ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Οχτώβρη 2001
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ
«Βουτιά» στο 2% από το περσινό 8%

Σημαντική επιβράδυνση καταγράφει για το 7μηνο η Στατιστική Υπηρεσία

Κατακόρυφη πτώση εμφανίζουν οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγής ορυχείων - λατομείων - βιομηχανίας και ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού, στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2001, συγκριτικά με το αντίστοιχο περσινό εφτάμηνο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, την απασχόληση, την ανεργία και γενικότερα το βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων. Τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ, που δόθηκαν χτες στη δημοσιότητα, μας πληροφορούν ότι η συνολική παραγωγή (στα ορυχεία, στη μεταποίηση και τον ηλεκτρισμό - νερό - φυσικό αέριο) αυξήθηκε στο εφτάμηνο (Γενάρης - Ιούλης 2001) μόλις 0,86% συγκριτικά με το ίδιο εφτάμηνο του 2000. Με δεδομένο ότι στην αντίστοιχη περσινή περίοδο (εφτάμηνο 2000 με εφτάμηνο 1999) η παραγωγή είχε εμφανίσει αύξηση 8,09%, προκύπτει ότι ο φετινός ρυθμός αύξησης της παραγωγής αντιπροσωπεύει μόλις το 10% του περσινού.

Τα στοιχεία της ΕΣΥΕ, για την πορεία της παραγωγής στο εφτάμηνο, κάνουν τα υπεραισιόδοξα σχέδια της κυβέρνησης - που «έβλεπε» τον πρώτο χρόνο ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ να συνοδεύεται με υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, μείωση της ανεργίας κλπ. - να μοιάζουν με «όνειρα θερινής νυκτός». Είναι δε πολύ πιθανό - αν οι αρνητικές επιπτώσεις από τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερες από τις εκτιμώμενες - το κλείσιμο του 2001 να βρει τη συνολική παραγωγή (πρώτων υλών και άλλων υλικών αγαθών) στάσιμη στα ίδια με πέρσι επίπεδα, χωρίς να αποκλείεται και χαμηλότερα. Ενα τέτοιο ενδεχόμενο ενισχύεται και από το γεγονός ότι φέτος - για πρώτη φορά - η ηγεσία του ΣΕΒ εξέφρασε δημόσια την ανησυχία της για την πορεία της βιομηχανικής παραγωγής, ιδιαίτερα μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτέμβρη στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ μας πληροφορούν ότι η αύξηση κατά 0,86% που εμφανίζει η συνολική παραγωγή στο εφτάμηνο Γενάρης - Ιούλης 2001, συγκριτικά με το ίδιο περσινό εφτάμηνο, επηρεάστηκε από την:

  • Αύξηση κατά 1,65% της παραγωγής στα ορυχεία - λατομεία, έναντι αύξησης 14,55% το αντίστοιχο περσινό εφτάμηνο.
  • Αύξηση κατά 1,72% στη βιομηχανία (μεταποίηση), έναντι ρυθμού αύξησης 5,92% την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Αξίζει να σημειωθεί ότι από τους 22 κλάδους της μεταποιητικής βιομηχανίας, οι 12 παρουσιάζουν μείωση της παραγωγής (με τη μεγαλύτερη πτώση, 50,66% στον κλάδο «μηχανές γραφείου- ηλεκτρονικοί υπολογιστές).
  • Μείωση κατά 1,7% της παραγωγής ηλεκτρισμού - φυσικού αερίου - νερού, έναντι αύξησης 13,47% πέρσι.

Σε ό,τι αφορά την πορεία της παραγωγής, σε 5 μεγάλες ομάδες (ενέργεια, ενδιάμεσα αγορά, κεφαλαιουχικά αγαθά, διαρκή καταναλωτικά αγαθά και μη διαρκή καταναλωτικά αγαθά), η ΕΣΥΕ μας πληροφορεί ότι στο εφτάμηνο του 2001:

  • Η παραγωγή ενέργειας μειώθηκε κατά 2,7%.
  • Η παραγωγή ενδιάμεσων αγαθών αυξήθηκε κατά 3,48%.
  • Η παραγωγή κεφαλαιουχικών αγαθών αυξήθηκε κατά 8,14%.
  • Η παραγωγή διαρκών καταναλωτικών αγαθών μειώθηκε κατά 3,62%.
  • Η παραγωγή μη διαρκών καταναλωτικών αγαθών αυξήθηκε μόλις κατά 0,66%.
ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ 4.10.2001
Νέα μείωση επιτοκίων «βλέπει» ο Παπαντωνίου

Την «εκτίμηση» ότι θα υπάρξει και νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έκανε χτες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Παπαντωνίου στο πλαίσιο εκδήλωσης για την τοποθέτηση νέας διοίκησης στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Ο υπουργός του ΠΑΣΟΚ, χωρίς περιστροφές, απέδωσε την εκτίμησή του στη «διεθνή συγκυρία» και προέτρεψε τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα να «αξιοποιήσουν αυτή τη δυνατότητα», προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «υπάρχει πεδίο δράσης πολύ θετικό για το ταμείο, αλλά και γενικότερα για τις ελληνικές τράπεζες στους επόμενους μήνες». Είναι προφανές ότι οι διάφορες κυβερνήσεις των κρατών της ΟΝΕ προσπαθούν να πάρουν μέτρα τόνωσης της ζήτησης προκειμένου να αποτρέψουν υφεσιακές καταστάσεις. Ετσι υποδείχνουν στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ποια μέτρα νομισματικής πολιτικής θα πρέπει να πάρει στο αμέσως προσεχές μέλλον.

Στη θέση του απερχόμενου προέδρου ΔΣ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων τοποθετήθηκε ο καθηγητής Α. Κιντής.

ΥΓΡΑ ΚΑΥΣΙΜΑ
Θα γίνουν μειώσεις αυτή τη βδομάδα;

Νέες μειώσεις στις «ενδεικτικές» τιμές των υγρών καυσίμων με μεγαλύτερες εκείνες στις τιμές των βενζινών ανακοινώθηκαν χτες από το υπουργείο Ανάπτυξης. Συγκεκριμένα, από σήμερα και μέχρι την επόμενη Τετάρτη η τιμή της βενζίνης σούπερ μειώνεται κατά 7,3 δρχ. το λίτρο, της αμόλυβδης κατά 7,4 δρχ. το λίτρο και του πετρελαίου κίνησης κατά 1,8 δρχ. το λίτρο, χωρίς να είναι βέβαιο ότι οι μειώσεις αυτές θα φτάσουν ολόκληρες στην τελική κατανάλωση. Με βάση τις νέες μειώσεις ενδεικτικών τιμών -που όπως αποδεικνύεται στην πράξη μόνο εκεί ισχύουν- οι τιμές επανέρχονται περίπου στα επίπεδα των αρχών του χρόνου. Ειδικότερα, τις τελευταίες τρεις βδομάδες οι τιμές των βενζινών έχουν μειωθεί κατά 23,5 δρχ. το λίτρο. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις ισχύουσες ρυθμίσεις η μειωμένη τιμή για το πετρέλαιο θέρμανσης τίθεται σε εφαρμογή στις αρχές του Νοέμβρη και η ισχύς της λήγει μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Απρίλη.

Το βασικό βέβαια για τους καταναλωτές δεν είναι οι τιμές που ανακοινώνονται, αλλά κατά πόσο όταν ανακοινώνονται μειώσεις «περνούν» στις λιανικές τιμές, κάτι που δε συνέβη την προηγούμενη βδομάδα, κατά την πάγια τακτική του κυκλώματος να σπεύδει να ενσωματώνει στις τιμές κάθε αύξηση, αλλά να αρνείται να ευθυγραμμιστεί τις φορές που αποφασίζεται μείωση.

Ανωθεν οδηγία

Με... άνωθεν εντολή αναμένεται και τυπικά η προώθηση από την κυβέρνηση της νομιμοποίησης των πωλήσεων κάτω του κόστους, αφού αυτό απαιτεί σχετική οδηγία που έρχεται εκ Βρυξελλών. Οπως έγινε γνωστό, η αρμόδια επιτροπή της ΕΕ απαιτεί - για λογαριασμό ποιων άραγε; - να επιτραπούν στα κράτη - μέλη οι πωλήσεις κάτω του κόστους εφόσον υπάρχει συμφωνία προμηθευτών και λιανοπωλητών, για να λειτουργήσει, λέει, «ελεύθερα» ο «ανταγωνισμός» (λες και τώρα κάποιος τον εμποδίζει). Χτες αρμόδια στελέχη του υπουργείου Ανάπτυξης δήλωναν ότι το θέμα «θα εξεταστεί». Πάντως, σε κάθε περίπτωση, ένα είναι βέβαιο: Στο βαθμό που και οι πωλήσεις κάτω του κόστους αποτελούν ένα ακόμα μέσο εξόντωσης των μικρών επιχειρήσεων, προκειμένου να επιταχυνθεί η κυριαρχία των μονοπωλίων στην αγορά, δε χωράει αμφιβολία ότι θα εφαρμοστεί η «θέση» της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ «η οδηγία είναι οδηγία». Από την άλλη μεριά όχι ότι θα αλλάξουν και πολλά, αφού έτσι κι αλλιώς και η τροπολογία που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή «απαγορεύει» τέτοιες πωλήσεις με παραθυράκια, που στην πράξη τις επιτρέπουν κανονικότατα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ