Πέμπτη 27 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Εξω από την παγίδα

Μέρα τη μέρα γίνεται όλο και πιο φανερό το χάος, στο οποίο οδηγεί τη χώρα η πολιτική της κυβέρνησης. Η συγκεκαλυμμένη, αρχικά, εμπλοκή της Ελλάδας στον πόλεμο γίνεται στην πορεία απροκάλυπτη και παίρνει χαρακτήρα δρόμου χωρίς επιστροφή, αν στο μεταξύ δεν υπάρξει δυναμική παρέμβαση του λαϊκού παράγοντα που θα ανατρέψει τα τετελεσμένα, τα οποία έχουν δημιουργηθεί.

Αποκαλύπτεται όχι απλά η υποκρισία της κυβέρνησης και το διπλό παιχνίδι που παίζει με τις τύχες του τόπου - από τη μια τα μισόλογα στον ελληνικό λαό που θέλει να τον κάνει συνένοχο και από την άλλη το "ναι σε όλα" προς το ΝΑΤΟ και τους Αμερικάνους - αλλά ότι η κυβέρνηση των Αθηνών δεν είναι τίποτα άλλο παρά μια υπηρεσία διεκπεραίωσης, χωρίς δεύτερη κουβέντα, των αποφάσεων των ιμπεριαλιστικών κέντρων, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, με τις οποίες βεβαίως συμφωνεί. Είναι τόσο ενεργά συμμέτοχη σ' αυτά τα κέντρα που δεν μπορεί πλέον, να τηρήσει ούτε καν τα προσχήματα, τα οποία τής είναι αναγκαία για την πολιτική της δράση, ενόψει και της εκλογικής δοκιμασίας, με αποτέλεσμα να εκτίθεται ανεπανόρθωτα.

Τα γεγονότα είναι καταλυτικά. Η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει, υπό τη μορφή απόφασής της, ότι τις 10 τελευταίες μέρες της προεκλογικής περιόδου δε θα περάσουν ΝΑΤΟικά στρατεύματα από τη Θεσσαλονίκη, όμως από τις Βρυξέλλες το επίσημο ΝΑΤΟ δηλώνει... άγνοια και προγραμματίζει ακόμα πιο μαζικές διελεύσεις. Την ίδια ώρα η Ελλάδα συναποφασίζει με τους άλλους "συμμάχους" την αύξηση της ΝΑΤΟικής δύναμης σε ΠΓΔΜ και Αλβανία στις 50.000, μιας δύναμης που προορίζεται για την κατοχή του Κοσσυφοπεδίου και στην οποία θα συμμετέχει και ελληνικό εκστρατευτικό σώμα. Ταυτόχρονα, γίνεται γνωστό ότι το ΝΑΤΟ ενεργοποιεί τη βάση του Ακτιου για την εξόρμηση από αυτήν των ιπτάμενων ραντάρ, που συντονίζουν τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας, μια εξέλιξη που αναμφισβήτητα συνδέεται με τη χρήση από τα ΝΑΤΟικά μαχητικά αεροδρομίων της Δυτικής Τουρκίας και ελληνικών αεροδιαδρόμων πάνω από το Αιγαίο. Ολα αυτά οδηγούν αβίαστα το συμπέρασμα ότι προετοιμάζεται γενίκευση του πολέμου με τη χρησιμοποίηση και χερσαίων δυνάμεων με την Ελλάδα σε ρόλο ΝΑΤΟικού πολεμικού ορμητηρίου.

Δε χρειάζονται πια άλλες αποδείξεις για το πόσο εγκλωβισμένη είναι η Ελλάδα σε αυτό το βρώμικο πόλεμο. Στους ΝΑΤΟικούς δίνεται ό,τι θέλουν, λιμάνια, αεροδρόμια, δρόμους, τα πάντα. Η "ρεαλιστική" πολιτική της κυβέρνησης Σημίτη και η "σωφροσύνη" για την οποία υπερηφανεύεται, έχουν εξαντλήσει τα όριά τους. Στα πλαίσια αυτά, μέσα στο φαύλο κύκλο των επιλογών της, που συνειδητά και με πλήρη επίγνωση των συνεπειών της πολιτικής της εφαρμόζει η κυβέρνηση, δεν υπάρχουν περιθώρια για μια άλλη πορεία ούτε καν για ελιγμούς.

Ο ραγιαδισμός δεν οδηγεί παρά σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Ετσι, αποδεικνύεται περίτρανα ότι η μόνη ρεαλιστική πολιτική, η πραγματική σωφροσύνη είναι αυτή της απόκρουσης της ιμπεριαλιστικής λαίλαπας και της πάλης για αναζήτηση διεξόδου που θα οδηγεί έξω από την παγίδα που έχουν στήσει οι ιμπεριαλιστές για τους λαούς. Οι ευρωεκλογές με την ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ μπορεί να στείλουν ένα τέτοιο μήνυμα. Ενα ξεκάθαρο μήνυμα αντίστασης, αγώνα και προοπτικής. Αυτό το μήνυμα που στέλνει ο ελληνικός λαός με τη στάση και τις κινητοποιήσεις του ενάντια στο ΝΑΤΟ και τα ιμπεριαλιστικά σχέδια όλο αυτόν τον καιρό.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ