ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 4 Απρίλη 2004
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Τριπλές κάλπες - «πρόκριμα» για τις προεδρικές του Ιούλη...

Οι γενικές, νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, που διεξάγονται αύριο, στην Ινδονησία δεν είναι απλή, ούτε συνηθισμένη υπόθεση. Οχι μόνον γιατί η διαδικασία προσφυγής στις κάλπες είναι σχετικώς «νωπή» δραστηριότητα, μιας που μετά την ανατροπή της δικτατορίας Σουχάρτο (άνοιξη του '98) οι περίπου 147.000.000 εγγεγραμμένοι Ινδονήσιοι ψηφοφόροι έχουν ψηφίσει τόσες φορές όσες περίπου τα δάχτυλα ενός χεριού...

Στις 4.842 εκλογικές περιφέρειες της χώρας των 17.000 νησιών, των 300 εθνοτικών και φυλετικών ομάδων και των 250 διαφορετικών γλωσσών, οι ψηφοφόροι αναμένεται να αντιμετωπίσουν μία σειρά από εκπλήξεις:

- Ελλειψη ψηφοδελτίων (συνολικά υπολογίζεται πως πρέπει να είναι περίπου 400 εκατομμύρια!).

- Δυσκολίες στην αριθμητική σύνθεση των εφορευτικών επιτροπών λόγω του δύσβατου ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών.

- Προβλήματα στους εκλογικούς καταλόγους (καθώς ως την προπαραμονή των εκλογών δεν ήταν καταγεγραμμένο το όνομα δεκάδων χιλιάδων ατόμων με νόμιμο δικαίωμα ψήφου...).

- Ενδεχομένως έως και ματαίωση των εκλογών σε ορισμένες «προβληματικές» περιοχές, που ορίζονται ως τέτοιες όχι μόνον λόγω προβλημάτων που αφορούν στην εκλογική διαδικασία αλλά και λόγω της «ρευστής» κατάστασης που δημιουργεί η σύγκρουση στρατού και αυτονομιστικών κινημάτων (π.χ. επαρχία Ατσεχ στο βόρειο άκρο της Σουμάτρα και στην Ιρίαν Τζάγια της δυτικής Νέας Γουϊνέας που κατέχεται στρατιωτικά από την Ινδονησία εδώ και μία περίπου 40ετία).

Δυσκολίες όμως θα αντιμετωπίσουν και τα μέλη των τοπικών και περιφερειακών εκλογικών επιτροπών λόγω της θέσπισης του νέου ηλεκτρονικού συστήματος συνολικής καταμέτρησης των εκλογικών αποτελεσμάτων. Παρά το κόστος του (κάτι παραπάνω από 25 εκατομμύρια δολάρια...) αντιμετώπιζε έως προχτές σοβαρά λειτουργικά προβλήματα, φέρνοντας σε απόγνωση τα μέλη της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής στο κεντρικό στρατηγείο που φιλοξενείται, στο ξενοδοχείο Μπουρουντουντούρ της πρωτεύουσας Τζακάρτα...

Οσον αφορά τώρα στην ουσία της εκλογικής αναμέτρησης, εκτιμάται πως ελάχιστα από τα δεκάδες μικρά νέα κόμματα θα καταφέρουν να ξεπεράσουν το πλαφόν του 3% για να εισέλθουν στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων (κερδίζοντας έτσι το δικαίωμα υποβολής υποψηφίου στις κρισιμότερες προεδρικές εκλογές της 5ης Ιουλίου). Ακόμη ισχνότερες είναι οι πιθανότητες να αποκτήσει αυτοδυναμία στη Βουλή ένα από τα μεγαλύτερα κόμματα π.χ. το κοσμικό Ινδονησιακό Δημοκρατικό Κόμμα Αγώνα ή DPI-P της προέδρου Μεγκαβάτι Σουκαρνοπούτρι, το Γκολκάρ (που κυβερνούσε επί δικτατορίας Σουχάρτο αλλά τα τελευταία χρόνια έχει πάρει αποστάσεις), ή τα μουσουλμανικά: Κόμμα της Ευημερούσας Δικαιοσύνης ή PKS του Χινταγιάτ Νουρ Ουαχίντ, Κόμμα Ευημερούσας Δικαιοσύνης, Κόμμα Εθνικής Επαγρύπνησης (PKB του πρώην προέδρου Αμπντουραχμάντ Ουαχίντ).

Ετσι, η αυριανή εκλογική διαδικασία στην τέταρτη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου, θεωρείται μάλλον ως η πιο ρεαλιστικότερη καταγραφή των διαθέσεων του εκλογικού σώματος αναφορικά με τις κρισιμότερες (όσον αφορά στην ουσία της κυβερνητικής εξουσίας) προεδρικές εκλογές της 5ης Ιούλη. Τότε, σε αντίθεση με την προεκλογική εκστρατεία των επικείμενων εκλογών, οι υποψήφιοι των παρατάξεων θα πάψουν να περιορίζονται σε ευχολόγια και συνταγές για την καταπολέμηση της «διαφθοράς» και θα επεκταθούν σε καίρια ζητήματα πολιτικής. Τόσο όσον αφορά στους χειρισμούς εσωτερικών υποθέσεων (π.χ.οικονομία, ανεργία που πλήττει 40 εκατ., εξέλιξη του εκλογικού συστήματος, αυτονομιστικά κινήματα) όσο και στην άσκηση εξωτερικής πολιτικής (τρομοκρατία, «αντιπυραυλική ομπρέλα» των ΗΠΑ, αμερικανικό δόγμα προληπτικής επίθεσης και ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις απ' τους «περιφερειακούς» δορυφόρους και φορείς του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού π.χ. Αυστραλία, Ιαπωνία κ.ά.)...


Δέσποινα ΟΡΦΑΝΑΚΗ


Κήρυγμα φιλίας όχι μίσους

Κύριε πρύτανη του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης Κεμάλ Αλεμντάρογλου, ασφαλώς είναι δικαίωμα του κάθε ανθρώπου να διατυπώνει κρίσεις και απόψεις δημόσια. Ταυτόχρονα, υπάρχει το εξίσου δικαίωμα να κρίνονται αυτές οι απόψεις για την ορθότητα και κυρίως για τη σοβαρότητά τους. Ειδικά για το κεφάλαιο της σοβαρότητας υπάρχουν ειδικές απαιτήσεις από το κάθε ξεχωριστό άτομο, ανάλογα με την κοινωνική του θέση κυρίως στον πνευματικό κόσμο. Αυτό σημαίνει ότι εσείς έχετε την ατυχία (;) να κρίνεστε αυστηρότερα από έναν καθημερινό άνθρωπο του μέσου κοινού νου. Με αυτό το ακριβές ιστορικό κριτήριο οι σχετικές δηλώσεις σας περί της κατάληψης της Ελλάδας και της Κύπρου υπό τουρκικών στρατευμάτων υπήρξαν τουλάχιστον ατυχείς για το σοβαρότητα που θέλετε να επιδείξετε, καθώς και για την επιτηδευμένη ως φαίνεται ευρυμάθειά σας ως πρύτανης.

Κύριε πρύτανη, το χειρότερο είναι να μην λαμβάνει υπόψη του κανείς την ιστορική εμπειρία ή ίσως να αδυνατεί να την κατανοήσει. Το χειρότερο είναι να κυριεύεται από μείγμα αλαζονείας και κομπορρημοσύνης και να αγγίζει το όριο της σοβινιστικής γελοιότητας. Δε γνωρίζω πούθε βγάλατε τον αριθμό 135.000 νεκρών Τούρκων στρατιωτών για να καταληφθούν Ελλάδα και Κύπρος. Γιατί π.χ. δε θα μπορούσε να είναι 134 ή 136.000. Εκείνο όμως που είμαι βέβαιος είναι ότι τα παιδιά της Τουρκίας, ο ανθός της πατρίδας σας, δε θέλουν να ριψοκινδυνεύσουν σ' ένα αμφίβολης έκβασης κατακτητικό πόλεμο που δεν έχουν κάτι να ωφεληθούν. Αντίθετα, η πλειοψηφία του τουρκικού λαού γνωρίζει ότι η προπαγάνδα επεκτατικού πολέμου που καλλιεργεί το πολιτικο-στρατιωτικό σύμπλεγμα εξουσίας της Τουρκίας έχει την υποστήριξη του αγγλο-αμερικανικού ευρω-ατλαντικού ιμπεριαλισμού. Γνωρίζουν καλά οι Τούρκοι εργαζόμενοι ότι σ' έναν κατακτητικό πόλεμο κατά της Ελλάδος θα γίνουν κρέας για τα κανόνια των αγγλο-αμερικανικών συμφερόντων.

Κύριε πρύτανη, οι Ελληνες είμαστε ένας σύγχρονος λαός με βαθιές ιστορικές ρίζες που απλώνονται στα βάθη της ανθρώπινης εξέλιξης μέχρι σήμερα. Προπάντων είμαστε φιλειρηνικός λαός. Η ιστορική μας εμπειρία, ωστόσο, μας διδάσκει ότι για την ειρήνη χρειάζονται τουλάχιστον δύο. Με μόνο ένα δε γίνεται. Αυτή η αλήθεια μας διδάσκει ώστε μαζί με τις σύγχρονες φιλειρηνικές μας ιδέες να διατηρούμε ταυτόχρονα τα νάματα των αρχαίων και νεότερων προγόνων μας, από την Επανάσταση του 1821 έως και το Αντιφασιστικό Αλβανικό Επος με τη μεγάλη Αντιναζιστική Εθνική Αντίσταση που ακολούθησε.

Τα παιδιά της Ελλάδας δε θέλουν τον πόλεμο με τον γειτονικό λαό της Τουρκίας. Η τουρκική νεολαία μπορεί να γίνει φίλος της ελληνικής νεολαίας αρκεί να μην τη δηλητηριάζουν σοβινιστικά κι εμπρηστικά κηρύγματα. Είναι παράξενο πως εσείς βραβευμένος με το βραβείο ελληνοτουρκικής φιλίας (Ιπεκτσί) να κάνετε τέτοιες δηλώσεις. Φαίνεται πως ή δεν καταλάβατε ή οι Ελληνες δεν είχαν καταλάβει τις πραγματικές σας προθέσεις...


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ