ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Δεκέμβρη 2009
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Αμερικανικές βάσεις σε Κεντρική Ευρώπη και Βαλκάνια

Από τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Βουλγαρίας - ΗΠΑ στο Νόβο Σέλο της πρώην σοσιαλιστικής χώρας
Από τις πρόσφατες κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Βουλγαρίας - ΗΠΑ στο Νόβο Σέλο της πρώην σοσιαλιστικής χώρας
Η απόφαση του Αμερικανού Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα να διακόψει - έστω και προσωρινά - τα σχέδια εγκατάστασης της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» στην Τσεχία και την Πολωνία ήταν ένας τακτικός ελιγμός, και λόγω των αντιδράσεων που αναπτύχθηκαν σε αυτές τις χώρες, και λόγω της ενδοϊμπεριαλιστικής «κόντρας» με τη Ρωσία. Ωστόσο, δεν άργησε να φανεί ότι τα σχέδια των Αμερικάνων ιμπεριαλιστών δε ματαιώνονται. Ετσι, σε εξέλιξη βρίσκεται η προετοιμασία εγκατάστασης αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων σε Βουλγαρία και Ρουμανία.

Επίσης δεν είναι τυχαία η πρόσφατη υπογραφή Συμφωνίας για το Καθεστώς των Δυνάμεων, γνωστής ως SOFA, ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Πολωνία, η οποία ουσιαστικά ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη αμερικανικών στρατευμάτων σε πολωνικό έδαφος. Σύμφωνα με τη συγκεκριμένη συμφωνία, οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ...λειτουργήσουν τους πυραύλους «Πάτριοτ» - ενός συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας εδάφους αέρος μεγάλου και μεσαίου ύψους - που αναμένεται να ενταχθούν στο εθνικό σύστημα ασφαλείας της χώρας. Οι πρώτοι Αμερικανοί στρατιώτες αναμένεται να καταφτάσουν στην Πολωνία στα τέλη του Μάρτη 2010. Σημειώνεται πως η απόκτηση πυραύλων «Πάτριοτ» αποτελούσε προϋπόθεση της αστικής κυβέρνησης της Πολωνίας για να δεχθεί την εγκατάσταση της λεγόμενης «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στο έδαφός της.

Ιμπεριαλιστικές «υποσχέσεις» για προάσπιση της ασφάλειας...

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβρη, ο Ομπάμα είχε ανακοινώσει τη διακοπή της «ασπίδας» με τη συγκεκριμένη μορφή, υποστηρίζοντας, ωστόσο, πως βασική του επιδίωξη είναι η προάσπιση «της εθνικής ασφάλειας» τόσο των ΗΠΑ, όσο και των συμμάχων τους. Στη θέση της θα δημιουργηθεί κάτι «νέο», «πιο ευέλικτο» και «αποτελεσματικό», που θα «ανταποκρίνεται καλύτερα στις απειλές που αντιμετωπίζουμε και που θα χρησιμοποιεί την τεχνολογία που θα είναι οικονομικά προσιτή, αλλά και αποδεδειγμένη», είπε. Υποστήριξε, επίσης, πως έχει αξιολογηθεί παραπέρα η πυραυλική ικανότητα του Ιράν και σύμφωνα με τις μελέτες των ειδικών θεωρείται πιο πιθανή μια ιρανική απειλή με πυραύλους μικρού και μεσαίου βεληνεκούς... Εσπευσε, ωστόσο, να τονίσει πως η προσέγγιση αυτή «είναι συνεπής με τις ΝΑΤΟικές αντιπυραυλικές προσπάθειες», ενώ σημείωσε πως οι σχέσεις με την Πολωνία και την Τσεχία παραμένουν «στενές», επιχειρώντας να καθησυχάσει τις όποιες ανησυχίες της κυρίαρχης τάξης.

Η προσωρινή διακοπή και μετατροπή των σχεδίων για την «ασπίδα» «δυσαρέστησε» τις κυρίαρχες δυνάμεις σε Πολωνία και Τσεχία. Ο Τσέχος πρώην πρωθυπουργός Μίρεκ Τοπολάνεκ υποστήριξε πως «οι Αμερικάνοι δεν ενδιαφέρονται πλέον για τη χώρα αυτή, όπως παλαιότερα. Αυτά είναι άσχημα νέα για την Τσεχία». Στην Πολωνία, ο πρωθυπουργός Ντόναλτ Τασκ εξέφρασε την ελπίδα η χώρα του να παίξει καθοριστικό ρόλο στη νέα «αναθεωρημένη ασπίδα».

Ομως, «χαροποίησε» τη Ρωσία που έβλεπε την «ασπίδα» ως απειλή για τα συμφέροντά της. Η Ρωσία επανειλημμένα είχε υποστηρίξει πως με την «ασπίδα» θα αλλάξουν οι γεωπολιτικές ισορροπίες και είχε προειδοποιήσει με αντίμετρα.

Τι, όμως, θα αντικαταστήσει την προηγούμενη «ασπίδα»; Σύμφωνα με όσες πληροφορίες υπάρχουν, σε πρώτη φάση οι ΗΠΑ θα αναπτύξουν μέχρι το 2020 πολεμικά πλοία τύπου «Aegis» εξοπλισμένα με πυραύλους ανάσχεσης SM-3 για να ...υπερασπιστούν τους Ευρωπαίους συμμάχους και τις αμερικανικές δυνάμεις στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Θάλασσα ή ακόμα και στα Βαλκάνια.

Ωστόσο, η αντικατάσταση των πυραύλων «GBI» με πυραύλους «SM-3» - που αποτελούν μέρος του συστήματος «Aegis» - χρησιμοποιούνται στα καταδρομικά και τα αντιτορπιλικά και βρίσκουν τους στόχους πολύ πιο αποτελεσματικά, παρόλο που έχουν μικρότερο βεληνεκές. Η Ρωσία όμως - εκτός φυσικά αν έχει δεχθεί συγκεκριμένα ανταλλάγματα - θα έπρεπε ίσως να ανησυχεί περισσότερο με τη νέα αυτή μορφή της «ασπίδας», καθώς οι πύραυλοι που θα αντικατασταθούν θα βρίσκονται σε αμερικανικά πλοία και θα μπορούν να πλησιάσουν σε πιο κοντινή απόσταση τα ρωσικά σύνορα.

Ολέθριες συνέπειες για τους λαούς

Πάντως, σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες ...υποδοχής των Αμερικανών στρατιωτών σε Βουλγαρία και σε Ρουμανία. Το Πεντάγωνο, μάλιστα, σχεδιάζει να ξοδέψει πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια, ώστε να οικοδομήσει νέες στρατιωτικές βάσεις (με τις ανάλογες «απαραίτητες» εγκαταστάσεις) σ' αυτές τις δύο χώρες, ενώ ήδη έχουν διεξαχθεί κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με Αμερικανούς στρατιώτες, τόσο στη Ρουμανία, όσο και τη Βουλγαρία. Οι ασκήσεις αυτές ξεκίνησαν στα τέλη του Ιούνη και ολοκληρώθηκαν στα τέλη του Οκτώβρη. Τα σχέδια προβλέπουν πως στη Ρουμανία θα ...φιλοξενηθούν 1.700 Αμερικανοί στρατιώτες, ενώ στη Βουλγαρία 2.500. Η κατασκευή της στρατιωτικής βάσης στο λιμάνι της Μαύρης Θάλασσας της Κονστάντσα στη Ρουμανία αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο στις αρχές του Γενάρη, ενώ η βάση στη Βουλγαρία θα λειτουργήσει το 2011 ή το 2012. Η εγκατάσταση Αμερικανών στρατιωτών στις πρώην σοσιαλιστικές αυτές χώρες αποτελεί σχέδιο που είχε ξεκινήσει στις αρχές της θητείας της η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους, με το οποίο προβλεπόταν να μεταφερθούν όλοι οι Αμερικανοί στρατιώτες από τη Γερμανία προς Ανατολάς.

Πάντως, το μόνο σίγουρο είναι πως αυτές τις αρνητικότατες για τους λαούς εξελίξεις, μόνον οι ίδιοι οι λαοί μπορεί να αντιστρέψουν με συνεπή αντιιμπεριαλιστικό αγώνα, αγώνα που θα αμφισβητεί τη στρατηγική του κεφαλαίου σε κάθε χώρα.


Κλωντίν ΧΕΣΠΕΡ


Στα γρανάζια του ιμπεριαλισμού

Σημαντικά γεγονότα στο τρίγωνο Αθήνα, Αγκυρα, Λευκωσία έρχονται να προστεθούν στην οικονομική κρίση που παίρνει κοινωνική καθεστωτική διάσταση. Η απουσία δημοσιότητάς τους πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο δυσμενών εξελίξεων για την Ελλάδα. Η αρχή τους βρίσκεται λίγο χρόνο πριν.

  • Το 2005 στο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης υπήρξε η απόφαση σειράς υποχρεώσεων που έπρεπε να εφαρμόσει η Τουρκία προκειμένου να αξιολογηθεί για την προσαρμογή της στην Κοινότητα. Χαρακτηριστικές ήταν η επαναλειτουργία της Χάλκης, το Πατριαρχείο, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η καλή γειτονία με την Ελλάδα εξαιτίας των εναέριων πολεμικών παραβιάσεων, η δραστηριότητα στη Θράκη κλπ. Αυτή η απόφαση σε συνδυασμό με το Πρωτόκολλο ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που προβλέπει την υποχρέωση αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, αποτέλεσε κι αποτελεί διπλωματικό στήριγμα της Ελλάδας. Η εξέλιξη των γεγονότων δείχνει την τωρινή ελληνική κυβέρνηση να μην το χρησιμοποιεί.
  • Λίγες μέρες πριν, στις 7-12-09, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που εξέτασε την πορεία προσαρμογής της Τουρκίας σύμφωνα με τις προγενέστερες υποχρεώσεις της, η ελληνική και κυπριακή πλευρά απέφυγαν να ζητήσουν την καταδίκη της Τουρκίας για την άρνησή της να εκπληρώσει αυτές τις υποχρεώσεις (άνοιγμα τουρκικών λιμανιών κι αεροδρομίων στα κυπριακά πλοία κι αεροπλάνα, συνέχιση των πολεμικών παραβιάσεων του ελληνικού εναέριου χώρου, αρνητική λειτουργία στην ελληνική Θράκη, Σχολή Χάλκης, Πατριαρχείο, ανθρώπινα δικαιώματα κ.λ.π.). Η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ απέφυγε οποιαδήποτε καταδικαστική απόφαση αφήνοντας το όλο ζήτημα σε μια αφηρημένη μελλοντική απόφαση αγνώστου διάρκειας και περιεχομένου. Ας σημειωθεί ότι η γνωμοδότηση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών αποτελεί την εισηγητική έκθεση προς το επικείμενο Συμβούλιο Κορυφής που θα συνέλθει εντός του Δεκεμβρίου για να επικυρώσει απόφαση για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με βάση ακριβώς αυτή την εισηγητική έκθεση. Γίνεται αντιληπτό ποια θα είναι η επικύρωση...
  • Μια ερώτηση πλανάται: Γιατί η ελληνική πλευρά του υπουργείου Εξωτερικών απέφυγε να χρησιμοποιήσει την απόφαση του Συμβουλίου Κορυφής του 2005 που επικυρώθηκε με νέα απόφαση το 2007 και που όριζε συγκεκριμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας για την ενταξιακή της αξιολόγηση; Προς τι η άρνησή της αυτή που πρακτικά απεμπολεί ένα διπλωματικό δικαίωμα και δείχνει να γυρίζει το ζήτημα από την αρχή ως μη γινόμενο; Αν κι οι ερωτήσεις αυτές αποτελούν για την ώρα ζητούμενο, ωστόσο βγαίνουν μείζονος σημασίας συμπερασματικές διαπιστώσεις από τη γκρίζα τρέχουσα πραγματικότητα της οξυμένης ελληνικής καπιταλιστικής κρίσης, των εξωτερικών πιέσεων που δέχεται και της προσπάθειας της ελληνικής αστικής τάξης να βγει αλώβητη.
  • Η τρέχουσα διεθνής καπιταλιστική κρίση αποκάλυψε εκτός όλων των άλλων μια συγκροτημένη κάστα κεφαλαιοκρατών να πρωτοστατεί έναντι πάντων. Είναι η μαύρη διεθνής των τοκογλύφων. Είναι μια διεθνής κάστα του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου που ασελγεί πάνω σε έθνη και λαούς. Στη διάθεση αυτή της κάστας έθεσε όμηρο την Ελλάδα και το λαό της η ελληνική αστική τάξη, η τάξη της βούτας και της αρπαχτής. Αυτή παραδίνει το έθνος των Ελλήνων ως καταχρεωμένο επαίτη στη διεθνή των τοκογλύφων. Εχοντας υπόψη ότι το χρηματιστικό κεφάλαιο συμπλέκεται με την εξωτερική πολιτική για επεκτατικές ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, κατανοούνται οι ανάλογες πιέσεις στην εξωτερική πολιτική της Ελλάδας. Το δίλημμα που απομένει είναι κατά πόσο η ελληνική εξωτερική πολιτική θα μπει στο τοκογλυφικό Προκρούστη για να ακρωτηριάσει την καταχρεωμένη και προδομένη Ελλάδα από την αστική της τάξη.

Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ