Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Συρρικνώνονται τα δημοκρατικά δικαιώματα

Η ΕΕ, με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία, εντατικοποιεί την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην εθνική πραγματικότητα, μέσα από την ιδεολογικοπολιτική, οργανωτική, υλικοτεχνική και οικονομική διείσδυση

Την τάση συρρίκνωσης των όποιων δημοκρατικών δικαιωμάτων των λαών και των εργαζομένων στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης, μια συνειδητή επιλογή των κυρίαρχων ιμπεριαλιστικών δυνάμεων και της ολιγαρχίας κάθε χώρας -μέλους, επισήμανε στην εισήγησή του με θέμα "Ευρωπαϊκή Ενωση και τα δημοκρατικά δικαιώματα", ο Δημήτρης Καλτσώνης,δρ Νομικής.

Ο εισηγητής ανέφερε χαρακτηριστικά παραδείγματα από την εμπειρία των κρατών - μελών και ιδιαίτερα της Ελλάδας σχετικά με την παρεμπόδιση και απαγόρευση άσκησης κατακτημένων δημοκρατικών δικαιωμάτων των εργαζομένων όπως: Τη βιομηχανία διώξεων κατά των αγροτών, τις αυστηρές ποινές και ποινικές διώξεις και καταδίκες πολιτών, μαθητών, μελών της ΚΝΕ και άλλων για δίκαιες κινητοποιήσεις τους κατά της αντιλαϊκής πολιτικής. Επίσης, επισήμανε τις εντεινόμενες προσπάθειες για περιορισμό των λαϊκών συγκεντρώσεων με διάφορα προσχήματα, όπως και την παρέμβαση δικαστικών αρχών, που εφαρμόζουν την "ανενεργό", σε πολλές περιπτώσεις, αναχρονιστική και αντιδραστική νομοθεσία. Ενώ υπογράμμισε και την προσπάθεια που γίνεται για την προετοιμασία του λαού για πιο συντηρητικές εξελίξεις σχετικά. Από την πρακτική των άλλων κρατών - μελών της ΕΕ, αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του Βελγίου και της Γαλλίας, όπου απαγορεύονται άμεσα είτε έμμεσα με διάφορα εμπόδια οι νόμιμες συναθροίσεις των εργαζομένων, οι κινητοποιήσεις τους ενάντια στις πολιτικές που ακολουθούνται (π.χ. απαγόρευση αγροτικών κινητοποιήσεων στις Βρυξέλλες είτε των Σέρβων μεταναστών στο Παρίσι και αλλού).

Ο εισηγητής σημείωσε τέσσερις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από τους μηχανισμούς των κυβερνήσεων για τη συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων:Πρώτο,μέσω της συντηρητικοποίησης του σχετικού νομικού πλαισίου, κάτι που γίνεται με την υλοποίηση της Συνθήκης Σένγκεν και τη δημιουργία της Ευρωπόλ, αλλά και με την ψήφιση νόμου για το ηλεκτρονικό φακέλωμα κλπ.

Δεύτερο,ενεργοποιούνται αντιδραστικοί νόμοι, οι οποίοι κάτω από την πίεση του λαϊκού κινήματος παρέμεναν μέχρι σήμερα ανενεργοί.

Τρίτο,όλο και συχνότερα τελευταία, χρησιμοποιούνται παράνομες πρακτικές από τους κατασταλτικούς μηχανισμούς αλλά και πρακτικές που κινούνται ή ξεπερνούν τα όρια της νομιμότητας.

Τέταρτο,γίνεται όλο και περισσότερο μια συντηρητική στροφή στην ερμηνεία, επί το αντιδραστικότερον, διαφόρων νόμων από τα δικαστήρια.

Αναφερόμενος ιδιαίτερα στη Συνθήκη Σένγκεν και τη λειτουργία της Ευρωπόλ, ο εισηγητής επισήμανε:

Η ΕΕ με την Ευρωπαϊκή Αστυνομία εντατικοποιεί την παρέμβαση των ιμπεριαλιστικών κέντρων στην εθνική πραγματικότητα, μέσα από την ιδεολογικοπολιτική, οργανωτική, υλικοτεχνική και οικονομική διείσδυση. Δημιουργεί έναν μηχανισμό καταστολής που βρίσκεται έξω από κάθε έλεγχο, ακόμη και τον τυπικό έλεγχο της Βουλής, των δικαστικών αρχών και του Ευρωκοινοβουλίου. Βασικός στόχος της Ευρωπόλ, όπως δείχνουν τα στοιχεία, τόνισε ο ομιλητής, είναι ο "εχθρός λαός"...

Σ' αυτήν την προοπτική, της αντιμετώπισης του "εχθρού λαού", καταργείται κάθε "προσωπική ελευθερία και προσωπική ασφάλεια", μέσω του ηλεκτρονικού φακελώματος και των προσωπικών δεδομένων που καταχωρούνται, για κάθε χρήση, στο αυτοματοποιημένο αρχείο της Ευρωπόλ. Με την περιβόητη Συνθήκη Σένγκεν περιορίζεται δραστικά το δικαίωμα των αλλοδαπών στη διακίνηση και στο να ζητήσουν και να λάβουν άσυλο. Πέραν αυτού, παρέχεται το δικαίωμα στις αστυνομικές αρχές άλλης χώρας για παρακολούθηση, καταδίωξη και σύλληψη σε βάρος ύποπτων για τέλεση εγκλήματος, π.χ., στη χώρα μας, με βάση, μάλιστα, τους διωκτικούς νόμους που ισχύουν στη χώρα καταγωγής των υπόπτων! Ενώ προβλέπεται η εγκατάσταση συστήματος πληροφοριών, που σε συνεργασία με την Ευρωπόλ καταγράφει, επεξεργάζεται και ανταλλάσσει στοιχεία που αφορούν τις πολιτικές, φιλοσοφικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις, τη συνδικαλιστική και εν γένει κοινωνική δραστηριότητα. Ως πρόσχημα για όλα αυτά προβάλλεται η καταπολέμηση της εγκληματικότητας, αλλά στην πραγματικότητα το αντιδραστικό νομικό πλαίσιο έχει στο στόχαστρό του τα δημοκρατικά δικαιώματα και τους αντιστεκόμενους λαούς, επισημάνθηκε.

Με όλα αυτά και πολλά άλλα αντιδραστικά νομοθετήματα που προωθούνται, τονίστηκε, δημιουργείται μια νέα ποιοτικά κατάσταση: Η ΕΕ και οι εγχώριοι υποστηρικτές της οδηγούν στη ραγδαία συρρίκνωση των δημοκρατικών κατακτήσεων, προκειμένου να υλοποιήσουν χωρίς αντιστάσεις τα σχέδιά τους για τη βάρβαρη καταλήστευση των εργαζομένων, για την αφαίρεση και των στοιχειωδέστερων κατακτήσεών τους στις εργασιακές σχέσεις, στην παιδεία, στην υγεία και σε άλλα δικαιώματα. Οι πολυεθνικές και το ντόπιο και ξένο μεγάλο κεφάλαιο επιδιώκουν να κάμψουν κάθε φωνή διαμαρτυρίας και αμφισβήτησης προκειμένου να υλοποιηθούν τα εγκληματικά σχέδια της ιμπεριαλιστικής "νέας τάξης πραγμάτων".

Καθώς, λοιπόν, γίνεται περισσότερο φανερός ο ταξικός χαρακτήρας της νομιμότητας και της δημοκρατίας, γίνεται φανερή και η ανάγκη να έρθει ο λαός στο προσκήνιο. Να βάλει φραγμό, να υπερασπίσει και διευρύνει τα δικαιώματά του με τους αγώνες του. Και στο προσκλητήριο δημοκρατικής εγρήγορσης και πάλης που έχει ανάγκη ο τόπος, ο νομικός κόσμος, κάθε δημοκράτης, κάθε προοδευτικός άνθρωπος οφείλει να ξεπεράσει δισταγμούς και αναστολές και να συμμετέχει στους αγώνες, υπογράμμισε ο ομιλητής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ