ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Νοέμβρη 2021 - Κυριακή 7 Νοέμβρη 2021
Σελ. /48
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΟΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Ο αγώνας επιβίωσης βρίσκει συνέχεια στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο

Συζήτηση του «Ριζοσπάστη» με συνδικαλιστές από Αγροτικές Ομοσπονδίες και Συλλόγους που καλούν σε μαζική συμμετοχή την Τετάρτη στα Γιάννενα

Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της ΟΑΣΝΑ τον περασμένο Φλεβάρη
Στιγμιότυπο από κινητοποίηση της ΟΑΣΝΑ τον περασμένο Φλεβάρη
Στη Δημοτική Κοινότητα της Ζίτσας, μόνο 12 αγροτοκτηνοτροφικές μονάδες απέμειναν από τις δεκάδες που υπήρχαν πριν λίγα χρόνια. Η χαριστική βολή, όπως τονίζουν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής, ήταν οι κυμαινόμενες τιμές του γάλακτος, ανάλογα με την ποσότητα παράδοσης και τα λιπαρά που επέβαλε η «Δωδώνη», πληρώνοντας τους περισσότερους απ' αυτούς με τιμές κάτω του κόστους παραγωγής.

Οι πρώτοι που την πλήρωσαν ήταν όσοι διατηρούσαν μικρά κοπάδια για να ενισχύσουν κυρίως την πενιχρή τους σύνταξη, μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς.

Για όσους αντέχουν, ακόμη και οργανωμένες μονάδες με εκατοντάδες πρόβατα, η φετινή χρονιά, με την εκτόξευση των τιμών στα αγροεφόδια, τους διέλυσε. «Η αλήθεια είναι ότι, για φέτος, όλοι οι κτηνοτρόφοι είναι σε απόγνωση πάνω στο θέμα των ζωοτροφών», μας επισημαίνει κτηνοτρόφος και αρχίζει να απαριθμεί «το καλαμπόκι από 20 λεπτά πέρυσι έφτασε 27 μέχρι 32. Το πίτουρο από 14 πήγε 23, το κριθάρι από 22 πήγε 29 - 30 λεπτά. Παντού αυξήσεις και δεν έχει τελειωμό».

Στην ερώτηση αν η αύξηση κατά 20% περίπου της τιμής του γάλακτος είναι αρκετή για να καλύψει το επιπλέον κόστος παραγωγής, απαντούν ότι αυτή δεν δόθηκε για τη στήριξη των παραγωγών, αλλά για τη διασφάλιση επαρκών ποσοτήτων γάλακτος για τις βιομηχανίες «γιατί με αυτές τις καιρικές συνθήκες, με αυτές τις ζωοτροφές δεν θα πήγαινε κανένας γάλα φέτος». Στην πράξη δεν καλύπτουν το κόστος παραγωγής, ιδίως μετά τις αυξήσεις των ζωοτροφών.

Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, εξαιτίας της φετινής ξηρασίας δεν έκοψαν καθόλου τριφύλλι, που «άλλες χρονιές τα περισσότερα ήταν δικά μας, περίπου το 50% με 60%», με αποτέλεσμα να χρεωθούν για να το αγοράσουν, για να μπορέσουν να ταΐσουν τα πρόβατά τους «απ' τον Ιούνη, όταν άλλες χρονιές ταΐζαμε από τον Σεπτέμβρη», όπως τονίζει κτηνοτρόφος που μόνο από αυτό μετράει «χασούρα» 5.000 ευρώ. «Ποιος θα μας αποζημιώσει», αναρωτιούνται, όταν ο ΕΛΓΑ δεν δίνει τίποτα, παρά μόνο «άμα σου φάει κανένα πρόβατο ο λύκος και αυτά πρέπει να είναι πάνω από τέσσερα μέσα στο εξάμηνο».

Οι λογαριασμοί «φουσκώνουν»

Αντίστοιχα είναι τα προβλήματα στον κάμπο της Αρτας. Φέτος η ακαρπία στην ελιά φτάνει το 90%, στα εσπεριδοειδή 70% με 80%, στα ακτινίδια το 45%. Κι ενώ οι εισφορές στον ΕΛΓΑ έχουν αυξηθεί, στον κανονισμό του υπάρχουν διάφοροι «κόφτες», με αποτέλεσμα η αποζημίωση που δίνει να μην καλύπτει το 100% τις απώλειες στην παραγωγή.

Επίσης οι αποζημιώσεις αφορούν μόνο τον καρπό και όχι τα δέντρα. «Από την περσινή χαλαζόπτωση, στα ακτινίδια μπορεί να περάσουν και δυο χρόνια ώστε να πάρουμε πλήρη παραγωγή», τονίζουν, δείχνοντας πόσο απροστάτευτοι είναι απέναντι στα καιρικά φαινόμενα.

«Σήμερα το μοσχάρι πουλιέται 5 ευρώ το κιλό ζωντανό, κάτω κι από το κόστος», καταγγέλλουν κτηνοτρόφοι από τα ορεινά της Πρέβεζας, ενώ ίδια κατάσταση επικρατεί στο χοιρινό και το κατσίκι. Τι κι αν το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί 45%! Τα σούπερ μάρκετ εκβιάζουν με αθρόες εισαγωγές από Γαλλία και κρατούν καθηλωμένες τις τιμές δημεύοντας τζάμπα τον κόπο μιας χρονιάς.

Από το 2015 μέχρι σήμερα, το κόστος του ρεύματος για το πότισμα των χωραφιών εκτοξεύτηκε από τα 14 ευρώ το στρέμμα στα 65 ευρώ. «Και αυτό χωρίς τις φετινές αυξήσεις...», καταγγέλλουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι στην Πρέβεζα, που βρίσκονται σε απόγνωση για την αποπληρωμή των χρεών στους ΤΟΕΒ.

Την ίδια ώρα, η ανυπαρξία υποδομών κάνει τη ζωή ακόμη πιο δύσκολη. «Ενα γκρέιντερ ζητάς από τον δήμο να στρώσει τους αγροτικούς δρόμους και αντί για τον Μάη στο στέλνουν τον Σεπτέμβρη», καταγγέλλουν οι κτηνοτρόφοι από τη Λυκόραχη Κόνιτσας.

Αποκούμπι ο Αγροτικός Σύλλογος

«Αυτή την κατάσταση κανείς δεν μπορεί μόνος, ανοργάνωτος να την αντιμετωπίσει. Κανείς δεν πρόκειται να δώσει λύση στα προβλήματά μας, αν εμείς δεν αγωνιστούμε για μέτρα στήριξης του εισοδήματος, μείωσης του κόστους παραγωγής και προστασίας από την ακρίβεια. Το αφορολόγητο το επιβάλαμε με τον μαζικό πανελλαδικό συντονισμένο αγώνα μας. Αλλος δρόμος δεν υπάρχει», τονίζει ο Βαγγέλης Μπέτσας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Αρτας, καλώντας τους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους να συμμετέχουν μαζικά στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο στις 10 Νοέμβρη στα Γιάννενα.

Επισημαίνει ότι προϋπόθεση ενός μαζικού αγώνα «είναι να ζωντανέψουν οι Αγροτικοί Σύλλογοι. Οι συνάδελφοι στο Πέτα - Κλειστό έφτιαξαν τον δικό τους Αγροτικό Σύλλογο με πάνω από 100 μέλη. Στο Πολύδροσο διπλασιάστηκε η συμμετοχή στις εκλογές του Συλλόγου. Τα αποτελέσματα αυτά μας δίνουν δύναμη να προχωρήσουμε πιο αποφασιστικά, να ξεπεράσουμε δυσκολίες ώστε να καταγράψουμε αντίστοιχα αποτελέσματα και στις αρχαιρεσίες που έχουμε προγραμματίσει στους συλλόγους Κιρκιζάτων, Φιλοθέης, Κομποτίου και Ανέζας. Να πάμε με ακόμα καλύτερους όρους στην πραγματοποίηση του συνεδρίου της Ομοσπονδίας μέσα στον Δεκέμβρη».

Εφόδιο στην προσπάθεια οργάνωσης της πάλης είναι το πλαίσιο που έχουν διαμορφώσει οι αγρότες με συζήτηση μέσα στους Αγροτικούς Συλλόγους και στην Ομοσπονδία, αλλά και ο πανελλαδικός συντονισμός μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων.

Μεταξύ άλλων διεκδικούν: «Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από την ακαρπία, την πανδημία, τις ζημιές στην παραγωγή και τις χαμηλές τιμές παραγωγού που επιβάλλουν βιομήχανοι και μεγαλέμποροι. Να αλλάξει ο κανονισμός του ΕΛΓΑ, ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100%, άμεσα και δίκαια. Κατώτατες εγγυημένες τιμές στα προϊόντα και μείωση του κόστους παραγωγής και άλλα. Είναι δίκαια αιτήματα, αυτά έχουμε ανάγκη και θα τα παλέψουμε».

Δεν το βάζουν κάτω

«Παρά τις "υποσχέσεις" όλων διαχρονικά των κυβερνήσεων για στήριξη της αγροτικής παραγωγής, η θέση μας επιδεινώνεται διαρκώς, επειδή η χρηματοδότηση και τα άλλα μέτρα στήριξης από το κράτος και την ΕΕ αφορούν τα μεγαθήρια του αγροτοδιατροφικού τομέα και την "εξωστρέφειά" τους» τονίζει ο Νίκος Τσέγκος, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας, και συνεχίζει καλώντας κι αυτός στο συλλαλητήριο:

«Επικαλούνται τις "αντοχές της οικονομίας" μόνο όταν πρόκειται για τα αιτήματά μας. Αυτές οι "αντοχές" όμως δεν εμποδίζουν την κυβέρνηση να προσφέρει πακτωλό χρημάτων και προνομίων στους επιχειρηματικούς ομίλους, που εκμεταλλεύονται τον δικό μας μόχθο και κερδοσκοπούν σε βάρος των παραγωγών και της λαϊκής κατανάλωσης.

Για παράδειγμα, η κυβέρνηση αρνείται το αίτημα για κατώτατες εγγυημένες τιμές στα αγροτοκτηνοτροφικά προϊόντα, που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης, ενώ εξακολουθεί να προσφέρει "κατώτατα εγγυημένα κέρδη" στους εργολάβους που εκμεταλλεύονται τις εθνικές οδούς και τα διόδια, στους βιομήχανους που ασχολούνται με τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Για τις καταστροφές στην παραγωγή και το βιος μας δεν φταίει η κλιματική αλλαγή, ούτε ο "κακός καιρός" μας. Μας αφήνουν απροστάτευτους στα καιρικά φαινόμενα, παρόλο που σήμερα η επιστήμη προσφέρει σύγχρονες τεχνικές για την έγκαιρη πρόβλεψη και πρόληψη. Δεν υλοποιούνται έργα υποδομής για την ασφάλεια της παραγωγής από φυσικούς κινδύνους, επειδή δεν είναι ανταποδοτικά για το κεφάλαιο και το κράτος τα αντιμετωπίζει ως κόστος. Αντιπλημμυρικά, αντιχαλαζικά μέτρα θα μπορούσαν να μετριάσουν τις καταστροφές ή και να τις αποφύγουμε».

Δεν χαρίζουμε τη γη μας στις ΑΠΕ

«Αν αφήσουμε να δοθούν τα βοσκοτόπια και τα χωράφια που καλλιεργούμε στα φωτοβολταϊκά, τελειώσαμε. Μόνο στον κάμπο της Ζίτσας σχεδιάζουν να αρπάξουν 1.800 στρέμματα από τα 2.500 συνολικά για να κάνουν μπίζνες οι ΑΠΕ που τις χρυσοπληρώνουμε και από πάνω με τα "πράσινα τέλη", τους φουσκωμένους λογαριασμούς της ΔΕΗ και τα εκατομμύρια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Προειδοποιούμε τον δήμο, την Περιφέρεια, την κυβέρνηση: Ούτε μια σπιθαμή γης υψηλής παραγωγικότητας δεν χαρίζουμε. Δεν θα αφήσουμε την περίφημη "πράσινη ανάπτυξη" να μαυρίζει τη ζωή μας», τονίζει τέλος ο Κώστας Κατσάνος, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Ζίτσας, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα μαζικοποίησης του Συλλόγου στις αρχαιρεσίες που προγραμματίζονται για μέσα στον Δεκέμβρη.

Κάλεσμα Αγροτικών Ομοσπονδιών και Συλλόγων

Δύο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων και 11 Αγροτικοί Σύλλογοι από όλη την Ηπειρο θα δώσουν αγωνιστικό «παρών» στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο. Με κοινή τους ανακοίνωση, κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνουν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Αρτας και Πρέβεζας και οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πολύδροσου, Κομποτίου, Πέτα - Κλειστού, Κιρκιζάτων, Χαλκιάδων, Κολομοδίων του νομού Αρτας, Ωρωπού, Τύριας και Ζαλόγγου του νομού Πρέβεζας. Τον κατάλογο ολοκληρώνουν ο Αγροτοκτηνοτροφικός και ο Αμπελουργικός Σύλλογος Ζίτσας.

Οπως αναφέρουν, συντονίζουν «τα βήματα με όλους αυτούς που βρέθηκαν δίπλα μας και έχουν στηρίξει τους αγώνες μας (...) που έφεραν ουσιαστικές ανάσες, όπως το αφορολόγητο».

Στην ανακοίνωση καταγράφονται οι λόγοι που επιβάλλουν τη μαζική συμμετοχή των βιοπαλαιστών αγροτών στο πανηπειρωτικό συλλαλητήριο. Χαρακτηριστικά αναφέρονται στις «τιμές που καθορίζουν οι μεγαλέμποροι, οι μεγάλες μεταποιητικές βιομηχανίες και οι μεγάλες επιχειρήσεις και είναι τις περισσότερες φορές κάτω του κόστους παραγωγής που συνεχώς αυξάνεται».

Ακόμα, αναφέρονται στην ακρίβεια που τσακίζει κόκαλα και στα ψίχουλα που διαδίδει η κυβέρνηση ότι θα δώσει στους μανταρινοπαραγωγούς, μετά από έναν χρόνο «παρακολούθησης» του φαινομένου. Στις τεράστιες ζημιές που ο ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει. Στη ζωή στην ύπαιθρο που συνεχώς δυσκολεύει, με αποδυναμωμένα Κέντρα Υγείας, σχολεία, προνοιακές δομές.

«Απέναντι στην ενιαία αντιλαϊκή πολιτική, στο κράτος και τις εκάστοτε κυβερνήσεις που στηρίζουν τα κέρδη των εμποροβιομήχανων, των τραπεζιτών, των εφοπλιστών, να εμπιστευτούμε τη δύναμή μας, να σηκώσουμε το ανάστημά μας και συσπειρωμένοι στους Αγροτικούς Συλλόγους και τις Ομοσπονδίες μας να οργανώσουμε τον αγώνα μας, να χτίζουμε με τους αγώνες μας την κοινή δράση με τους εργάτες και τα άλλα λαϊκά στρώματα», καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ