ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 5 Οχτώβρη 2005
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΛΙΠΑΣΜΑΤΑ
Πεδίο ενιαίου αγώνα εργατών - αγροτών

Απαραίτητη η σύσταση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας

Η αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Ενωσης με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τους εξοντωτικούς κανονισμούς δε θα επιφέρει δραματικές επιπτώσεις μόνο στη μικρομεσαία αγροτιά και την αγροτική παραγωγή της χώρας. Ενας άλλος τομέας που ήδη έχει δεχτεί καίρια πλήγματα και θα βρεθεί στο «μάτι του κυκλώνα» είναι η ελληνική λιπασματοβιομηχανία και ιδιαίτερα οι 1.000 εργαζόμενοι που δουλεύουν στα δύο εργοστάσια - Θεσσαλονίκης και Καβάλας - της ενιαίας πλέον εταιρίας που ονομάζεται Βιομηχανία Φωσφορικών Λιπασμάτων.

Η λιπασματοβιομηχανία, έχοντας πελάτη τον αγροτικό κόσμο, έχει συνδέσει την τύχη της με αυτόν όλα αυτά τα χρόνια. Η λεγόμενη «απελευθέρωση» (την οποία στήριξαν ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ) της αγοράς λιπασμάτων που άρχισε το 1992, έδωσε ολέθριο χτύπημα στην εγχώρια παραγωγή λιπασμάτων, όπου οι τιμές τους άρχισαν να ανεβαίνουν, ανεβάζοντας το κόστος παραγωγής των αγροτικών προϊόντων και συρρικνώνοντας το αγροτικό εισόδημα. Οι αγορές των λιπασμάτων μειώθηκαν αισθητά, καθώς το αγροτικό εισόδημα έπεφτε από τις «κουτσουρεμένες» τιμές των Βρυξελλών, τις ποσοστώσεις και τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας που επέβαλε η ΕΕ σε βάρος της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Οπως ήταν αναμενόμενο, με αυτή την καταστροφική πολιτική η αγορά λιπασμάτων συρρικνώθηκε, με αποτέλεσμα από τα τέσσερα εργοστάσια λιπασμάτων να μείνουν τα δύο και να χαθούν πάνω από 3.000 θέσεις εργασίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Να ποιοι πλήρωσαν το «μάρμαρο» από αυτή την αντιλαϊκή πολιτική: Οι εργάτες και βέβαια οι μικρομεσαίοι αγρότες που πληρώνουν ακριβά τα λιπάσματα σε βάρος του ήδη πενιχρού εισοδήματός τους, αλλά και σε βάρος της τελικής τιμής των αγροτικών προϊόντων, που επιβαρύνουν τον καταναλωτή, τα λαϊκά εισοδήματα. Σήμερα, στην αγορά λιπασμάτων μαζί με τις βιομηχανίες παίζουν και οι μεγαλέμποροι - πολιτικοί φίλοι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ - που διογκώνουν τις τιμές των λιπασμάτων, οι οποίες φτάνουν ακριβότερες σε μεγάλο βαθμό στους αγρότες με την ανοχή της εταιρίας, που, ενώ πουλάει με ζημιά, αφήνει τον έμπορο να κερδοσκοπεί προς δόξαν του «ανταγωνισμού» και της «ελεύθερης αγοράς»!

Την ίδια ώρα, συσσωρεύονται τεράστια χρέη των συνεταιρισμών προς την εταιρία, που αδυνατούν να πληρώσουν τα λιπάσματα που αγόρασαν και συνεχίζουν να αγοράζουν, δημιουργώντας μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας στη βιομηχανία. Βλέπετε, η αντιαγροτική πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ διέλυσε και απαξίωσε τους συνεταιρισμούς, έχοντας μαζί ως συμμάχους και τους αγροτοπατέρες αγροτοσυνδικαλιστές του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Ολοι αυτοί ευθύνονται για τα χρέη που δημιούργησαν σε βάρος των συνεταιρισμών, χρέη πολλών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, που θα έχουν ως συνέπεια τη χρεοκοπία των συνεταιρισμών, αλλά και της εταιρίας, που αδυνατεί να λειτουργήσει και να πληρώσει τους εργαζόμενους. Τραπεζίτες και έμποροι βγαίνουν κερδισμένοι από όλη αυτή την ιστορία, αφού η εταιρία καταφεύγει σε υψηλό δανεισμό, για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και οι έμποροι λυμαίνονται την αγορά λιπασμάτων και κάνουν και εισαγωγές ξένων από τις γειτονικές χώρες και από αλλού εντός και εκτός ΕΕ.

Η Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων για τη στήριξη του εργοστασίου στη Θεσσαλονίκη, συνδέοντας τα αιτήματα της ΠΑΣΥ, του αγροτικού κόσμου για φτηνά και καλής ποιότητας αγροτικά εφόδια με ευθύνη του κράτους, προβάλλει τη διέξοδο για την ελληνική λιπασματοβιομηχανία προς όφελος των εργαζομένων και των μικρομεσαίων αγροτών: Τη σύσταση Ενιαίου Κρατικού Φορέα Λιπασματοβιομηχανίας που θα είναι υπεύθυνος για την παραγωγή, τη διακίνηση και τη διάθεση λιπασμάτων στους αγρότες. Προβάλλει, σε πρώτη φάση, το άνοιγμα των εργοστασίων απευθείας στους αγρότες, ώστε να παραμεριστούν οι κάθε λογής μεσάζοντες και κερδοσκόποι. Κλειδί στην όλη υπόθεση θα αποτελέσει ο κοινός αγώνας εργαζομένων και μικρομεσαίας αγροτιάς ενάντια στην καταστροφική Κοινή Αγροτική Πολιτική, για απειθαρχία στις ντιρεκτίβες και τους κανονισμούς της ΕΕ τονίζει ο Θόδωρος Κυριακίδης, μέλος Τοπικής Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Κλαδικού Συνδικάτου Χημικής Βιομηχανίας, εργαζόμενος στο εργοστάσιο Λιπασμάτων Θεσσαλονίκης.

ΛΙΜΑΝΙ ΒΟΛΟΥ
Ιχθυόσκαλα περιορισμένων δυνατοτήτων

Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή

Η κατασκευή κρηπιδώματος στο λιμάνι του Βόλου είναι το θέμα της Ερώτησης που κατέθεσαν προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης οι βουλευτές του ΚΚΕ Ν. Γκατζής και Τ. Τσιόγκας. Στο κείμενο της Ερώτησης, τονίζεται: «Οπως είναι γνωστό, ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου (ΟΛΒ) έχει παραχωρήσει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τμήμα της χερσαίας ζώνης, δύο στρεμμάτων περίπου, για τη δημιουργία ιχθυόσκαλας στο λιμάνι του Βόλου. Στο τμήμα αυτό του λιμανιού, που προβλέπεται να γίνει η ιχθυόσκαλα, υπολείπεται να κατασκευαστεί κρηπίδωμα, μήκους 45 μ., για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών. Δυστυχώς το έργο δεν εντάχθηκε στο ΠΕΠ Θεσσαλίας, παρά την πρόταση του ΟΛΒ, με το αιτιολογικό ότι ο χώρος ανήκει στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Ο ΟΛΒ εκπόνησε μελέτη του έργου προϋπολογισμού 900 χιλ. ευρώ. Παράλληλα ολοκληρώνεται η μελέτη του κτιρίου της ιχθυόσκαλας, η οποία χωρίς την κατασκευή του κρηπιδώματος των 45 μ. που υπολείπεται και είναι μεταξύ της κοίτης του ποταμού και του κρηπιδώματος που υπάρχει, η λειτουργία της ιχθυόσκαλας θα είναι περιορισμένων δυνατοτήτων. Επισημαίνουμε ότι παράλληλα με την κατασκευή της ιχθυόσκαλας θα πρέπει να συμπεριληφθεί και το έργο της κατασκευής του κρηπιδώματος των 45 μ., είτε ως αυτοτελές έργο είτε ενταγμένο στο τεχνικό δελτίο της ιχθυόσκαλας».

Καταλήγοντας οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν τον αρμόδιο υπουργό, «τι μέτρα προτίθεται να πάρει άμεσα ώστε το κρηπίδωμα των 45 μ. που υπολείπεται να γίνει στο χώρο της ιχθυόσκαλας, να χρηματοδοτηθεί και να κατασκευαστεί μαζί με το έργο της ιχθυόσκαλας για λόγους άρτιας λειτουργίας της ιχθυόσκαλας;».

ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Επαφές και με αραβικές χώρες

Με την παντιέρα της «παγκοσμιοποίησης» ψηλά, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών έχει επιδοθεί στη σύναψη διεθνών συμφωνιών με αντίστοιχους επιχειρηματικούς φορείς και σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι χτεσινές συνομιλίες με πρέσβεις και επιτετραμμένους από αραβικές χώρες για την «προώθηση ελληνικών προϊόντων και επενδύσεων», όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του. Εχουν προηγηθεί, πρόσφατα, επαφές και συμφωνίες του ΣΕΒ με Ιάπωνες επιχειρηματίες και τους αντίστοιχους συνδέσμους της Νότιας Κορέας και της Ρωσίας. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση κοπιάζει για να αναδείξει την Ελλάδα σε «πύλη» επενδύσεων προς τα Βαλκάνια και όλα πάνε... καλά για το ελληνικό κεφάλαιο. Το ζήτημα της προσέλκυσης των επενδύσεων από την Ελλάδα τέθηκε πάντως και στη χτεσινή συζήτηση.

Στο «στρογγυλό τραπέζι» που διοργάνωσε χτες ο ΣΕΒ συμμετείχαν εκπρόσωποι από Αίγυπτο, Αλγερία, Ιορδανία, Ιράκ, Κουβέιτ, Λίβανο, Λιβύη, Μαρόκο, Παλαιστίνη, Σαουδική Αραβία, Συρία, Τυνησία, Σουδάν και Υεμένη.

Το συμπέρασμα από τη συζήτηση, όπως αναφέρει ο ΣΕΒ, είναι μεταξύ άλλων ότι κρίνεται αναγκαία η παρουσία ελληνικών τραπεζών για να υποστηρίξουν τις επενδύσεις, καθώς και η υπογραφή διμερών συμφωνιών για την αποφυγή της διπλής φορολογίας και «ευνοϊκό δασμολογικό και φορολογικό πλαίσιο» ώστε ελληνικές εταιρίες να δραστηριοποιηθούν σε τομείς όπως: ενέργεια, κατασκευές, τηλεπικοινωνίες, νέες τεχνολογίες και τουρισμός. Το ενδιαφέρον πάντως φαίνεται αμοιβαίο.

ΛΙΑΝΙΚΕΣ ΠΩΛΗΣΕΙΣ
Αύξηση 3,7% στο 7μηνο

Αυξημένο εμφανίζουν τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας (ΕΣΥΕ) τον όγκο των πωλήσεων από τα καταστήματα λιανικής. Στο 7μηνο Γενάρη - Ιούλη 2005 οι λιανικές πωλήσεις σε σταθερές - αποπληθωρισμένες - τιμές σημειώνουν άνοδο 3,7%. Οπως προκύπτει, η μεγάλη μάζα της λαϊκής κατανάλωσης στρέφεται στα «καταστήματα ειδών διατροφής» που παρουσιάζουν αύξηση στον όγκο των πωλήσεων σε ποσοστό 6,7%. Ο όγκος των πωλούμενων εμπορευμάτων από τα «μεγάλα καταστήματα τροφίμων» ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,8% και στα «πολυκαταστήματα» 2,8%. Ισχνή αύξηση 0,8% καταγράφεται στην κατηγορία «ένδυση - υπόδηση», ενώ μείωση του όγκου σε ποσοστό 1,5% εμφανίζεται στα «βιβλία - χαρτικά - είδη δώρων».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ