ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 20 Γενάρη 2012
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ
Επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης

Παρέμβαση του Μ. Παπαδόπουλου σε ημερίδα του ΤΕΕ για τους υδρογονάνθρακες

«Είναι επικίνδυνη η πολιτική της κυβέρνησης που δρομολογεί έρευνες εγχώριων κοιτασμάτων, χωρίς ανακήρυξη ΑΟΖ, χωρίς διεθνή οριοθέτηση και κατοχύρωση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας». Αυτό επισήμανε ο Μ. Παπαδόπουλος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Οικονομίας της ΚΕ, κατά το χαιρετισμό του στην ημερίδα που διοργάνωσε χτες το ΤΕΕ με θέμα «Ερευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στην Ελλάδα».

«Αυτό - πρόσθεσε - αποτελεί ολέθρια συνέχεια της απαράδεκτης στάσης προηγούμενων κυβερνήσεων με εμβληματικά παραδείγματα τη Συμφωνία της Μαδρίτης Σημίτη - Ντεμιρέλ και τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι στη δεκαετία του '90, που διευκόλυναν αντικειμενικά την τουρκική αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων. Η επιφανειακή ερμηνεία που εξηγεί αυτήν την ιστορική πορεία, εστιάζοντας στην υποχωρητικότητα ορισμένων αστών πολιτικών στις πιέσεις της Τουρκίας και των ΗΠΑ, συσκοτίζει το βαθύτερο χαρακτήρα της ελληνικής αστικής πολιτικής, που είναι πρόθυμη να διαπραγματευτεί κυριαρχικά δικαιώματα προκειμένου να προωθήσει τα συμφέροντα εγχώριων και ξένων μονοπωλιακών ομίλων».

«Η αστική πολιτική - επισήμανε σε άλλο σημείο ο Μ. Παπαδόπουλος - επιδιώκει τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας των μονοπωλιακών ομίλων και τη βελτίωση της θέσης της Ελλάδας στην ευρωατλαντική ιμπεριαλιστική συμμαχία που έχει πληγεί μετά την εκδήλωση της κρίσης. Προσπαθεί να αξιοποιήσει σ' αυτήν την κατεύθυνση την ανάδειξη της Ελλάδας σε κόμβο μεταφοράς ενέργειας και εμπορευμάτων, καθώς και τη διασφάλιση ενός μεριδίου απ' τη συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων Ελλάδας και Κύπρου για τους εγχώριους ομίλους. Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΝΔ θεωρούν μονόδρομο την αναζήτηση λύσης στο πλαίσιο των δομών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Η δυσμενής μεταβολή της θέσης του ελληνικού καπιταλισμού στη διεθνή ιμπεριαλιστική πυραμίδα ενίσχυσε τη συγκεκριμένη διαπραγματευτική προσέγγιση και αφετέρου αξιοποιήθηκε για ενεργό πρόσδεση της Ελλάδας σε στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ και για την ανάληψη πρωταγωνιστικού ρόλου αμερικανικών και ισραηλινών ομίλων στην εκμετάλλευση εγχώριων κοιτασμάτων, ιδιαίτερα νοτίως της Κρήτης (συνεργασία "Noble"-"Delek"). Αυτή η επιλογή εμπλέκει βαθύτερα την Ελλάδα στο κουβάρι των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων, μιας πιθανής ιμπεριαλιστικής πολεμικής αναμέτρησης».

«Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες για την επανασύσταση του Εθνικού Φορέα Υδρογονανθράκων και την προκήρυξη ερευνών - τόνισε σε άλλο σημείο ο Μ. Παπαδόπουλος - κρύβουν ότι το συγκεκριμένο πλαίσιο οδηγεί στη διανομή του ενεργειακού πλούτου σε μια χούφτα ομίλους που θα κερδίσουν τη μερίδα του λέοντος απ' την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων. Ο συγκεκριμένος εθνικός φορέας όχι μόνο δε θα διεξάγει αυτοδύναμη έρευνα, αλλά δε θα μετέχει καν σε κοινοπραξίες έρευνας και εκμετάλλευσης. Ετσι, δε διασφαλίζονται ούτε τα συνήθη ανταλλάγματα (ενίσχυσης εγχώριας τεχνογνωσίας, απασχόλησης και επιστημονικής έρευνας κ.λπ.) ούτε καν όροι ουσιαστικού ελέγχου της δράσης των ομίλων που θα διεξάγουν την έρευνα».

«Μόνο στο πλαίσιο της κοινωνικής κρατικής ιδιοκτησίας στα συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής, με επιστημονικό κεντρικό σχεδιασμό και εργατικό έλεγχο της οικονομίας - κατέληξε ο ομιλητής - μπορεί να λειτουργήσει ο ενιαίος αποκλειστικά κρατικός φορέας ενέργειας, ο οποίος θα υπηρετεί το σύνολο των λαϊκών αναγκών. Αντίστοιχα, μόνο η λαϊκή - εργατική εξουσία μπορεί να εξασφαλίσει την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων από ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις».

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Ενέργειας, Γ. Μανιάτης, ανακοίνωσε πως στις 2 Μάρτη θα κατατεθούν οι προσφορές για τις σεισμικές έρευνες σε Ιόνιο και Κρήτη, ενώ για τις έρευνες σε Πατραϊκό Κόλπο, Κατάκολο και Γιάννενα οι προσφορές αναμένονται στις 2 Ιούλη. Ανέφερε ότι οι ενδείξεις από την αγορά μέχρι στιγμής είναι θετικές. Ανακοίνωσε ακόμη ότι το γαλλικό ινστιτούτο BEICIP, που ήταν ο τεχνικός σύμβουλος της κυπριακής κυβέρνησης, έχει αναλάβει σύμβουλος και της Ελλάδας και ότι στελέχη του έχουν εγκατασταθεί από την προηγούμενη βδομάδα στο υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και συνεργάζονται με στελέχη του υπουργείου για την επικαιροποίηση των φακέλων των τριών «οικοπέδων» που έχουν προκηρυχθεί. Μίλησε για «τρίγωνο Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ», ενώ ανακοίνωσε ότι την επόμενη βδομάδα αναμένεται η υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος για την ίδρυση του φορέα εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

ΚΑΤΩΤΑΤΟΣ ΜΙΣΘΟΣ - ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ
Στον Καιάδα για την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων

Στην αντιλαϊκή συγχορδία και οι τραπεζίτες. Κλιμάκωση με «έκθεση» από την τράπεζα «Αλφα»

Η σφοδρή κλιμάκωση της επίθεσης απέναντι στους εργάτες, η κατάργηση του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων προαναγέλλεται μέσα από το βδομαδιάτικο δελτίο της «Αλφα Μπανκ». Στόχος η ενίσχυση της «ανταγωνιστικότητας» των μονοπωλίων για την επάνοδό τους σε συνθήκες εντατικής κερδοφορίας, στη διαδικασία δηλαδή που αναγκαστικά και αναπότρεπτα έρχεται να διαμορφώσει συνθήκες μαζικής εξαθλίωσης για το λαό.

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας (τραπεζίτες, βιομήχανοι κ.ά.) συντάσσονται και στις επιμέρους αντιλαϊκές επεξεργασίες τους, όπως αυτές προκύπτουν από την ενιαία στρατηγική σφοδρής αντιλαϊκής κλιμάκωσης.

Σε αυτό το πλαίσιο η έκθεση της «Αλφα Μπανκ» έρχεται να διασαφηνίσει τους στόχους τους, με έμφαση στα παρακάτω :

  • Η «ύπαρξη νομοθετημένου κατώτατου μισθού, που έχει προσδιορισθεί με την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για τους εργαζόμενους όλης της χώρας(...) αποτελεί πράγματι σοβαρό εμπόδιο στη λειτουργία της επίσημης αγοράς εργασίας στη χώρα». Στην ίδια ακριβώς ρότα με τους ιμπεριαλιστικούς Οργανισμούς (ΕΕ-ΔΝΤ), βάζουν στο στόχο ακόμη και την ισχύουσα σύμβαση εργασίας, έρχονται να ζητήσουν και τα ρέστα, ισχυριζόμενοι ότι το επίπεδο των μισθών έχει ανέβει σε σχέση με αυτό του έτους 2009 !
  • Βάζοντας και το γενικότερο ζήτημα της πλουτοκρατίας, αυτό που οι ίδιοι αποκαλούν «εργατικό κόστος», σημειώνουν : Ο «ισχύων κατώτατος μισθός, λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος των ασφαλιστικών και άλλων εισφορών, είναι εξαιρετικά υψηλός για μια οικονομία σε κρίση, όπως η ελληνική»...
  • Επικαλούνται και τις συνθήκες εξαθλίωσης που οι μεγαλοεπιχειρηματίες ήδη έχουν επιβάλλει στην πράξη. Συγκεκριμένα ότι «έχει χαθεί πλέον η σύνδεση μεταξύ νομοθετικά προσδιορισμένου κατώτατου ημερομισθίου και πραγματικής αμοιβής στην αγορά».
  • «Λίγο πολύ κοινά ή δεδομένα για όλες τις χώρες» είναι το κόστος των πρώτων υλών, μηχανολογικού εξοπλισμού κ.λπ. Ετσι ,το μόνο που έχουν να βάλουν στην πρέσα, και προκειμένου να αποσπάσουν πόντους ανταγωνιστικότητας, είναι οι μισθοί, τα μεροκάματα και οι ασφαλιστικές εισφορές της εργοδοσίας.
  • Συνδέουν το ύψος του μισθού με τη λεγόμενη «παραγωγικότητα της εργασίας», το αποκαλούμενο «κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος». Φέρνουν το παράδειγμα της Γερμανίας, όπου οι «μισθοί προσδιορίζονται κατά κύριο λόγο από την παραγωγικότητα στο πλαίσιο αποτελεσματικής συνεννόησης των κοινωνικών εταίρων». Προφανέστατος στόχος τους είναι να σύρουν τους εργάτες στους λεγόμενους «κοινωνικούς διαλόγους» που στήνει το μαύρο μέτωπο συγκυβέρνησης-τρόικας-πλουτοκρατίας.
  • Εκ προοιμίου δείχνουν να γνωρίζουν και τα αποτελέσματα του «διαλόγου». Σημειώνουν τη «σημαντική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, με βάση το σχετικό κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος, κατά περίπου 9% στη διετία 2010-2011». Για το 2012 βλέπουν να πετυχαίνουν περαιτέρω «βελτίωση ανταγωνιστικότητας» κατά 5%, συνολικά δηλαδή 14% στην τριετία.
ΝΕΕΣ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΤΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ
Μεγάλη υποχώρηση το Νοέμβρη

Σε κρίση βρίσκεται η συντριπτική πλειοψηφία των βιομηχανικών κλάδων, παρά την άνοδο που εμφανίζουν ορισμένοι στατιστικοί δείκτες. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ, ο κύκλος εργασιών και οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία το Νοέμβρη του 2011, σε μέσα επίπεδα δωδεκάμηνης περιόδου, εμφανίζουν θετικό πρόσημο, ενώ σε ετήσια βάση εμφανίζουν υποχώρηση. Αλλά και οι θετικές ενδείξεις που εμφανίζονται σε μέσα επίπεδα, οφείλονται στη δυναμική δύο μόλις κλάδων, της παραγωγής πετρελαιοειδών και βασικών μετάλλων, οι οποίοι όμως εμφανίζουν μεγάλο συντελεστή στάθμισης, η οποία στο εξωτερικό εμπόριο αγγίζει το 50%.

Ο δείκτης κύκλου εργασιών το Νοέμβρη του 2011 σε σχέση με το Νοέμβρη του 2010, εμφανίζει μείωση 0,9%, έναντι αύξησης 10,1% που είχε παρουσιάσει την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε μέσα επίπεδα ο κύκλος εργασιών εμφανίζει αύξηση 7,8%, έναντι αύξησης 5,4% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή δωδεκάμηνη περίοδο.

Οι νέες παραγγελίες στη βιομηχανία, το Νοέμβρη του 2011, σε σχέση με το Νοέμβρη του 2010, εμφανίζουν μεγάλη μείωση 10,5%, έναντι αύξησης 6,2% που είχε σημειωθεί την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Σε μέσα επίπεδα ο σχετικός δείκτης εμφανίζει αύξηση 1,1%, έναντι αύξησης 3,7% που είχε σημειωθεί κατά τη σύγκριση των αντίστοιχων προηγούμενων δωδεκάμηνων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ