Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Το έγκλημα συνεχίζεται

ΑΓΚΥΡΑ-ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ.-

Η 32χρονη Φατμά Χουλιά Τουμγκάν, μέλος της εκτός νόμου οργάνωσης Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο/Κόμμα, ήταν η εικοστή νεκρή της απεργίας πείνας των πολιτικών κρατουμένων εφέτος. Η έγκλειστος στη φυλακή Ουλούντσαλαρ άφησε την τελευταία της πνοή σε νοσοκομείο της Αγκυρας μετά από 187 μέρες απεργίας πείνας, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσαν στη δημοσιότητα τόσο η οργάνωση αλληλεγγύης των συγγενών των κρατουμένων, «Οζγκούρ Ταγιάντ», όσο και η Ενωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (IHD) της Τουρκίας.

Ενώ το θέμα των πολιτικών κρατουμένων και της απεργίας πείνας βρισκόταν στο επίκεντρο των χτεσινών διαδηλώσεων για την Πρωτομαγιά στην Τουρκία, στη χώρα βρίσκονταν για επαφές σχετικά με αυτό ο Ντανιέλ Κον-Μπεντίτ και ο Γιοχάνες Σβόμποντα, ως αντιπρόσωποι του Ευρωκοινοβουλίου. «Κάθε περαιτέρω θάνατος λόγω της απεργίας πείνας αυξάνει την ανησυχία και τη φρίκη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κοινό», αναφέρει δήλωση του Κον-Μπεντίτ, που ηγείται κοινής επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου και της τουρκικής Βουλής.

Το τουρκικό Κοινοβούλιο, προσπαθώντας να κατευνάσει τις ευρωπαϊκές πιέσεις για «διόρθωση της εικόνας» όσον αφορά στο θέμα των φυλακών, πέρασε χτες έναν νόμο που τροποποιεί το άρθρο 116 του «αντιτρομοκρατικού» νόμου, επιτρέποντας στους πολιτικούς κρατουμένους να λαμβάνουν μέρος σε αθλητικές, πολιτιστικές και επιμορφωτικές δραστηριότητες. Η «Οζγκούρ Ταγιάντ» χαρακτηρίζει ανεπαρκή την κίνηση.

250 πολικοί κρατούμενοι και συγγενείς τους, που πραγματοποιούν απεργία πείνας εδώ και μήνες, βρίσκονται στα πρόθυρα του θανάτου, σύμφωνα με γιατρούς, ενώ συνολικά κάπου 800 ακόμη συμμετέχουν στην κινητοποίηση.

Ο Μουράτ Τοκμάκ, κορυφαίο στέλεχος της συνδικαλιστικής ένωσης DISK, απηύθυνε ένα μήνυμα προς τους δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη: «Σας καλώ να χειροκροτήσετε για τρία λεπτά, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβέρνηση που δεν ακούει τις φωνές μας και δε βλέπει τους θανάτους στις φυλακές», είπε. Οι συγκεντρωμένοι ξέσπασαν.

«Δεν είναι μόνο στις φυλακές που οι άνθρωποι είναι παγιδευμένοι και σκλαβωμένοι», είπε μια γυναίκα, μέλος εκτός νόμου πολιτικής οργάνωσης της Τουρκίας, σε δημοσιογράφο του «Ασοσιέιτεντ Πρες». «Δεν υπάρχουν δουλιές. Δεν υπάρχει ελευθερία ούτε έξω από τις φυλακές».

  • Με ψήφισμά του το ΔΣ της Επιτροπής Ειρήνης Λουτρακίου-Περαχώρας τονίζει: «Παρακολουθούμε με σεβασμό και θαυμασμό τον αγώνα των Τούρκων πολιτικών κρατουμένων (...). Οσο πληθαίνουν τα άψυχα κορμιά, τόσο αδυνατίζει η παντοδυναμία του καθεστώτος της Αγκυρας. Η τουρκική κυβέρνηση και οι ανίεροι σύμμαχοί της θα σπάσουν τα μούτρα τους».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ