ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 2 Μάη 2001
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
«ΕΘΝΙΚΟ ΑΝΤΙΠΥΡΑΥΛΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΩΝ ΗΠΑ»
Τάχιστα προς την υλοποίησή του
  • «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιοριστούν από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, την ΑΒΜ του 1972», τονίζει ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου
  • «Ο Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να επιτρέψει στις αντιρρήσεις των συμμάχων του να σταθούν εμπόδιο», στην υλοποίηση του NMD
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-

Για άλλη μια φορά, το «όραμα» μιας αντιπυραυλικής ασπίδας, ή καλύτερα του σχεδίου του «υιού του πολέμου των άστρων» του «βρέφους» Μπους, επαναφέρεται δραματικά στην επικαιρότητα, για να μας υπενθυμίσει ότι η επικείμενη «αιχμαλωσία» μας σε ένα καθεστώς τρόμου, δεν είναι μακριά...

Ο τρόπος που το έπραξε αυτή τη φορά ο Πρόεδρος Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ήταν διά της χτεσινής ομιλίας του στο Πεντάγωνο, όπου ανέλυσε το «όραμά» του για το πώς και πότε θα υλοποιηθεί το «εθνικό αντιπυραυλικό σύστημα» των Ηνωμένων Πολιτειών -(NMD), όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ο οποίος πρόσθεσε ότι πριν την προγραμματισμένη ομιλία του ο Αμερικανός Πρόεδρος επικοινώνησε με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, τον οποίο διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να προχωρήσουν «σε μονομερείς αποφάσεις», όσον αφορά την πυρηνική ασφάλεια.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Αμυνας του Πενταγώνου, ο Μπους έκανε λόγο, σύμφωνα με τα πρακτορεία «Ρόιτερς», «Ασοσιέιτεντ Πρες», αλλά και το βρετανικό BBC, ότι «οι ΗΠΑ δεν μπορούν να περιοριστούν από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους, την ΑΒΜ του 1972», σύμφωνα με την οποία απαγορεύεται η ανάπτυξη αντιπυραυλικών συστημάτων ανάλογων με τη σχεδιαζόμενη αντιπυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ.

Εκτός αυτών, το υπόμνημα του υπουργείου Αμυνας για την ομιλία του Μπους, ήταν ακριβώς το ίδιο που δόθηκε και για τον τέως Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, 8 μήνες πριν, και ο οποίος τότε είχε τονίσει ότι η τεχνολογία δεν έχει αναπτυχθεί τόσο, ώστε να μπορέσει να υπηρετήσει το πρόγραμμα NMD. Εν αντιθέσει, ο Μπους εκτιμά ότι «η μεγαλύτερη πυρηνική απειλή ή οι πυραυλικές απειλές για την ασφάλεια των ΗΠΑ προέρχονται από τα "δόλια κράτη", από επιθέσεις από ατύχημα ή από επιθέσεις με μικρούς πυραύλους» οπότε κρίνει ως απολύτως αναγκαία και εξαιρετικά κρίσιμη την ανάπτυξη και υλοποίηση του NMD, θα δηλώσει ο Πρόεδρος του Λευκού Οίκου.

«Θέμα ηγεσίας»

«Ο πρόεδρος Μπους πιστεύει ότι εάν οι ΗΠΑ ηγηθούν της υλοποίησης της αντιπυραυλικής ασπίδας, οι σύμμαχοί μας, αλλά και οι φίλες χώρες, θα βρουν έναν καλό λόγο, για να μας ακολουθήσουν», θα τονίσει ο Φλέισερ και θα προσθέσει χαρακτηριστικά ότι ο Μπους να «προσφέρει» ως αντάλλαγμα μεγάλες περικοπές στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ, προκειμένου να «εξευμενίσουν» τη Ρωσία, ώστε να κάμψει την αντίστασή της και να άρει την αντίθεσή της στην ανάπτυξη του NMD.

Εντούτοις, δεν είναι μόνο η Ρωσία που θα πρέπει να άρει τις αντιρρήσεις της και φυσικά ουδείς μπορεί να γνωρίζει ποια θα είναι η επίσημη αντίδραση της Ρωσίας και από εκεί και πέρα υπάρχει και η Κίνα που επίσης σε οξύτατους τόνους έχει εκδηλώσει ποικιλοτρόπως όχι μόνο την αντίθεσή της, αλλά και τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε περίπτωση που θα υλοποιηθεί το NMD.

Παράλληλα, ακόμη και οι ευρωπαϊκές χώρες, που χαρακτηρίζονται ως «φίλοι και σύμμαχοι» έχουν εγείρει τις ανησυχίες τους για το NMD και ήταν οι πρώτοι που επικοινώνησε ο Πρόεδρος Μπους, τηλεφωνικώς. Διαβουλεύσεις είχε λοιπόν με τους Προέδρους της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Καναδά και της Βρετανίας για το σχέδιό του, καθώς και με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, λόρδο Ρόμπερτσον. Επίσημες αντιδράσεις μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν από τις «σύμμαχες χώρες», αν και ο Φλέισερ ήταν σαφής: «Ο Πρόεδρος Μπους δεν πρόκειται να επιτρέψει στις αντιρρήσεις των συμμάχων του να σταθούν εμπόδιο», προσθέτοντας ότι ο Μπους «Θεωρεί το θέμα, ως ζήτημα ηγεσίας».

Πάντως, ο Μπους δεν αναμένεται να ανακοινώσει χρονοδιάγραμμα της υλοποίησης ή το κόστος του NMD. Οσο για τις προσφερόμενες περικοπές στο πυρηνικό οπλοστάσιο των ΗΠΑ που αριθμεί 7.200 κεφαλές, σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες αναμένεται να περικοπεί έως και τις 2.000 ή τις 2.500, όπως περίπου είχαν τεθεί και στις διμερείς συνομιλίες για τον έλεγχο των εξοπλισμών στο πλαίσιο της Σταρτ ΙΙΙ.

.

ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κυβέρνηση: Καταστείλαμε «εξέγερση»

Σφοδρές συγκρούσεις. Η αντιπαράθεση οπαδών του Εστράντα με τις αρχές είχε τέσσερις νεκρούς τις τελευταίες μέρες

Associated Press

Σφοδρές συγκρούσεις. Η αντιπαράθεση οπαδών του Εστράντα με τις αρχές είχε τέσσερις νεκρούς τις τελευταίες μέρες
ΜΑΝΙΛΑ.-

Τουλάχιστον 4 νεκροί -δύο αστυνομικοί και δύο διαδηλωτές- είναι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στις Φιλιππίνες τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς η πολιτική διαμάχη γύρω από τη δίκη του πρώην προέδρου Τζόζεφ Εστράντα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί εντέλλονται να τηρήσουν την τάξη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», κάνοντας συλλήψεις χωρίς να χρειάζεται καν ένταλμα και κρατώντας οποιονδήποτε θεωρούν «ύποπτο», για τρεις ημέρες.

Εκπρόσωπος του στρατού καυχώμενος για τα πεπραγμένα των δυνάμεών του είπε ότι «τσακίσαμε τη ραχοκοκαλιά» των διαδηλώσεων υπέρ του Εστράντα, ωστόσο ομολόγησε ότι μελετάται η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας.

Οι οπαδοί του υπόδικου για διαφθορά Εστράντα περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο, όπου βρισκόταν η πάλαι ποτέ αντιπρόεδρος και διάδοχός του Γκλόρια Αρόγιο, βάζοντας φωτιές. Η Αρόγιο μίλησε για «απόπειρα ανατροπής» της.

Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί, 25 πολίτες και ένας φωτογράφος τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Αρόγιο διέταξε τη σύλληψη 11 κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και κορυφαίων στελεχών του κόμματος του Εστράντα, διαταγή που εφαρμόστηκε απαρεγκλίτως. «Οι βανδαλισμοί, οι ληστείες, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι είναι το έργο αυτών των πολιτικών», δήλωσε η πρόεδρος. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως επίδειξη αυταρχισμού και πάντως ως «παράνομες» τις συλλήψεις.

ΙΡΑΝ
Με ένταση αρχίζει η προεκλογική διαδικασία

ΤΕΧΕΡΑΝΗ.-

Μέσα σε ατμόσφαιρα ιδιαίτερα τεταμένη και με τα πνεύματα εντόνως οξυμένα, ανοίγει σήμερα στο Ιράν η λίστα των εγγραφών των υποψηφίων για την κρίσιμη προεδρική αναμέτρηση του Ιούνη, που θα κλείσει την Κυριακή.

Ο νυν Πρόεδρος Μοχάμαντ Χαταμί δεν έχει, ακόμη, ξεκαθαρίσει αν θα είναι υποψήφιος, έχοντας, επανειλημμένως, δηλώσει την απογοήτευσή του από τις σφοδρές επικρίσεις και τα αλλεπάλληλα εμπόδια που θέτουν εναντίον του οι «σκληροπυρηνικοί» της ιρανικής πολιτικής σκηνής. Η ένταση ανάμεσα σε «μεταρρυθμιστές» και «σκληροπυρηνικούς» παρουσιάζεται ως κυριαρχούσα στις πολιτικές εξελίξεις στο Ιράν.

Το θερμόμετρο ανέβηκε περαιτέρω όταν το Συμβούλιο των Φρουρών, η εκλογική επιτροπή, δηλαδή, που ελέγχεται από τους «σκληροπυρηνικούς» της θρησκευτικής ηγεσίας του Ιράν, απέρριψε, αφού έχει το δικαίωμα βέτο, τη δυνατότητα εκλέγεσθαι σε 145 υποψηφίους του «μεταρρυθμιστικού» χώρου, οι οποίοι θα συμμετείχαν στις επαναληπτικές βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν σε 17 εκλογικές περιφέρειες της χώρας. Ως βασικές αιτίες της απόρριψής τους παρουσιάστηκαν η «διασύνδεσή τους με οργανώσεις της αντιπολίτευσης» και κατά συνέπεια το «ποινικό τους μητρώο». Αξίζει να τονιστεί ότι αρκετοί από τους συγκεκριμένους υποψήφιους είχαν εξασφαλίσει έγκριση συμμετοχής στις περυσινές γενικές βουλευτικές εκλογές και παρά το γεγονός ότι εκλέχθηκαν με μεγάλα ποσοστά, τελικά δεν έγιναν βουλευτές γιατί ακυρώθηκε η εκλογική διαδικασία στις περιφέρειές τους.

ΣΡΙ ΛΑΝΚΑ
Πισωγυρίζει η «ειρηνευτική διαδικασία»

ΚΟΛΟΜΠΟ.- Ο ειδικός απεσταλμένος της Νορβηγίας στη Σρι Λάνκα που λειτουργεί ως μεσολαβητής μεταξύ των αυτονομιστών Ταμίλ και της κυβέρνησης της χώρας, Ερικ Σολχάιμ, εξέφρασε χθες την άποψη ότι οι πρόσφατες πολύνεκρες συγκρούσεις - που κόστισαν τουλάχιστον 400 ζωές στρατιωτών και ανταρτών - πισωγύρισαν την «ειρηνευτική διαδικασία», για την οποία πάσχιζε.

Ο Νορβηγός διπλωμάτης πάντως, ο οποίος βρίσκεται στη Σρι Λάνκα από τη Δευτέρα, δήλωσε ότι «θα μείνουμε σε επαφή, τόσο με τους Τίγρεις των Ταμίλ ΕΕΛΑΜ, όσο και με την κυβέρνηση και θα συναντηθούμε και με τις δύο πλευρές στο άμεσο μέλλον», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ελπίζει σε μια αναβίωση της διαδικασίας αυτής.

Οι συγκρούσεις αποκλιμακώθηκαν τη Δευτέρα, αφού ο στρατός παραδέχτηκε πως αναγκάστηκε να υποχωρήσει από τις περιοχές που κατέλαβε αρχικά, μετά τη λήξη της εκεχειρίας που είχαν κηρύξει οι Τίγρεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ