκεια των λαών να τη μετατρέψουμε σε συλλογική αντίσταση και οργανωμένη δράση. Να δυσκολέψουμε τα ιμπεριαλιστικά σχέδια».

Στη συνέχεια, δίνοντας το περίγραμμα των εξελίξεων σε κάθε περιοχή, με βάση την εντεινόμενη ιμπεριαλιστική επιθετικότητα, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:

Μέση Ανατολή - Ασία

Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ειρήνης
Στιγμιότυπο από τις εργασίες της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης Ειρήνης
«Οι τρεις πόλεμοι που εξαπέλυσαν μέχρι τώρα το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ κατά της Γιουγκοσλαβίας, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, ο πόλεμος του Ισραήλ κατά του Λιβάνου, οι διατυπωμένες απειλές για άμεση επίθεση κατά του Ιράν και οι δεκάδες επεμβάσεις σε όλες τις ηπείρους ανοίγουν το δρόμο για επικίνδυνες για τους λαούς καταστάσεις. Οι συνέπειές τους ήδη επηρεάζουν όχι μόνο τις χώρες όπου εκδηλώθηκαν αλλά ολόκληρες περιοχές. Εχουν κοστίσει εκατοντάδες χιλιάδες νεκρούς και τεράστιες καταστροφές. Στο Αφγανιστάν αυξάνεται η συμμετοχή και άλλων χωρών εκτός των μελών του ΝΑΤΟ. Ο μόνος τομέας που αναπτύσσεται είναι η καλλιέργεια του οπίου που από το 2004 μέχρι το 2006 έχει αυξηθεί κατά 50% και καλύπτει το 93% της παγκόσμιας αγοράς των οπιούχων ουσιών σύμφωνα με την έκθεση του ΟΗΕ.

Οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή πλέον καθορίζονται μετά το 2004 από την απόφαση - σχέδιο του ΝΑΤΟ, με πρόταση των ΗΠΑ, που ονομάστηκε "εκδημοκρατισμός της Μέσης Ανατολής". Η επιτάχυνση εφαρμογής αυτού του σχεδίου οξύνει όλα τα προβλήματα στην ευρύτερη περιοχή. Διευρύνεται ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία. Ο ανταγωνισμός τώρα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Εντείνεται σε όλη τη ΝΑ Ασία. Οι ΗΠΑ παρά το γεγονός ότι έχουν αποτύχει στο Ιράκ και στο Λίβανο, έχουν σταθεροποιήσει και ενισχύσει τις θέσεις τους στα Βαλκάνια και κλιμακώνουν την επίθεσή τους στην περιοχή. Στα πλαίσια αυτού του σχεδίου προωθείται η δημιουργία αντιτρομοκρατικού οργανισμού Μ. Ανατολής που θα συντονίζει τις αστυνομικές δυνάμεις, υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ με αραβικές δυνάμεις. Οπως επανειλημμένα έχουμε σημειώσει, το Παλαιστινιακό αποτελεί κεντρικό θέμα και η μη δίκαιη επίλυσή του διατηρεί και οξύνει τη γενικότερη κατάσταση. Το καινούργιο αρνητικό στοιχείο είναι ότι πλέον το Παλαιστινιακό έχει φύγει από τον ΟΗΕ, το κουαρτέτο, και βρίσκεται στον έλεγχο των ΗΠΑ και του Μπους. Μεγαλώνει και κλιμακώνεται η επιθετικότητα των ΗΠΑ και άλλων ιμπεριαλιστικών κρατών όπως η Γαλλία της ΕΕ κατά του Ιράν και της Συρίας. Τα επιτελεία των ΗΠΑ σε συνεργασία με το Ισραήλ προετοιμάζουν πόλεμο, περιορισμένο ή γενικό, κατά του Ιράν. Περιγράφοντας τα καινούργια στοιχεία των εξελίξεων δεν μπορεί να παραλείψουμε την κατάσταση στο Πακιστάν που φέρνει πιο κοντά τα σενάρια διαμελισμού του. Ο σχεδιασμός από τις ΗΠΑ του χάρτη της "Νέας" Μ. Ανατολής προβλέπει και την αυτονόμηση του Μπαλουχιστάν που αποτελεί στρατηγικό σημείο. Είναι φανερό ότι αυτές οι εξελίξεις θα προκαλέσουν γενικότερες αναταράξεις στην Ασία που αφορούν και την Ινδία και την Κίνα. Είναι προφανές πως η Ασία βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, γιατί αποτελεί εκτός των άλλων την πολυπληθέστερη ήπειρο του κόσμου».

Βαλκάνια

«Δύσκολη και επικίνδυνη για τους λαούς διαμορφώνεται η κατάσταση στα Βαλκάνια σαν συνέπεια του πολέμου κατά της Γιουγκοσλαβίας και των επεμβάσεων. Αποτελούν κόμβο αντιθέσεων και ανταγωνισμών γιατί έχουν ιδιαίτερη σημασία για τους αγωγούς μεταφοράς πετρελαίου. Για τον ενεργειακό εφοδιασμό και την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Για τη γεωστρατηγική τους θέση που επιτρέπει τη μετάβαση στη Μ. Ανατολή και Β. Αφρική. Ηδη, υπάρχουν δυνάμεις κατοχής στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη και στο Κόσσοβο. Οικοδομούνται νέες στρατιωτικές βάσεις σε Κόσσοβο, Βουλγαρία, Ρουμανία. Η μονομερής κήρυξη "ανεξαρτησίας" της Σερβικής επαρχίας του Κοσσόβου με την προτροπή ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ απειλεί να πυροδοτήσει νέο γύρο πολέμων και ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων».

Λατινική Αμερική

«Στο διάστημα που μεσολάβησε, οι προοδευτικές δυνάμεις και το λαϊκό και μαζικό κίνημα στη Λατινική Αμερική εξακολούθησαν να ισχυροποιούνται και να σημειώνουν νέες κατακτήσεις. Το λαϊκό κίνημα βρίσκεται παντού σε άνοδο και οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις, τις συμφωνίες ελεύθερου εμπορίου και τα γενικότερα σχέδια των ΗΠΑ είναι καθημερινές σε όλες σχεδόν τις χώρες. Οι συμφωνίες ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, στις οποίες πρωτοστατεί η Βενεζουέλα (Πετροκαρίμπε, Πετροσούρ, Τελεσούρ, Τράπεζα του Νότου, κλπ.), και κυρίως η Μπολιβαριανή Εναλλακτική Λύση για την Αμερική (ALBA) εδραιώνονται, προχωράνε και δείχνουν όλο και πιο καθαρά τη δυνατότητα της Λατινικής Αμερικής να ακολουθήσει έναν ανεξάρτητο από τις ΗΠΑ δρόμο».

Παρακάτω, σημείωσε: «Κάθε μέρα βλέπουν το φως της δημοσιότητας διάφορα σχέδια για την ανατροπή τους, πρώτα και κύρια της Βενεζουέλας, της Βολιβίας και του Εκουαδόρ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή και από τις κυβερνήσεις αυτές και από το λαϊκό κίνημα, ώστε οι προσπάθειες αυτές να αποτύχουν και η θετική κατάσταση που έχει δημιουργηθεί να εδραιωθεί παραπέρα και να αποδώσει καρπούς για τους λαούς που τις ανέδειξαν. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι τους συνεχίζουν τις επιθέσεις και τις πιέσεις κατά της Κούβας. Παρά τη νέα και με συντριπτική πλειοψηφία καταδίκη του εμπάργκο από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, οι ΗΠΑ αρνούνται την άρση του. Η δε Ευρωπαϊκή Ενωση μέχρι τώρα αρνείται να άρει τα μέτρα που έχει πάρει κατά της Κούβας.

Το ΠΣΕ στέκεται στο πλευρό όλων των κυβερνήσεων που αγωνίζονται κατά των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στους αγώνες που αναπτύσσονται σε όλες τις χώρες για να ακολουθήσουν το δικό τους δρόμο ανάπτυξης σε όφελος των λαών».

Αφρική

«Η κατάσταση στην αφρικανική ήπειρο παραμένει δραματική. Πάνω από 4 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν σκοτωθεί τα τελευταία 15 χρόνια. Η φτώχεια, η δυστυχία μαστίζουν αυτή την ήπειρο που ήδη αποτελεί και θα αποτελέσει το νέο θύμα των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και ανταγωνισμών. Ακούμε πολλές φορές το υποκριτικό ενδιαφέρον των ιμπεριαλιστών γι' αυτή την περιοχή. Ηταν αντικείμενο συζήτησης και στη σύνοδο των G8 στο Ρόστοκ. Πίσω από αυτά κρύβεται η προσπάθεια να ελεγχθούν οι πλουτοπαραγωγικές της πηγές. Η στρατιωτική παρουσία των ιμπεριαλιστών με πρόφαση την αντιμετώπιση των συγκρούσεων, είναι αυξανόμενη και ισχυρή. Η μεγαλύτερη αύξηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων στην Αφρική διαπιστώνεται ακριβώς στην πλούσια σε πετρέλαιο υποσαχάρια περιοχή. Οι μεγαλύτερες στρατιωτικές ασκήσεις του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ πραγματοποιούνται σε αυτήν την περιοχή. Αυξανόμενη είναι η ξένη στρατιωτική παρουσία και η επέκταση των βάσεων. Σήμερα υπάρχουν 4 γαλλικές βάσεις σε Τζιμπουτί, Ντακάρ, Γκαμπόν. Οι ΗΠΑ διαθέτουν βάσεις στο Τζιμπουτί, στην Αίγυπτο, στην Αγ. Ελένη. Εχουν στρατιωτικές διευκολύνσεις σε Γκαμπόν Κένυα, Μαλί, Μαρόκο, Σάο Τομέι, Σενεγάλη, Ουγκάντα, Τυνησία, Ζάμπια. Διατηρούν στρατιωτική παρουσία σε 25 χώρες της Αφρικής. Το τελευταίο βήμα αποτελεί η ίδρυση της ΑΦΡΙΚΟΜ, της ειδικής Αμερικανικής διοίκησης στην Αφρική. Αυξάνεται η στρατιωτική παρουσία Γαλλίας, Βρετανίας και ΕΕ στο σύνολό της».

Για το δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δρόμο του

Ο Θ. Παφίλης, συνεχίζοντας την εισήγησή του, υπογράμμισε: «Θεωρούμε αναφαίρετο δικαίωμα κάθε λαού να επιλέγει το δικό του δρόμο, να αγωνίζεται κατά οποιασδήποτε επέμβασης και κατοχής. Αγωνιζόμαστε:

  • Για άμεση αποχώρηση των ιμπεριαλιστικών κατοχικών στρατευμάτων από το Ιράκ, την αποχώρηση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν.
  • Αποχώρηση των ΝΑΤΟικών και ευρωπαϊκών στρατευμάτων από τα Βαλκάνια και των τουρκικών από την Κύπρο.
  • Απορρίπτουμε κάθε είδος στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράν.
  • Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον Παλαιστινιακό λαό και τη θέση μας για ανεξάρτητο Παλαιστινιακό κράτος με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
  • Καταδικάζουμε την ανεξαρτητοποίηση του Κοσσόβου και αγωνιζόμαστε κατά της ιμπεριαλιστικής πολιτικής του "διαίρει και βασίλευε".
  • Ενώνουμε τη φωνή μας με τους λαούς της Ασίας για ειρήνη, απομάκρυνση των ξένων στρατευμάτων και βάσεων, την αναθεώρηση του συντάγματος στην Ιαπωνία, τη συμμετοχή χωρών στο ΝΑΤΟ.
  • Θέλουμε να επαναλάβουμε την αμέριστη αλληλεγγύη μας στην ηρωική Κούβα και την απαίτησή μας για άμεση άρση του παράνομου και απαράδεκτου εμπάργκο.
  • Τη συμπαράστασή μας στη Βενεζουέλα, τη Βολιβία, το Εκουαδόρ, τους λαούς που αγωνίζονται για την Μπολιβαριανή εναλλακτική λύση.
  • Καλούμε σε εγρήγορση και κινητοποίηση κατά της πολιτικής των ΗΠΑ που μέσω της κυβέρνησης της Κολομβίας οξύνουν την κατάσταση για να οδηγήσει σε συγκρούσεις και επεμβάσεις.
  • Το ΠΣΕ συντάσσεται με τις προοδευτικές και φιλειρηνικές δυνάμεις της Αφρικής που αγωνίζονται κατά της νέας αποικιοκρατίας που εφαρμόζουν οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις. Αγωνιζόμαστε για το σταμάτημα των επεμβάσεων που με διάφορα προσχήματα προωθούν ΗΠΑ και ΕΕ, κατά της στρατιωτικοποίησης που υλοποιείται.

Μεγάλες κινητοποιήσεις αναπτύχθηκαν αυτά τα χρόνια σε πολλές χώρες τις οποίες το ΠΣΕ υποστηρίζει και συμμετέχει. Συμμετείχε και συμμετέχει στο παγκόσμιο δίκτυο "NO BASES" μαζί με άλλα κινήματα. Ο αγώνας για τη μείωση και πλήρη κατάργηση των πυρηνικών όπλων αποτελεί θεμελιώδη θέση και προτεραιότητα του ΠΣΕ και συγκεντρώνει τη στήριξη της παγκόσμιας κοινής γνώμης και όλων των μαζικών κινημάτων. Είναι, ωστόσο, γεγονός ότι οι ΗΠΑ κυρίως αλλά και άλλες πυρηνικές δυνάμεις εργάζονται εντατικά για την παραγωγή των ονομαζόμενων έξυπνων πυρηνικών και πυρηνικών νέας γενιάς. Ηδη οι ΗΠΑ έχουν δηλώσει πως ανακαλούν πλέον τη δέσμευσή τους για μη χρήση του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, η οποία είχε παλαιότερα συμφωνηθεί από όλες τις πυρηνικές δυνάμεις».

Σε άλλο σημείο ανέφερε: «Στο επίπεδο της ΕΕ προβάλλεται επίσης ο υποτιθέμενος κίνδυνος του Ιράν, αλλά για την παραγωγή και ύπαρξη πυρηνικών όπλων στο έδαφος των κρατών - μελών και την ανάγκη απομάκρυνσής τους καμία κυβέρνηση, ούτε η ΕΕ, κάνει αναφορά. Το ΠΣΕ υποστηρίζει και συμμετέχει ενεργά σε όλες τις κινητοποιήσεις κατά των πυρηνικών. Απαιτεί από όλες τις πυρηνικές δυνάμεις να μην αναπτύξουν νέα πυρηνικά όπλα. Να εγκαταλείψουν οι ΗΠΑ την τακτική του πρώτου πυρηνικού πλήγματος, καθώς επίσης και τη χρήση των ονομαζόμενων μικρών και έξυπνων πυρηνικών σε συμβατικούς πολέμους. Το παγκόσμιο φιλειρηνικό και λαϊκό κίνημα αγωνίζεται για να επιβάλει διαπραγματεύσεις για τη μείωση των πυρηνικών και ταυτόχρονα επισημαίνει ότι η πραγματική απειλή για την ειρήνη και ασφάλεια προέρχεται πριν από όλα από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, η οποία με την πολιτική της οδηγεί σε νέα κούρσα εξοπλισμών. Αλλωστε, δεν πρόκειται οι λαοί να ξεχάσουν πως είναι η μόνη δύναμη που χρησιμοποίησε τα πυρηνικά, διαπράττοντας το αποτρόπαιο έγκλημα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι».

Αναθεώρηση αρχών του ΟΗΕ

Αναφερόμενος ο ομιλητής στη συστηματική προσπάθεια αναθεώρησης των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ και του Διεθνούς Δικαίου που διαμορφώθηκε μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, που άρχισε από τις αρχές της δεκαετίας του 1990, τόνισε: «Η προσπάθεια αυτή έχει στόχο να αποτυπώσει στον ΟΗΕ και σε όλους τους διεθνείς οργανισμούς τη σημερινή νέα τάξη πραγμάτων. Παράλληλα, υπονομεύτηκαν ή καταγγέλθηκαν διεθνείς συμφωνίες που κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Δυστυχώς, σε μεγάλο βαθμό αυτοί οι στόχοι επιτεύχθηκαν στην αναθεώρηση του ΟΗΕ το 2005. Στα κεφάλαια 3 και 4 (παρ. 69 - 118, και 118 - 170, αντίστοιχα) καταγράφεται η πολιτική της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης που έρχεται σε αντίθεση με τις καταστατικές αρχές του ΟΗΕ». Εκεί, όπως ανέφερε, υπάρχουν σημαντικές αλλαγές για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης από τον ΟΗΕ. Υπάρχει ειδική αναφορά στα στρατιωτικά σώματα διατήρησης της ειρήνης (παρ. 92 - 96), στα οποία περιλαμβάνεται και το ΝΑΤΟ, δημιουργείται ο νέος επεμβατικός μηχανισμός με την ονομασία «Οργανισμός για την Οικοδόμηση της Ειρήνης», νομιμοποιούνται οι πόλεμοι και οι επεμβάσεις, καθιερώνεται «Ταμείο Δημοκρατίας» του ΟΗΕ για να χρηματοδοτεί ενέργειες ανάπτυξης ή «ενίσχυση δημοκρατίας» σε διάφορα κράτη (αυτή ήταν πρόταση του Μπους!!).

Η ανατροπή αρχών του Διεθνούς Δικαίου εκφράζεται πολύπλευρα:

  • Η υιοθέτηση του Ευρωσυντάγματος από την ΕΕ, στο οποίο καθορίζεται ο προληπτικός πόλεμος ως επίσημη πολιτική της ΕΕ.
  • Η κατάργηση ορίων δράσης του ΝΑΤΟ και η μετατροπή του σε Παγκόσμιο Οργανισμό (απόφαση Συνόδου Κορυφής Ρίγας).
  • Ο επανεξοπλισμός της Ιαπωνίας, η προσπάθεια αναθεώρησης του άρθρου 9 του Συντάγματος.
  • Οι απαράδεκτοι όροι που επιβάλουν οι ιμπεριαλιστικές χώρες και ενώσεις όπως π.χ. ΕΕ στις συμφωνίες με άλλες χώρες, όπως π.χ. η απελευθέρωση των αγορών, ιδιωτικοποιήσεις κλπ. που συνιστούν ωμή επέμβαση στα εσωτερικά τους και οικονομικό εκβιασμό.

Η νέα αυτή κατάσταση, επιβάλει την επαναβεβαίωση της θέσης του ΠΣΕ για τη στήριξη των καταστατικών αρχών του ΟΗΕ. Την κριτική στάση απέναντι στο Συμβούλιο Ασφαλείας και τις αποφάσεις του. Την άρνηση να αποδεχτούμε το ΝΑΤΟ και άλλα στρατιωτικά σώματα που ενδύονται το μανδύα του «ειρηνόφιλου» ως εγγυητές της ειρήνης. Την καταδίκη του Ευρωσυντάγματος και όποιων συνθηκών που υιοθετούν τον πόλεμο και μάλιστα τον προληπτικό σαν μέσο επίλυσης διαφορών.

Το ΠΣΕ να πρωτοστατήσει στην αντιιμπεριαλιστική αντεπίθεση των λαών

Καταλήγοντας ανάμεσα σε άλλα ανέφερε:

«Χωρίς να θέλουμε να υπερτιμήσουμε τη δουλειά μας, κάναμε σημαντικά βήματα στο δυνάμωμα του ΠΣΕ και ποιοτικά, ώστε να μετατραπεί σε ένα όργανο παγκόσμιου χαρακτήρα και δράσης που υλοποιείται μέσα από συλλογικές διαδικασίες. Προσπαθήσαμε και πετύχαμε να οργανωθούν περιφερειακές και υποπεριφερειακές διασκέψεις για το συντονισμό της δράσης και τη συζήτηση σοβαρών ζητημάτων (Λ. Αμερική, Ασία, Μ. Ανατολή, στρατιωτικοποίηση Ευρώπης, Βαλκάνια). Είχαμε μεγάλες αδυναμίες που κυρίως αφορούν την Αφρική, αλλά και τη Μ. Ανατολή εξ αιτίας αντικειμενικών δυσκολιών αλλά και μικρής δραστηριότητας περιφερειακών συντονιστών.

Οι εμπειρίες που αποκτήσαμε, η δράση του ΠΣΕ, η ιστορία του και η σαφής πολιτική γραμμή που έχει χαράξει μας επιτρέπουν να φιλοδοξούμε ότι τα επόμενα χρόνια το ΠΣΕ θα παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην άνοδο του φιλειρηνικού κινήματος».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ