ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΤΡΑΠΕΖΙΚΗ ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΣΤΗΝ ΕΕ
Επιτάχυνση συγκέντρωσης του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου

Η συμφωνία για τη λεγόμενη τραπεζική ενοποίηση, που ελήφθη στο πλαίσιο του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομίας της ΕΕ (ECOFIN) την περασμένη εβδομάδα, διαμορφώνει με ταχύτατους ρυθμούς σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης τους όρους για την ενίσχυση της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου και προαναγγέλλει νέα σφοδρά πλήγματα για τους λαούς. Η συμφωνία για τη διαμόρφωση του ενιαίου τραπεζικού χώρου στην ΕΕ αφορά κατ' αρχήν το μηχανισμό διάσωσης χρεοκοπημένων τραπεζών και προβλέπει κατ' αρχήν τη χρήση «ίδιων πόρων» της κάθε τράπεζας, στη συνέχεια την προσφυγή σε εθνικά κονδύλια και μόνο όταν αυτά δεν επαρκούν την καταφυγή σε δανεισμό υπό όρους από το σημερινό Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM).

Η συμφωνία προβλέπει επίσης τη δημιουργία ενός «Ενιαίου Μηχανισμού Εξυγίανσης» (Single Resolution Mechanism - SRM), μέσω της μεταφοράς εθνικών κονδυλίων για μία δεκαετία και τη δημιουργία κεφαλαίου συνολικού ύψους 55 δισ. ευρώ, από τα οποία θα καλύπτεται τότε το κόστος για τη διάσωση των τραπεζών. Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε το ECOFIN, ο υπό σχηματισμόν Ενιαίος Μηχανισμός Εξυγίανσης αποτελεί βασικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης, με τη δημιουργία της οποίας θα εξαλειφθεί ο κατακερματισμός των χρηματοπιστωτικών αγορών και θα λυθεί ο δεσμός μεταξύ δημόσιου και τραπεζικού χρέους. Σε αυτόν θα συμμετέχουν οι χώρες της Ευρωζώνης, καθώς και όσες άλλες χώρες της ΕΕ εκτός Ευρωζώνης δεχτούν να συμμετάσχουν μέσω ειδικών συμφωνιών.

Ολα τα παραπάνω προβλήθηκαν από ντόπια και ξένα ειδησεογραφικά μέσα ενημέρωσης ως μία ακόμη περίπτωση όπου η γερμανική πλευρά κατάφερε να επιβάλει τα συμφέροντά της σε επίπεδο διαπραγματεύσεων, έναντι άλλων ισχυρών δυνάμεων εντός της ΕΕ, που επιθυμούσαν περισσότερο «δραστικά» και «αλληλέγγυα» μέτρα για τη διάσωση των τραπεζικών ιδρυμάτων. Πάντως, για τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας η απόφαση για τη δημιουργία του μηχανισμού εξυγίανσης αποτελεί ταυτόχρονα απόφαση δημιουργίας «του τελευταίου νομικού πυλώνα για την Τραπεζική Ενωση», σημειώνοντας ότι μία γρήγορη έγκριση αυτής της συμφωνίας και από το Ευρωκοινοβούλιο θα επιτρέψει να γίνουν τα επόμενα βήματα για «τη σταθεροποίηση του ευρωπαϊκού νομίσματος και τη διασφάλιση των χρηματοπιστωτικών αγορών».

Η κρίση συνεχίζεται

«Καλή συμφωνία για τους πολίτες και τη σταθερότητα των χρηματοπιστωτικών αγορών» τη χαρακτήρισε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Π. Μοσκοβισί, ωστόσο οι επικρίσεις, αλλά και οι απαισιόδοξες εκτιμήσεις διεθνών αναλυτών δεν έλειψαν, καθώς αναδεικνύονται ως αρνητικά στοιχεία η πολύπλοκη δομή του μηχανισμού διάσωσης, το χαμηλό κεφάλαιο που συμφωνήθηκε να περιλαμβάνει στο χαρτοφυλάκιό του και κυρίως η δεκαετής προθεσμία ώσπου ο μηχανισμός να τεθεί σε πλήρη λειτουργία.

Κι όλα αυτά συμβαίνουν την ίδια ώρα που ο όγκος των μη εξυπηρετούμενων δανείων στην Ευρωζώνη αυξάνεται ολοένα και περισσότερο, ιδίως στις χώρες της λεγόμενης περιφέρειας, αλλά όχι μόνο, και εν μέσω βαθύτατης ύφεσης. Υπό αυτές τις συνθήκες οποιοδήποτε «τραπεζικό ατύχημα» δεν μπορεί να αποκλείεται ως ενδεχόμενο, παρά τις δεσμεύσεις της ΕΚΤ περί παροχής όσης ρευστότητας χρειάζεται και τη συμφωνία για τη δημιουργία νέου μηχανισμού εξυγίανσης. Το ουσιαστικό πρόβλημα είναι ότι η οικονομική κρίση συνεχίζεται στην ΕΕ, όπου υπάρχει ανάκαμψη είναι αναιμική, δεν υπάρχει επαρκής ρευστότητα για επενδύσεις ούτε από τις τράπεζες ούτε από τα κράτη, γεγονός που συνεχίζει να δυσκολεύει τη διαχείρισή της. Αλλη μια απόδειξη ότι ο καπιταλισμός παραγέρασε, ενώ θα γίνεται πιο επιθετικός στους εργαζόμενους. Με δεδομένο δε ότι η διάσωση τραπεζών ξεκινά από το «κούρεμα» καταθέσεων, το πραγματικό κόστος θα το επωμίζονται οι λαοί, είτε με το «κούρεμα» καταθέσεων των ασφαλιστικών ταμείων και άλλων οργανισμών, είτε με την επιβολή αντεργατικών, αντιλαϊκών μέτρων.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΩΝ ΗΠΑ
Σταδιακή μείωση της αγοράς ομολόγων

Τα τραπεζικά «ζόρια» δεν περιορίζονται μόνο στη μία πλευρά του Ατλαντικού και τη «Γηραιά Ηπειρο». Ανάλογη ένταση επικρατεί και στις ΗΠΑ, παρά τα όσα υποστήριξε την περασμένη εβδομάδα η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (FED) αναφορικά με τη σταδιακή μείωση του προγράμματος αγοράς ομολόγων. Ηταν μία ενέργεια που είχε προαναγγελθεί εδώ και αρκετούς μήνες, ωστόσο φαίνεται να «εξέπληξε» χρηματιστήρια και οικονομικούς αναλυτές η χρονική συγκυρία κατά την οποία η FED ανακοίνωσε ότι από τον ερχόμενο Γενάρη θα μειώσει στα 75 δισ. δολάρια (από 85 δισ. ως τώρα) τα ποσά που κατευθύνει μηνιαία στην αγορά αμερικανικών ομολόγων. Η συγκεκριμένη ενέργεια εκλαμβάνεται ως «σήμα» σταδιακής απομάκρυνσης από τη μέχρι σήμερα ακολουθούμενη «χαλαρή» αμερικανική νομισματική πολιτική.

Ως λόγος για την παραπάνω απόφαση προβλήθηκαν οι θετικές προβλέψεις για την πορεία της οικονομίας των ΗΠΑ, η οποία εκτιμάται ότι θα αναπτυχθεί από 2,8% έως 3,2% το ερχόμενο έτος - εκτίμηση ελαφρά βελτιωμένη έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 2,9%-3,1% - η επίσημη ανεργία θα μειωθεί στο 6,3% με 6,6% το 2014 και στο 5,8% με 6,1% το 2015, ενώ από το 2016 οι σχετικές προβλέψεις κάνουν λόγο για επίπεδα ανεργίας μικρότερα του 6%. Επιπλέον ο πληθωρισμός εκτιμάται ότι θα κινηθεί μεταξύ 1,4% και 1,6% το 2014, όταν η προηγούμενη αναφορά της FED προέβλεπε πληθωρισμό μεταξύ 1,3% και 1,8%. Σε κάθε περίπτωση, με τα μέχρι τώρα δεδομένα, το βασικό επιτόκιο της κεντρικής αμερικανικής τράπεζας θα συνεχίσει να βρίσκεται λίγο πάνω απ' το μηδέν.

«Χαλαρή» νομισματική πολιτική άρχισε να ακολουθεί κατ' αναλογία και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, μειώνοντας το επιτόκιο δανεισμού των τραπεζών, ως μέσο που στοχεύει στο να διευκολύνει την καπιταλιστική ανάκαμψη, παρέχοντας κίνητρα για διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά, νέες επενδύσεις, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας κ.ο.κ. Πάντως, αξίζει να αναφερθεί ανάλυση της ιστοσελίδας της «Deutsche Welle» την περασμένη εβδομάδα, η οποία τόνιζε τις «σκοτεινές πλευρές» που εμπεριέχει η παραπάνω τακτική, επικαλούμενη με τη σειρά της «αναλύσεις» που θεωρούν ότι «αυτή η στρατηγική μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του πληθωρισμού και σε νέα "έκρηξη" των τιμών, όπως είχε γίνει το 2007 με τη "φούσκα" στην αμερικανική αγορά ακινήτων, γεγονός που συνέβαλε στο ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης». Αυτές οι αναλύσεις είναι ενδεικτικές των δυσκολιών των αστών στη διαχείριση της κρίσης.

Εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

Ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Πεκίνο οι ετήσιες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον τομέα του εμπορίου, με σκοπό, σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να αντιμετωπιστούν υφιστάμενες «τριβές» στις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αλλά και να οικοδομηθεί ένα μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασίζονται οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών. Στην αμερικανική διπλωματική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας, ενώ η χρονιά αυτή σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της «Μεικτής Επιτροπής Εμπορίου» που συνέστησαν οι δύο χώρες το 1983.

Ο συνολικός όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών, από τα 4 δισ. δολάρια εκείνης της χρονιάς, έχουν εκτοξευθεί σήμερα στα 50 τρισ. δολάρια, ενώ οι άμεσες επενδύσεις από τα 100 εκατ. του 1983, πλέον έχουν φτάσει το ποσό των 10 τρισ. δολαρίων, με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ να δηλώνουν ότι σκοπός των συνομιλιών είναι η περαιτέρω άρση των εμπορικών και επενδυτικών φραγμών.

Το μέγεθος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο οικονομίες αποτυπώνεται εξάλλου και στα στοιχεία που έδωσε την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η αξία των αμερικανικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της σήμερα η Κίνα φτάνει τα 1,3 τρισ. δολάρια.

Η Γαλλία «ασθενεί»...

Με τους δείκτες οι οποίοι καταγράφουν την οικονομική δραστηριότητα της Γαλλίας - της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην Ευρωζώνη - να κινούνται οριακά, αυξάνονται και οι «πιέσεις» προς την κυβέρνηση της χώρας να λάβει άμεσα μέτρα που θα αναστρέψουν το κλίμα και θα θέσουν τη χώρα σε τροχιά καπιταλιστικής ανάπτυξης. Σε έκθεση της βρετανικής εταιρείας «Markit» καταγράφεται αναιμική αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,2% το τέταρτο τρίμηνο του 2013, με τον επικεφαλής της εταιρείας να χαρακτηρίζει τη Γαλλία το «νέο ασθενή της Ευρώπης». Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μ. Ντράγκι, δείχνει στη Γαλλία το δρόμο των οικονομικών μεταρρυθμίσεων για την αποκατάσταση της «ανταγωνιστικότητας» της οικονομίας της, ούτως ώστε «οι εταιρείες να αρχίσουν και πάλι να επενδύουν»...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ