Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΦΙΛΙΠΠΙΝΕΣ
Κυβέρνηση: Καταστείλαμε «εξέγερση»

Σφοδρές συγκρούσεις. Η αντιπαράθεση οπαδών του Εστράντα με τις αρχές είχε τέσσερις νεκρούς τις τελευταίες μέρες

Associated Press

Σφοδρές συγκρούσεις. Η αντιπαράθεση οπαδών του Εστράντα με τις αρχές είχε τέσσερις νεκρούς τις τελευταίες μέρες
ΜΑΝΙΛΑ.-

Τουλάχιστον 4 νεκροί -δύο αστυνομικοί και δύο διαδηλωτές- είναι το αποτέλεσμα των συγκρούσεων μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών στις Φιλιππίνες τις τελευταίες δύο ημέρες, καθώς η πολιτική διαμάχη γύρω από τη δίκη του πρώην προέδρου Τζόζεφ Εστράντα έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις. Η κυβέρνηση κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και χιλιάδες αστυνομικοί και στρατιωτικοί εντέλλονται να τηρήσουν την τάξη, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Ασοσιέιτεντ Πρες», κάνοντας συλλήψεις χωρίς να χρειάζεται καν ένταλμα και κρατώντας οποιονδήποτε θεωρούν «ύποπτο», για τρεις ημέρες.

Εκπρόσωπος του στρατού καυχώμενος για τα πεπραγμένα των δυνάμεών του είπε ότι «τσακίσαμε τη ραχοκοκαλιά» των διαδηλώσεων υπέρ του Εστράντα, ωστόσο ομολόγησε ότι μελετάται η επιβολή απαγόρευσης κυκλοφορίας στη διάρκεια της νύχτας.

Οι οπαδοί του υπόδικου για διαφθορά Εστράντα περικύκλωσαν το προεδρικό μέγαρο, όπου βρισκόταν η πάλαι ποτέ αντιπρόεδρος και διάδοχός του Γκλόρια Αρόγιο, βάζοντας φωτιές. Η Αρόγιο μίλησε για «απόπειρα ανατροπής» της.

Τουλάχιστον 12 αστυνομικοί, 25 πολίτες και ένας φωτογράφος τραυματίστηκαν, σύμφωνα με την αστυνομία.

Η Αρόγιο διέταξε τη σύλληψη 11 κορυφαίων στελεχών της αντιπολίτευσης, μεταξύ αυτών και κορυφαίων στελεχών του κόμματος του Εστράντα, διαταγή που εφαρμόστηκε απαρεγκλίτως. «Οι βανδαλισμοί, οι ληστείες, οι τραυματισμοί και οι θάνατοι είναι το έργο αυτών των πολιτικών», δήλωσε η πρόεδρος. Η αντιπολίτευση κατήγγειλε ως επίδειξη αυταρχισμού και πάντως ως «παράνομες» τις συλλήψεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ