Σάββατο 25 Οχτώβρη 1997
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΠΟΛΥΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΠΟ
Να μην ψηφιστεί ζητούν οι σκηνοθέτες

Δεύτερη ανακοίνωση της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών

Με μια δεύτερη, μετά την πολυσέλιδη, καταγγελία της για το Πολυνομοσχέδιο, στην οποία ανέπτυσσε και τις προτάσεις της, η Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών συμπληρώνει και συγκεκριμενοποιεί την ουσία της αντίθεσής της που εκφράστηκε και στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που έδωσε. Η ΕΕΣ επισημαίνει τη "θεσμοποίηση του κρατικού ελέγχου,που επιχειρείται από το ΥΠΠΟ σε ιδεολογικό, αισθητικό και οικονομικό επίπεδο,μέσω της συγκέντρωσης ενός πλήθους εξουσιών και αρμοδιοτήτων στο πρόσωπο του διευθυντή του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, αλλά και του Συμβούλου Κινηματογραφίας, που διορίζονται από τον υπουργό". Η εταιρεία υπογραμμίζει ότι "αντιτίθεται στον αφελληνισμό του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και στην αφαίρεση από το νομοσχέδιο των άρθρων που αφορούν το Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και την "Hellas Film"". Αφαίρεση, που δημιουργεί υπόνοιες για ρύθμιση αυτών των θεμάτων μέσω Προεδρικών Διαταγμάτων, τα οποία η ΕΕΣ καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην υπογράψει.

Η ΕΕΣ θεωρεί, ότι προϋπόθεση της ανάπτυξης του ελληνικού κινηματογράφου είναι η εξασφάλιση των βεβαιωμένων πόρων,τους οποίους δικαιούται ο κινηματογράφος: Το 8% του φόρου κινηματογράφου που επιστρέφει σε αυτόν αλλά ξοδεύεται αλλότρια. Το 1,5% από τα τηλεοπτικά κανάλια,που μόνο η ΕΡΤ ΑΕ καταβάλλει. Το μέρος του Αγγελιόσημου που δικαιούται ο κινηματογράφος.

Οι σκηνοθέτες διαμαρτύρονται, επίσης, για την εφαρμογή του tax shelter μόνο όταν πρόκειται για το δημόσιο,γιατί έτσι αποθαρρύνεται κάθε χρηματοδοτική συμμετοχή σε ανεξάρτητες παραγωγές. Οσον αφορά στις ρυθμίσεις περί Κινηματογραφικού Μουσείου, αυτές "αποτελούν προσπάθεια του υπουργού να ευχαριστήσει τους φίλους της εκλογικής του περιφέρειας". Η ΕΕΣ χαρακτηρίζει συνολικά τις ρυθμίσεις του πολυνομοσχέδιου "νομοθετικές αλχημείες",που θα ήταν αχρείαστες "αν τα χρήματα που ανήκουν στον κινηματογράφο χρησιμοποιούνταν για την προώθησή του". Για μια "ακμάζουσα, πολυφωνική και ποιοτική κινηματογραφία στη χώρα μας".

Οσο για τις διατάξεις που καταργούν το θεσμό του Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου συνδέοντας, ταυτόχρονα, την απονομή των Κρατικών Βραβείων με την υποχρεωτική συμμετοχή των ταινιών στο Φεστιβάλ, η ΕΕΣ σημειώνει την αδιαφάνεια και την αντισυνταγματικότητά τους και προειδοποιεί για προσφυγή της στην Ελληνική Δικαιοσύνη και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.Καλεί, τέλος, τα κόμματα να αρνηθούν την ψήφιση του Πολυνομοσχέδιου στη Βουλή.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ