ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 23 Οχτώβρη 2003
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ - ΡΩΣΙΑ
Καινούρια αφορμή αντιπαράθεσης

Συνοριακό θέμα προκύπτει με την κατασκευή ρωσικού λιμενοβραχίονα, που πλησιάζει ουκρανική νησίδα

Οι 237 διακρατικές, 155 διακυβερνητικές και 102 διυπουργικές συμφωνίες συνεργασίας για τα πιο διαφορετικά ζητήματα που έχουν υπογράψει τα τελευταία χρόνια, μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, οι αρχές της Ρωσίας και της Ουκρανίας φαίνεται ότι δεν είναι αρκετές για να διευθετήσουν όλα τα ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών. Ετσι, τις τελευταίες μέρες, ωριμάζει ένα νέο αντικείμενο έντονης αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο χωρών. Πρόκειται για το λιμενοβραχίονα, που κατασκευάζει η ρωσική πλευρά στον κόλπο του Κερτς στην Αζοφική θάλασσα και που κατευθύνεται προς τη νησίδα Τούζλα, την οποία η Ουκρανία θεωρεί δικό της έδαφος. Ηδη, η Ρωσία έχει κατασκευάσει κοντά στα 4.000 μέτρα του βραχίονα, ενώ απομένουν άλλα 100 μέχρι αυτός να φτάσει σε περιοχή που θεωρείται ότι ανήκει στην Ουκρανία. Η τελευταία έχει, ήδη, αποστείλει νότα διαμαρτυρίας προς τη Ρωσία, ενώ συγκάλεσε έκτακτα και το Συμβούλιο Ασφαλείας της, που διόρισε επιτροπή διαχείρισης της κρίσης με τη Ρωσία! Μάλιστα, πληροφορίες του ρωσικού Τύπου αναφέρουν πως η Ουκρανία έχει απευθυνθεί για το θέμα και στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τζ. Ρόμπερτσον, γγ του ΝΑΤΟ, στο Κίεβο την περασμένη Δευτέρα. Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Λ. Κούτσμα διέκοψε την επίσημη επίσκεψή του σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, εξαιτίας της κρίσιμης κατάστασης στην περιοχή κοντά στη νησίδα Τούζλα, προσθέτοντας πως προτίθεται άμεσα να επισκεφτεί αυτήν την ουκρανική νησίδα στις 24 Οκτώβρη.

Από τη μεριά της, η Ρωσία κρατά έως τώρα χαμηλούς τόνους. Ο πρέσβης της Ρωσίας στο Κίεβο Β. Τσερνομίρντιν σημείωσε πως η κατασκευή του βραχίονα θα σταματήσει εντός ρωσικών χωρικών υδάτων κι έτσι δεν πρέπει να υπάρχει θέμα ανησυχίας από μεριά της Ουκρανίας. Ομως, η ρωσική εφημερίδα «Νεζαβίσιμαγια Γκαζέτα» γράφει πως την περασμένη βδομάδα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας αμφισβήτησε το κατά πόσον η συγκεκριμένη νησίδα είναι ουκρανικό έδαφος, μια και αυτή είχε παραχωρηθεί στην Ουκρανία τη δεκαετία του '70, στα πλαίσια του ενιαίου κράτους και η παραχώρηση αυτή δεν έχει επικυρωθεί από νεότερες συνθήκες, μετά το 1991! Από τη μεριά του, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Ιγκορ Ιβανόφ, όπως μεταδίδει το ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ, δήλωσε πως το πρόβλημα θα πρέπει να λυθεί στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών στο Κίεβο στις 30 Οκτώβρη και σημείωσε πως η κατασκευή του λιμενοβραχίονα, που γίνεται με απόφαση των τοπικών αρχών της ρωσικής επαρχίας του Κρασναντάρ, έχει μοναδικό στόχο την επίλυση οικονομικών και οικολογικών προβλημάτων και δεν έχει σχέση με τις συνομιλίες για το νομικό καθεστώς της Αζοφικής θάλασσας, που διεξάγουν οι δύο χώρες.

Τα ΜΜΕ και των δύο χωρών σημειώνουν πως οι πολεμικές ναυτικές δυνάμεις Ουκρανίας και Ρωσίας στην περιοχή έχουν τεθεί σε επιφυλακή, ενώ οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ανακοίνωσαν πως πραγματοποιούν από σήμερα στρατιωτικά γυμνάσια στην περιοχή της Κριμαίας με τη συμμετοχή πολεμικών αεροπλάνων και πλοίων.

ΕΚΟΥΑΔΟΡ
Στο εδώλιο η TEXACO

ΚΙΤΟ.--

Η πρώτη δίκη κατά του αμερικανικού πετρελαϊκού γίγαντα ChevronTexaco, άρχισε χτες στην πόλη Λάγκο Αγκριο, μέσα στη ζούγκλα μετά τη μήνυση που κατέθεσαν 30.000 κάτοικοι του Εκουαδόρ, ενάντια στην αμερικανική πετρελαϊκή Texaco -πριν τη συγχώνευσή της με την Chevron- που την κατηγορούν ότι κατά τη διάρκεια των χρόνων 1972 έως 1992, που έκανε άντληση πετρελαίου από τη ζούγκλα μόλυνε 18.500.000.000 γαλόνια νερού σε φυσικές πηγές και παραπόταμους του Αμαζονίου με τοξικά απόβλητα.

Οι χιλιάδες κάτοικοι, που έχουν προσφύγει κατά του αμερικανικού γίγαντα, τονίζουν ότι οι δραστηριότητες της εταιρίας έχουν καταστρέψει τεράστιες εκτάσεις τροπικού δάσους, οι σοδειές έχουν καταστραφεί, τα οικόσιτα και αναπαραγωγικά ζώα πεθαίνουν, ενώ τα κρούσματα καρκίνου μεταξύ του τοπικού πληθυσμού έχουν αυξηθεί.

«Πριν από την TEXACO το ποτάμι ήταν ελεύθερο, απ' αυτό πίναμε νερό, εκεί κολυμπούσαμε και ήταν ήρεμο γιατί δεν ήταν μολυσμένο. Τώρα δεν υπάρχει μέρος ούτε να κολυμπήσουμε. Τα παιδιά μας που κολυμπούν παρουσιάζουν ερεθισμούς στο δέρμα και ανεβάζουν πυρετό», δήλωσε ο 67χρονος ιθαγενής Εστεμπάν Λοιζιτάντε. Η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται μάλιστα στο ίδιο το Εκουαδόρ, έπειτα από σκληρούς αγώνες των ιθαγενών που διάρκεσαν σχεδόν μία δεκαετία με απαίτηση να μην εκδικαστεί η υπόθεση στις ΗΠΑ, όπως τελικά αποφάσισε και ανώτατο αμερικανικό δικαστήριο.

Η δίκη που ξεκίνησε χτες και θα διαρκέσει μέχρι τις 27 Οκτωβρίου, έχει λάβει διαστάσεις στο Εκουαδόρ. Ηδη διαδήλωση κατά της TEXACO προγραμματίστηκε να γίνει στην πρωτεύουσα Κίτο, την Παρασκευή μετά από πρωτοβουλία των φοιτητών του Πανεπιστημίου της πρωτεύουσας. Τέλος, και δεύτερη δίκη αναμένεται να γίνει, αυτή τη φορά στην πόλη Τένα.

ΠΟΛΩΝΙΑ
Στο πόδι ανθρακωρύχοι, σιδηροδρομικοί

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ανθρακωρύχων

Associated Press

Από πρόσφατη κινητοποίηση των ανθρακωρύχων
ΒΑΡΣΟΒΙΑ.- Δίωρη στάση εργασίας πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στα 37 ανθρακωρυχεία της Πολωνίας, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις απολύσεις που σχεδιάζει η κυβέρνηση του Λέσεκ Μίλερ.

«Είναι ένα ξεκάθαρο σημάδι προς την κυβέρνηση ότι πρέπει να ξεκινήσει ουσιαστικό διάλογο. Δε θα τους αφήσουμε να μας κλέψουν και άλλο», δήλωσε εκπρόσωπος του Συνδικάτου των Ανθρακωρύχων. Οι εργαζόμενοι επίσης ανακοίνωσαν ότι στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν απαντήσει στις απαιτήσεις τους τότε θα πραγματοποιήσουν γενική απεργία το πρώτο δεκαπενθήμερο του Νοέμβρη.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να κλείσει 4 ορυχεία στην πόλη Μπίτομ μέχρι το τέλος του χρόνου και να στείλει στα σπίτια τους περίπου 8.500 εργάτες. Μέχρι το 2006 θέλει να απολύσει ακόμα 25.000 ανθρακωρύχους.

Με γενική απεργία για την 13η Νοέμβρη απειλούν όμως και οι εργαζόμενοι των Κρατικών Σιδηροδρόμων, που επίσης έχουν να αντιμετωπίσουν «πρόγραμμα εξυγίανσης» του κλάδου τους. Η κυβέρνηση, στα πλαίσια της λιτότητας, θα προχωρήσει σε περικοπές των δαπανών για τους Κρατικούς Σιδηροδρόμους, γεγονός που θα σημάνει λιγότερα δρομολόγια και, φυσικά, χιλιάδες απολύσεις.

ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Πρώτο «στοπ» στις αμβλώσεις

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Τελικά, η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το νομοσχέδιο που κηρύσσει παράνομη την άμβλωση με τη μέθοδο «μερικής γέννησης», η οποία εφαρμόζεται όταν η μητέρα είναι στο τρίτο τρίμηνο της κύησης, δίνοντας «λύση» σε ένα από τα πιο επίμαχα ζητήματα που απασχολούν εδώ και χρόνια τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Με 64 ψήφους υπέρ και 34 κατά, η αμερικανική Γερουσία επικύρωσε το νομοσχέδιο που είχε πάρει την έγκριση της Βουλής των Αντιπροσώπων την περασμένη Πέμπτη (281 υπέρ 143 κατά), δίνοντας έτσι στον Πρόεδρο Τζορτζ Μπους την ευκαιρία να υλοποιήσει μία από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του για τις αμβλώσεις.

Το Κογκρέσο είχε επιχειρήσει να περάσει ανάλογη νομοθεσία δύο φορές στο παρελθόν, ωστόσο ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον είχε ασκήσει βέτο, καθώς το νομοσχέδιο δεν εξαιρούσε τις περιπτώσεις κατά τις οποίες κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Το Ανώτατο Δικαστήριο έχει εκδώσει απόφαση, σύμφωνα με την οποία η συγκεκριμένη εξαίρεση είναι απαραίτητη στους πολιτειακούς νόμους. Διάφορες οργανώσεις, που υποστηρίζουν το δικαίωμα της γυναίκας στην επιλογή, επιμένουν πως αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται πολύ σπάνια, ενώ εκτιμούν πως η επικύρωση του νόμου είναι το πρώτο βήμα για να περιοριστούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον οι επιλογές των γυναικών.

Το ίδιο το νομοσχέδιο, όταν θα υπογραφεί και από τον Αμερικανό Πρόεδρο, θα αποτελεί την πρώτη απαγόρευση της ειδικής αυτής μεθόδου άμβλωσης σε ομοσπονδιακό επίπεδο, από τη στιγμή που το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών επικυρώθηκε, με την απόφαση του Ανώτατου Συνταγματικού Δικαστηρίου στην υπόθεση Ρόε εναντίον Γουέιντ, το 1973. Τέλος, η απόφαση αναμένεται να εξεταστεί στα δικαστήρια, την αμέσως επόμενη στιγμή που θα υπογραφεί από τον Πρόεδρο Μπους, με τις προσφυγές που αναμένεται να κατατεθούν από όσους αντιδρούν στο νομοσχέδιο, όπως αναφέρει το βρετανικό BBC.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ