ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 7 Οχτώβρη 2007
Σελ. /32
ΔΙΕΘΝΗ
Σημαντική η συμβολή του ΚΚΕ στο διεθνές κομμουνιστικό κίνημα

Αρθρο για τα αποτελέσματα των πρόσφατων βουλευτικών εκλογών, που δημοσιεύτηκε στις 27 Σεπτέμβρη 2007 στην εφημερίδα «Avante!» οργάνου της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ

Από την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που έγινε το 2005 στη χώρα μας, κατά την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ Τζερόνιμο ντε Σόουζα
Από την εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης που έγινε το 2005 στη χώρα μας, κατά την επίσκεψη του ΓΓ της ΚΕ του Πορτογαλικού ΚΚ Τζερόνιμο ντε Σόουζα
Τα αποτελέσματα των πρόσφατων εκλογών στην Ελλάδα, σημαδεύτηκαν από την αύξηση των ποσοστών του ΚΚΕ (έλαβε επιπλέον 150.000 ψήφους, αυξάνοντας το ποσοστό του από 5,9% σε 8,2% και έχοντας πλέον 22 βουλευτές αντί 12) και από τη διάβρωση της εκλογικής βάσης των δύο μεγάλων κομμάτων, της ΝΔ (παραδοσιακή δεξιά), η οποία ξανακέρδισε την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ (σοσιαλδημοκρατικό) το οποίο είχε τα χειρότερα αποτελέσματα από το 1977.

Αυτές οι εκλογές θέτουν έναν προβληματισμό, πέρα από την απόλυτη ερμηνεία των αποτελεσμάτων. Οχι επειδή, κατά τη γνώμη μας, τα εκλογικά αποτελέσματα μπορούν να εκληφθούν ως το μοναδικό ή το σημαντικότερο, στοιχείο στα πλαίσια της αξιολόγησης της ορθότητας των πολιτικών και ιδεολογικών γραμμών παρέμβασης και οργάνωσης. Αυτή η αξιολόγηση - κυρίως όταν μιλάμε για κομμουνιστικά ή προοδευτικά κόμματα -συνδέεται με την ανάλυση της κοινωνικής επιρροής και της σύνδεσης με τις εργατικές και λαϊκές μάζες, το βαθμό οργάνωσης των εργαζομένων και του λαού, τη διεκδίκηση και τη διείσδυση του κομμουνιστικού μοντέλου και ιδανικού και το βαθμό της οργανωτικής ενδυνάμωσης των κομμάτων.

Γι' αυτό το λόγο εξετάζουμε τα αποτελέσματα του ΚΚΕ, ως συνέπεια όχι μιας καλής προεκλογικής καμπάνιας, ή μιας συγκεκριμένης συγκυρίας, αλλά ως αποτέλεσμα της συστηματικής προσπάθειας ενδυνάμωσης και χτισίματος ενός ισχυρού Κομμουνιστικού Κόμματος, ειδικά μετά το 1991. Είναι η εκλογική έκφραση της διαδικασίας αύξησης της σύνδεσης με τις μάζες και της κοινωνικής επιρροής. Και κυρίως μιας αυξανόμενης δυνατότητας και αποφασιστικότητας στην πολιτική παρέμβαση στη μάχη των ιδεών για την οικοδόμηση ενός αντιιμπεριαλιστικού, αντιμονοπωλιακού, λαϊκού μετώπου στην Ελλάδα.

Πέρα από αυτά τα ουσιώδη, είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα εκλογικά αποτελέσματα αντανακλούν τάσεις στη σφαίρα της κοινωνικής, πολιτικής και ιδεολογικής πάλης. Τα ελληνικά αποτελέσματα αποτελούν απόδειξη μιας αυξανόμενης δυσπιστίας, προς τις δυνάμεις του δικομματισμού, προς ένα πολιτικό σύστημα άρρηκτα συνδεδεμένο και δεσμευμένο στην παρούσα διαδικασία της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης στην Ευρώπη και συνδεδεμένο με τον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Αυτή είναι μια πραγματικότητα σήμερα στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες στην Ευρώπη, όπως επίσης και η ολοκληρωτική αποτυχία της ψευδαίσθησης ότι η σοσιαλδημοκρατία - στην κυβέρνηση ή στην αντιπολίτευση - μπορεί να αντιπροσωπεύει οποιαδήποτε εναλλακτική λύση στον νεοφιλελευθερισμό, ακόμα και αν μασκαρεύεται κατά καιρούς με συνεργασίες με την πολυσυζητημένη «αξιόπιστη» αριστερά.

Αντιπαλεύοντας ένα πολιτικό τέλμα που προωθεί σε βάθος χρόνου το κομφορμισμό και την ιδεολογική σύγχυση και αντιμετωπίζοντας συκοφαντικές καμπάνιες και προσπάθειες πολιτικού αποκλεισμού, το ΚΚΕ κατάφερε να ιδιοποιηθεί τη δυσαρέσκεια, κατευθύνοντάς την προς μια σημαντική ανάπτυξη κοινωνικών αγώνων, που εξελίσσονται μέσα στην ελληνική κοινωνία τα τελευταία χρόνια. Ακόμα περισσότερο, αυτά τα εκλογικά αποτελέσματα καταδεικνύουν μια αυξανόμενη πολιτική συνειδητοποίηση των Ελλήνων εργατών και του λαού, ότι μια πολιτική εναλλακτική εξαρτάται - πρωτίστως - από την ενίσχυση των κομμουνιστικών θέσεων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ΚΚΕ αύξησε την εκλογική του επιρροή στους εργάτες στον ιδιωτικό τομέα, στους ανέργους, στους μικρούς αγρότες και το σημαντικότερο στη νεολαία - παράγοντες που ενέχονται στις πρόσφατες σημαντικές διαδικασίες της πάλης.

Τα ελληνικά αποτελέσματα είναι, για όλους τους παραπάνω λόγους, καλά νέα και σημάδι εμπιστοσύνης. Μια σημαντική συνεισφορά στην ενίσχυση του κομμουνιστικού κινήματος, των ιδανικών και των στόχων του.


Του
Αντζελο ΑΛΒΕΣ*
* Ο Αντζελο Αλβες είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου της ΚΕ του ΠΚΚ, υπεύθυνος Διεθνούς Πολιτικής


Για τα ιμπεριαλιστικά συμφέροντα

Δυο σημεία, μέσα σ' όλα τα άλλα, των κυβερνητικών προγραμματικών δηλώσεων δίνουν το στίγμα της κυβερνητικής εξωτερικής πολιτικής.

1) Στην ομιλία της, η ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη επισήμανε την κρισιμότητα του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου εντάσσοντάς το στη δικαιοδοσία, κατ' ουσίαν, της Ευρωπαϊκής Ενωσης «εφόσον είναι ευρωπαϊκό έδαφος». Μέσα στη γενικολογία περί «δίκαιης λύσης», ουδεμία αναφορά έκανε για τον αρνητικό ρόλο των ΗΠΑ και των κινδύνων που περιέχει. Το πιο σημαδιακό των αντιλήψεων της υπουργού είναι η απόκρυψη της απόφασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ότι το Κοσσυφοπέδιο ανήκει στη σερβική επικράτεια. Πρόκειται για την εφαρμογή ενός διεθνούς σκανδάλου αποσιώπησης μιας διεθνούς απόφασης που ρίχτηκε στις καλένδες της ευρω-ατλαντικής συμμαχίας. Πίσω του, βρίσκεται η προσπάθεια δημιουργίας ενός προτεκτοράτου που θα αποτελεί μια επιπλέον θρυαλλίδα φωτιάς της ιμπεριαλιστικής πολιτικής των ευρω-ατλαντιστών στα Βαλκάνια. Η Ελληνίδα ΥΠΕΞ δείχνει διά των πολιτικών της θέσεων να αποσιωπά τον κίνδυνο. Είναι η λογική κατάληξη της υποταγής και αποδοχής στο δόγμα του ευρω-ατλαντισμού και στο δόγμα της ελληνικής καπιταλιστικής «διείσδυσης» στα Βαλκάνια.

2) Στην ομιλία του, ο υπουργός Αμυνας, Βαγγέλης Μεϊμαράκης υποστήριξε την πολιτική του «αποτρεπτικού δόγματος», τη συμμετοχή της Ελλάδας στις πολυεθνικές ιμπεριαλιστικές στρατιωτικές δυνάμεις για την «επιβολή της ειρήνης» και παρουσίασε ως επίτευγμα της συμμετοχής της Κύπρου σ' αυτές. Η πολιτική του «αποτρεπτικού δόγματος», δηλαδή η ενίσχυση της αμυντικής ικανότητας της χώρας που αποτρέπει την επιδίωξη εχθρικών δυνάμεων να επέμβουν με οποιονδήποτε τρόπο στην ελληνική επικράτεια προϋποθέτει την ύπαρξη τέτοιων δυνάμεων κρατών. Ο Ελληνας υπουργός δε συγκεκριμενοποίησε κάτι ανάλογο. Μαζί με την πιθανότητα να το 'χει θολά στο κεφάλι του, δημιουργούνται κι ορισμένοι περίεργοι συνειρμοί για την ακριβή ταυτότητα αυτών των υποτιθέμενων εχθρικών δυνάμεων. Μ' αυτή την περίεργη ανακολουθία συνδέεται και η δογματική εμμονή του της συμμετοχής ελληνικών μισθοφορικών δυνάμεων στις πολυεθνικές ευρω-ατλαντικές ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και παρεμβάσεις. Αυτό δεν αφορά μόνο στις εκτός συνόρων της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκστρατείες του λεγόμενου ευρωστρατού αλλά κι εντός αυτών. Ετσι αναδεικνύεται το παλιό δόγμα του «εσωτερικού εχθρού». Η αυτάρεσκη αναφορά του Ελληνα υπουργού για τη συμμετοχή κυπριακών δυνάμεων στις πολυεθνικές δείχνει το μέτρο του επικίνδυνου αυτή της πολιτικής. Είναι τραγικό μια χώρα, η Κύπρος, που το 40% του εδάφους της κατέχεται από ξένο στρατό κατοχής να συμμετέχει σε πολυεθνικές στρατιωτικές επεμβάσεις κατά χωρών και λαών.

Φαίνεται ότι ο κ. Βουλγαράκης ξέχασε ότι το κύριο πρόβλημα της Κύπρου είναι η απελευθέρωσή της από τον τουρκικό στρατό κι ότι κι αυτός επιμερίζεται ευθύνη γι' αυτό το πρόβλημα. Ξέχασε ακόμη να αναφέρει ότι η ντροπή του ελληνικού μισθοφορικού στρατού της ιμπεριαλιστικής συμμετοχής κοστίζει τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ευρώ την ημέρα προς... δόξα της άθλιας κυβερνητικής μιζέριας στην Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια, Εργασία κ.λπ. Δεν ξεχνά, όμως, ως μέλος της κυβέρνησης, να στηρίζει με έμμεσους, για την ώρα, στρατιωτικούς όρους τη «διείσδυση» και εγκατάσταση της ελληνικής αστικής τάξης σε γειτονικές χώρες.


Αντώνης ΔΑΜΙΓΟΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ