ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Γενάρη 2004
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ «ΝΕΑ ΑΙΟΛΙΣ»
Εγκλημα διαρκείας σε βάρος του δάσους

Στοιχεία που αποκαλύπτουν πώς οικοδομείται παράνομα μια δασική και αναδασωτέα έκταση στο Διόνυσο και τη Ροδόπολη, δημοσιεύει σήμερα ο «Ρ»

Μέσα στο συμπαγές και πυκνόφυτο δάσος του Διόνυσου και της Ροδόπολης φυτρώνουν με γρήγορους ρυθμούς πολυτελέστατες κατοικίες. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, τα νεόδμητα σπίτια σ' αυτή την περιοχή αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Οι παρανομίες είναι εξόφθαλμες.

Τι κι αν το Σύνταγμα (άρθρο 24) απαγορεύει την οικοδόμηση σε δασικές εκτάσεις; Παρά τη ρητή συνταγματική απαγόρευση, σ' αυτή τη δασική έκταση κτίστηκαν και κτίζονται συνεχώς σπίτια. Το εξωφρενικό είναι ότι το ίδιο το κράτος «φυτεύει» και «ποτίζει» τις πολυτελείς κατοικίες μέσα σε δάσος, αφού όλες οι παρανομίες έγιναν με τις ευλογίες της πολιτείας. Μάλιστα, έχουν σχεδιαστεί όλα από κάποιους μεγαλοσχήμονες παράγοντες πολύ καλά που σχεδόν οι περισσότερες ενέργειες φαίνονται νομότυπες και είναι δύσκολο να αμφισβητηθούν. Ο «Ρ» κατ' επανάληψη έχει δημοσιεύσει σχετικά ρεπορτάζ, που αποκαλύπτουν το όργιο της αυθαιρεσίας και της καταπάτησης.

Μόνο ως «σατανικό έγκλημα» σε βάρος του περιβάλλοντος θα μπορούσε να χαρακτηριστεί αυτό που γίνεται από το 1952 από τον Οικοδομικό Συνεταιρισμό «Νέα Αιολίς». Σήμερα, πλέον όλοι αυτοί οι επιτήδειοι απολαμβάνουν τους καρπούς των ...προσπαθειών τους. Βέβαια, οι μεγάλες παρανομίες των μελών του Οικοδομικού Συνεταιρισμού έγιναν μετά το 1974, με ευθύνη των κυβερνήσεων τόσο του ΠΑΣΟΚ όσο και της ΝΔ.

Πολυτελέστατη βίλα με θέα μέσα σε δασική έκταση. Ολα έχουν γίνει ...νομότυπα και με το οκέι της πολιτείας στις παρανομίες των ισχυρών
Πολυτελέστατη βίλα με θέα μέσα σε δασική έκταση. Ολα έχουν γίνει ...νομότυπα και με το οκέι της πολιτείας στις παρανομίες των ισχυρών
Οσες καταγγελίες έχουν γίνει κατά καιρούς για όσα συμβαίνουν στο Διόνυσο και τη Ροδόπολη, δεν απέδωσαν και οι όποιες εισαγγελικές έρευνες προσέκρουσαν σ' ένα τείχος σιωπής, καθώς η όλη υπόθεση είναι πολύ καλά δουλεμένη.

Ισχυροί παράγοντες...

Στην περίπτωση του συνεταιρισμού «Νέα Αιολίς» και την οικειοποίηση της δημόσιας δασικής έκτασης, αυτοί που ξεκίνησαν έβλεπαν σε βάθος χρόνου. Διαπράχθηκε σωρεία παρανομιών, καταπατήθηκε κάθε έννοια δικαίου, ποδοπατήθηκαν νόμοι που προστατεύουν το περιβάλλον για χάρη των οικοπεδούχων του οικοδομικού συνεταιρισμού. Κι όλα αυτά από ισχυρούς παράγοντες της δημόσιας ζωής...

Το αποτέλεσμα είναι να κτίζουν σήμερα μέσα σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις, βαπτίζοντας εκτάσεις εκτός σχεδίου ως «κοινόχρηστους χώρους». Ετσι ενέταξαν μεγάλη δασική περιοχή στο σχέδιο πόλης και τη μετέτρεψαν σε οικοδομήσιμους χώρους, με τη μέθοδο των αμαρτωλών «ανοιχτών οικοδομικών τετραγώνων».

Συγκεκριμένα:

  • Γίνονται αγοραπωλησίες σε εκτάσεις που έχουν κηρυχτεί αναδασωτέες και βρίσκονται εκτός της ιδιοκτησίας του Οικοδομικού Συνεταιρισμού. (Πρόκειται για τις εκτάσεις που φέρονται ως συνιδιοκτήτες το Δημόσιο και η Χριστίνα Ρογκάν, κληρονόμος του Ηλιόπουλου).
  • Αγοράζουν και στη συνέχεια κτίζουν στα λεγόμενα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα.
  • Ο συνεταιρισμός πουλάει οικόπεδα, ενώ βρίσκεται σε καθεστώς εκκαθάρισης από την 21η Ιούνη 1982.

Καταστρέφουν το δάσος και χτίζουν κατοικίες στην περιοχή Ροδόπολης - Διονύσου
Καταστρέφουν το δάσος και χτίζουν κατοικίες στην περιοχή Ροδόπολης - Διονύσου
Ετσι, δημιουργείται μια σειρά από εύλογα ερωτήματα, γιατί δεν προχωράει καμιά δικαστική έρευνα για τη σκοτεινή υπόθεση του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέα Αιολίς» και ειδικότερα τι γίνεται με την έρευνα Κρουσταλάκη, τι έγινε από το 1998 η μηνυτήρια αναφορά του υπουργείου Γεωργίας, γιατί έχει «κολλήσει» το παραπεμπτικό Κολιούση και τελικά γιατί δεν παρεμβαίνει κάποιος εισαγγελέας;

Ευυπόληπτοι πολίτες

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι άνθρωποι που κατέχουν υψηλές θέσεις και αξιώματα έχουν κατοικίες στην περιοχή. Ενδεικτικά, αναφέρουμε τις εξής περιπτώσεις (σ.σ. ο «Ρ» έχει στη διάθεσή του όλα τα στοιχεία που παρατίθενται παρακάτω):

Η Ελένη Καζαντζή - Σκαπέρδα, πρώην προϊστάμενη της Πολεοδομίας Καπανδριτίου, η οποία εργάζεται ακόμη και τώρα στη συγκεκριμένη υπηρεσία, με το υπ' αριθμ. 13784/16-7-1987 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Ειρήνης -Λεμονιάς Τζίνου - Ξηροκώστα, αγόρασε ως μέλος του Συνεταιρισμού οικόπεδο αξίας 3.500 δραχμών (σ.σ. τόσο κόστισε το 1952) από τη «Νέα Αιολίς» που βρίσκεται στο οικοδομικό τετράγωνο 77Α. Οικόπεδο αγόρασε και ο σύζυγός της Ιωάννης Σκαπέρδας, μηχανικός. «Από την έρευνα στο μητρώο των μελών του Συνεταιρισμού, διαπιστώθηκε ότι η συγκεκριμένη υπάλληλος και ο σύζυγός της δεν υπήρξαν μέλη του συνεταιρισμού», (Εκθεση Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης).

Φυσικά, το ερώτημα που τίθεται είναι πώς βρέθηκε κάτοχος οικοπέδου, αφού το αγόρασε με τιμές που αγοράζουν μόνο τα μέλη του συνεταιρισμού. Πολύ περισσότερο που η εν λόγω ήταν επικεφαλής της Πολεοδομίας του Καπανδριτίου, υπηρεσία στην οποία υπάγεται η επίμαχη περιοχή...

Η Αγάπη Λιάκκα, σύζυγος του αρεοπαγίτη Νικολάου Συρόπουλου, το 1981, αγόρασε οικόπεδο από τον συνεταιρισμό «Νέα Αιολίς», το οποίο βρίσκεται σε ανοιχτό οικοδομικό τετράγωνο.

Σπίτια ευάερα και ευήλια μέσα στο δάσος. Αν και το σύνταγμα ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύει την κατασκευή κατοικιών μέσα σε δασική έκταση, στην περίπτωση του Συνεταιρισμού «Νέα Αιολίς» με διάφορες μεθοδεύσεις καθημερινά φυτρώνουν κατοικίες μέσα στο δάσος
Σπίτια ευάερα και ευήλια μέσα στο δάσος. Αν και το σύνταγμα ρητά και κατηγορηματικά απαγορεύει την κατασκευή κατοικιών μέσα σε δασική έκταση, στην περίπτωση του Συνεταιρισμού «Νέα Αιολίς» με διάφορες μεθοδεύσεις καθημερινά φυτρώνουν κατοικίες μέσα στο δάσος
Συγκεκριμένα, η Αγάπη Λιάκκα - Συροπούλου με το υπ'? αριθμό 10063/30-6-1981 συμβόλαιο της συμβολαιογράφου Αθηνών Ειρήνης - Λεμονιάς Τζίνου - Ξηροκώστα, αγόρασε ένα οικόπεδο που βρίσκεται στο 54Α οικοδομικό τετράγωνο του συνεταιρισμού. Το οικόπεδο μεταβιβάστηκε από το συνεταιρισμό «Νέα Αιολίς» έναντι του ποσού των 3.500 δραχμών, ως μέλος του Συνεταιρισμού.

Μόνο που η συγκεκριμένη έκταση έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, σύμφωνα με αποφάσεις 3521/14-10-1999 και 3224/8-10-1999 του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.

Ο Μαλλιάκας Ράλλης του Ιωάννου, μηχανικός, με το υπ' αριθμ. 35202/1995 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Μαραθώνος Σταύρου Παπαδογεωργή του Γεωργίου, αγόρασε ως μέλος του συνεταιρισμού οικόπεδο στο 55Α οικοδομικό τετράγωνο. Ωστόσο, η μεταβίβαση του οικοπέδου έγινε το 1995.

Το ερώτημα που τίθεται είναι γιατί συνεχίζεται η μεταβίβαση οικοπέδων, όταν ο συνεταιρισμός με τα υπ' αριθμό έγγραφά του 331/13-9-72 και 85/29-2-72 παραδέχεται ότι έχει διανείμει τα οικόπεδα στα μέλη του, ενώ ήδη από το 1982 τελούσε υπό εκκαθάριση;

Τι λένε οι ελεγκτές

Χαρακτηριστικά όσων αποκαλύπτει σήμερα ο «Ρ» είναι όσα διαπιστώνει το Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης και ο Συνήγορος του Πολίτη.

«Συμβολαιογράφος του Μαραθώνα, σύμφωνα με το υπ' αρ. 123/79 συμβόλαιο του συμβολαιογράφου Καπανδριτίου Α. Καλλία φέρεται ως μέλος του Οικοδομικού Συνεταιρισμού «Νέας Αιολίς», στον οποίο κατά την κλήρωση τον Νοέμβρη του 1958 έτυχε το υπ'. αριθμόν 12 τμήμα του υπ' αριθ. 6 οικοπέδου του Οικοδομικού Τετραγώνου 55Α. Από την έρευνα στο μητρώο των μελών του Συνεταιρισμού που τηρείται στο αρχείο του Ειρηνοδικείου Αθηνών, διαπιστώθηκε ότι ο συγκεκριμένος συμβολαιογράφος δεν υπήρξε μέλος του Συνεταιρισμού». (Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης).

«Υπάλληλος του ΥΠΕΧΩΔΕ (ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί) φέρεται ως ιδιοκτήτης οικοπέδου στην περιοχή των ανοιχτών Οικοδομικών Τετραγώνων, το οποίο στη συνέχεια μεταβίβασε».(Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης).

«Να εξεταστεί εάν στις πράξεις διανομής ή στις μεταγενέστερες μεταβιβάσεις οικοπέδων δικαιούχοι είναι, δημόσιοι υπάλληλοι ή λειτουργοί (οι ίδιοι ή μέλη της οικογένειάς τους), οι οποίοι καθ' οιονδήποτε τρόπο επηρέασαν ή συμμετείχαν στη λήψη αποφάσεων (γνωμοδοτήσεις ΣΧΟΠ, έκδοση οικοδομικών αδειών), από την έκβαση των οποίων είχαν άμεσο οικονομικό συμφέρον». (Εκθεση Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης».


Γιώργος ΓΕΩΡΓΟΥΒΙΑΣ


Η αμαρτωλή ιστορία του συνεταιρισμού

Ας δούμε πώς σχηματίστηκε αυτός ο αμαρτωλός συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς», ο οποίος «έβαλε πόδι» σε μια τεράστια δασική έκταση.

Ο οικοδομικός συνεταιρισμός «Νέα Αιολίς» αγόρασε δασική έκταση εμβαδού 2.713 στρεμμάτων που αποτελούσε τμήμα του ευρύτερου δάσους Σταμάτας - Διόνυσου Αττικής. Με απόφαση του υπουργείου Γεωργίας το 1954, οι φερόμενοι ως ιδιοκτήτες του δάσους πήραν άδεια κατάτμησης, ενώ μερικά χρόνια αργότερα, το 1962, οι υπεύθυνοι του συνεταιρισμού πέτυχαν την ένταξή τους στο σχέδιο πόλης. Η τιμή του κάθε οικοπέδου ήταν η εξευτελιστική τιμή των 3.500 δραχμών.

Δεκαεφτά χρόνια αργότερα ο συνεταιρισμός πέτυχε σημαντικές... κατακτήσεις. Το 1979 περιμετρικά του σχεδίου πόλης τοποθετήθηκαν από την αναπληρώτρια του νομάρχη Ανατολικής Αττικής κόκκινες οικοδομικές γραμμές (!) με την υπ' αριθμό 278517/20-1079 απόφαση. Η φαινομενική αυτή λεπτομέρεια των κόκκινων γραμμών θα έχει βαρύνουσα σημασία για τη μετέπειτα εξέλιξη της δασικής περιοχής.

«Η σημείωση αυτών των γραμμών, αναφέρει σε έγγραφό του στις 21/4/2000 ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ηλ. Κολιούσης προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, θα έχει μεγάλη σημασία για τις συμπαγείς εκτάσεις δάσους πεύκης που περιβάλλει το σχέδιο πόλης του οικισμού "Νέα Αιολίς". Εκτοτε άρχισε διαδικασία δημιουργίας οικοπέδων του συνεταιρισμού αυτού και πέραν της περιμέτρου του σχεδίου πόλης, εφόσον εθεωρείτο επιτρεπτή η δόμηση στην έκταση έναντι των κόκκινων αυτών οικοδομικών γραμμών».

Η απόφαση της αναπληρώτριας νομάρχη, ενώ σύμφωνα με τον τίτλο της αφορά τροποποίηση του σχεδίου στην περιοχή «Νέας Αιολίδας», στην ουσία αποτελεί επέκταση του σχεδίου, σε εκτός σχεδίου δασική περιοχή, η οποία περιλαμβάνει και την έκταση που είχε προσυμφωνηθεί να αγοραστεί από το συνεταιρισμό το 1976. Επιπλέον, κοινόχρηστοι χώροι μετατράπηκαν σε οικοδομήσιμους κατά παράβαση του ισχύοντος Συντάγματος.

Να σημειωθεί ότι για την απόφαση αυτή πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη επισημαίνει: «Σημαντικότερο, όμως, είναι το γεγονός ότι η απόφαση Νομάρχη Αττικής (σ.σ. το 1979) δεν έχει προσυπογραφεί από τον υπουργό Γεωργίας προκειμένου να ενταχθεί η περιοχή σε σχέδιο πόλης».

Ετσι δημιουργήθηκαν νέα οικοδομικά τετράγωνα 54Α, 55Α, 77Α κλπ., τα οποία χαρακτηρίζονται ως «ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα» ή σύμφωνα με το ΓΟΚ «εκτάσεις γηπέδων που έχουν πρόσωπο στις περιμετρικές του Ρυμοτομικού Σχεδίου οδούς».

Η δεύτερη φάση της καταστροφής

Το δεύτερο ήμισυ της δεκαετίας του 1990 αρχίζει η έκδοση οικοδομικών αδειών σε τμήματα δασικά εκτός της ιδιοκτησίας του συνεταιρισμού. Η έντονη δόμηση κορυφώνεται με τα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα με βάση το άρθρο 29, παρ. 2 του ΓΟΚ 85 (νόμος 1577/85).

Στο μεταξύ, οι εκτάσεις αυτές έχουν χαρακτηριστεί αναδασωτέες. Η 3051/16-10-1992 πράξη αναδάσωσης του νομάρχη Ανατολικής Αττικής αρχικά εξαίρεσε από την αναδάσωση εκτάσεις, όπου βρίσκονται και τα ανοιχτά οικοδομικά τετράγωνα, αλλά συμπληρώθηκε τελικά με δύο αποφάσεις του 1999 του γενικού γραμματέα Περιφέρειας Αττικής.

Παράλληλα, το ΥΠΕΧΩΔΕ με απόφασή του (1995) ζητάει την έγκριση του Δασαρχείου Πεντέλης για τη δόμηση των ανοικτών Οικοδομικών Τετραγώνων. Επίσης, το ΥΠΕΧΩΔΕ με άλλη απόφαση (1996), χωρίς την έγκριση του δασαρχείου, δίνει τη δυνατότητα δόμησης των παραπάνω εκτάσεων, εφόσον υπάγονται στην ιδιοκτησία του συνεταιρισμού. Να σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή του ΥΠΕΧΩΔΕ ανεστάλη με αποφάσεις του ΣτΕ (1431/98 και 202/97).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ