ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 20 Φλεβάρη 1997
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Απαισιόδοξες οι προβλέψεις και για φέτος

Για νέες ρυθμίσεις των δανείων τους πιέζουν οι μεγαλοξενοδόχοι

Μειωμένες κατά 12% ήταν πέρσι οι διανυκτερεύσεις στα ξενοδοχεία της χώρας, ενώ και η φετινή χρονιά θα είναι το ίδιο άσχημη για τον τουρισμό, σύμφωνα με εκτιμήσεις της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) που παρουσιάστηκαν χτες. Ωστόσο, μακριά και πέραν της πραγματικότητας και τις αληθινές διαστάσεις του προβλήματος, οι ξενοδόχοι υποστήριξαν ότι ο τουρισμός θα ανακάμψει αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε βελτίωση της συγκοινωνιακής και τουριστικής υποδομής και διαφήμισης και οι τράπεζες σε ευνοϊκές προς αυτούς ρυθμίσεις των ληξιπρόθεσμων οφειλών ξενοδοχειακών δανείων. Αγνοούν δηλαδή πλήρως δύο σημαντικούς παράγοντες που λειτουργούν ανασχετικά στην οποιαδήποτε ανάκαμψη. Πρώτον, τις επιπτώσεις από τη συνεχιζόμενη πολιτική λιτότητας τόσο στη χώρα μας, όσο και στην υπόλοιπη Ευρώπη. Δεύτερον, την τεράστια ζημιά που επιφέρουν στον τουρισμό οι μεγάλοι τουρ οπερέιτορς, που χρόνο με το χρόνο πιέζουν με εκβιαστικό τρόπο προς τα κάτω τα πακέτα των διακοπών και μαζί μ' αυτά και την ποιότητα των τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας. Αντ' αυτών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Β. Πλεύρης, έπλεξε το εγκώμιο στους ταξιδιωτικούς πράκτορες και επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση γιατί δεν επέστρεψε σ' αυτούς... το "σπατόσημο".

Σχετικά με την τουριστική κίνηση το 1997, εκτιμάται ότι μερικές από τις σημαντικότερες τουριστικές αγορές, όπως της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Γαλλίας εμφανίζονται και πάλι καθηλωμένες. Οι αυξητικές τάσεις που παρατηρούνται στις αγορές των ανατολικών χωρών και της Αγγλίας δεν έχουν τη δυνατότητα αναπλήρωσης των οικονομικών ωφελειών και, συνεπώς, αναμένεται για μια ακόμα χρονιά να υπάρξει υστέρηση στις συναλλαγματικές εισροές, οι οποίες, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, ήταν το 1996 μειωμένες κατά 12% σε σχέση με το 1995.

Στο μεταξύ, αντιπροσωπεία της ΠΟΞ θα έχει σήμερα συνάντηση με το διοικητή της Εθνικής Τράπεζας και πρόεδρο της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών, Θ. Καρατζά, με θέμα τη ρύθμιση των χρεών των ξενοδόχων, τα οποία στο τέλος του 1996 ανήλθαν στα 317 δισ. δρχ. από τα οποία 70 - 80 δισ. δρχ. αποτελούν ληξιπρόθεσμες οφειλές.

ΚΚΕ
Ληστρική η τακτική των τραπεζών

Επίκαιρη Ερώτηση του Κόμματος στη Βουλή

Η τεράστια διαφορά μεταξύ των τραπεζικών επιτοκίων καταθέσεων και χορηγήσεων, την οποία καρπώνονται εξ ολοκλήρου οι τραπεζίτες σε βάρος των δανειοδοτούμενων επιχειρήσεων και καταναλωτών, ήταν το αντικείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε στη Βουλή, απευθυνόμενη προς τους υπουργούς Εθνικής Οικονομίας, Γ. Παπαντωνίου και Ανάπτυξης, Β. Παπανδρέου, η βουλευτής του ΚΚΕ Μ. Μπόσκου.Το πλήρες κείμενο έχει ως εξής:

"Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται και εντείνεται η τοκογλυφική δραστηριότητα των τραπεζών, οι οποίες από τη μια πλευρά μειώνουν διαρκώς τα επιτόκια καταθέσεων και από την άλλη διατηρούν υψηλά τα επιτόκια χορηγήσεων (είτε πρόκειται για επιχειρηματικά ή καταναλωτικά δάνεια, είτε για πιστωτικές κάρτες). Αυτή η ληστρική δραστηριότητα των τραπεζών που στρέφεται κατά κύριο λόγο ενάντια στα λαϊκά εισοδήματα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από τους ανατοκισμούς των οφειλών.

Οι εξελίξεις αυτές, που συμβαίνουν όταν ο πληθωρισμός - σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζει η ίδια η κυβέρνηση - μειώνεται, έχουν σαν αποτέλεσμα την πρωτοφανή συσσώρευση των υπερκερδών των τραπεζών. Η συνολική εξάρτηση της κερδοφορίας των τραπεζών από τόκους και προμήθειες που τεκμηριώνει την κερδοσκοπική συμπεριφορά τους, οξύνει ιδιαίτερα το ήδη υπάρχον χρηματοδοτικό πρόβλημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αλλά έχει αρνητικές επιπτώσεις στο γενικότερο πρόβλημα των επενδύσεων.

Ερωτώνται οι κ.κ. υπουργοί ποια είναι τα μέτρα που πρόκειται να πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε να διαμορφωθεί και να υλοποιηθεί μια πιστωτική πολιτική που θα αντιμετωπίζει την τοκογλυφική συμπεριφορά των τραπεζών, οι χορηγήσεις θα διαφοροποιούνται ανάλογα με το ρόλο του κάθε κλάδου, η τραπεζική δραστηριότητα θα εξυπηρετεί και τις ανάγκες μιας κοινωνικής πολιτικής, ενώ θα εξασφαλίζεται πραγματική απόδοση στις καταθέσεις ταμιευτηρίου".

ΕΜΠΟΡΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Πήραν "δωράκι" 20 δισ. χωρίς να... απεργήσουν!

Πάνω από 20 δισ. δραχμές οι απώλειες κρατικών εσόδων από αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές προς όφελος των εμποροβιομηχάνων, έναντι απωλειών περίπου 10 δισ. από τις αλλαγές προς όφελος των εργαζομένων

Ενα μικρό "δωράκι", που θα στοιχίσει στον κρατικό προϋπολογισμό του 1997 τουλάχιστον 20 δισ. δραχμές, έκανε πρόσφατα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ σε μια μικρή ομάδα εμποροβιομηχάνων, με το νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών. Συγκεκριμένα, τις ημέρες που απεργούσαν καθηγητές, δάσκαλοι, δημόσιοι υπάλληλοι, ναυτεργάτες και άλλες κατηγορίες εργαζομένων, τις μέρες που οι αγρότες ήταν στους δρόμους διεκδικώντας προστασία του εισοδήματός τους και η κυβέρνηση απαντούσε πως "δεν αντέχει η οικονομία", τις ίδιες εκείνες μέρες, έγιναν και αρκετές αλλαγές στο νομοσχέδιο για την κατάργηση των φοροαπαλλαγών που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή. Μερικές από αυτές τις αλλαγές έγιναν γνωστές και μερικές όχι.

Για παράδειγμα, υπήρξαν αλλαγές στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου, όπως κάποιες βελτιώσεις που έγιναν για τις φοροαπαλλαγές των ναυτεργατών ή στο επίδομα των πολυτέκνων κλπ. Ολες αυτές όμως οι αλλαγές, είναι γνωστές και μερικές από αυτές έγιναν είτε κάτω από το βάρος των απεργιακών κινητοποιήσεων (περίπτωση ναυτεργατών κλπ) είτε κάτω από το βάρος του πολιτικού κόστους και της "αναταραχής" που προκάλεσαν στο κυβερνών κόμμα (όπως η περίπτωση με την τροπολογία για τις πολύτεκνες μητέρες).

Υπήρξαν όμως και ορισμένες αλλαγές στο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές, που έγιναν από την κυβέρνηση (στη ζούλα) και τελικά ψηφίστηκαν χωρίς να γίνει πολύ φασαρία... Μια από αυτές, είναι και η αλλαγή - που έγινε σε σχέση με το αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές - η οποία αφορούσε τους εμποροβιομήχανους Βόρειας Ελλάδας. Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί, ότι η συγκεκριμένη αλλαγή έγινε εντελώς αθόρυβα, στο παρασκήνιο. Ετσι, χωρίς να χρειαστεί να... απεργήσουν οι βιομήχανοι της Βόρειας Ελλάδας, κατάφεραν να πείσουν την κυβέρνηση Σημίτη, ότι η οικονομία αντέχει μια απώλεια εσόδων περίπου 20 δισ. δραχμών για τη διατήρηση και διεύρυνση κάποιων φοροαπαλλαγών που επρόκειτο να καταργηθούν.

Ολα τα παραπάνω, δε θα είχαν ενδιαφέρον, αν... Αν η κυβέρνηση του "νέου" ΠΑΣΟΚ και του "εκσυγχρονιστή" πρωθυπουργού Κ. Σημίτη, δεν επέμενε να απορρίπτει δογματικά τα αιτήματα διαφόρων κατηγοριών εργαζομένων για ουσιαστικές αυξήσεις των αποδοχών τους, με το επιχείρημα ότι "δεν αντέχει η οικονομία", ενώ την ίδια στιγμή παραμένει απλόχερη απέναντι σε μικρές κατηγορίες μεγαλοεπιχειρηματιών.

Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν οι παρακάτω εκτιμήσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που αποτίμησε το ετήσιο κόστος των αλλαγών οι οποίες έγιναν στο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές.Σύμφωνα λοιπόν, με τις εκτιμήσεις αυτές:

  • η απώλεια εσόδων από τις αλλαγές που έγιναν στο αρχικό κείμενο του νομοσχεδίου για τις φοροαπαλλαγές και αφορούσαν διάφορες κατηγορίες μερικών δεκάδων χιλιάδων φορολογουμένων που βγήκαν στους δρόμους (ναυτεργάτες, διπλωματικοί υπάλληλοι, πολύτεκνες μητέρες κλπ), υπολογίζονται σε λιγότερο από 10 δισ. δραχμές.
  • η απώλεια που θα έχει φέτος ο κρατικός προϋπολογισμός από την αλλαγή που έκανε η κυβέρνηση στο νομοσχέδιο για τις φοροαπαλλαγές και αφορούσε μόνο μερικές δεκάδες εμποροβιομήχανους της Βόρειας Ελλάδας, αναμένεται να ξεπεράσει τα 20 δισ. δραχμές.
ΛΑΪΚΗ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗ
Ανεπαίσθητη αύξηση

Ανεπαίσθητα αυξημένη εμφανίζεται η λαϊκή κατανάλωση στο εντεκάμηνο Γενάρη - Νοέμβρη 1996 συγκριτικά με το αντίστοιχο διάστημα του 1995. Η παραπάνω εξέλιξη, ωστόσο, που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας Ελλάδος (ΕΣΥΕ), σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να δημιουργήσει περιθώρια για θετικά συμπεράσματα, αφού τα στοιχεία, μόνο του περασμένου Νοέμβρη, δείχνουν ότι ο τζίρος άρχισε ξανά να παίρνει την κατιούσα. Συγκεκριμένα, το Νοέμβρη του 1996 ο τζίρος σημείωσε πτώση κατά 2% συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 1995.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, η αύξηση κατά 1,3% του τζίρου στο σύνολο της χώρας κατά το περσινό εντεκάμηνο οφείλεται στην αύξηση που σημείωσαν οι δείκτες επίπλων και οικιακού εξοπλισμού (6%) και λοιπών ειδών (3,4%), ενώ μείωση κατά 1% σημείωσε ο δείκτης διατροφής και κατά 3,2% ο δείκτης ένδυσης - υπόδησης.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία: Στην περιοχή πρωτεύουσας η λαϊκή κατανάλωση παρουσίασε στο παραπάνω διάστημα στασιμότητα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 1995. Στην υπόλοιπη χώρα ο τζίρος εμφάνισε αύξηση 2,4%.

Πάνω - κάτω βενζίνη πετρέλαιο

"Τσιμπημένες" θα είναι οι τιμές των βενζινών από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη, ενώ μειώνονται οι τιμές του πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε η Δημόσια Επιχείρηση Πετρελαίου (ΔΕΠ) οι τιμές των βενζινών αυξάνονται κατά 0,40 δρχ. το λίτρο, ενώ του πετρελαίου κίνησης μειώνονται κατά 1,0 δρχ., του θέρμανσης κατά 0,80 δρχ. το λίτρο και η ενδεικτική τιμή λιανικής πώλησής του διαμορφώνεται στις 98,80 δρχ. το λίτρο περίπου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ