ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 5 Αυγούστου 2012
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΦΡΙΚΗ - ΗΠΑ
Περιοδεία Κλίντον με πιέσεις περί «δημοκρατίας» και «αντιτρομοκρατίας»

Πιέσεις για «λύση» των διαφορών Τζούμπας - Χαρτούμ με το μάτι στα νοτιοσουδανικά πετρέλαια άσκησε η Χ. Κλίντον...
Πιέσεις για «λύση» των διαφορών Τζούμπας - Χαρτούμ με το μάτι στα νοτιοσουδανικά πετρέλαια άσκησε η Χ. Κλίντον...
Mε «Δούρειο Ιππο» την παροχή αμερικανικής πλουσιοπάροχης «αντιτρομοκρατικής βοήθειας» στην Αφρική (που από την αρχή του χρόνου έχει ξεπεράσει τα 86.000.000 δολάρια μόνον για έξι αφρικανικές χώρες!) και συμβουλών περί σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της δημοκρατίας και της... ευημερίας των αφρικανικών λαών ξεκίνησε την 11ήμερη αφρικανική περιοδεία της την περασμένη Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον.

Στη Σενεγάλη, που ήταν και ο πρώτος σταθμός της περιοδείας της, η Κλίντον άρχισε τα λογύδρια περί της υπεύθυνης ηγεσίας αλλά και της συμμαχίας των αφρικανικών χωρών με «υπεύθυνες» ξένες δυνάμεις, θέλοντας να αντιδιαστείλει την τάχα «ποιοτικότερη» ιμπεριαλιστική παρουσία των ΗΠΑ στην υποσαχάρεια Αφρική έναντι της Κίνας. «Η Αμερική θα είναι υπέρ της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ακόμη και εάν θα ήταν ευκολότερο ή πιο προσοδοφόρο να κάνει τα στραβά μάτια για να διατηρήσει την εισροή πόρων» είπε χαρακτηριστικά μιλώντας σε πανεπιστήμιο του Ντακάρ.

Ωστόσο, την επόμενη ώρα η Κλίντον ξέχασε τα περί δημοκρατίας και ευημερίας, ακούγοντας τις ανησυχίες του Σενεγαλέζου νεοεκλεγέντος προέδρου Μάκι Σαλ σχετικά με την εξτρεμιστική δράση των ισλαμιστών της οργάνωσης «Ανσάρ Ντιν» στο βόρειο Μάλι και τα σενάρια για τη σχεδιαζόμενη (από την περασμένη άνοιξη) επέμβαση της Δυτικοαφρικανικής Οικονομικής Κοινότητας (ECOWAS) στη συγκεκριμένη χώρα, με την αποστολή 2.500 στρατιωτών...

Ο επόμενος σταθμός της περιοδείας της Κλίντον δεν ήταν άλλος από την Ουγκάντα, «μία από τις πιο σημαντικές συμμάχους των ΗΠΑ» στην περιοχή της κεντροανατολικής Αφρικής «την τελευταία πενταετία», όπως δήλωσε η ίδια φθάνοντας στην πρωτεύουσα Καμπάλα, ξεχνώντας αίφνης τα περί δημοκρατίας μπροστά στον απολυταρχικό Ουγκαντέζο πρόεδρο, Γιοσεβέρι Μουσεβένι. Αν και η περιοδεία της Κλίντον επισκιάστηκε από την επιδημία του εφιαλτικού αιμορραγικού πυρετού «Εμπολα», που μέσα σε δύο βδομάδες έχει προκαλέσει στην Ουγκάντα το θάνατο 16 ατόμων, εντούτοις, οι... παροικούντες στην Ιερουσαλήμ πρόσεξαν ιδιαίτερα την επίσκεψή της στη στρατιωτική βάση Σίνγκο. Η παρουσία της Κλίντον στη βάση Σίνγκο (την οποία έφτιαξαν αμερικάνικες κατασκευαστικές εταιρείες και έστησε ο αμερικανικός στρατός με άλλοθι την «αντιτρομοκρατία» και πρόφαση την πρόσφατη απόφαση της Ουάσιγκτον να εξαπολύσει ανθρωποκυνηγητό για τη σύλληψη του Τζόζεφ Κόνι, επικεφαλής της εγκληματικής ένοπλης οργάνωσης «LRA»), υπογραμμίζει την απόφαση των ΗΠΑ να ενισχύσουν τη στρατιωτική παρουσία τους στην υποσαχάρεια Αφρική και παράλληλα την ιμπεριαλιστική (πολιτική και οικονομική...) τους δράση.

Η τρίτη, έστω και ολιγόωρη, στάση της Αμερικανίδας υπουργού Κλίντον έγινε προχτές στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα, όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο της νεοσύστατης χώρας, Σάλβα Κιίρ Μαγιαρντίτ. Η Κλίντον άσκησε πιέσεις για την εξεύρεση λύσης στις διμερείς σοβαρές διαφορές του Νοτίου Σουδάν με το (βόρειο) Σουδάν ρίχνοντας το μεγαλύτερο βάρος στην επίλυση των πετρελαϊκών διαφορών ώστε να ξαναρχίσουν οι γεωτρήσεις «μαύρου χρυσού» στο νότο, που έχουν σταματήσει εδώ και επτά μήνες.

Η Κλίντον θα κρατά την παντιέρα της «δημοκρατίας» και της «αντιτρομοκρατίας» και στους επόμενους σταθμούς της περιοδείας της σε Κένυα, Μαλάουι, Ν. Αφρική και Γκάνα και την ερχόμενη βδομάδα...


Δ.ΟΡΦ.


Χρήσιμα ιστορικά διδάγματα

Η ιμπεριαλιστική Ευρώπη βυθισμένη στη διαρκούσα οικονομική κρίση ξύνει τα νύχια της για κάθε δυνατότητα πολεμικής επέμβασης με επικεντρωμένο το βλέμμα στην αιμορραγούσα Συρία. Τροφοδοτεί τους λεγόμενους αντικαθεστωτικούς με κάθε είδους πολεμικό υλικό, ως την ύστατη στιγμή που θα επιτεθεί η ίδια. Το διεθνές πολεμικό κλίμα αυξάνει επικίνδυνα με την παρουσία ρωσικών και ΝΑΤΟικών στόλων. Ας στρέψουμε τη θύμησή μας στο διεθνές πολιτικό κλίμα πριν το 1989, πριν την ανατροπή και διάλυση της Σοβιετικής Ενωσης από μια χούφτα προδοτών με πλοκάμια σε όλη την έκτασή της διεφθαρμένης κρατικής γραφειοκρατίας και τις παραβιάσεις των νομοτελειών της σοσιαλιστικής οικοδόμησης. Θα διαπιστώσουμε διεθνείς συνθήκες σαν σε κάποιον άλλο πλανήτη. Η συμμαχία ιμπεριαλιστικών κρατών υπήρχε και τότε κραταιά, με κύριο φορέα το ΝΑΤΟ. Εκείνο που δεν υπάρχει σήμερα είναι η κραταιά δύναμη που συσπείρωνε γύρω της τα κράτη των εργατολαϊκών Δημοκρατιών. Ηταν η Σοβιετική Ενωση. Το αντίπαλο δέος απέναντι στο ΝΑΤΟ, που διασφάλιζε την παγκόσμια ισορροπία ειρήνης.

Η χώρα της εργατικής Οκτωβριανής Επανάστασης στην οποία έστρεφε το βλέμμα του κάθε κράτος, χώρα και λαός που απειλούνταν ή ζούσε την ιμπεριαλιστική επιβολή. Πολλοί μιλούσαν για τις λαθεμένες πλευρές της πολιτικής της. Ακριβώς μια χώρα γέννημα της επανάστασης ακολουθείται για πολύ χρόνο από τα κακά του προηγούμενου εκμεταλλευτικού καθεστώτος. Γι' αυτό ακριβώς είναι μια ζώσα επανάσταση. Η κριτική ανοιγόταν από δυο αντίθετες πλευρές με διαφορετικούς σκοπούς. Η μια ήταν των άσπονδων φίλων και εχθρών που καλλιεργούσαν την ανατροπή της. Η άλλη από πραγματικούς φίλους αγωνιστές που ήθελαν τη σωτηρία της. Εκείνο που τελικά δεν άντεξε δεν ήταν η ανάγκη αλλαγής της κοινωνίας από καπιταλιστική σε εργατική - σοσιαλιστική. Δεν άντεξε ένα ιστορικό πείραμα που όμως άφησε ως παρακαταθήκη στις νέες επαναστατικές γενιές πολύτιμη ιστορική εμπειρία. Αυτό που κάνει σήμερα τους αμετανόητους υποστηρικτές της Σοβιετικής Ενωσης να επιμένουν μετά μανίας, είναι ότι παραμένει ως ένα αστέρι στον ορίζοντα που δείχνει το δρόμο ανατροπής και διαφυγής από την εγκληματική παρουσία του καπιταλιστικού τρόπου οργάνωσης της κοινωνίας. Οι τοπικοί και περιφερειακοί πόλεμοι δεν είναι ένα καπρίτσιο κάποιων μουρλών πολιτικών και καπιταλιστών. Είναι η αδήριτη ανάγκη ανανέωσης του καθεστώτος τους. Είναι η ίδια ανάγκη που οδηγείται σε ένα γενικευμένο τρίτο παγκόσμιο πόλεμο, που ο τέταρτος θα γίνει με ρόπαλα...

Ολα οδηγούν στην ανάγκη ενός μαζικού και ρωμαλέου κινήματος ειρήνης σε εθνικά και διεθνή πλαίσια. Σε πείσμα όλων των «νεόκοπων» «επαναστατικών» συνταγών της επαναστατημένης φλυαρίας το νέο κίνημα ειρήνης επανέρχεται στις παλιές επαναστατικές ρίζες του. Μια σφαίρα που στοιχίζει ένα μπουκάλι γάλα μετατρέπεται σε ένα οπλικό σύστημα που στοιχίζει πείνα, εξαθλίωση και θάνατο εθνών και λαών. Το πυρηνικό του επιστέγασμα είναι η απειλή καταστροφής του πλανήτη. Ο πυρηνικός, χημικός και βιολογικός του θάνατος.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ