Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Συνάντηση Πούτιν - Ασαντ εφ' όλης της ύλης στη Μόσχα

...ενώ διαφαίνεται κλιμάκωση επιχειρήσεων στην επαρχία Ιντλίμπ

Από τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών

Sputnik

Από τη συνάντηση των Προέδρων των δύο χωρών
Συζήτηση εφ' όλης της ύλης είχαν στη Μόσχα το βράδυ της Δευτέρας οι Πρόεδροι Ρωσίας Βλ. Πούτιν και Συρίας Μπ. Ασαντ.

Στην ατζέντα της πολύωρης συνάντησης των δύο ηγετών (που δεν είχε προαναγγελθεί για λόγους ασφαλείας) συμπεριλαμβάνονταν οι τελευταίες εξελίξεις στα πεδία των σποραδικών συγκρούσεων στη Συρία, η παραμονή αμερικανικών και τουρκικών στρατευμάτων σε περιοχές της ανατολικής και βόρειας Συρίας κατά παράβαση των συριακών κυριαρχικών δικαιωμάτων, οι ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής επαρχίας Ιντλίμπ (όπου έχει συγκεντρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των τζιχαντιστών και ένοπλων αντικαθεστωτικών), η στενή συνεργασία των στρατών Συρίας - Ρωσίας, όπως και των κυβερνήσεων σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας, καθώς και η περαιτέρω ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου, που κατά τον Ρώσο Πρόεδρο αυξήθηκε τα τελευταία χρόνια κατά 250%.

Σε δηλώσεις που έκανε ο Βλ. Πούτιν μετά το πέρας της συνάντησης, στηλίτευσε την παρουσία και δράση «ένοπλων ξένων δυνάμεων που είναι παρούσες σε συγκεκριμένα εδάφη της Συρίας χωρίς την απόφαση του ΟΗΕ και χωρίς τη συγκατάθεση της χώρας, αντιβαίνοντας σαφώς το διεθνές δίκαιο». Επιπλέον, σε μια περίοδο κατά την οποία συμπληρώνονται 6 χρόνια από την έναρξη της ρωσικής στρατιωτικής εμπλοκής στο συριακό έδαφος μετά από αίτημα της κυβέρνησης της χώρας, ο Πούτιν χαιρέτισε τις «σημαντικές ζημιές» που προκλήθηκαν στους τζιχαντιστές από τη συνεργασία των στρατών Ρωσίας - Συρίας, εκτιμώντας πως πλέον τα στρατεύματα της Συρίας ελέγχουν το 90% του εδάφους της χώρας. Εξήρε επίσης τις προσπάθειες του Σύρου ομολόγου του για τη «σταθεροποίηση» της χώρας, αναφέροντας παράλληλα πως έχει κάνει «πολλά» για να «εγκαθιδρύσει ένα διάλογο με τους πολιτικούς αντιπάλους» του.

Ο δε Μπ. Ασαντ χαιρέτισε τα «σημαντικά αποτελέσματα που επιτεύχθηκαν από τη Ρωσία και τη Συρία για την απελευθέρωση των εδαφών που είχαν καταληφθεί από μαχητές και την καταστροφή της τρομοκρατίας». Παραδέχθηκε πως οι «πολιτικές διαδικασίες» που είχαν αναληφθεί για να μπει ένα τέλος στον πόλεμο στη Συρία «σταμάτησαν», αποδίδοντας το γεγονός αυτό κυρίως «στην καταστροφική επιρροή ορισμένων κρατών». Αναφερόμενος κυρίως στις ΗΠΑ και τον εξοντωτικό «νόμο του Καίσαρα», είπε πως «ορισμένα κράτη επέβαλαν κυρώσεις στον συριακό λαό, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν απάνθρωπες, αντικρατικές και αθέμιτες».

Μετά τη συνάντηση Πούτιν - Ασαντ, ακολούθησε συνάντηση του Σύρου υπουργού Εξωτερικών, Φαϊσάλ Μικντάντ, με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού.

Μπαράζ ρωσικών επιδρομών σε θέσεις τζιχαντιστών και συμμάχων της Τουρκίας

Η επίσκεψη του Σύρου Προέδρου στη Μόσχα πραγματοποιήθηκε ενώ από την Κυριακή βρίσκεται σε εξέλιξη ένα μπαράζ ρωσικών αεροπορικών επιδρομών σε θέσεις τζιχαντιστών και ενόπλων αντικαθεστωτικών, συμμάχων της Τουρκίας, στο Ιντλίμπ και στα περίχωρά του. Ρωσικές επιδρομές στα νότια περίχωρα του Ιντλίμπ προκαλούν εκτεταμένες υλικές ζημιές σε θέσεις όπου υπάρχουν τουρκικά στρατιωτικά φυλάκια. Τη Δευτέρα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά ρωσικά και ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ενώ ρωσικά αεροσκάφη χτύπησαν τουρκικό στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην πόλη Αλ Μπάρα, που βρίσκεται στην ορεινή περιοχή Αλ Ζαουίγια, δίχως να αναφερθούν τραυματίες ή θύματα.

Επίσης, ρωσικά στρατιωτικά ελικόπτερα εμφανίστηκαν τη Δευτέρα για πρώτη φορά στην πόλη Τζαραμπλούς της βόρειας συριακής επαρχίας Χαλέπι, κοντά στα τουρκικά σύνορα, πλήττοντας θέσεις τουρκόφιλων Σύρων αντικαθεστωτικών. Επιπλέον αναφέρθηκαν ρωσικές αεροπορικές επιδρομές στο Δυτικό Χαλέπι, προκαλώντας τραυματίες και υλικές ζημιές.

Από την πλευρά της Αγκυρας δεν υπάρχει προς το παρόν κάποια αντίδραση για τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντονη κινητικότητα γύρω από τη Συρία και την ευρύτερη περιοχή (2021-09-21 00:00:00.0)
Στο επίκεντρο εξελίξεων η επαρχία Ιντλίμπ (2019-08-20 00:00:00.0)
Αντιπαραθέσεις και διαβουλεύσεις (2018-01-13 00:00:00.0)
Κλιμακώνονται οι βομβαρδισμοί... (2017-10-11 00:00:00.0)
Διαψεύδουν οι Ρώσοι τα περί «δεκάδων» νεκρών του πρακτορείου «Ρόιτερς» (2017-08-03 00:00:00.0)
Εντείνονται οι στρατιωτικές επιχειρήσεις κατά τζιχαντιστών (2016-08-02 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ