ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 28 Μάρτη 2010
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΙΓΚΑΠΟΥΡΗ
Στη δίνη της κρίσης ... ο άλλοτε «τίγρης»

Κερδισμένο και στη Σιγκαπούρη, την περίοδο της ανάπτυξης και τώρα της κρίσης, είναι οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο
Κερδισμένο και στη Σιγκαπούρη, την περίοδο της ανάπτυξης και τώρα της κρίσης, είναι οι πολυεθνικές και το μεγάλο κεφάλαιο
Καθώς η κρίση του παγκόσμιου καπιταλιστικού συστήματος βαθαίνει, έρχονται στο φως στοιχεία από το άλλοτε πρότυπο καπιταλιστικής ανάπτυξης τη σύγχρονη πόλη - κράτος της Σιγκαπούρης. Η ύφεση, η ανεργία και απολύσεις εδώ και μήνες είναι καθημερινότητα στη μικρή νησιωτική χώρα με 4,6 εκατ. πληθυσμό που βρίσκεται νότια της Μαλαισίας και που πριν περίπου 20 χρόνια επαίρονταν ως μία απ' τις τέσσερις ανερχόμενες οικονομικά «τίγρεις» της ΝΑ Ασίας (μετά τη Ν. Κορέα, το Χονγκ Κονγκ και την Ταϊβάν).

Νέοι πτυχιούχοι, με αστραφτερά βιογραφικά και τις καλύτερες συστάσεις απ' τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια των ΗΠΑ και της Ευρώπης αναγκάζονται να γίνουν ταξιτζήδες. Αλλοι αποσιωπούν τα πανεπιστημιακά προσόντα τους για μία θέση σε δημόσια υπηρεσία, ενώ εργαζόμενοι άνω των 60 ετών βλέπουν τις αποδοχές τους να συρρικνώνονται (έως και 10%) - με τις ευλογίες της κυβέρνησης του Κόμματος Λαϊκής Δράσης (PAP) που κυβερνά αδιάλειπτα τη χώρα απ' το 1965, αφότου δηλαδή ανεξαρτητοποιήθηκε απ' την αποκιοκράτειρα Βρετανία.

Σύμφωνα με την τοπική εφημερίδα «Straits Times» ολοένα και περισσότεροι Σιγκαπουριανοί πτυχιούχοι μπαίνουν στην ουρά της ανεργίας και αναζητούν μία οποιαδήποτε δουλειά που να φέρνει φαγητό στο τραπέζι, προσπαθώντας να ανταγωνιστούν τα περίπου 2.000.000 ξένων εργαζόμενων που έχουν κατακλύσει τη Σιγκαπούρη την τελευταία 10ετία προσφέροντας υπηρεσίες με σημαντικά χαμηλότερες αμοιβές και εργασιακές απαιτήσεις. Σήμερα, δύο στους τρεις νέους εργαζόμενους έχουν πτυχίο πανεπιστημιακής σχολής ή μεταπτυχιακό δίπλωμα αλλά αδυνατούν να βρουν μία θέση εργασίας που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και τα προσόντα τους...

Το υπουργείο Ανθρώπινου Δυναμικού παραδέχεται την αύξηση της ανεργίας (που επίσημα τρέχει γύρω στο 3%) σ' αυτόν τον «παράδεισο» της ελεύθερης αγοράς και της παροχής υπηρεσιών ήδη απ' το πρώτο τρίμηνο του 2009. Μέχρι τον περασμένο Δεκέμβρη, ο αριθμός των χρόνια ανέργων και των ατόμων που αναζητούν δουλειά πάνω από 25 βδομάδες αυξήθηκε κατά 13.900. Ως το τέλος του 2010 προβλέπεται ότι θα χαθούν πάνω από 300.000 θέσεις εργασίας.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ έφθανε το 6,8% έως το 2008 και τώρα έχει πέσει στο 2,1% λόγω της κρίσης του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού.

Μπροστά σ' όλα αυτά, ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης Λι Χσιέν Λουνγκ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την κρίση δίνοντας στους εργαζόμενους «παυσίπονα» και στις μεγάλες εταιρείες και επιχειρήσεις σκανδαλώδεις φοροαπαλλαγές (που φθάνουν έως το 250%!) και υπερ-ελαστικοποίηση των ήδη πολύ ευέλικτων σχέσεων στην αγορά εργασίας.

Το θεσμικό πλαίσιο περιορισμού των απολύσεων σχεδόν ανύπαρκτο, ενώ την ίδια ώρα, η φορολόγηση στους μισθούς των εργαζομένων φθάνει το 20%, ενώ εντείνονται οι κυβερνητικές πιέσεις προς τις συνδικαλιστικές ενώσεις για περαιτέρω (και αριθμητική...) μείωση στις αποδοχές των μισθωτών.

Η κυβέρνηση του Λονγκ ανακοίνωσε πρόσφατα τη χορήγηση περίπου 46 δισ. δολ. Σιγκαπούρης (ήτοι 3,3 δισ. δολάρια ΗΠΑ) κρατικής βοήθειας για τη βελτίωση της μακροοικονομικής παραγωγικότητας. Απ' αυτά τα λεφτά, 5,5 δισ. προορίζονται για την αύξηση της ετήσιας παραγωγής κατά 2% με 3% ως το τέλος του 2020. Σημαντικό μέρος του πακέτου «βοήθειας» θα δοθεί σε εταιρείες και επιχειρήσεις με τη μορφή φοροαπαλλαγών, επιδοτήσεων και χορηγιών μαθητείας και τη σύσταση νέων οργανισμών που θα αναλάβουν τη διαρκή μετεκπαίδευση του εργατικού δυναμικού όπως το «Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγικότητας και Διά Βίου Εκπαίδευσης»...

Σε συνθήκες όξυνσης της καπιταλιστικής κρίσης προβλέπεται περαιτέρω σφίξιμο της ζώνης για εργαζόμενους και άνεργους αφού η μεγαλύτερη βαρύτητα της κυβέρνησης για την αύξηση της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου και την ευημερία των οικονομικών δεικτών πέφτει συνεχώς στη μείωση του εργατικού κόστους...

Αυτές οι εξελίξεις στη Σιγκαπούρη, το άλλοτε μοντέλο της «αποτελεσματικότητας του καπιταλισμού» όπως παρουσιάζονταν, δείχνουν ότι είτε σε συνθήκες ανάπτυξης είτε σε συνθήκες ύφεσης οι εργαζόμενοι βρίσκονται κάτω από την πρέσα εντατικοποίησης της εκμετάλλευσής τους απ' την εργοδοσία...Και εκεί, όπως και εδώ, οι συνταγές αντιμετώπισης της ύφεσης θέλουν τους μισθούς να μειώνονται, τα κεκτημένα δικαιώματα να τσαλαπατώνται, την ανεργία να φαντάζει σαν Δαμόκλειος Σπάθη πάνω απ' τα κεφάλια των εργαζομένων και την ίδια ώρα να εφαρμόζονται πολιτικές που χαϊδεύουν και προστατεύουν το μεγάλο κεφάλαιο (ντόπιο και ξένο)...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Η συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο

Αυτή η στήλη από τις αρχές της δεκαετίας του '90 που άρχισε η λειτουργία της μίλησε για τον κίνδυνο μετατόπισης της αποκλειστικής ελληνικής επικράτειας και κυριαρχίας «επί το δυτικότερον» και επί το «νοτιότερον», με αφορμή την ελληνοτουρκική διένεξη στο Αιγαίο και την υπόθαλψη αλυτρωτικών έως και επεκτατικών βλέψεων της ΠΓΔΜ επί της ελληνικής Μακεδονίας.

Ανεξαρτήτως της πραγματικής δυνατότητας της Αγκυρας και των Σκοπίων να υλοποιήσουν επεκτατική πολιτική, οι πολιτικές τους βλέψεις ακουμπούν στη στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών συμφερόντων κυρίως των ΗΠΑ. Πίσω απ' αυτό το θέατρο σκιών βρίσκονται οικονομικά συμφέροντα ισχυρών πολυεθνικών ομίλων κυρίως πετρελαίου κι ορυκτού πλούτου και στρατηγικά μιλιταριστικά συμφέροντα με κύριο άξονα το ΝΑΤΟ για τον ολοκληρωτικό και χωρίς εθνικές ενστάσεις και εμπόδια έλεγχο περιοχών και γεωγραφικών ζωνών. Αυτές οι επιδιώξεις ποτέ δε σταμάτησαν. Αντίθετα, δείχνουν να ανανεώνονται στη βάση της οικονομικής δυσπραγίας που μετέρχεται η ελληνική αστική τάξη. Το ζήτημα είναι επομένως περισσότερο από σοβαρό κι επικίνδυνο.

Η στήλη είχε επανειλημμένα αναφέρει ως πιθανό μέτρο των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο, μια γραμμή που έχοντας ως άξονα την απόσταση της Λευκωσίας με τα τουρκικά παράλια ανεβαίνει και καταλήγει στην ελληνική Θράκη. Ανεξαρτήτως της ακριβούς τήρησης αυτής της οριογραμμής το σενάριο δείχνει να ζωντανεύει. Είχε επίσης αναφέρει η στήλη ότι στη νέα αυτή συνοριακή γραμμή μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας δε θα σηκωθούν φανταστικές πολεμίστρες και πύργοι. Απλά η μετατόπιση της αποκλειστικής ελληνικής κυριαρχίας κι επικράτειας «επί το δυτικότερον» θα οδηγούσε σε μια συνολικά ελληνο-τουρκική συγκυριαρχία στο Αιγαίο. Επιδιαιτητής κι επιτηρητής θα ήταν όπως και είναι το ΝΑΤΟ με επικεφαλής τις ΗΠΑ με αυξημένες αρμοδιότητες λόγω της ελληνοτουρκικής αντιπαλότητας.

Νέα αποκαλυπτικά δεδομένα έρχονται σήμερα στο φως της δημοσιότητας. Επιβεβαιώνουν ανοιχτά το σχέδιο ελληνοτουρκικής συγκυριαρχίας στο ανατολικό Αιγαίο, με ανοιχτό το ζήτημα της συνεκμετάλλευσης πετρελαίων από ΗΠΑ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΛΛΑΔΑ με παρουσία αμερικανικών πολυεθνικών πετρελαίου. Προσθέτουν ένα επιπλέον διαφαινόμενο πιθανό σενάριο, μιας ερωτηματικής πρόθεσης ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟικού χαρακτήρα. Πρόκειται για την τύχη αυτής της εκτεταμένης γεωγραφικής λωρίδας στο ανατολικό Αιγαίο.

- Ερωτηματικός προβληματισμός: μήπως η αμερικανική βουλιμία διά μέσου του ΝΑΤΟ αποβλέπει να ανεξαρτητοποιήσει επί της ουσίας αυτή τη λωρίδα θέτοντάς την στην αποκλειστική της επιτήρηση και χρήση χωρίς ελληνικές ενστάσεις (veto) κι ερωτηματικά; Μέθοδοι προς τούτο υπάρχουν αρκετοί στο πλαίσιο των συμβατικών υποχρεώσεων της Συμμαχίας που ανήκουν Ελλάδα και Τουρκία.

- Τι διαφωνίες θα ήταν εφικτές από την τουρκική κυβέρνηση με την κατ' ουσία εσωτερική πολιτική κρίση, όταν στο φινάλε η συνοριακή μετατόπιση γίνεται αποκλειστικά εις βάρος της Ελλάδας;

- Τι αντιδράσεις θα προβάλλει η ελληνική αστική τάξη διά των πολιτικών της εκπροσώπων κυβέρνησης κι αντιπολίτευσης, όταν απειλείται από τους ευρωενωσίτικους εταίρους με εξοστρακισμό κι απώλεια οικονομικών ερεισμάτων στα Βαλκάνια; Μήπως μια πολεμική περιπέτεια μπροστά στον κίνδυνο βίαιων εσωτερικών λαϊκών αντιδράσεων θα μπορούσε να είναι μια κάποια λύση γι' αυτή;

Γίνεται αντιληπτό ότι το επικίνδυνο ιμπεριαλιστικό παιχνίδι στο θέατρο σκιών στην Ελλάδα και στην περιοχή δείχνει να έχει άδηλες συνέπειες και φινάλε. Η επαγρύπνηση του εργατολαϊκού κινήματος είναι περισσότερο από αναγκαία ως σανίδα εθνικής, κοινωνικής, λαϊκής σωτηρίας.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ