Κυριακή 22 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ - Κίνας

Ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή στο Πεκίνο οι ετήσιες συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας στον τομέα του εμπορίου, με σκοπό, σύμφωνα με το Κινεζικό Πρακτορείο Ειδήσεων, να αντιμετωπιστούν υφιστάμενες «τριβές» στις εμπορικές σχέσεις των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, αλλά και να οικοδομηθεί ένα μοντέλο πάνω στο οποίο θα βασίζονται οι οικονομικές σχέσεις των δύο κρατών. Στην αμερικανική διπλωματική αποστολή συμμετέχουν οι υπουργοί Εμπορίου και Γεωργίας, ενώ η χρονιά αυτή σηματοδοτεί την 30ή επέτειο της «Μεικτής Επιτροπής Εμπορίου» που συνέστησαν οι δύο χώρες το 1983.

Ο συνολικός όγκος των διμερών εμπορικών συναλλαγών, από τα 4 δισ. δολάρια εκείνης της χρονιάς, έχουν εκτοξευθεί σήμερα στα 50 τρισ. δολάρια, ενώ οι άμεσες επενδύσεις από τα 100 εκατ. του 1983, πλέον έχουν φτάσει το ποσό των 10 τρισ. δολαρίων, με τους εκπροσώπους των ΗΠΑ να δηλώνουν ότι σκοπός των συνομιλιών είναι η περαιτέρω άρση των εμπορικών και επενδυτικών φραγμών.

Το μέγεθος των σχέσεων ανάμεσα στις δύο οικονομίες αποτυπώνεται εξάλλου και στα στοιχεία που έδωσε την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία η αξία των αμερικανικών ομολόγων που έχει στην κατοχή της σήμερα η Κίνα φτάνει τα 1,3 τρισ. δολάρια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ