Τετάρτη 2 Μάη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΓΔΜ
Στην τροχιά νέου κύματος βίας

Από την κηδεία των στρατιωτικών της ΠΓΔΜ

Associated Press

Από την κηδεία των στρατιωτικών της ΠΓΔΜ
ΣΚΟΠΙΑ.-

Οι «ασκοί του Αιόλου» άνοιξαν και πάλι στην ΠΓΔΜ μετά τη φονική επίθεση που εξαπέλυσαν το περασμένο Σάββατο Αλβανοί αυτονομιστές κατά δυνάμεων του στρατού και της αστυνομίας σκοτώνοντας οκτώ άνδρες και τραυματίζοντας άλλους έξι στο μεθοριακό -με το Κοσσυφοπέδιο- χωριό Βέζτσε. Ενα 48ωρο μετά την κηδεία των θυμάτων και την κήρυξη της χώρας σε κατάσταση εθνικού πένθους, σφοδρές ταραχές ξέσπασαν στην πόλη Βίτολα (170 χλμ βορειοδυτικά των Σκοπίων), όπου εκατοντάδες κάτοικοι της πόλης επιτέθηκαν κατά Αλβανών συμπολιτών τους προβαίνοντας, μεταξύ άλλων, και σε λεηλασίες καταστημάτων και μικρών επιχειρήσεων. Τα επεισόδια, που συνεχίζονταν έως χτες το απόγευμα, οπότε ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπόρις Τραϊκόφσκι μετέβη στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τα ανώτατα κλιμάκια αξιωματούχων της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, είχαν ως αποτέλεσμα τον τραυματισμό τεσσάρων ατόμων και τις συλλήψεις άλλων τριών.

Σύμφωνα με τα ξένα πρακτορεία, εκατοντάδες νεαροί άνδρες, οργισμένοι από τη φονική επίθεση του Σαββάτου, επέδραμαν σε περίπου 40 καταστήματα ιδιοκτησίας Αλβανών στην πόλη Μπίτολα. Πολλοί από το πλήθος, λιθοβόλησαν, λεηλάτησαν και πυρπόλησαν μαγαζιά.

Η αστυνομία συνέλαβε έναν ιδιοκτήτη καφενείου που πυροβόλησε και τραυμάτισε στην κοιλιά έναν από τους επιδρομείς, αλλά και δύο από τους ταραξίες. Εκπρόσωπος της αστυνομικής αρχής των Σκοπίων δήλωσε αργότερα πως η έγκαιρη επέμβαση των αστυνομικών στο Μπίτολα απέτρεψε τη διόγκωση των επεισοδίων και ανακοίνωσε τη διενέργεια έρευνας όχι μόνον για τα επεισόδια στη συγκεκριμένη πόλη, αλλά και για τη φονική επίθεση του περασμένου Σαββάτου κατά των δυνάμεων ασφαλείας.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Αντόνιο Μιλοσόφσκι, καταδίκασε τα επεισόδια, εκφράζοντας παράλληλα το φόβο για την επανάληψη τέτοιων ταραχών και σε άλλες περιοχές της ΠΓΔΜ. «Τέτοιες ενέργειες μπορούν μόνον να ωφελήσουν τους τρομοκράτες που επιχειρούν να προβοκάρουν κατάσταση αστάθειας και να προκαλέσουν εμφύλιο πόλεμο», είπε χτες το απόγευμα ο Μιλοσόφσκι, προσθέτοντας ωστόσο πως «η μακεδονική κυβέρνηση κατανοεί τα αισθήματα των κατοίκων στο Μπίτολα, ιδιαίτερα μετά τους τρομερούς θανάτους νεαρών ανθρώπων».

Από την περασμένη Κυριακή έως χτες ίσχυε η απαγόρευση νυχτερινής κυκλοφορίας που επέβαλε η αστυνομία στο Τέτοβο, ενώ σταμάτησαν προσωρινά και οι εκπομπές της κρατικής τηλεόρασης στην αλβανική γλώσσα.

Συναντήσεις Τραϊκόφσκι στην Ουάσιγκτον

Ενα 24ωρο προτού φθάσει στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με την ηγεσία των ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραϊκόφσκι, η κυβέρνηση Μπους καταδίκασε τη φονική επίθεση κατά των δυνάμεων αστυνομίας και ασφαλείας στο μεθοριακό χωριό Βέζτσε της ΠΓΔΜ, προσφέροντας παράλληλα υποσχέσεις για οικονομική, πολιτική και στρατιωτική υποστήριξη... Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Φίλιπ Ρίκερ, επέρριψε άμεσα την ευθύνη για τη φονική επίθεση σε «ένοπλους ντόπιους αλβανούς εξτρεμιστές της Μακεδονίας» προσθέτοντας: «Υποστηρίζουμε πάρα πολύ τα απαραίτητα βήματα που λαμβάνει η Μακεδονία προκειμένου να αποτρέψει τους ένοπλους εξτρεμιστές που επιθυμούν τη διακοπή του διαλόγου και της συνεργασίας μεταξύ των εθνικών ομάδων στη χώρα»...

Πολιτικοί παρατηρητές έσπευσαν να προβλέψουν πως το τελευταίο κύμα βίας στην ΠΓΔΜ θα ενισχύσει το διαπραγματευτικό χαρτί του προέδρου Τραϊκόφσκι κατά τις συναντήσεις που θα είχε αργότερα χτες στην Ουάσιγκτον με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ και σήμερα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Ο Πάουελ συνάντησε χτες τον πρόεδρο Τραϊκόφσκι, εκφράζοντας την «αλληλεγγύη του» για την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των Σκοπίων. Οι εξτρεμιστές, είπε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, προσπαθούν να ανατρέψουν τη δημοκρατική διαδικασία στην ΠΓΔΜ, αλλά «η κυβέρνηση των Σκοπίων μπορεί να υπολογίζει στην αμερικανική οικονομική υποστήριξη». Αναφερόμενος στις ταραχές που ξέσπασαν στην πόλη Μπίτολι, ο Πάουελ δήλωσε: «Υπάρχει μεγάλη ένταση στην περιοχή. Η βία δεν παράγει τίποτε άλλο παρά θύματα και κατεστραμμένα σπίτια»...

Πάντως, την ίδια ώρα που οι Τραϊκόφσκι και Πάουελ χαμογελούσαν στους φακούς των φωτορεπόρτερ, το «Ινστιτούτο ΚΑΤΟ» (λεγόμενη «Δεξαμενή Σκέψης») εξέδιδε ανακοίνωση εκτιμώντας πως το τελευταίο ξέσπασμα βίας στην ΠΓΔΜ δεν αντανακλά παρά «τη χρεοκοπημένη πολιτική των ΗΠΑ στα Βαλκάνια αφότου επενέβησαν στο Κοσσυφοπέδιο οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ