Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΒΟΛΑΝΑΚΗΣ
Ρομαντική ενατένιση της θάλασσας

Με μία σημαντική μονογραφία, αλλά και με μία ξεχωριστή εικαστική έκθεση, οι εκδόσεις και η γκαλερί "Αδάμ" παρουσιάζουν έναν από τους μεγάλους Ελληνες δημιουργούς του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα, τον Κωνσταντίνο Βολανάκη.Πριν λίγες μέρες, κυκλοφόρησε το ομώνυμο πολυτελές βιβλίο, με εκτενές κείμενο του καθηγητή Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Αθηνών Στέλιου Λυδάκη,ενώ στο χώρο της γκαλερί "Αδάμ" (Ν. Βάμβα 5), φιλοξενείται μέχρι τις 27/10 μία μικρή, αλλά αντιπροσωπευτική έκθεση έργων του Κ. Βολανάκη. Το βιβλίο καταδείχνει τη σημασία του καλλιτέχνη, στα πλαίσια της νεοελληνικής ζωγραφικής.

Οπως σημειώνει ο συγγραφέας και μελετητής του έργου του ζωγράφου, Στ. Λυδάκης, η έκδοση "είναι ο ελάχιστος οφειλόμενος φόρος τιμής στον καλλιτέχνη που κατάφερε να επιβληθεί και να διακριθεί με το ταλέντο του και να διατηρήσει στο εξωτερικό το ελληνικό φως. Μαζί με τον Νικηφόρο Λύτρα και τον Νικόλαο Γύζη της περίφημης Σχολής του Μονάχου, εντάχθηκαν δημιουργικά στα ευρωπαϊκά εικαστικά ρεύματα του 19ου αιώνα, δίνοντας την ευκαιρία στη νεοελληνική τέχνη να αποκτήσει "υπόσταση" και "λόγο" στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Ευρώπης. Πλοιογράφος περισσότερο παρά θαλασσογράφος, παρουσίασε πολύ νωρίς τοπία υπαίθρου με ιμπρεσιονιστικές τάσεις, βρίσκοντας τελικά τον εαυτό του στη ρομαντική ενατένιση του θαλασσινού τοπίου και στη λυρική διαγραφή της ατμόσφαιρας σε συνδυασμό με τη φωτεινή στιγμή".

"Μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να τυποποιείται στην προσπάθειά του να αντεπεξέλθει στην εξασφάλιση των αναγκαίων στην πολυμελή οικογένειά του. Μπορεί να παρουσιάζει σκληρότητα και ακαμψία στην απόδοση των θαλασσών του, τα ξανοίγματά του, όμως, προς τα προβλήματα του φωτός και του χρώματος, που αποτελούν το επίκεντρο των καλλιτεχνικών ενδιαφερόντων του 19ου αιώνα, είναι πρωτοποριακά και τεράστιας σημασίας για την αναπροσαρμογή της ελληνικής τέχνης. Το λυρικό, ρομαντικό του πνεύμα, από την άλλη πλευρά, του έδωσε τη δυνατότητα να δημιουργήσει μερικές συνθέσεις εξαιρετικής ευαισθησίας, αξιοποιώντας τη μεγάλη παράδοση, παράλληλα με τις προσωπικές του καταβολές".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ