ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Ρομαντική ενατένιση της θάλασσας

Με μία σημαντική μονογραφία, αλλά και με μία ξεχωριστή εικαστική έκθεση, οι εκδόσεις και η γκαλερί "Αδάμ" παρουσιάζουν έναν από τους μεγάλους Ελληνες δημιουργούς του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, τον Κωνσταντίνο Βολανάκη.Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε το ομώνυμο πολυτελές βιβλίο, με εκτενές κείμενο του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Στέλιου Λυδάκη,ενώ στο χώρο της γκαλερί "Αδάμ" (Ν. Βάμβα 5), φιλοξενείται μέχρι τις 27/10 μία μικρή, αλλά αντιπροσωπευτική έκθεση έργων του Κ. Βολανάκη. Το βιβλίο καταδείχνει τη σημασία του καλλιτέχνη, στα πλαίσια της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Οπως σημειώνει ο συγγραφέας και μελετητής του έργου του ζωγράφου, Στ. Λυδάκης, η έκδοση "είναι ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στον καλλιτέχνη που κατάφερε να επιβληθεί και να διακριθεί με το ταλέντο του και να διατηρήσει στο εξωτερικό το ελληνικό φως. Μαζί με τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Νικόλαο Γύζη της περίφημης Σχολής του Μονάχου, εντάχθηκαν δημιουργικά στα ευρωπαϊκά εικαστικά ρεύματα του 19ου αιώνα, δίνοντας την ευκαιρία στη νεοελληνική τέχνη να αποκτήσει "υπόσταση" και "λόγο" στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Πλοιογράφος περισσότερο παρά θαλασσογράφος, παρουσίασε πολύ νωρίς τοπία υπαίθρου με ιμπρεσιονιστικές τάσεις, βρίσκοντας τελικά τον εαυτό του στη ρομαντική ενατένιση του θαλασσινού τοπίου και στη λυρική διαγραφή της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με τη φωτεινή στιγμή".

"Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να τυποποιείται στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στην εξασφάλιση των αναγκαίων στην πολυμελή οικογένειά του. Μπορεί να παρουσιάζει σκληρότητα και ακαμψία στην απόδοση των θαλασσών του, τα ξανοίγματά του, όμως, προς τα προβλήματα του φωτός και του χρώματος, που αποτελούν το επίκεντρο των καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων του 19ου αιώνα, είναι πρωτοποριακά και τεράστιας σημασίας για την αναπροσαρμογή της ελληνικής τέχνης. Το λυρικό, ρομαντικό του πνεύμα, από την άλλη πλευρά, του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μερικές συνθέσεις εξαιρετικής ευαισθησίας, αξιοποιώντας τη μεγάλη παράδοση, παράλληλα με τις προσωπικές του καταβολές".

Εκθεσιακές περιπλανήσεις
  • "Συνθέσεις με αντικείμενα" είναι το θέμα που πραγματεύεται στην πρώτη ατομική έκθεση έργων ζωγραφικής του, ο Χρήστος Μπαϊκούσης.Η έκθεση, που εγκαινιάζεται στις 3 Νοεμβρίου (7μμ), φιλοξενείται στην γκαλερί"Χρυσόθεμις" (25ης Μαρτίου 20, Χαλάνδρι). Γυάλινα βάζα, πινέλα, σπιρτόκουτα, αντικείμενα οικεία και καθημερινά, αποδίδονται με ρεαλιστικότητα, αν και το σύνολο της ζωγραφικής επιφάνειας μάς οδηγεί σε μια γεωμετρική σύνθεση. Η έκθεση έργων του Χρ. Μπαϊκούση θα διαρκέσει μέχρι τις 28 του Νοέμβρη.
  • Στο χώρο τέχνης "24" (Κλεομένους 24), φιλοξενείται έκθεση έργων του ζωγράφου Δημήτρη Σεβαστάκη.Ποιήματα της Δημουλά,του Λεοντάρη,του Γκανά,του Φωστιέρη,κυρίως όμως ποιητών της γενιάς του '80, γίνονται αφετηρίες για την καινούρια δουλιά που παρουσιάζει. Εργα - γραπτά: εικόνα και λόγος, φόρμα και έννοια, τέμπερα και γραφή, ομιλία χρωμάτων και ήχων. Τα ποιήματα "γράφονται" πάνω στην εικόνα.

Ο Δ. Σεβαστάκης γεννήθηκε στο Καρλόβασι της Σάμου το 1960 και φοίτησε στην ΑΣΚΤ με δασκάλους τον Γ. Μόραλη και τον Δ. Μυταρά.Μέχρι σήμερα έχει παρουσιάσει έργα του σε έξι ατομικές εκθέσεις, ενώ συμμετείχε σε πολλές ομαδικές παρουσιάσεις. Η έκθεση στο χώρο τέχνης "24", θα διαρκέσει μέχρι τις 14 του Νοέμβρη.

  • Εγκαινιάζεται στις 30 του Οκτώβρη στην αίθουσα τέχνης "Κρεωνίδης" (Κανάρη 24), έκθεση ζωγραφικής του Γιάννη Αντωνόπουλου."Η σημερινή έκθεση του Γ. Αντωνόπουλου", σημειώνεται στον κατάλογο, "φέρει τη σφραγίδα του προσωπικού μορφοπλαστικού του ιδιώματος και αποτελεί ουσιαστικά την εξέλιξη, την ανάπτυξη και την ανανέωση της προηγούμενης φάσης της δουλιάς του". H έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 18 του Νοέμβρη.
  • Εκθεση με θέμα "Πανόραμα - Αθήνα" διοργανώνει η Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών του ΤΕΙ Αθήνας,σε συνεργασία με τον "Ευρωπαϊκό Σύνδεσμο Ιδρυμάτων Καλλιτεχνικής Παιδείας" (ΕΛΙΑ). Τα εγκαίνια της έκθεσης θα γίνουν στις 31 του Οκτώβρη (8μμ) στο χώρο του Πευκώνα του Ιδρύματος. Την 1η του Νοέμβρη, θα πραγματοποιηθεί στο αμφιθέατρο του ΤΕΙ Αθήνας, διεθνές συνέδριο, με θέμα "Εξελίξεις στην καλλιτεχνική εκπαίδευση".
Χρώματα της περιφέρειας

Εκθεση έργων ζωγραφικής του Γιάννη Ψυχοπαίδι,εγκαινιάστηκε πριν λίγες μέρες στην αίθουσα τέχνης "Τερρακόττα" (Χρυσ. Σμύρνης 13, Θεσσαλονίκη). Στην έκθεση παρουσιάζεται για πρώτη φορά η ενότητα "Νύχτες του Αυγούστου".Πρόκειται για μια σειρά έργων του διαφόρων διαστάσεων με τέμπερες, κάρβουνο και ακουαρέλες σε χαρτί, που δουλεύτηκαν στο Βερολίνο από το 1994 έως το 1997. Εσωτερικοί χώροι, αστικά τοπία, παραλίες με λουόμενους, όπου δεσπόζει η μυστηριώδης νύχτα που την υποστασιοποιεί η ανθρώπινη παρουσία. Ολα στροβιλίζονται με ένταση σε μια καλειδοσκοπική δίνη, στην οποία φυγόκεντρος δύναμη είναι η ανθρώπινη φιγούρα, που μετασχηματίζει όλο το χώρο και το μεταμορφώνει ρυθμολογικά.

Οπως σημειώνει η Αθηνά Σχινά "η ζωγραφική του Γιάννη Ψυχοπαίδι μιλά για τα γνώριμα, τα κοντινά και τα οικεία. Ομως, η ελεγειακή της χάρη βρίσκεται στην αθέατη πλευρά των πραγμάτων που φωτίζει. Αυτό χαρίζει στην τέχνη του την έλξη και τη μαγεία της". Η έκθεση του Γ. Ψυχοπαίδι θα διαρκέσει μέχρι τις 15 του Νοέμβρη.

  • Δημιουργίες των δύο τελευταίων χρόνων παρουσιάζει η Φλώρικα Κυριακοπούλου στην έκθεση που φιλοξενείται συγχρόνως στην Αίθουσα Τέχνης Ναυπλίου και στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδας,κατάστημα Ναυπλίου. Πρόκειται για έργα μεικτής τεχνικής, κυρίως σκόνη αγιογραφίας, κόλλα, κολάζ, γκουάς, ακριλικά και κάρβουνο πάνω σε καμβά. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης κατασκευές, καθώς και έργα με πολαρόιντ. Οι εκθέσεις εγκαινιάστηκαν χτες και θα διαρκέσουν μέχρι τις 9 του Νοέμβρη.
  • Εκθεση έργων ζωγραφικής του μεγάλου ρεαλιστή ζωγράφου Κώστα Μαλάμου,φιλοξενείται αυτές τις μέρες στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας - Μουσείο Γ. Ι. Κατσίγρα (ισόγεια αίθουσα δημαρχείου). Παρουσιάζονται σαράντα περίπου έργα του, αντιπροσωπευτικές δημιουργίες της μακρόχρονης εικαστικής του πορείας.
@ Στις 29 Οκτωβρίου (8.30μμ), στη Σχολή Βακαλό (Λ. Κατσώνη 26,
  • Στις 29 του Οκτώβρη (8.30μμ), στη Σχολή Βακαλό (Λ. Κατσώνη 26, Λυκαβηττός), η Ευφροσύνη Δοξιάδη θα μιλήσει με θέμα τις νεκρικές προσωπογραφίες του Φαγιούμ. Η διάλεξη θα συνοδεύεται από προβολή διαφανειών.
Φωτογραφικές ματιές
  • Είναι διαφορετική η εικόνα του κόσμου που μας περιβάλλει μέσα από το φακό μιας γυναίκας φωτογράφου; Αυτό θα μπορέσει να το διαπιστώσει ο επισκέπτης της φωτογραφικής έκθεσης "Συναντιόμαστε πέρα από τη θάλασσα",που φιλοξενείται μέχρι τις 19 Νοεμβρίου στο νεοκλασικό κτίριο του Νίκου Βερνίκου, στην Καστέλα. Πρόκειται για μία έκθεση φωτογραφικών δημιουργιών γυναικών φωτογράφων, από την Αμερική, την Ευρώπη και τον Καναδά, η οποία φιλοδοξεί να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας με το ευρύτερο κοινό.
  • Η άγνωστη στους Ουκρανούς Ελλάδα του πολέμου, της ναζιστικής κατοχής, της αντίστασης και των χρόνων που επακολούθησαν την απελευθέρωση, παρουσιάζεται στην έκθεση "Εικόνες απόγνωσης και ελπίδας", που οργανώνεται στο Παράρτημα του "Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού", στην Οδησσό, με αφορμή την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου. Τις συγκλονιστικές φωτογραφίες της Βούλας Παπαϊωάννου από το ομώνυμο αρχείο του Μουσείου Μπενάκη,συνοδεύει πλούσιο υλικό και ντοκουμέντα εποχής. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Νοεμβρίου.
Η τέχνη στην ψυχιατρική

Η δεύτερη πανελλήνια έκθεση ζωγραφικής "Η τέχνη στην ψυχιατρική",που πραγματοποιείται μέχρι τις 5 του Νοέμβρη στο "Γκάζι" του Δήμου Αθηναίων, έρχεται να συμπληρώσει την περσινή προσπάθεια, φιλοδοξώντας να καθιερώσει αυτή τη ζωγραφική με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της ως μία νέα πηγή έμπνευσης. Η έκθεση φιλοξενεί 70 πιο αντιπροσωπευτικά έργα από τα 300 τα οποία είχαν αρχικά συγκεντρωθεί με τη συνεργασία 12 Ψυχιατρικών Μονάδων Αποκατάστασης απ' όλη την Ελλάδα.

Οπως σημειώνουν οι διοργανωτές: "Προσπάθεια της έκθεσης είναι να διατηρήσει ανοιχτή και άμεση την επικοινωνία του ψυχιάτρου, του ψυχικά ασθενή και της οικογένειάς του, με το ευρύ κοινό. Σκοπός αυτής της επικοινωνίας είναι η αντιμετώπιση της άγνοιας και των προκαταλήψεων που υπάρχουν γύρω από την ψυχική νόσο και οδήγησαν στο παρελθόν στον άδικο στιγματισμό των ψυχικά ασθενών".

Ελληνική βράβευση

Από τις 20 Αυγούστου έως τις 6 του Οκτώβρη, πραγματοποιήθηκε στην Ιαπωνία διεθνές συμπόσιο γλυπτικής, στο οποίο συμμετείχαν 149 καλλιτέχνες από 29 χώρες. Η χώρα μας εκπροσωπήθηκε από τον Εκτορα Παπαδάκη,στον οποίο απονεμήθηκε το 2ο βραβείο. Ο Εκ. Παπαδάκης γεννήθηκε το 1960 στα Ζωνιανά Ρεθύμνου. Σπούδασε από το 1983 έως το 1985 στη "Σχολή Καλών Τεχνών Τήνου" και από το 1985 έως το 1990 γλυπτική στην ΑΣΚΤ Αθηνών με δάσκαλο τον Γ. Νικολαϊδη.Επίσης, σπούδασε σκηνογραφία με δάσκαλο τον Βασίλη Βασιλειάδη.Η πρώτη του ατομική έκθεση - μια σειρά γλυπτών από μάρμαρο και μπρούντζο - πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα τέχνης "Εκφραση" τον Ιούνιο του 1996.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ