ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Πούτιν - Ασαντ εφ' όλης της ύλης στη Μόσχα

...ενώ διαφαίνεται κλιμάκωση επιχειρήσεων στην επαρχία Ιντλίμπ

Από τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών

Sputnik

Από τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών
Συζήτηση εφ' όλης της ύλης είχαν στη Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλ. Πούτιν και Συρίας Μπ. Ασαντ.

Στην ατζέντα της πολύωρης συνάντησης των δύο ηγετών (που δεν είχε προαναγγελθεί για λόγους ασφαλείας) συμπεριλαμβάνονταν οι τελευταίες εξελίξεις στα πεδία των σποραδικών συγκρούσεων στη Συρία, η παραμονή αμερικανικών και τουρκικών στρατευμάτων σε περιοχές της ανατολικής και βόρειας Συρίας κατά παράβαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ (όπου έχει συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των τζιχαντιστών και ένοπλων αντικαθεστωτικών), η στενή συνεργασία των στρατών Συρίας - Ρωσίας, όπως και των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, που κατά τον Ρώσο Πρόεδρο αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 250%.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Βλ. Πούτιν μετά το πέρας της συνάντησης, στηλίτευσε την παρουσία και δράση «ένοπλων ξένων δυνάμεων που είναι παρούσες σε συγκεκριμένα εδάφη της Συρίας χωρίς την απόφαση του ΟΗΕ και χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας, αντιβαίνοντας σαφώς το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, σε μια περίοδο κατά την οποία συμπληρώνονται 6 χρόνια από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στο συριακό έδαφος μετά από αίτημα της κυβέρνησης της χώρας, ο Πούτιν χαιρέτισε τις «σημαντικές ζημιές» που προκλήθηκαν στους τζιχαντιστές από τη συνεργασία των στρατών Ρωσίας - Συρίας, εκτιμώντας πως πλέον τα στρατεύματα της Συρίας ελέγχουν το 90% του εδάφους της χώρας. Εξήρε επίσης τις προσπάθειες του Σύρου ομολόγου του για τη «σταθεροποίηση» της χώρας, αναφέροντας παράλληλα πως έχει κάνει «πολλά» για να «εγκαθιδρύσει ένα διάλογο με τους πολιτικούς αντιπάλους» του.

Ο δε Μπ. Ασαντ χαιρέτισε τα «σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τη Ρωσία και τη Συρία για την απελευθέρωση των εδαφών που είχαν καταληφθεί από μαχητές και την καταστροφή της τρομοκρατίας». Παραδέχθηκε πως οι «πολιτικές διαδικασίες» που είχαν αναληφθεί για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία «σταμάτησαν», αποδίδοντας το γεγονός αυτό κυρίως «στην καταστροφική επιρροή ορισμένων κρατών». Αναφερόμενος κυρίως στις ΗΠΑ και τον εξοντωτικό «νόμο του Καίσαρα», είπε πως «ορισμένα κράτη επέβαλαν κυρώσεις στον συριακό λαό, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν απάνθρωπες, αντικρατικές και αθέμιτες».

Μετά τη συνάντηση Πούτιν - Ασαντ, ακολούθησε συνάντηση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Μπαράζ ρωσικών επιδρομών σε θέσεις τζιχαντιστών και συμμάχων της Τουρκίας

Η επίσκεψη του Σύρου Προέδρου στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ενώ από την Κυριακή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε θέσεις τζιχαντιστών και ενόπλων αντικαθεστωτικών, συμμάχων της Τουρκίας, στο Ιντλίμπ και στα περίχωρά του. Ρωσικές επιδρομές στα νότια περίχωρα του Ιντλίμπ προκαλούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε θέσεις όπου υπάρχουν τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια. Τη Δευτέρα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ρωσικά και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ενώ ρωσικά αεροσκάφη χτύπησαν τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην πόλη Αλ Μπάρα, που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Αλ Ζαουίγια, δίχως να αναφερθούν τραυματίες ή θύματα.

Επίσης, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εμφανίστηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά στην πόλη Τζαραμπλούς της βόρειας συριακής επαρχίας Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, πλήττοντας θέσεις τουρκόφιλων Σύρων αντικαθεστωτικών. Επιπλέον αναφέρθηκαν ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Δυτικό Χαλέπι, προκαλώντας τραυματίες και υλικές ζημιές.

Από την πλευρά της Αγκυρας δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Η «καρδιά» της Γερμανίας «χτυπά δυνατά για την περιοχή»...

«Οσο περισσότερη συνεργασία υπάρχει, τόσο ισχυρότερη θα είναι η "Διαδικασία του Βερολίνου"», δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, χτες, από τα Τίρανα, αναφερόμενη στις σχέσεις των 6 χωρών των Δυτικών Βαλκανίων (Σερβία, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Μαυροβούνιο, Κόσοβο, Βοσνία - Ερζεγοβίνη) και στις ετήσιες συναντήσεις που ξεκίνησαν το 2014 με πρωτοβουλία του Βερολίνου με ορίζοντα την ένταξή τους στην ΕΕ.

«Από γεωστρατηγική πλευρά, η ΕΕ, ή και πιο συγκεκριμένα η Γερμανία, έχει αυτοτελές συμφέρον από την ένταξη των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ», επανέλαβε η Μέρκελ, όπως είχε κάνει προχτές και στο Βελιγράδι, όπου ξεκίνησε μία από τις τελευταίες της περιοδείες ως καγκελαρίου, αν όχι την τελευταία, αναδεικνύοντας και έτσι τη σημασία της περιοχής για το γερμανικό κεφάλαιο.

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, συνεχάρη τα Τίρανα για «την ανοικοδόμηση του συστήματος Δικαιοσύνης» και ισχυρίστηκε ότι «Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία έχουν εκπληρώσει τους όρους για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες» αλλά η διαδικασία δεν έχει ξεκινήσει εξαιτίας του βέτο που διατηρεί η Βουλγαρία. Πρόσθεσε πάντως ότι «οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν. Στις 8 Οκτώβρη θα συναντηθούμε ξανά στη Σλοβενία. Η καρδιά μου χτυπά δυνατά γι' αυτήν την περιοχή. Εύχομαι σε όλους σας ειρήνη, ευημερία και περισσότερες δουλειές».

Η Μέρκελ είχε στα Τίρανα συνάντηση με τους ηγέτες των 6 χωρών, με τα σχετικά ρεπορτάζ να σημειώνουν πως αυτή εστίασε στην ανάπτυξη της Κοινής Περιφερειακής Αγοράς. Ο Ράμα αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία «Ανοιχτά Βαλκάνια» (που ξεκίνησε πρόσφατα και πολλοί αποκαλούν «μίνι Σένγκεν»), με στόχο την κατάργηση περιορισμών στη μετακίνηση προϊόντων και ανθρώπων μεταξύ Σερβίας, Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας, υποστηρίζοντας ότι αυτή «είναι απόγονος της "Διαδικασίας του Βερολίνου"» και θα την επιταχύνει. Τόνισε δε ότι «πρέπει να εργαστούμε σε πολλά επίπεδα για να αναπτυχθεί η περιοχή. Δεν πρέπει να περιμένουμε να ενταχθούμε στην ΕΕ για να φτιάξουμε νέους αυτοκινητόδρομους ή να αναπτύξουμε ψηφιακές υποδομές και κοινές αγορές».

ΝΟΡΒΗΓΙΑ
Προς «κεντροαριστερό συνασπισμό» με ηγεσία των Εργατικών

Σε πρώτη δύναμη αναδείχθηκε το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα των Εργατικών στη Νορβηγία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Κυριακή και τη Δευτέρα, ενώ ο «κεντροδεξιός» συνασπισμός της πρωθυπουργού, Ερνα Σόλμπεργκ, μετά από οκτώ συνεχόμενα χρόνια στη διακυβέρνηση είχε σημαντική μείωση.

Ο επικεφαλής των Εργατικών, Γιόνας Γκαρ Στέρε, εκατομμυριούχος και πρώην υπουργός του τέως πρωθυπουργού και νυν γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, θα ηγηθεί του νέου κυβερνητικού «κεντροαριστερού» συνασπισμού, πιθανά με τη Σοσιαλιστική Αριστερά και το Κόμμα του Κέντρου. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, τα τρία κόμματα συγκεντρώνουν περίπου 89 από τις 169 έδρες του νορβηγικού κοινοβουλίου (85 απαιτούνται για την πλειοψηφία).

Πάντως οι Εργατικοί κινούνται στα ίδια επίπεδα με τις εκλογές του 2017, ίσως και με μια μικρή μείωση, ενώ το Κέντρο αύξησε σημαντικά ποσοστό και έδρες.

Επίσης το Κόκκινο Κόμμα φαίνεται να κερδίζει 8 έδρες (από μία το 2017) και οι Πράσινοι 3 έδρες (από μία).

Από την άλλη, οι Συντηρητικοί της Σόλμπεργκ χάνουν σχεδόν 9 έδρες, ενώ οι κυβερνητικοί τους εταίροι, το αντιμεταναστευτικό Κόμμα Προόδου και οι Χριστιανοδημοκράτες, χάνουν 6 και 5 έδρες αντίστοιχα. Οι Φιλελεύθεροι παραμένουν στις 8 έδρες, ενώ στο κοινοβούλιο με μια έδρα εισέρχεται πιθανά το νέο κόμμα «Patient Focus» (Εστίαση στον Ασθενή).

Στην προεκλογική περίοδο κυριάρχησε το ζήτημα που απασχολεί χρόνια τους μονοπωλιακούς ομίλους στη Νορβηγία, δηλαδή το μέλλον των εξορύξεων πετρελαίου, καθώς οξύνεται ο παγκόσμιος ανταγωνισμός για τις «πράσινες» επενδύσεις και την «ενεργειακή μετάβαση». Ο πετρελαϊκός τομέας της Νορβηγίας αντιπροσωπεύει το 14% του ΑΕΠ, πάνω από το 40% των εξαγωγών και 160.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Τα αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου έχουν παίξει σημαντικό ρόλο και στη δημιουργία της μεγαλύτερης κρατικής εταιρείας επενδύσεων στον κόσμο, με ενεργητικό πάνω από 1,1 τρισ. ευρώ.

Με αυτά τα δεδομένα, τόσο οι Εργατικοί όσο και οι Συντηρητικοί έχουν αποκλείσει τερματισμό της εκμετάλλευσης του πετρελαίου και υποστηρίζουν μια σταδιακή «απεξάρτηση».

«ΣΥΜΦΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ»
Τηλεδιάσκεψη Μπλίνκεν με ομολόγους από Ισραήλ και αραβικές χώρες

Με αφορμή την 1η επέτειο των συμφωνιών ομαλοποίησης σχέσεων του Ισραήλ με αραβικές και μουσουλμανικές χώρες (γνωστές και σαν «συμφωνίες του Αβραάμ»), ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν, θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή τηλεδιάσκεψη με ομολόγους του από το Ισραήλ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και το Μαρόκο.

Με αφορμή την επέτειο, το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρει ότι «θα συζητήσουν τρόπους για να εμβαθύνουν τις σχέσεις τους και να οικοδομήσουν μια ευημερούσα περιοχή».

Υπενθυμίζεται ότι στις 15/9/2020 τα ΗΑΕ και το Μπαχρέιν έγιναν οι πρώτες χώρες του Κόλπου που εξομάλυναν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Ακολούθησαν το Μαρόκο και το Σουδάν (το οποίο δεν θα εκπροσωπηθεί στη διαδικτυακή σύνοδο, χωρίς να διευκρινιστεί γιατί).

ΠΟΛΩΝΙΑ
Ανακοίνωσε απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο από το 2023

Η Πολωνία σκοπεύει να απεξαρτηθεί από τις ρωσικές προμήθειες φυσικού αερίου από το 2023, επιβεβαίωσε ο αρμόδιος πληρεξούσιος της πολωνικής κυβέρνησης, παραμονές των εγκαινίων του αγωγού «Nord Stream 2» που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στη Γερμανία - δίπλα στον «Nord Stream 1» - και αναμένεται ως και να διπλασιάσει το ρωσικό αέριο στην Ευρώπη.

Στο νέο ρωσικό αγωγό έχουν αντιταχθεί οι ΗΠΑ, προωθώντας το αμερικανικό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) και θέλοντας να εμποδίσουν την ενίσχυση της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας στην Ευρώπη, ενώ Πολωνία και Βαλτικές Χώρες πρωτοστάτησαν για να εμποδιστεί η κατασκευή του.

Ο Πολωνός πληρεξούσιος, Π. Ναΐμσκι, δήλωσε χτες ότι «δεν θα παρατείνουμε τη σύμβαση με τη ρωσική "Gazprom"» και αναμένει ότι ο «Βαλτικός Αγωγός» (Baltic Pipe), που συνδέει τα νορβηγικά κοιτάσματα φυσικού αερίου με τη Δανία και την Πολωνία, θα λειτουργήσει πλήρως από 1/10/2022.

Καθώς οι ΗΠΑ και σύμμαχοί τους στην Ευρώπη επιδιώκουν να μειώσουν τις προμήθειες ρωσικού αερίου, η Πολωνία βρίσκεται παράλληλα σε διαδικασία διαφοροποίησης των πηγών Ενέργειας, ενώ το φυσικό αέριο θα παίξει σημαντικό ρόλο στον περιορισμό της εξάρτησης της χώρας από τον άνθρακα.

«Η ποσότητα αερίου που θα χρησιμοποιήσουμε στην Πολωνία θα αυξηθεί κατά περίπου 50% έως το 2030», πρόσθεσε ο Ναΐμσκι και καθώς η πολωνική εταιρεία «Gaz-System» κατασκευάζει διασυνδέσεις με γειτονικές χώρες, θα επιτραπεί η εισαγωγή «ολόκληρης της ποσότητας φυσικού αερίου που είναι απαραίτητη για την οικονομία από άλλες πηγές, εκτός της Ρωσίας».

Μόλις τεθεί σε λειτουργία ο «Baltic Pipe», θα μπορεί να μεταφέρει 10 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ