Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Αιματηρές συγκρούσεις με τους Βερβέρους

ΤΙΖΙ ΟΥΖΟΥ.-

Σποραδικές συγκρούσεις ανάμεσα σε άνδρες των αλγερινών δυνάμεων ασφαλείας και μελών της εθνότητας των Βερβέρων σημειώνονταν, χτες, στη βορειοανατολική επαρχία της Καμπιλίας. Η κατάσταση στην επαρχία παρέμενε ιδιαίτερα τεταμένη παρά τη, μετά από πολυήμερη σιωπή, παρέμβαση του Αλγερινού Προέδρου Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα.

Η ένταση πυροδοτήθηκε από το θάνατο ενός νεαρού Βερβέρου σε αστυνομικό τμήμα της περιοχής, υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες, στις 18 του Απρίλη. Οι συγκρούσεις γρήγορα έλαβαν μεγάλες διαστάσεις καθώς ξέσπασε η συσσωρευμένη οργή δεκαετιών της εθνότητας των Βερβέρων, οι οποίοι ζητούν την επίσημη αναγνώριση της γλώσσας τους (Ταμαζάιτ) ενώ διαμαρτύρονται για την πολιτική διακρίσεων που ακολουθούν οι αλγερινές ηγεσίες σε βάρος τους, με αποτέλεσμα την ολοένα και εντεινόμενη φτώχεια καθώς και την αύξηση των ποσοστών ανεργίας στην περιοχή της Καμπιλίας, όπου και κατοικούν.

Επίσημες πηγές ανέφεραν ότι οι πολυήμερες συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε 50 νεαρούς Βερβέρους, ενώ δημοσιογραφικές πληροφορίες ανέβαζαν αυτόν τον αριθμό σε 61, μόνο για την πρωτεύουσα της Καμπιλίας, Τίζι Ούζου. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, οι αλγερινές αρχές ασφαλείας χρησιμοποίησαν επανειλημμένως αληθινά πυρά και εκρηκτικές σφαίρες.

Μετά από πολυήμερη σιωπή, τη Δευτέρα το βράδυ, ο Αλγερινός Πρόεδρος Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, σε έκτακτο τηλεοπτικό του διάγγελμα, δεσμεύτηκε για τη δημιουργία ευρείας εξεταστικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει σε βάθος τις αιματηρές συγκρούσεις, και τόνισε ότι σε αυτήν θα συμμετάσχουν και εκπρόσωποι της βερβερικής εθνότητας. Εντούτοις, όπως φαίνεται, ο Αλγερινός Πρόεδρος δεν πέτυχε να εκτονώσει την κατάσταση, ούτε κατεύνασε την οργή των Βερβέρων, που συνεχίζουν τις διαμαρτυρίες τους και θέτουν υπό αμφισβήτηση την αποτελεσματικότητα και τις προθέσεις της αλγερινής ηγεσίας.

Η ένταση στην Καμπιλία οδήγησε σε αποχώρηση του φιλο-βερβερικού κόμματος «Συγκέντρωση για τον Πολιτισμό και τη Δημοκρατία» από τον κυβερνητικό συνασπισμό. Η αποχώρησή του δε θέτει σε κίνδυνο την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά αφήνει κενές τις θέσεις των υπουργείων Δημόσιας Διοίκησης και Μεταφορών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ