Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ

"Περίεργη" η ανάμειξη της ομάδας των "οκτώ"

Δηλώσεις του Δημ. Χριστόφια, ΓΓ του ΑΚΕΛ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (του ανταποκριτή μας). -

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημ. Χριστόφιας σχολιάζοντας προχτεσινή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κ. Σερέζη ότι η όποια πρωτοβουλία ή όποια δήλωση των "οκτώ" για το Κυπριακό θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ, σε σχέση με πληροφορίες ότι κάποιοι κύκλοι κινούνται να εκτροχιαστεί η όλη προσπάθεια από το Συμβούλιο Ασφαλείας, τόνισε ότι η όποια κίνηση των "οκτώ" είναι συμβιβασμός και παραγκώνιση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

"Το μέγα ερώτημα, είπε ο Δημ. Χριστόφιας, είναι γιατί δε γίνεται η έκκληση προς τον Γενικό Γραμματέα από το καθαυτό ασχολούμενο με το Κυπριακό όργανο, που είναι το Συμβούλιο Ασφαλείας. Τι γυρεύει η ομάδα των "Οκτώ" σ' αυτή την υπόθεση αναρωτήθηκε το ΓΓ του ΑΚΕΛ. Είναι, υπογράμμισε, μια κίνηση των Αμερικανών. Γνωρίζουμε πολύ καλά, πρόσθεσε, ότι οι Ρώσοι επέμεναν να είναι έκκληση από το Συμβούλιο Ασφαλείας και η δική μας πλευρά, αντίθετα, συναίνεσε πρώτη να είναι από τους "οκτώ". Κατά συνέπεια δεν έχει δίκιο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος όταν λέει αυτά που είπε. Μπορεί να φαίνεται "αθώο" αυτό το βήμα, αλλά το θεωρώ ένα πρώτο βήμα μιας στημένης υπόθεσης από τους Αμερικανούς αν είναι δυνατό να βγάλουν το Κυπριακό από το Συμβούλιο Ασφαλείας".

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσο θεωρεί αρνητική εξέλιξη το γεγονός ότι οι "οκτώ" ασχολούνται με το Κυπριακό, ο Δημ. Χριστόφιας, είπε: "Οχι, θεωρώ ότι θα ήταν πιο θετική εξέλιξη αν το Συμβούλιο Ασφαλείας ασχολούνταν με το Κυπριακό, όπως ασχολούνταν μέχρι τώρα. Μπορεί να φαίνεται αποδυναμωμένος ο Διεθνής Οργανισμός σήμερα - και είναι αποδυναμωμένος - τον έχουν αποδυναμώσει οι Αμερικανοί, αρνούμενοι να συνδράμουν και οικονομικά και πολιτικά προς την κατεύθυνση του ΟΗΕ, αλλά το μέλλον του κόσμου δε θα το καθορίζουν η ομάδα των έξι, εφτά ή οκτώ κρατών, αλλά θα συνεχίσει να το καθορίζει η διεθνής αμφικτιονία, που είναι ο ΟΗΕ και τα όργανά του".

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ χαρακτήρισε διεθνές ρεζίλεμα της Κύπρου την απόφαση της κυβέρνησης να απαγορεύσει σε Γιουγκοσλάβο υφυπουργό και στη σύζυγό του είσοδό τους στην Κύπρο. Αυτή η κίνηση για να φαινόμαστε καλοί προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, είπε, θα ρεζιλέψει την Κύπρο και την αξιοπιστία της διεθνώς. Οταν, πρόσθεσε, δεν επιτρέπεις σε ένα υφυπουργό της Ομόσπονδης Γιουγκοσλαβίας να μπει στην Κύπρο γιατί έτσι λέει η Ευρωπαϊκή Ενωση, νομίζω ότι δεν υπάρχει καλύτερη συνδρομή προς την κατεύθυνση της συνέχισης αυτού του εγκλήματος, το οποίο διαπράττουν οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους. Η κυβέρνηση δεν μπορεί με κανέναν τρόπο να δικαιολογήσει τον εαυτό της και το ρεζίλεμα της Κύπρου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για τις πληροφορίες ότι η Βρετανία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης εφαρμόζουν εκδικητικά μέτρα κατά της Κύπρου, λόγω της αντίδρασης της Βουλής των Αντιπροσώπων στο θέμα των κυρώσεων κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το θέμα Κυπριακό και εξωτερική πολιτική της Κύπρου είναι τώρα που εγείρεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση; αναρωτήθηκε ο Δημ. Χριστόφιας". Δέκα φορές τώρα η Ελλάδα, είπε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, απείλησε να θέσει βέτο για την ένταξη και των υπολοίπων χωρών ένεκα του ότι η Γαλλία, η Γερμανία, η Ολλανδία και άλλες χώρες έθεταν θέμα επίλυσης πρώτα του Κυπριακού και μετά να ενταχθεί η Κύπρος. Ο Δημ. Χριστόφιας ευχήθηκε να μην είναι και αποκύημα φαντασίας αυτή η ιστορία. "Εγώ πιστεύω, κατέληξε, ότι θα λυθεί αυτό το πρόβλημα αν το ήγειραν στην πραγματικότητα".

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Βουλής και πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού ενημέρωσε χτες σε χωριστές συναντήσεις του, τον Πρόεδρο Γλ. Κληρίδη και τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Ν. Αναστασιάδη σχετικά με πληροφορίες που κατέχει για τα σχέδια των ΗΠΑ στο Κυπριακό. Ο Σπ. Κυπριανού σε δημοσιογραφική ενημέρωση χτες το απόγευμα κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι δεν έχουν εγκαταλείψει τα σχέδιά τους για συνομοσπονδιακή λύση του Κυπριακού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ