Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Αντιπαραθέσεις και διαβουλεύσεις

Οι επιδρομές που πραγματοποίησε η ισραηλινή αεροπορία, τα ξημερώματα της Τρίτης, στα περίχωρα της Δαμασκού σε θέσεις του συριακού στρατού, οι πρόσφατες απόπειρες επίθεσης αντικαθεστωτικών σε βάρος των ρωσικών βάσεων σε Λαττάκεια και Ταρτούς με τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη και οι εντεινόμενες επιχειρήσεις των συριακών δυνάμεων έναντι τζιχαντιστών από οργανώσεις - παρακλάδια της «Αλ Κάιντα» (π.χ. Ταχρίρ αλ Σαμ) στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, συνθέτουν την εικόνα της «επόμενης μέρας» στη Συρία.

Παρά τη στρατιωτική ήττα των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», οι συγκρούσεις διαφόρων δυνάμεων εντός και εκτός των πεδίων των μαχών, ή στα τραπέζια του «ειρηνευτικού» διαλόγου, συνεχίζονται αμείωτες. Ιδιαίτερα στη βόρεια συριακή επαρχία Ιντλίμπ, όπου ο συριακός στρατός έχει ανακαταλάβει, τις τελευταίες μέρες, πάνω από 15 χωριά και προωθεί τις δυνάμεις του σε βάρος οργανώσεων τζιχαντιστών και αντικαθεστωτικών του λεγόμενου «Ελεύθερου Συριακού Στρατού», που χρησιμοποιούνται από την Τουρκία σαν μοχλός για την προώθηση των δικών της γεωπολιτικών επιδιώξεων, πρώτα και κύρια για την αποτροπή δημιουργίας ανεξάρτητου κουρδικού θύλακα στα νοτιοανατολικά σύνορά της.

Είναι έτσι χαρακτηριστικές οι επανειλημμένες προειδοποιήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε Ρωσία και Ιράν στο πλαίσιο του «άξονα» που έχουν συγκροτήσει γύρω από τη Συρία. Σε συνέντευξη που έδωσε στο τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, ο Τσαβούσογλου κάλεσε Μόσχα και Τεχεράνη «να αναλάβουν τις ευθύνες τους» και να αποτρέπουν τα πλήγματα από τις κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας στην επαρχία Ιντλίμπ. Τους πρότεινε να βρουν και να αντιμετωπίσουν τις ομάδες τρομοκρατών «με προσοχή», κάνοντας χρήση «της τεχνολογίας», ώστε να μειώσουν τις επιπτώσεις σε άμαχο πληθυσμό.

Από την άλλη, υποστήριξε τις προσπάθειες της Ρωσίας για την εξεύρεση λύσης που θα τερματίσει τον πόλεμο στη Συρία, υποστηρίζοντας τις ενδοσυριακές διαβουλεύσεις που θα πραγματοποιηθούν στο Σότσι της Μαύρης Θάλασσας στις 29 και 30 Γενάρη. Είπε ακόμη πως η χώρα του θα φιλοξενήσει σύνοδο ομολόγων του στις αρχές Φλεβάρη, ώστε να ενημερώσει χώρες (π.χ. ΗΠΑ, ΕΕ) που δεν συμμετέχουν ενεργά στις ενδοσυριακές διαβουλεύσεις σε Σότσι και Αστάνα, λέγοντας ότι όλες αυτές οι συναντήσεις δεν υπονομεύουν αλλά ενισχύουν τις ενδοσυριακές διαβουλεύσεις του ΟΗΕ στη Γενεύη.


Δ. Ο.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ