Σάββατο 13 Γενάρη 2018 - Κυριακή 14 Γενάρη 2018
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Αποκάλυψαν το πραγματικό «ταξικό πρόσημο» του πολυνομοσχεδίου

Το ταξικό «πρόσημο» του πολυνομοσχεδίου - «πρόσημο» υπέρ του κεφαλαίου και για τις ανάγκες του - ανέδειξαν με τις τοποθετήσεις τους οι βουλευτές του ΚΚΕ και τη δεύτερη μέρα της συζήτησης του πολυνομοσχεδίου στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής, την Πέμπτη. Το πολυνομοσχέδιο ψηφίστηκε επί της αρχής την περασμένη Πέμπτη 11/1 από τα κυβερνητικά κόμματα ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Το ΚΚΕ καταψήφισε. Καταψήφισαν επίσης τα αστικά κόμματα της αντιπολίτευσης, χωρίς να αμφισβητήσουν στο ελάχιστο το αντιδραστικό του περιεχόμενο.

Η εργατική τάξη δεν μπαίνει στο γύψο!

Στο επιχειρούμενο χτύπημα του απεργιακού δικαιώματος εστίασε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Χρ. Κατσώτης, στην τοποθέτησή του: «Ο στόχος σας είναι προφανής, να δυσκολέψετε, να αφοπλίσετε την εργατική τάξη και το κίνημά της, να εμποδίσετε τη διεκδίκηση καλύτερων όρων αμοιβής και εργασίας. Να διασφαλίσετε τη συνέχεια της μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης (...) Δεν φτάνει που στους χώρους δουλειάς κυριαρχούν η εργοδοτική αυθαιρεσία, η τρομοκρατία, οι εκβιασμοί απόλυσης, σε όποιον τολμήσει όχι να διεκδικήσει, αλλά να ζητήσει τα δεδουλευμένα του, έρχεται η κυβέρνηση και ενισχύει την εργοδοτική "δημοκρατία", την τρομοκρατία των εργοδοτών», ανέφερε μεταξύ άλλων, θυμίζοντας πως τη στιγμή που υπερδιπλασιάζεται το ποσοστό των εργαζομένων που απαιτείται για τη λήψη απόφασης για απεργία, η κυβέρνηση διατηρεί «στο ακέραιο το δικαίωμα των εργοδοτών να δημιουργούν ενώσεις προσώπων με 15% που έχουν σαρώσει εργασιακά δικαιώματα και αμοιβές των εργαζομένων».

Πρόσθεσε πως η κυβέρνηση, μαζί με τη ΝΔ, την ΕΕ, το ΔΝΤ και την εργοδοσία επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν «όλες τις ανατροπές που κάνατε όλα τα προηγούμενα χρόνια και θα κάνετε στο μέλλον στις κατακτήσεις του εργατικού και λαϊκού κινήματος, στους όρους αναπαραγωγής της εργατικής δύναμης. Οι συνθήκες γαλέρας, η μειωμένη τιμή της εργατικής δύναμης θέλετε να μην αλλάξουν, αφού αποτελούν όρο για την αυξημένη κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Αυτό είναι το ταξικό πρόσημο του πολυνομοσχεδίου, αυτή είναι η μεροληψία, η στήριξη της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων», πρόσθεσε.

Προειδοποίησε ότι «ο λαός θα σας σαρώσει, είναι βέβαιο ότι η εργατική τάξη δεν θα μπει στο γύψο, οι αγώνες της θα ενταθούν».

Το εργατικό - λαϊκό κίνημα να προτάξει τα δικά του ορόσημα

«Νομοθέτημα κατά παραγγελία του κεφαλαίου, που έρχεται να προστεθεί στα παλαιότερα μέτρα επιβεβαιώνοντας συγχρόνως πως η επίθεση στα εργατικά - λαϊκά δικαιώματα δεν θα έχει τελειωμό», χαρακτήρισε το πολυνομοσχέδιο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Λαμπρούλης, καλώντας τους εργαζόμενους να προτάξουν τα δικά τους «ορόσημα» για το επόμενο διάστημα, απέναντι σε αυτά του κεφαλαίου.

Αφού αναφέρθηκε εκτενώς στη ρύθμιση που χτυπά το απεργιακό δικαίωμα, στάθηκε στο άρθρο για τα επιδόματα παιδιών, τονίζοντας ότι είναι πρόκληση η κυβέρνηση να παρουσιάζει την «αύξηση» ενός ευρώ τη μέρα για ορισμένες οικογένειες ως «κίνητρο αντιμετώπισης της υπογεννητικότητας», ενώ λεηλατεί το λαϊκό εισόδημα, και την ίδια ώρα να «θεωρεί ότι πενταμελείς ή εξαμελείς, πολύτεκνες οικογένειες, με συνολικό εισόδημα πάνω από 13.000 ή 15.000, είναι προνομιούχες και μπορούν να ανταπεξέλθουν στις αυξημένες ανάγκες τους και μειώνει έως και καταργεί το επίδομα των παιδιών».

Για τα άρθρα που αφορούν στο Φάρμακο και στα φαρμακεία, ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι αναδεικνύουν πως «η προτεραιότητα της κυβέρνησης που είναι η ενίσχυση του κεφαλαίου και όχι η υγεία των εργαζομένων, των λαϊκών στρωμάτων, αποτυπώνεται και μέσα από το κριτήριο ένταξης φαρμάκων στη "θετική λίστα", η οποία θα εξαρτάται απ' την επιβάρυνση ή όχι των δημοσιονομικών στόχων και την πετσοκομμένη δημόσια φαρμακευτική δαπάνη, κριτήριο που ήδη έχει εφαρμοστεί και έχει εκτινάξει τις πληρωμές των ασθενών και αντίστοιχα στη δραστική μείωση των κρατικών και ασφαλιστικών δαπανών.

Την ίδια κατεύθυνση υπηρετεί και η διάταξη για το ωράριο των φαρμακείων, πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «η απελευθέρωση του ωραρίου, σε συνδυασμό με την πρόσφατη απελευθέρωση της δυνατότητας ίδρυσης φαρμακείων χωρίς περιορισμούς, την απελευθέρωση των τιμών χιλιάδων μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων, αποτελούν μέτρα που καταργούν ό,τι εμποδίζει την ένταση του ανταγωνισμού και τις επενδύσεις των μεγαλοεπιχειρηματιών, είτε είναι φαρμακοποιοί είτε όχι στο χώρο της λιανικής πώλησης φαρμάκων. Αυτούς στηρίζει η κυβέρνηση σε βάρος χιλιάδων μικρών αυτοαπασχολούμενων φαρμακοποιών».

Κυβέρνηση ψυχρός εκτελεστής των συμβολαίων του κεφαλαίου

Για πολυνομοσχέδιο - δηλητήριο έκανε λόγο ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής, στην τοποθέτησή του, προσθέτοντας πως αποτελεί «χαρακτηριστικό δείγμα για το τι σόι θα είναι η μεταμνημονιακή εποχή, γιατί γι' αυτήν την εποχή προορίζεται: Κέρδη και πάλι κέρδη για το κεφάλαιο απ' τη μια, βάσανα και πάλι βάσανα για το λαό».

Σημείωσε πως το πολυνομοσχέδιο περιέχει «από παραπέρα ιδιωτικοποιήσεις στην Ενέργεια (...) μέχρι πλειστηριασμούς ηλεκτρονικούς σε λίγο και για χρέη 500 ευρώ στο Δημόσιο (...) μέχρι νέα φορολογικά δωράκια - ρυθμίσεις για το κεφάλαιο! Και την ώρα που καταργείτε του λαού τα δικαιώματα, μιλάτε για τα επιδόματα, μόνο που ούτε αυτά δεν τα πληρώνει το κεφάλαιο, αλλά οι λιγότερο φτωχοί, κι αυτό το λέτε κοινωνική πολιτική».

Σε ό,τι αφορά τις διατάξεις του υπουργείου Παιδείας, υπογράμμισε πως «έρχονται να εξειδικεύσουν το μνημόνιο, να υλοποιήσουν οδηγίες του ΟΟΣΑ με τις ανατροπές στο ωράριο και τα εργασιακά δικαιώματα των εκπαιδευτικών και τον εμπλουτισμό των εκπαιδευτικών καθηκόντων με νέα, που σχετίζονται με την αξιολόγηση και όχι μόνο». Οπως είπε, «στο στόχαστρο μπαίνει η ίδια η δομή και το περιεχόμενο του σχολείου, ώστε να γίνει πιο αντιδραστικό» σε βάρος των μορφωτικών αναγκών των παιδιών των λαϊκών οικογενειών. Ειδική αναφορά έκανε και στον επικείμενο «νέο μαζικό γύρο συγχωνεύσεων σχολείων με πρώτα υποψήφια θύματα τα συστεγαζόμενα σχολεία, για να μειωθούν κι άλλο οι κρατικές δαπάνες για την εκπαίδευση και να περισσεύει ζεστό παραδάκι για τις ανάγκες του κεφαλαίου».

«Αυτή η αντιλαϊκή πολιτική - κατέληξε - έχει και το συμπλήρωμά της», αναφερόμενος στον αυταρχισμό που εντείνεται και στην προσπάθεια της κυβέρνησης να χτυπήσει το δικαίωμα της απεργίας: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ γίνεται ο πιο ψυχρός εκτελεστής των συμβολαίων του κεφαλαίου και γι' αυτό έχει τη διακριτική στήριξη και της ΝΔ, που δεν ξεχνά τον ταξικό της ρόλο... Δεν θα σας περάσει όμως, ούτε εσάς ούτε των κεφαλαιοκρατών! Κι αυτόν το νόμο το εργατικό - λαϊκό κίνημα με την πάλη του θα τον στείλει στα αζήτητα».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ