ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Φλεβάρη 2023
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΙΝΕΖΙΚΗ ΘΑΛΑΣΣΑ
Νέο «επεισόδιο» μεταξύ κινεζικής και φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής

Διάβημα διαμαρτυρίας στον Κινέζο πρέσβη επέδωσε το ΥΠΕΞ των Φιλιππίνων, κάνοντας λόγο για «επιθετικές ενέργειες» μετά από προσπάθεια σκάφους του κινεζικού Λιμενικού να εμποδίσει σκάφος της φιλιππινέζικης Ακτοφυλακής χρησιμοποιώντας «λέιζερ στρατιωτικού τύπου».

Σύμφωνα με όσα καταγγέλλει η Ακτοφυλακή των Φιλιππίνων, τη Δευτέρα 6 Φλεβάρη κινεζικό λιμενικό σκάφος κατηύθυνε «λέιζερ στρατιωτικού τύπου» στη γέφυρα φιλιππινέζικου σκάφους, προκαλώντας - με βάση όσα ισχυρίζεται η Μανίλα - προσωρινή τύφλωση στο πλήρωμα, εν μέσω αποστολής ανεφοδιασμού στρατιωτών σε ατόλη στη Νότια Σινική Θάλασσα.

Στη σχετική του ανακοίνωση, το φιλιππινέζικο ΥΠΕΞ ανέφερε ότι οι «επιθετικές ενέργειες» της Κίνας προκαλούν «ενόχληση» αλλά και «απογοήτευση» στη Μανίλα, με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Τερεσίτα Ντάσα, να σχολιάζει ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του (Προέδρου της χώρας της) Φέρντιναντ Μάρκος του νεότερου στο Πεκίνο, τον Γενάρη, συμφώνησε με τον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να χειριστούν διαφωνίες των δύο πλευρών με «διπλωματία» και «διάλογο». Η Μανίλα επέμεινε να μιλά για «επικίνδυνους» ελιγμούς του κινεζικού πλοίου που παρά λίγο να προκαλέσει σύγκρουση, αλλά και «παράνομες» και «προκλητικές» ραδιοεπικοινωνίες. Σύμφωνα με όσα αναπαρήγαγαν και διεθνή ΜΜΕ, η Μανίλα υποστήριξε ότι τέτοια περιστατικά προκαλούν απειλή για την εθνική κυριαρχία και την ασφάλεια της χώρας.

Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Γουάνγκ Γουενμπίν, υποστήριξε ότι το κινεζικό σκάφος ενήργησε με «νόμιμο» τρόπο και επέδειξε «αυτοσυγκράτηση», καλώντας τις Φιλιππίνες να «αποφεύγουν τέτοιες ενέργειες».

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού ΥΠΕΞ, Νεντ Πράις, χαρακτήρισε «προκλητική» και «επικίνδυνη» τη χρήση λέιζερ και έσπευσε να αναφέρει πως η Ουάσιγκτον στέκεται «στο πλευρό» των Φιλιππίνων.

Θυμίζουμε ότι Κίνα και Φιλιππίνες διατηρούν εδαφικές διαφορές στη Νότια Κινεζική Θάλασσα, όπως συμβαίνει αντίστοιχα ανάμεσα στην Κίνα και άλλες χώρες της περιοχής (π.χ. Βιετνάμ). Η (νέα φιλιππινέζικη) κυβέρνηση Μάρκος επιδιώκει τη διατήρηση διαύλων διαπραγμάτευσης αλλά και συνεργασίας με το Πεκίνο, ωστόσο την ίδια στιγμή ιεραρχεί ψηλά την αναθέρμανση των επαφών και με τις ΗΠΑ.

ΚΙΝΑ
Επίσκεψη του Ραϊσί, στο φόντο πιέσεων και ανταγωνισμών

Την ανάγκη για «γρήγορη και κατάλληλη επίλυση» του ζητήματος του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος ζήτησαν χτες στο Πεκίνο οι Πρόεδροι της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ, και του Ιράν, Εμπραχίμ Ραϊσί, επ' ευκαιρία της τριήμερης επίσημης επίσκεψης που ξεκίνησε ο τελευταίος στην Κίνα, με στόχο την περαιτέρω σύναψη συμφωνιών συνεργασίας σε οικονομία, Ενέργεια και εμπόριο, αγροτική - βιομηχανική παραγωγή και υποδομές. Οι νέες συμφωνίες αναμένεται να υπογραφούν στο φόντο της σημαντικής 25ετούς συμφωνίας που είχαν συνάψει οι δύο χώρες το 2020, με αποτέλεσμα να δρομολογηθούν κινεζικές στρατηγικές επενδύσεις αξίας εκατοντάδων δισ. δολαρίων στο Ιράν, σε μια περίοδο κατά την οποία ΗΠΑ και Ισραήλ έχουν οξύνει τις πιέσεις και την αντιπαράθεση με την Τεχεράνη.

Χτες ο Σι τόνισε ότι η Κίνα συμμετέχει «εποικοδομητικά» στις διεθνείς συνομιλίες στη Βιέννη «για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων και συμφερόντων του ιρανικού λαού», μετά τη μονομερή αποχώρηση των ΗΠΑ το 2018 από τη διεθνή συμφωνία του 2015 και τον νέο γύρο αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν τον περασμένο Σεπτέμβρη.

Κατά την πρώτη μέρα της τριήμερης περιοδείας του Ραϊσί στην Κίνα δημοσιεύτηκε άρθρο του στην «Κινεζική Ημερησία», όπου χαρακτήρισε «παλιό φίλο» το Πεκίνο, τονίζοντας πως οι προσπάθειές του για την περαιτέρω ενίσχυση των διμερών σχέσεων θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από τις διεθνείς και περιφερειακές εξελίξεις.

Η προηγούμενη συνάντηση των δύο Προέδρων είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβρη, με αφορμή τη Σύνοδο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης στη Σαμαρκάνδη του Ουζμπεκιστάν.

ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ανακατατάξεις στην ενεργειακή αγορά

Σειρά μέτρων με στόχο τη μείωση της διαφυγής κερδών εγχώριων μονοπωλίων Ενέργειας προωθεί η κυβέρνηση του Ρώσου Προέδρου Βλ. Πούτιν, μετά την απόφασή της την περασμένη βδομάδα να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου κατά μισό εκατομμύριο βαρέλια τη μέρα, απαντώντας με τον τρόπο αυτό στις εντεινόμενες δυτικές κυρώσεις.

Η απόφαση για μείωση της ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου σχολιάστηκε δηκτικά από την επίτροπο Ενέργειας της ΕΕ, Κάντρι Σίμσον, η οποία εκτίμησε ότι οι Ρώσοι αξιωματούχοι δεν το έκαναν ως αντίποινα αλλά επειδή «δεν έχουν τη δυνατότητα να διατηρήσουν τους όγκους παραγωγής, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στην απαραίτητη τεχνολογία».

Το «Bloomberg», πάντως, υποστήριζε χτες ότι το 2022 οι ρωσικές εταιρείες έκαναν τις περισσότερες γεωτρήσεις στα εγχώρια κοιτάσματα πετρελαίου εδώ και μια δεκαετία, αποδεικνύοντας στην πράξη ότι τελικά οι διεθνείς κυρώσεις ή η αποχώρηση ορισμένων μεγάλων δυτικών εταιρειών δεν είχαν το αναμενόμενο - για τα ανταγωνιστικά δυτικά μονοπώλια - αποτέλεσμα.

Από την άλλη, δεν μπορεί να παραβλέψει κανείς τις επιπτώσεις που υπέστησαν από την πλευρά τους και δυτικές εταιρείες Ενέργειας, όπως τα μονοπώλια BP, «Shell» και «ExxonMobil», που αποχώρησαν από τη Ρωσία, εγκαταλείποντας επενδύσεις πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, μέρος των οποίων «αναπληρώθηκε» από τα «χρυσά» κέρδη που απέφεραν τα ακριβά καύσιμα.

Από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Αλεξάντερ Νόβακ σημείωσε προχθές ότι οι ρωσικές εξαγωγές φυσικού αερίου έπεσαν κατά 25,1% (στα 184,4 δισ. κ.μ.) το 2022, λόγω του σαμποτάζ που έγινε σε υποθαλάσσιους σωλήνες των αγωγών «Nord Stream». Ο ίδιος διαβεβαίωσε ότι η χώρα του «εργάζεται επιμελώς» στην κατεύθυνση διαφοροποίησης των αγορών στις οποίες εξάγεται ρωσικό φυσικό αέριο, με πρώτες εκείνες χωρών της Ασίας και του Ειρηνικού (Κίνας, Ινδίας κ.ά.). Πρόσθεσε δε ότι η «Gazprom», με εντολή Πούτιν, εργάζεται εντατικά για να επισπεύσει την κατασκευή του αγωγού Απω Ανατολής, που είναι γνωστός ως αγωγός «Ισχύς Σιβηρίας 2».

Με «πλάνο δεκαετίας» ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, στις ΗΠΑ, ορισμένοι επενδυτές και αναλυτές εκτιμούν ότι ο πληθωρισμός θα διατηρηθεί σε υψηλά επίπεδα για τουλάχιστον μια δεκαετία.

Ο επικεφαλής της επενδυτικής εταιρείας «Smead Capital Management», Μπιλ Σμεντ, μιλώντας σε αμερικανικό δίκτυο προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί επίμονος και διαρκής και ότι «θα μας συνοδεύει για μια δεκαετία στις ΗΠΑ, καθώς η χώρα έχει εξαιρετικά ευεπίφορο δημογραφικό προφίλ για κάτι τέτοιο». Είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε 92 εκατ. ανθρώπους μεταξύ 22 και 42 ετών, οι οποίοι θα δαπανούν χρήματα για τις ανάγκες τους τα επόμενα 10 χρόνια είτε το χρηματιστήριο πηγαίνει καλά είτε όχι. Θα ζουν τη ζωή τους. Η δε οικονομία λογικά θα είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, και έτσι η Fed θα έχει δύσκολη αποστολή προσπαθώντας να ελέγξει τον πληθωρισμό».

Πλάνο της ΕΕ για ώθηση της ηλεκτροκίνησης μέχρι το 2035

Στην ΕΕ, πάντως, τα επιτελεία στα κέντρα αποφάσεων πριμοδοτούν τα μονοπώλια ηλεκτροκίνησης με πρόσχημα την «πράσινη ανάπτυξη». Με 340 ψήφους υπέρ, 279 κατά και 21 αποχές, οι ευρωβουλευτές ενέκριναν χτες τη συμφωνία που επετεύχθη με το Συμβούλιο της ΕΕ σχετικά με τα αναθεωρημένα πρότυπα επιδοτήσεων για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από καινούργια αυτοκίνητα και ημιφορτηγά. Το νομοθετικό κείμενο θα πρέπει να εγκριθεί τώρα από το Συμβούλιο της ΕΕ, πριν τη δημοσίευση στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ. Η συμφωνία προβλέπει ότι από το 2035 σταματά στην ΕΕ η πώληση οχημάτων που δεν θα κινούνται αμιγώς με ηλεκτρικό ρεύμα, με κάποιες εξαιρέσεις. Επίσης, οι νέοι κανόνες θεσπίζουν ενδιάμεσους στόχους μείωσης των εκπομπών για το 2030: 55% για τα αυτοκίνητα και 50% για τα ημιφορτηγά.

Νωρίτερα, η «Ford» στη Βρετανία ανακοίνωσε 1.300 απολύσεις, στο πλαίσιο αναδιάρθρωσης της παραγωγής προς την κατεύθυνση της ηλεκτροκίνησης, κάτι που αποφάσισε καθυστερημένα, με αποτέλεσμα οικονομική αβεβαιότητα, τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές αγορές.

Στο μεταξύ, χτες το Ισραήλ προχώρησε στην πρώτη εξαγωγή πετρελαίου από το κοίτασμα Karish του, μέσω υποδομών της εταιρείας «Energean» στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Τουλάχιστον τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και άλλοι πέντε τραυματίστηκαν χτες το πρωί από πυρά νεαρού ενόπλου μέσα στην πανεπιστημιούπολη στο Ιστ Λάνσινγκ, ο οποίος στη συνέχεια αυτοκτόνησε. Ο Κρις Ρόζμαν, υπηρεσιακός υπαρχηγός της πανεπιστημιακής αστυνομίας στο MSU, δήλωσε πως ο δράστης άνοιξε πυρ σε δύο τοποθεσίες, στο κτίριο Μπέρκι Χολ και στο κτίριο Michigan State University Union.

ΓΙΟΧΑΝΕΣΜΠΟΥΡΓΚ.-- Είκοσι άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 60 τραυματίσθηκαν στη Νότια Αφρική από τη σύγκρουση ενός λεωφορείου και ενός θωρακισμένου οχήματος χρηματαποστολής, ανακοίνωσε χτες η διεύθυνση Μεταφορών της επαρχίας του Λιμπόπο (βόρεια Νότια Αφρική).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-- Το χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων στις προεδρικές εκλογές του 2024 ανακοίνωσε χτες πως θα διεκδικήσει η πρώην πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι. Είναι η δεύτερη που το ανακοινώνει επίσημα μετά τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τον περασμένο Νοέμβρη.

ΙΝΔΙΑ
Επιδιώκει τριπλασιασμό των εξαγωγών όπλων

Ενώ σήμερα παραμένει βασικός πελάτης της ρωσικής στρατιωτικής βιομηχανίας

«Σήμερα, η Ινδία δεν είναι απλώς μια αγορά για αμυντικές εταιρείες, είναι επίσης ένας πιθανός αμυντικός εταίρος», δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας, Ναρέντρα Μόντι, εκφράζοντας την προσδοκία ότι η κυβέρνησή του θα ηγηθεί μιας αύξησης των στρατιωτικών δαπανών, που θα τριπλασιαστεί και θα φτάσει τα 5 δισ. δολάρια.

Με δεδομένο ότι οι μεγαλοεπιχειρηματίες του κλάδου σε μεγάλο βαθμό εστιάζουν και στην κατασκευή ανταλλακτικών για μεγάλα αμυντικά συστήματα παγκοσμίως, αλλά και ότι επιδιώκουν να προσελκύουν ξένες επενδύσεις με στόχο την από κοινού ανάπτυξη και παραγωγή αντίστοιχων προϊόντων με άλλα μονοπώλια, η κυβέρνηση Μόντι εντείνει τις προσπάθειες να διασφαλίσει την επέκταση του κλάδου προς ευρύτερο όφελος του ινδικού κεφαλαίου, καθώς δυναμώνουν ευρύτεροι γεωπολιτικοί και διεθνείς ανταγωνισμοί.

Μεταξύ άλλων άμεσων σχεδίων βρίσκεται και η υπογραφή αμυντικών συμφωνιών αξίας 9 δισ. δολαρίων, ενώ αυτές τις μέρες βρισκόταν σε εξέλιξη και η 5ήμερη αεροπορική έκθεση «Aero India». Θυμίζουμε ότι η Ινδία υπήρξε ένας από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αμυντικού εξοπλισμού στον κόσμο για δεκαετίες, αλλά πλέον προσπαθεί να καρπωθεί και η ίδια σημαντικό μέρος της πίτας στην παγκόσμια αγορά όπλων.

Στο μεταξύ, ενδεικτικό των ισορροπιών που πιθανώς αλλάξουν τα επόμενα χρόνια - με μια σειρά από συνέπειες - είναι το ότι μόνο τα οπλικά συστήματα που η Ινδία αγόρασε από τη Ρωσία την τελευταία 5ετία, κόστισαν περίπου 13 δισεκατομμύρια δολάρια. Ενώ οι νέες παραγγελίες στις οποίες προχώρησε το Νέο Δελχί από ρωσικούς προμηθευτές φτάνουν τα 10 δισ. δολάρια. Με βάση τα σημερινά δεδομένα, η Ινδία είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής όπλων ρωσικής κατασκευής στον κόσμο. Χαρακτηριστικά, το 20% των παραγγελιών από ρωσικές βιομηχανίες αφορούν Ινδούς αγοραστές.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ