ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Οχι στην άρση ασυλίας του Κ. Μπαντουβά

Απορρίφθηκαν προχτές αργά το βράδυ οι αιτήσεις για την άρση ασυλίας των βουλευτών Κώστα Μπαντουβά, για την "παράνομη" είσοδο του Αμπντουλάχ Οτσαλάν στην Ελλάδα, και των Β. Γιοβανούδα και Α. Νάκου. Υπέρ της άρσης ασυλίας του Κ. Μπαντουβά τάχθηκαν μόλις 28 βουλευτές, κατά 148 ενώ υπήρξαν 4 λευκά. Για τον Β. Γιοβανούδα υπήρξαν 53 θετικές, 119 αρνητικές ψήφοι και 4 λευκά, ενώ αντίστοιχα για τον Α. Νάκο 13 θετικές ψήφοι, 162 αρνητικές και 4 λευκά.

Στη δίκη Οτσαλάν ο Στρατής Κόρακας

Ο Στρατής Κόρακας,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, επικεφαλής του Ευρωψηφοδελτίου, συμμετέχοντας στην τριμελή αντιπροσωπεία της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, αναχωρεί την Κυριακή 30/5 για την Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παραβρεθεί ως παρατηρητής στη δίκη του Α. Οτσαλάν τις δύο πρώτες μέρες 31/5 και 1/6.

ΟΛΥΜΠΙΑΚΑ ΕΡΓΑ
Αναβάθμιση του Λεκανοπεδίου βλέπει η υπουργός
  • Συνεχίστηκε στη Βουλή η συζήτηση του σχετικού νομοσχεδίου
  • Αχ. Κανταρτζής: Οι "μεγαλοκαρχαρίες" βρήκαν την... κότα με τα χρυσά αυγά

Παρά την έντονη αντίδραση μαζικών φορέων του Λεκανοπεδίου, αλλά και των κομμάτων της αντιπολίτευσης η υπουργός Πολιτισμού Ε. Παπαζώη, μιλώντας στη Βουλή στο νομοσχέδιο για τα ολυμπιακά έργα ισχυρίστηκε ότι με τις ενέργειές της η κυβέρνηση θα αναβαθμίσει το Λεκανοπέδιο.

Συγκεκριμένα, προσπαθώντας να απαντήσει στην κριτική που έγινε για την υποβάθμιση του Λεκανοπεδίου ισχυρίστηκε ότι "η διεξαγωγή των αγώνων του 2004 αποτελεί πραγματικά μια μοναδική ευκαιρία για την Αθήνα για την αναβάθμισή της λειτουργικά, αναπτυξιακά και αισθητικά, για να καλύψει χρόνιες ελλείψεις και για να λύσει προβλήματα υποδομών".

Αναφερόμενη στην παραχώρηση των έργων στους ιδιώτες, μέσω της "αυτοχρηματοδότησης" είπε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί να υπάρξουν επενδυτές, οι οποίοι θα καλύψουν ένα κομμάτι ούτως ή άλλως των ολυμπιακών εγκαταστάσεων "εκείνο το κομμάτι που δεν αφορά πρακτικά αθλητικές εγκαταστάσεις που θα παραμείνουν και μεταολυμπιακά". Κατά την υπουργό η διαδικασία αυτή προτιμήθηκε για να μην επιβαρυνθούν οι δημόσιες δαπάνες με τους ολυμπιακούς αγώνες.

Απαντώντας στους ισχυρισμούς αυτούς ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής είπε ότι η "αυτοχρηματοδότηση" επιλέχθηκε, για να εξασφαλιστούν τα κέρδη των επιχειρηματιών και όχι επειδή η κυβέρνηση "πόνεσε γιατί θα φορτώνονταν ελλείμματα στον ελληνικό λαό". Το δημόσιο, είπε, θα χρηματοδοτήσει ολυμπιακά έργα και μάλιστα εκείνα που δεν προμηνύουν κέρδη και για τα οποία είναι αδιάφορο το μεγάλο κεφάλαιο. Ομως, για τα έργα από τα οποία προσδοκώνται κέρδη αυτά θα δοθούν σε ιδιώτες με τη μέθοδο της αυτοχρηματοδότησης.

"Μήπως, συνέχισε, ο ελληνικός λαός θα απαλλαγεί με αυτόν τον τρόπο από τα ελλείμματα; Οταν θα πληρώνει εισιτήριο με μεγάλο αντίτιμο για ναεπισκέπτεται τους χώρους αναψυχής δεν είναι αυτός ένας τρόπος φορολόγησης;". Ο βουλευτής τόνισε ότι με το νομοσχέδιο καταργείται κάθε ρύθμιση που προστάτευε το περιβάλλον στο Λεκανοπέδιο και στο όνομα των Ολυμπιακών Αγώνων οι μεγαλοεπιχειρηματίες "βρήκαν την κότα με τα χρυσά αυγά".

Είναι σίγουρο, είπε ο Αχ. Κανταρτζής, ότι θα υπάρξει ανάπτυξη, αλλά το θέμα είναι για ποιον. Δε θα είναι προς όφελος του λαού, αλλά για να αναπτυχθούν τα κέρδη των επιχειρηματιών. Οσο δε για τις θέσεις εργασίες, για τις οποίες μιλάει η κυβέρνηση το μόνο σίγουρο είναι ότι θα δημιουργηθούν είναι οι γνωστές θέσεις των μισοανέργων, μισοαπασχολούμενων με τη μερική απασχόληση και τα περιορισμένα δικαιώματα. Αναφερόμενος στις επιμέρους παρεμβάσεις τόνισε ότι στα Μεσόγεια μειώνεται η γη, γίνεται επέμβαση στον υδροβιότοπο στον Σχοινιά, στη δασική έκταση στην Πάρνηθα, στο Γουδί ή σε χώρους που απελευθερώνονται όπως για παράδειγμα στον Ιππόδρομο ή στο αεροδρόμιο του Ελληνικού.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα.

ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Περίεργη" η ανάμειξη της ομάδας των "οκτώ"

Δηλώσεις του Δημ. Χριστόφια, ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας σχολιάζοντας προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κ. Σερέζη ότι η όποια πρωτοβουλία ή όποια δήλωση των "οκτώ" για το Κυπριακό θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σε σχέση με πληροφορίες ότι κάποιοι κύκλοι κινούνται να εκτροχιαστεί η όλη προσπάθεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνισε ότι η όποια κίνηση των "οκτώ" είναι συμβιβασμός και παραγκώνιση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Το μέγα ερώτημα, είπε ο Δημ. Χριστόφιας, είναι γιατί δε γίνεται η έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα από το καθαυτό ασχολούμενο με το Κυπριακό όργανο, που είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τι γυρεύει η ομάδα των "Οκτώ" σ' αυτή την υπόθεση αναρωτήθηκε το ΓΓ του ΑΚΕΛ. Είναι, υπογράμμισε, μια κίνηση των Αμερικανών. Γνωρίζουμε πολύ καλά, πρόσθεσε, ότι οι Ρώσοι επέμεναν να είναι έκκληση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δική μας πλευρά, αντίθετα, συναίνεσε πρώτη να είναι από τους "οκτώ". Κατά συνέπεια δεν έχει δίκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν λέει αυτά που είπε. Μπορεί να φαίνεται "αθώο" αυτό το βήμα, αλλά το θεωρώ ένα πρώτο βήμα μιας στημένης υπόθεσης από τους Αμερικανούς αν είναι δυνατό να βγάλουν το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας".

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι οι "οκτώ" ασχολούνται με το Κυπριακό, ο Δημ. Χριστόφιας, είπε: "Οχι, θεωρώ ότι θα ήταν πιο θετική εξέλιξη αν το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολούνταν με το Κυπριακό, όπως ασχολούνταν μέχρι τώρα. Μπορεί να φαίνεται αποδυναμωμένος ο Διεθνής Οργανισμός σήμερα - και είναι αποδυναμωμένος - τον έχουν αποδυναμώσει οι Αμερικανοί, αρνούμενοι να συνδράμουν και οικονομικά και πολιτικά προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ, αλλά το μέλλον του κόσμου δε θα το καθορίζουν η ομάδα των έξι, εφτά ή οκτώ κρατών, αλλά θα συνεχίσει να το καθορίζει η διεθνής αμφικτιονία, που είναι ο ΟΗΕ και τα όργανά του".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει σε Γιουγκοσλάβο υφυπουργό και στη σύζυγό του είσοδό τους στην Κύπρο. Αυτή η κίνηση για να φαινόμαστε καλοί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, θα ρεζιλέψει την Κύπρο και την αξιοπιστία της διεθνώς. Οταν, πρόσθεσε, δεν επιτρέπεις σε ένα υφυπουργό της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας να μπει στην Κύπρο γιατί έτσι λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση, νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη συνδρομή προς την κατεύθυνση της συνέχισης αυτού του εγκλήματος, το οποίο διαπράττουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δικαιολογήσει τον εαυτό της και το ρεζίλεμα της Κύπρου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις πληροφορίες ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν εκδικητικά μέτρα κατά της Κύπρου, λόγω της αντίδρασης της Βουλής των Αντιπροσώπων στο θέμα των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το θέμα Κυπριακό και εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι τώρα που εγείρεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση; αναρωτήθηκε ο Δημ. Χριστόφιας". Δέκα φορές τώρα η Ελλάδα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, απείλησε να θέσει βέτο για την ένταξη και των υπολοίπων χωρών ένεκα του ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες έθεταν θέμα επίλυσης πρώτα του Κυπριακού και μετά να ενταχθεί η Κύπρος. Ο Δημ. Χριστόφιας ευχήθηκε να μην είναι και αποκύημα φαντασίας αυτή η ιστορία. "Εγώ πιστεύω, κατέληξε, ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα αν το ήγειραν στην πραγματικότητα".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ενημέρωσε χτες σε χωριστές συναντήσεις του, τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη σχετικά με πληροφορίες που κατέχει για τα σχέδια των ΗΠΑ στο Κυπριακό. Ο Σπ. Κυπριανού σε δημοσιογραφική ενημέρωση χτες το απόγευμα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για συνομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.

ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Αδικίες στο όνομα του "οικονομικού κόστους"

Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Β. Μπούτα

Με την επίκληση του οικονομικού κόστους, ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Φ. Ιωαννίδης αρνήθηκε χτες στη Βουλή να συζητήσει την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι επαναπατρισθέντες πολιτικοί πρόσφυγες.

Το θέμα έφερε στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Β. Μπούτας, ζητώντας να αρθούν οι αδικίες που υπάρχουν και ταλανίζουν τους επαναπατρισθέντες πολιτικούς πρόσφυγες, οι οποίοι για αρκετά χρόνια αναγκάστηκαν να ζήσουν στην προσφυγιά.

Ο υφυπουργός στην απάντησή του είπε ότι είναι γνωστό το πρόβλημα της συνταξιοδότησης των πολιτικών προσφύγων και ισχυρίστηκε ότι έχουν γίνει ευνοϊκές ρυθμίσεις, τέτοιες που εάν ίσχυαν οι ασφαλιστικές προϋποθέσεις για όσους εργάστηκαν στην Ελλάδα τότε οι πρόσφυγες δε θα έπαιρναν σύνταξη. Είπε ότι από το 1985 η κυβέρνηση, με συμφωνία που έκανε με τις τότε σοσιαλιστικές χώρες, εξασφάλισε "λίαν ευνοϊκές ρυθμίσεις" αναλογικά με τις εισφορές τους. Με σχετικό νόμο (1902) αντιμετωπίστηκε, είπε, με ευεργετικό τρόπο η περίπτωση κάποιων πολιτικών προσφύγων και η επέκταση και σε άλλους είναι απαγορευτική οικονομικά, καθώς το ετήσιο κόστος ανέρχεται στα 8,5 δισ.

Ο Β. Μπούτας ανέφερε ότι υπάρχει μια αδικία στην όλη υπόθεση, καθώς όσοι πολιτικοί πρόσφυγες είχαν σύνταξη στις εκεί χώρες αυτήν αναγνωρίστηκε, αλλά στη συνέχεια υπήρξαν μία σειρά προβλήματα. Ετσι ενώ εκεί έπαιρναν σύνταξη στα 55 οι άνδρες και στα 50 οι γυναίκες εδώ τους δόθηκε, όταν συμπλήρωσαν 65 οι άνδρες και 60 οι γυναίκες και εφόσον είχαν συμπληρώσει 5.500 ένσημα. Μάλιστα, οι μετέπειτα επαναπατρισθέντες πρόσφυγες θεωρήθηκαν εκπρόθεσμοι και ο βουλευτής του ΚΚΕ ζήτησε να επανεξεταστούν οι σχετικές νομοθετικές προβλέψεις. Είναι δε χαρακτηριστικό ότι ο νόμος χωρίζει τους πρόσφυγες σε κατηγορίες ανάλογα με το πότε κατέθεσαν τα δικαιολογητικά και έτσι υπάρχει το φαινόμενο να αντιμετωπίζονται διαφορετικά πρόσφυγες που έχουν τις ίδιες ακριβώς ασφαλιστικές προϋποθέσεις.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ